Ahojte, chcela by som sa podeliť (posťažovať) s mojim problémom. Bývam so sestrou v byte a ona veľmi chcela psa. Predtým som jej vysvetlila aké je to náročné a aká je to zodpovednosť. Včera došla s 8 týždňovým šteniatkom. Celú noc sa budil každé 2 hodiny, skoro nič sme nenaspali. Ja si na neho vôbec neviem zvyknúť, som strašne unavená a je mi zle od žalúdka, nemôžem ani vypiť vodu, od rána plačem. Je to asi neprimeraná reakcia, ale neviem si zvyknúť, že tu je. Sestra odišla do práce a nechala ma tu s ním samú. Neviem, čo s nim robiť, ako sa o neho starať a uplne mám z neho paniku. Neviem si vôbec predstaviť fungovanie do budúcna. So psami problém nemám, ale odkedy je tento tu mam skoro nonstop panický strach a úzkosť, neviem, čo to vyvolalo a ako ďalej. Najradšej by som sestre povedala, aby ho predala ďalej :(.
Stale mas moznost sa odstahovat, ked ti toto nevyhovuje. Pes je este malicky, toto vsetko je otazka par tyzdnov a budete zas v normalnom rezime. Nemozes chytat paniku po jednom dni, co to mini doslo domov... Sestra ti urcite povedala, co s nim mas robit, kym bude v praci.
Odsťahuj sa
Zober psíka von, aby sa vycikal či vykakal. Daj mu vodu a žrádlo.
To je úplne normálne že prvé 2-3 noci šteniatka placu, pýtajú si blízkosť. Treba dať jeho pelech vedla šesťročnej postele aby cítil blízkosť
Kazde 2 hodiny s nim skoc von a krm ho min. 3x denne, steniatko vela spi, tak mu daj niekde deku/pelech a nechaj ho spat, ked je hore tak sa s nim maznaj, pohraj, hovor na neho menom a nebud nervozna 🙂 a hlavne sa porozpravaj so sestrou ako si to predstavuje, ci sa mas o neho teraz starat ty alebo co?
Az tak rychlo sa nekludni, najprv bude steniatko a potom pubertak, takze kludne bude mozno za rok 🙂
Sestra je frajerka iná, dotrepať šteňa a utekat do prace.
Tak kazde dve hodiny treba s nim vyjst von ciki-kaki, aby sa naucil. Treba ho mojkat, prestane nariekať, smutno mu je lebo je este maličký a doteraz bol medzi svojimi. Za par dni to to urcite prejde. Krmenie tie mala povedat ona... Ja som dve noci spala na gauci a pes pri gauci v krabici a ked mraucal pohladkala som ho a spali sme dalej.
Inak kolko mas rokov? Nariekat kvoli stenatu mi príde zvláštne naozaj, radsej sa vyspi ak sa da.
A ano je možnosť sa odsťahovať. Alebo proste oznamit sestre ze "chcela si psa tak sa staraj", takto si psa nenauci ničomu..
@trema ale nariekat prestane, potom začne obhryzat a nudit sa a ime pikosky 😂
Teda, stav ako keby mal byt zajtra koniec sveta.
Je to steniatko, prva noc bola narocna aj pre teba aj pre stena a ze ich este bude.
Sestre povedz, nech si vezme do konca tyzdna dovolenku a psika aklimatizujte spolu.
Bude to coskoro najlepsi priatel hlavne pevne nervy a pevnu ruku
Preboha, veď ho len včera doniesla. Z názvu som si myslela, že je u vás už mesiace a stále si nevieš zvyknúť. Ale od včera?! Je to šteniatko a je na novom mieste, aj ono si musí zvyknúť.
Robíš tragédiu z toho, predpokladám že keď si to šteniatko priniesla sestra a chcela ho tak sa bude primárne starať ona.
Neviem koľko máš rokov to je asi dosť podstatne , ale moje ročníky sme sa už aj ako siestacky-siedmačky starali o bábätka našich súrodencov dokonca som niekedy s malým plačúcim bratom zostala aj sama doma na stráženie a nemala som úzkosť ani som neplakala od rana a už vôbec,že sa nevieš napiť ani vody.
A to som strážila ľudskú bytosť bábätko toto je pes šteniatko , ktorý sa už o týždeň -dva bude správať úplne inak.
Troska sa upokoj veď niesi nejaká rozmaznana mara , aby sú prerevala celé ráno a mala psychické problémy lebo je u vás maly pes 🙈
@alexah1 ďakujem za správy, uznavam, ze je moja rekacia neprimerana a nerozumiem sama preco ma to tak zobralo, od malicka som mala problemy s uzkostou a panickymi attackmi a chodim uz aj rok ku psychologicke, mozno to nejako suvisi, ze som aj mala tazsie detsvo, byt je v spolocnom vlastnictve a sestra uz chodi do prace a ja do skoly, je to pre mna asi velka zmena a zodpovednost, sestra ide cez vikend prec a na dalsi tyzden na 5 dni do zahranicia, tak som jej povedala, ze ja to s tym psom nezvladnem sama, vopred som jej hovorila, ze mam problem sama so sebou a nie este so psom, ze to bude jej zodpovednost, neviem si predstavit takto fungovat so psom a stratit pohodu a klud, ktory som mala
Problem nie je v psovi, ale v sestre, ktora si planuje vikendy mimo, sluzobky, byt cely den v praci A mat doma "miminko" psa... na co jej je pes, ked na neho nema cas? Ani teraz, ani potom... Asi by som bola tvrda, povedala, ze aj ty mas naplanovany vikend mimo a proste odisla, nech si to vyriesi sama... kupovat si zviera z vedomim, ze starat sa o neho bude musiet niekto iny je fakt bohovske...odhliadnuc od vsetkych tvojich problemov, toto sa proste takto nerobi.
@alexah1 ahoj, mozno si naozaj len unavena a ked sa dobre vyspis, tak to prejde....
ako ti radia, psika zober par krat von, nech sa uci cikat vonku, ak sa stane nehoda, v klude to uprac, so steniatkom nemusis nic specialne robit, trochu sa s nim pohraj, a ked sa s nim nebudes chciet bavit odnes ho do pelecha a povedz "miesto", treba mu dat nejake hracky na zabavu, zuvaciu kost, do kartonovej skatule nejaky pamlsok, nech sa zabavi. sestra nech nosi po dome a na noc state tricka a potom ho dajte psikovi do pelecha, nech citi jej pach.
ale fakt, ked je to sestrin pes, tak v zaciatkoch by sa mu mala venovat ona.
@martul skus pochopit, ze existuju ludia, ktori nie su psickari, pre mna napriklad je pes neriadena zbran, pes ma svoju osobnost, neda sa 100% predpovedat co urobi a kazdy den aj v tejto chvili niekde prebieha utok psa na cloveka. Ja som tiez taka, ze sa mi zaludok obracia uz len ked si ma pes vsimne, nie to, aby mi ho niekto priviedol do domu.
@alexah1 sestra si asi neuvedomuje, koľko je s takým psíkom starostí (nielen radosti) - kŕmiť ho, venčiť, cvičiť, takéto malé šteniatko si ešte chvíľu "poplače", kým si zvykne byť samé v byte,
a zvlášť psík na byte - predsa len, ak psík má výbeh z domu na dvor, je to iné, ako zatvorený medzi štyrmi stenami.
akú rasu kúpila? nejakého malého "kabelkáča", alebo niečo väčšie?
psíky sú inak skvelé stvorenia, možno ho nakoniec budeš ľúbiť celou dušou, a pomôže ti aj s tvojou úzkostlivosťou, ja si bez psíka neviem predstaviť už život. parťák do života pre celú rodinu.
Šteniatko nie je žiadna tragédia, ale sakra má sa oň sestra aj postarať. Kúpiť psíka, a odísť? To si ako predstavuje? Prečo by sa mala ona odtiaľ sťahovať? Nebýva sama, tak sa musia nejako dohodnúť....by som jej vyčistila žalúdok ako si to predstavuje ..však také malé nemôže nechať doma ?!to kde sme
@martul píše, že má od detstva problémy s úzkosťou, jej reakcia je primeraná k novému a neželanému elementu v jej živote, o ktorom vedome rozhodol niekto iný a ešte štýlom ja donesiem a ty sa vysporiadaj a staraj, lebo ja vlastne ani nemám čas.
No, mozno si sestra myslela, ze ti tým prave pomoze. Skus sa nejak ukludnit a vybudovat si vztah s tym psikom. Popripade vysvetlit sestre, ze musi ist na teba pomaly, nie ti psika nechavat cely den.
@martinkatinka tiez si myslim, ze jej sestra chce pomoct.
moja matka mala raz tazke zivotne obdobie. nikam nechodila, opustala sa vyslovene. tak som jej tiez domov dovliekla psa 😀 je to uz 7 rokov a matkin psychicky stav sa zlepsil o 100% a pes je najlepsi partak, uz s nou byva v dome dokonca - predtym bol na zahrade.
@alexah1 moze byt ze ti to pomoze, sústrediť sa na nieco ine, nieco co proste tvoju opateru potrebuje, ako na seba a svoje problémy,
@mtnns preco si vy psickari neuvedomujete, ze to zviera moze v ludoch vyvolavat stavy uzkosti, preco ste taki bezohladni? Su ludia, ktori neznasaju psy, neznasaju charakter toho zvierata... Mna napina na zvracanie ked vidim psie hovno, ošťaté ploty, lebo sú od psa, mne je zle ked bresu psy na seba, neznasam ich agresivne vystupy (na ludi, ale aj vzajomne pes-pes)... Preco toto musime tolerovat?!?
A mozno tvoja sestra ho dotiahla naschval aby si sa sustredila na nieco ine ako na seba a na to ako sa zle citis. Aby si vysla vonku a presla sa medzi ludi - aby si bola nitena vyjst von. Vies, ze psy a aj ine zvierata sa pouzivaju ako terapeuti hlavne u osamelych ludoch, s problemami, ktore si popisala. Tvoja sestra sa snazi zit vlastny zivot, stara sa o teba, chodi do roboty ale chce byt aj samostatna jednotka a ty by si sa mala tiez trochu premoct. Psika si zober do narucia vymojkaj si ho, prospeje to tebe aj jemu a chod sa s nim na chvilku prejst
Nemyslim, ze kazdeho (aj ked depresivneho) cloveka nadchne chodit kazde dve hodiny von zo zvieratom, ktore nechcel... hlavne, ked nema k psom vztah a je takych ludi az az, co by psa nikdy nechceli...hlavne vecer, potme, v zime ci nadranom, miesto pospania si, no dakujem pekne...
@soldi presne - pes velmi pomohol mojej mame pri onkologickej diagnoze.
akje to byt sestry tak hold sa odstahuj .. ak si este pod zkonom tak si zvykaj ... a ak ste v rodicovskom byte tak mas malu nadej ze sa odstahuje ona.. popripade sa dohodni so sestrou ze pes bude u nej v izbe pokial bude v praci .. zachvilu zacne skola budes aj tak prec alebo v praci a stena sa nebudi nonstop kazde 2h ..aj ono starne ukludni sa nauci s a zvykne si