Ako by ste sa zachovali v tejto situácii- Na začiatku tehu sa s vami po rokoch rozíde partner (zlakol sa toho). Jeho otec ho záhadne v tomto rozhodnutí podporuje,vyhadzuje vás surovo z bytu nechce aby ste boli spolu, uráža vás, nadáva, smeje sa nech potratíte a že ho nezaujíma vaše tehotenstvo. Následne sa o vás CELÉ tehotenstvo tento “bývalý svokor” absolútne nezaujíma, neexistujete pre neho a ani ten malý človiečik vo vás. Po pôrode sa ale začne vypytovať, či sa na dieťa môže pozrieť a vy zamietnete. Po nejakej dobe ako dieťa rastie, začnú reči typu, že aj on má nárok na svoje vnúča, že jeho syn platí a má na neho právo aj on (ten svokor, otcovi dieťaťa styk nezakazujem, máme dobrý vzťah aj keď nie sme spolu). Ukázali by ste takémuto človeku dieťa? Začali by ste k ním dieťa vodiť? Rečami o potrate a podobne sa mi tento človek neskutočne zhnusil, celé tehotenstvo som mala kvôli nemu depresie. Napríklad mi aj vyvolával (bez toho aby ex vedel) že dá spraviť DNA testy a až vtedy bude jeho syn platiť. Tieto “rozhovory” boli pre mňa ako tehotnú velmi bolestivé . Tento pán je totiž strašne na peniaze. (ex mi povedal sám, že jeho otec hovoril, nech nepodpisuje otcovstvo aby som ho s prepáčením ne*jebala o byt) Nechcel skrátka, aby sa priatel k dieťaťu priznával, aby nemusel platiť a aby dieťa nemalo nárok na byt. (samozrejme s DNA testom bývalý partner nesúhlasil, vie, že dieťa je jeho). Zrazu ale tento hnusný človek chce vnúča vídať. Je mi z toho zle. Je to totiž jeho jediné vnúča,ex je jedináčik, takže jediná šanca na vnuka…asi mu už “docvaklo” no ja som dodnes nedostala žiadne ospravedlnenie a ani nič. A naviac, pre neho to bol “len potrat” preto za mňa styk nehrozí. Len sa bojím aby sa skrz to nechcel nejako súdiť. Váš názor? Ako by ste sa zachovali? Prípadne keby žiada styk súdnou cestou, ako by ste sa to snažili vyriešiť? Vďaka.
No môže sa obrátiť na súd, ale myslím si, ze to neurobí. Keď je tak na peniaze určite nebude chcieť platiť za súd a pravnika. Ma možnosť stretávať sa s dieťaťom v prítomnosti otca, ja by som ho ignorovala na tvojom mieste. Pochybujem, ze by to pohnal až ma súd a ak áno, ulož si všetky konverzácie (ak sú) kde bol na teba hnusny ked si bola tehotna
Absolútne by som nereagovala na svokra. Keby volal, zložím mu po prvom slove. Možno raz by som mu napísala sms: "Pamätáte sa, ako ste mi prial, aby som radšej potratila? Jednoducho si vsugerujte, že vaše prianie sa splnilo. Prajem všetko dobré v živote."
Ja by som ho vsade zabblokovala s tým, že je to pre mna cudzí človek. Ma možnosť stretávať sa s dieťaťom v prítomnosti otca, ako tu už bolo povedané - to už nech si riešia oni dvaja.
Nie si vo veľmi dobrej situácii, resp. "svokor" Ti bude znepríjemňovať život. Ak k Tebe nemal, nemá pekný vzťah, ťažko by to neprejavoval aj vo vzťahu k vnúčaťu. V Tvojej situácii by pomohol rázny partner alebo otec, brat, ktokoľvek, kto by mu ukázal, kde je sever. Ak niekoho takého v svojom okolí nemáš, tak to budeš mať sama ťažké. Ešte by tu bola jedna, ale to je asi "scifi", aby ste sa rozumne porozprávali a vychádzali pekne spolu. Ďalšia možnosť, čo najďalej sa odsťahovať.
@viestta Bohužial nevie. Bojí sa ho. Aj keď mu niekedy niečo “veeeeelmi jemne” povedal, otec ho aj tak nepočúval. Jeho syn “musí” šlapať podla jeho pravidiel. Aj keď sme žili sami, bál sa mu čokolvek povedať, spýtať.. svokor sa snažil riadiť nám život, chcel všetko podla neho, ale jednoducho sme ho na návštevu velmi nepúštali a to, čo skúšal na nás cez telefón, sme ignorovali. Teraz žije ex pod jeho strechou a to už si na neho velmi dovoliť “nemôže”.
Ešte doplním, že žijem s rodičmi, sem si tento pán prísť nedovolí. Otec mu povedal svoje. Že by sa mal zachovať ako človek a prísť ma “odpoprosiť” a ospravedlniť sa. Reakcia? Ja by som sa mala ospravedlniť jemu, ako som na neho škaredo nakričala (áno, vulgárne som ho dourážala aj ja, keďže rozbil mladú rodinu, zmanipuloval syna, chcel sa mi hrabať v osobných veciach vo spálni a nazval moje dieťa potratom). Ja jednoducho nechcem, aby dieťa vôbec vidiel ani v mojej prítomnosti.
Bohužiaľ svokor má právo na vnúča ☹, možno oľutoval čo napáchal. Asi najlepšie by bolo keby s vnúčaťom bol v čase keď je u tvojho bývalého. Zažila som niečo podobné. Na deti sa svokrovci roky usmievajú, rozprávajú im ako ich majú radi, pekne sa k nim správajú a mne nemali problém vykričať, že som sa mala zachovať zodpovedne a nerobiť si deti, že som mala ísť radšej na potrat a dať jedného z nich zabiť ( mám dvojičky) a pod.
@sterea Vnúčik je ešte malé bábätko, zatial striedavku nemáme. A bývalý žije pod otcovou strechou :( . Neolutoval. Mala by som sa ospravedlniť JA, že som na neho nakričala (viď. môj komentár pred tebou).
@sterea A nemáš k nim po tom všetkom aj tak odpor?
Ani moji svokrovci neoľutovali čo mi povykrikovali , a to som pre nich v živote toho veľa urobila. Striedavku tiež nemáme. Ale keď idú na prázdniny k otcovi, tak ich vezie k svokre aby nemusel variť 😬 a bolo to preňho len o zábave ako vždy ☹. Tak sa dohodni, napr. Že každú sobotu môžu ísť s exom na dve hodiny kočíkovať.
Odpor mám veľký, nepáči sa mi že k nim chodia, aj som jasne dala najavo, že je to proti mojej vôli. A ex mi dal zas jasne najavo, že to môžu dať na súd a vynútiť si pravidelný kontakt s vnúčatami. Asi je lepšie nájsť kompromis. Horšie je, že ja som s nimi roky mala nadštandardný vzťah a napriek tomu nemali problém v kritickej situácii namiesto toho aby nám pomohli, mi ublížiť a dokonca mám pocit, že svokra z toho má aj radosť.
Ten pán ti je cudzí chlap, absolútne by som nereagovala a zablokovala by som si ho v telefóne. Ja sa ti čudujem že si toho človeka-partnera vôbec zapísala do rodného listu ako otca. Na začiatku píšeš, že ťa nechal tehotnú, že sa toho zľakol. Čo je to preboha za chlapa, čo sa zlakne zodpovednosti a uteká od nej, čo sa nechá vydierať a manipulovať svojím otcom a nepostaví sa ako chlap k svojmu životu a k svojej partnerke? Jeho otec ťa urážal, ponižoval a smial sa ti a on sa ťa absolútne nezastal, neochránil ťa. Načo by mi bol takýto vadný kus do života? Veď si už počas randenie a života s ním videla co je zac, že je ovplyvniteľný, nesamostatný. Bola by si síce bez alimentov Ale mala by si svätý pokoj.
@sterea Keď u mna proste cez to “vlak nejde” :( Nechcem aby malého vídal. Ex sa ma aj spýtal, či sa môže jeho otec na neho pozrieť. Povedala som že nie a ex to úplne rešpektuje. Je si vedomý toho, čo mi ten pán porobil. Ale ako čítam, mala si to velmi podobné ako ja. Tiež sme mali až “nadštandartný” vzťah. Varila som im, piekla, pomáhala upratovať. Až na tie menšie vývrtky, kedy sa nám snažil riadiť život to bolo fajn. Ja som sa s ním nikdy nehádala, nechcela som, aj keď mi to miešanie do nás vadilo. No to k nám velmi nechodil lebo sme ho jednoducho nepustili (keď sme vedeli že má zasa niečo za lubom) takže to bolo fajn. Až keď sa dozvedel že som tehotná, nastalo peklo.
@stanulienkat je to otec dieťa, to že sa nevie postaviť otcovi, neznamená , že je zlý človek. Dieťa má právo na otca. Pokiaľ nieje feťák, agresor, manipulátor prečo by mu mala brániť byť so synom.
@stanulienkat Na partnera som bola za to velmi nahnevaná, ale už som sa s tým postupne zmierila a chcem aby mal malý otca na blízku, ak má o neho záujem. Keď sme boli vo vzťahu a žili sami sa síce ex svojho otca bál, ale to si tak život riadiť nenechal. Spomínam to vyšie. To nastalo až po oznámení tehu jeho otcovi. My sme s exom mali inak velmi dobrý vzťah a aj teraz sme ako kamaráti. Keď k nám príde som rada že trávi čas s malým a že sa vieme inak normálne porozprávať.
@sterea to je pravda. Lenže ja by som si s takým človekom dieťa ani neplánovala, je to nepoužiteľné do života.
Tak to je dobre, že sa viete aspoň porozprávať ako dospelí ľudia. Ale to, že máte vzťah ako kamaráti, tiež nie je v poriadku. On je už otec, dospelý človek, nie je kamarát. Mal ti byť oporou, pomocou, partnerom, otcom.
@stanulienkat tak možno len musí dozrieť, získať sebavedomie, veriť si že život zvládne aj bez otecka za zadkom. Predpokladám, že ako pre jedináčik a pre neho urobili prvé aj posledné ako sa hovorí a za to očakávajú poslušnosť ☹.
Ak je to naozaj tak ako píšeš, tak pamätaj, že “ľudia” ako on sa nikdy nemenia. Naozaj nikdy never človeku, ktorý sa k tebe takto zachoval v čase, keď je žena najzraniteľnejšia a hľadá ochranu a oporu. Podľa toho čo píšeš, ex svokor vyzerá byť bezcharakterný podliak a keby to dal aj na súd, je veĺmi pravdepodobné, že by neuspel, lebo o dieťa roky nejavil záujem, zavrhoval ho či dokonca prial ti potrat??? To sú tak ťažké veci a isto nerobia dobrotu na detskú psychiku. Úprimne poviem, že by som dieťa s takým nenechala sni sekundu. Proste ho ignoruj, nič iné si nezaslúži.
Ak ste neboli zobratý tak to je pre teba cudzí človek nie žiaden svokor.
@jakubrianka aké roky sa nezaujímal ? Veď je to len bábätko. Mal dobrý dobrý vzťah s nevestou, čítaj s porozumením. V tehotenstve sa niečo udialo, čo svokra priviedlo k blbými rečiam. Keby sa ospravedlnil, oľutoval, vysvetlili si to mohli v pohode fungovať aj keď verím, že ten vzťah už nikdy nebude ako predtým. Lenže svokor je očividne hlava dubová. Ale stále je to dedko, ktorý pre svoje vnúča bude ochotný urobiť čokoľvek ako urobil pre svojho syna. Ja si myslím, že v tomto prípade treba nájsť kompromis, z dlhodobého hľadiska to bude prospešné pre všetky strany.
@sterea a ešte niečo, môže sa stať, že otec dieťa požiada o striedavku a keď bude dieťa u otca môže si robiť čo chce, kľudne môže dieťa nechať aj u svojho otca (svokra) po celú dobu čo má byť dieťa u svojho otca v striedavke. Treba svoju hrdosť dať bokom a pokúsiť sa nájsť kompromis. Možno sa neskôr vzťahy utrasú.
@sterea v striedavej starostlivosti máš menované osoby ktoré budú s dieťaťom a nie, svokor do toho lege artis nespadá :D.
@sterea s dieťaťom tam ísť môže ak je s tým mamka ok, osobne by som ale trvala len za mojej prítomnosti. Úrčite ho nemôže nechať starému otcovi v starostlivosti, sa preber prosím ťa!
@jakubrianka keď je dieťa u otca v striedavke, môže dieťa nechať u koho chce, u frajerky, dedka, babky, kamarátky atď., bez súhlasu matky dieťaťa. Kým je uňho v striedavke, zodpovedá zaň on, nie matka. Tak ako matka môže nechať svoje dieťa u svojich rodičov, frajera, také ísté právo má aj otec. Dedko má právo to dať na súd a súd určí kedy ako často a za akých podmienok môže byť s vnúčaťom. Myslím , že nieje potrebné to nechať zájsť tak ďaleko a robiť si napriek, hlavne ak voľakedy tie vzťahy neboli zlé. Skôr by bolo dobré zistiť čo viedlo svokra k tomu ako sa zachoval, možno existuje vysvetlenie, možno mu niekto niečo narozprával keď chcel testy DNA.
@sterea ? Máš to pekne pomýlené. Aj v striedavej starostlivosti nesú zodpovednosť za dieťa rodičia. Súd rozhodne po dohode rodičov o starostlivosti otca o dieťa v určité dni na základe preukázania, že s otcom je dieťa v bezoečí a vie sa postarať a teda rozhodne to nie je tak, že otec môže bez zvolenia matky dať ich dieťa hocikomu 🙏.
@jakubrianka chceš mi povedať, že keď máš dieťa v striedavke, pôjdeš napr. K zubárovi tak si pýtaš od exa povolenie či môže dieťa postrážiť tvoj priateľ? V čase keď je dieťa u teba zodpovedáš zaň ty a aj za to komu ho dáš postrážiť.
A otec dietata nevie svojmu otcovi ukazat kde je sever? Toto by som hodila jemu na krk, nech si robi poriadok so svojou rodinou