Bývalý manžel mi už dva mesiace odmieta zaplatiť výživné

wera_ga
24. máj 2020

Ahojte potrebujem poradiť ako postupovať, keď mi exmanžel odmieta už dva mesiace zaplatiť súdom určené výživné na deti, stále sa vyhovára ako nemá peniaze a netrápi ho či jeho deti majú čo jesť, je pravda že žijem s priateľom v jednej domácnosti a čakáme bábätko tak si asi myslí že už nemusí platiť.. poraďte čo mám robiť? Viem že ak 3 mesiace nezaplatí môžem ho udať no mne ide len o to aby platil a nechcem sa naťahovať po súdoch.. ďakujem

pribinak
24. máj 2020

Nie 3, ale 2 mesiace ak nezaplatí. Je to nová právna úprava. Čo čakáš? Že niekto príde s čarovnou paličkou a urobí abraka-dabra?
Daj trestne oznámenie a exekúciu. Inej cesty niet.
Tie peniaze patria tvojim deťom, ak ich nepotrebuješ, odkladať im ich na účet

sissy27
24. máj 2020

@wera_ga no žiaľ, ak on platiť odmieta, tak inak ako súdnou cestou / exekútorom to z neho nedostaneš. A niekedy ani exekútor nepomôže a treba ísť cez náhradné výživné.

maciatkolulu
24. máj 2020

@wera_ga stačí dva mesiace a jasne, ze natahivacky po polocoach a súdoch sú fakt ostara. Normálne mu slušne napíš, že ma týždeň na to, aby doplatil, inak das exekúciu. Ak tak neurobí do stanoveného dátumu, pekne ju aj daj. A pokiaľ máte z čoho žiť, tak trestné by som ja osobne nepodáva la, je to zdĺhavé a na nervy

wera_ga
autor
24. máj 2020

@pribinak nechcela som mu hneď robiť problémy lebo sme vychádzali dobre.. ale stále sa len vyhovára tak už ma to štve a momentálne som na pn kvôli rizikovému tehotenstvu tak tie peniaze potrebujem, len niekde som čítala vraj trestné oznámenie nič neznamená a budú ho len napomínať mne ide skôr o to aby čím skôr vyrovnal dlh kam sa mám obrátiť?

wera_ga
autor
24. máj 2020

@maciatkolulu veď toto napísala som mu už pred pár dňami že má na to dva týždne, ani nereaguje..

maciatkolulu
24. máj 2020

@wera_ga jedine exekúcia, ale ta mu to aj pekne navýši a trestné, nuž tak na ženie strach a ak je normálny a nie sociálny prípad, tak zaplatí, lebo kto chce byť stíhaný? Koľko ti ma platiť mesačne?

pribinak
24. máj 2020

@wera_ga daj trestne a požiadaj o exekúciu. No neviem či to o dobrom vzťahu nie je len tvoj pohľad, normálny otec chápe že musí finančne prispievať na deti a ich potreby
Nečítaj a konaj

wera_ga
autor
24. máj 2020

@maciatkolulu nie je sociálny len nezodpovedný, prišiel o prácu čo som chápala mesiac ale keď ani druhý nič už som mu napísala a je mu to jedno tvrdí že nemá peniaze ale dva mesiace aby si hľadal robotu a u nás kde bývame je roboty dosť aj teraz.. skúsim ho postrašiť keď inak nie budem to riešiť len ma mrzí že ho ani neštve či majú čo jesť, že im potrebujem oblečenie kúpiť.. veď platí minimum 100 na jedno dieťa čo nie je vôbec horibilná suma.. iné deti nemá tak nechápem prečo je po roku a pol taký..

pribinak
24. máj 2020

Začni to riešiť čím skôr, všetko chvíľu trvá a rozhodne to nie je tak, že polícia ho len postraší. Neplnenie vyživovacej povinnosti je trestný čin a sadza za to je od 6 mes. a viac

On sa zrejme spolieha že niečo ako trestne či exekúciu neurobíš a nový partner bude živiť aj deti z predchádzajúceho vzťahu
Veľa mužov vníma situáciu tak že nový partner preberie aj všetky povinnosti

Pošli mu sms, že ak do piatku neuhradí svoje podlžnosti voči deťom, dávaš trestne a exekúciu. Nevolaj s ním, len ous SMS alebo maily.

mondolina
24. máj 2020

Prečo by trestné oznámenie nič nevyriešilo?
U nás pomohlo jedine toto, podáš zanedbanie výživy, plus ideš 1 x na výsluch.
On bude mať aj čas nato aby sa spamätal. Ak nie prebehne súd ( tam vôbec nemusíš ísť, ani on) a príde ti domov rozhodnutie.

wera_ga
autor
24. máj 2020

@pribinak ďakujem áno presne na to sa spolieha a tým pádom nemá žiadne povinnosti a záväzky aspoň to si myslí, mohol by byť rád že môj terajší partner je taký skvelý že sa o nás ochotne stará a jasné že by nás nenechal uhynúť od hladu ale štve ma to že sa z toho ex takto vyvlieka ale vlastne som iné ani nečakala, možno to bolo ozaj len v mojej hlave aby sme dobre vychádzali kvôli deťom a on sa smeje aká som naivná.. ach už som mu napísala sms dala som mu čas do 10. A keď nič budem konať, len neviem či ísť najpr na políciu podať trestné oznámenie alebo sa spojiť s exekútorom.. teda pokiaľ to dôjde až sem. Som z toho smutná nechcela som nikdy aby to došlo až sem ja nie som vôbec konfliktná je mi z toho smutno..

pribinak
24. máj 2020

@wera_ga to je úplne jedno či najskôr pôjdeš na políciu alebo k exekútorovi, podstatne je, aby si šla.
Tie peniaze patria deťom, sú určené na ich výživu a starostlivosť a všetko čo k tomu patrí. Ak toto on nechápe, alebo nechce chápať, tak mu na polícii rýchlo vyčistia hlavu a zablokovaný účet či zrážky zo mzdy sú tiež super prebudenie do reality

Jasne že to nie je príjemná záležitosť a mnoho žien sa to dokonca hanbi urobiť (nechápem prečo), ale rozhodne to treba. Život prináša rôzne chvíle a peniaze vždy treba

wera_ga
autor
24. máj 2020

@pribinak ďakujem za rady a podporu dúfam že to pomôže a spamätá sa..

mondolina
24. máj 2020

@wera_ga
Už len to je blbosť že trestné oznámenie a napomínať!
Veď sa jedná o zanedbanie povinnej výživy, tam napomenutie neexistuje.

mondolina
24. máj 2020

@wera_ga
Vidíš nie je to schopný ani odpísať a riešiť vec.
Prečo berieš teda ty naňho ohľad?

marca12
24. máj 2020

@wera_ga trestne oznamenie je zbytocne,jedine podat exekuciu a tak vymahat.

lenuska9999
24. máj 2020

Určite by som to riešila. O deti sa treba starať a nie ich len spraviť.

pribinak
24. máj 2020

@marca12 nie je. Ak bude chcieť náhradné výživné, tak trestne podať musí

matabb73
24. máj 2020

V skupine Právne poradenstvo mi poradili, že už keď mešká tri dni môžeš osloviť exekútora, môžu mu aj zabaviť vodičák. Mne stačilo napísať bývalému túto informáciu a do hodiny som mala peniaze na účte. Nedaj sa odbiť. Tie peniaze sú pre deti a je jedno, či máš druhého partnera.

wera_ga
autor
24. máj 2020

@matabb73 no on nemá vodičák ani nič také čím by som mu pohrozila, dala som mu čas do 10. a potom to budem riešiť, keď ja neviem byť taká rázna a robiť mu problémy, je to moja chyba ja viem..