Bývalý manžel bráni zťp synovi prístup k pomôckam

marthinna7
25. jan 2017

Chcela by som sa spýtať či ste sa nestretli s prípadom kde bolo zdravotne postihnute dieťa (20r. detská mozgová obrna) . Je na vozíku a potrebuje 24 hodinovú starostlivosť...Stará sa o neho mama...Od sociálnej poisťovne mali nárok a aj dostali výťah do rodinného domu na poschodie a aj pomôcky (zdvihák) na kúpanie do vane...Rodičia sa rozviedli mama so synom odišli z domu keďže bývali u svokrovcov a bývali manžel teraz bráni manželke a synovi využívať tieto pomôcky...Nepomohla ani polícia keďže nie je majiteľka domu a oni nechcú nemusia ju pustiť dnu...Chcela to len využiť aby mohla syna okúpať nakoľko na 20r. bez toho zdvihák do vane sa to nedá... Je na vozíku...Pripútaný nedokáže sám sedieť proste nič...Čo robiť v takom prípade...Má narok sociálna poisťovňa žiadať naspäť finančné prostriedky ktoré poskytla keďže sa to nevyužíva? A hlavne čo má robiť keď jej bývalý manžel robí naprieč na úkor svojho vlastného postihnutého syna...Ďakujem.

hivanik
25. jan 2017

Nech sa skusi informovat na socialnej poistovni , ktora im schvalila pomocky ako postupovat. To co je za charakter ten otec ked nedovoli vlastnemu synovi uzivat pomocky ma ulahcenie zivota. ☹

marthinna7
autor
25. jan 2017

To ani ja nechápem...Majú tam ešte trvalý pobyt ale nakoľko majitelia sú svokrovci nechcú ich pustiť dnu....A to boli pred domov

hivanik
25. jan 2017

Ak su pomocky pisane na syna tak by nemal byt problem. Skuste sa informovat na soc.poistovni. A podat ozmamenie ze im nebolo umoznene pouzivat pomocky. Hruuuza, co su to za ludia. Drzim palce

fidorka7
25. jan 2017

@marthinna7 príspevok neposkytla soc. poisťovňa ale upsvar, tam to treba nahlásiť.

zalka
25. jan 2017

Možno by pomohla výzva bývalému manželovi na vydanie bezdôvodného obohatenia, čo pomôcky preplatené synovi UPSVaR určite sú.
http://www.etrend.sk/eshop/vzory-zmluv/vydanie-...
http://ezmluva.sk/zmluvy/vyzva-na-vydanie-bezdo...
Ale najskôr by som sa zrejme šla poradiť na UPSVaR, čo sa dá robiť s touto situáciou.

maminuska
26. jan 2017

@marthinna7 ja som mala podobný prípad , bývalý manžel zobral ZTP dcérke auto na ktoré boa odkázaná a zamkol ho do garáže u jeho rodičov kde som nemala prístup a ani policajti.
Ja som to riešila podaním predbežného opatrenia na súd na vydanie veci do užívania a súd mi do 30 dní vyhovel. Ex sa odvolal ale predbežko je právoplatné aj keď sa druhá strana odvolá . Ak ti ho nevydá nastupuje nútená exekúcia .

salsa82
26. jan 2017

@marthinna7 Skúste osloviť revíznych lekárov v zdravotnej poisťovňi. Predpokladám, že tá pomôcku schválila a je jej majetkom ( sociálna poisťovňa sa týmto nezaoberá 😉)

zalka
26. jan 2017

@salsa82 ani zdravotná poisťovňa sa tým nezaoberá, je to v plnej kompetenciu UPSVaR a oddelenia kompenzácii.

salsa82
26. jan 2017

@zalka invalidný vozík, zdvihák, toaletná stolička.... je zdravotná pomôcka, kt.predpisuje (poukaz na zdr. zdr.pomocku) a podlieha schváleniu revízneho lekára poisťovne. V prípade neschválenia je možnosť požiadať o poskytnutie peňažného príspevku na kompenzáciu zdravotného postihnutia od Úradu práce sociálnych vecí a rodiny .

zalka
26. jan 2017

@salsa82 no pochybujem, že výťah mu dala ZP ... ale téma nie je o tom, .. ale o tom, že potrebuje riešiť vzniknutú situáciu a zadržiavanie týchto pomôcok otcom dieťaťa.

salsa82
26. jan 2017

@zalka predpisuje odborný lekár tam malo byť 🙂

madamcoco
26. jan 2017

@marthinna7 ja ti sice vobec neporadim, ale takato spinavost choremu synovi a vnukovi sa nerobi.
Nemam slov na to, coho su najma najblizsi schopni.
Ved otec a stari rodicia sa nerozviedli predsa s chorym chlapcom! Ludia su horsi ako hyeny.

salsa82
26. jan 2017

@zalka Áno, treba kontaktovať toho, kto pomôcku schválil. Keďže v úvodnom príspevku je spomenutá sociálna poisťovňa, predpokladala som, že to mala byť zdr.poistovna.
Nechcem sa hádať, ale treba si lepšie naštudovať zoznam zdr.pomocok schvaľovaných zdr.poistovnou a nie hneď napísať, že zdr.poisťovňa s tým určite nezaoberá! Práve preto, že som s tým robila, som sa snažila pomôcť 😉

zalka
26. jan 2017

@salsa82 áno viem, že ZP schváli vozík, schváli barle, ale výťah určite neschváli, a ludia sa naozaj pletú už roky ... lebo tieto kompenzácie rieši sociálny odbor pri UPSVaR no ludia z neznalosti to označujú sociálka, nestretla som sa s tým prvý raz.
Niekedy tieto kompenzácie malo v kompetencii mesto, a mestské úrady a ich príslušné sociálne odbory ale bo je už fakt dávno .. bajočkom 20 rokov do zadu.
Takže ja som len upresňovala. A fakt táto téma nie je o tom či ty alebo ja máme pravdu je o inom. Viac na to reagovať nechcem. Prajem pekný večer.

fidorka7
27. jan 2017

@salsa82 no a ja som zasa robila na upsvar - posudkové a výťah a zdvihák sa prepláca z príspevku na upsvar, určite nie zo ZP. Nechcem sa hádať ale treba si lepšie naštudovať🙂 povedané tvojimi slovami.

fidorka7
27. jan 2017

@maminuska super odpoveď a konkrétna rada 👍

salsa82
27. jan 2017

@marthinna7 Ahoj, posielam IP o postupe (odkonzultované v ZP a aj s UPSRaR).