Bývalá manželka delí veci

telefon00
20. jún 2024

Máme striedavú starostlivosť týždeň sú deti u jedného a týždeň u druhého. Deti chodia radi tam aj tam. Ja ako manžel platím deťom školu, škôlku, stravu tam aj tam, mimoškolske krúžky, telefón pre deti, poistky aj mapriek tomu, že naše platy s exmanzelkou su skoro porovnatelne cca. 100€ je rozdiel. Nakolko pocas naseho manzelstva som komplet vsetko hradil ja ako energie, najom, uver, stravu pre celu rodinu, telefony, vylety deti proste komplet vsetko. Preto nemam problem detom platit po rozvode to...co som platil aj pocas manzelstva.

Ale tu sa uz pozastavujem nad konanim mojej ex. Vsetko co ja kupim deti nosia aj k nej...oblecenie, telefony, topanky, tasky...ale čo ona kupi, tak ku mne detom nedovoli vziat. Posledna vec je napriklad vak pre malu dcerku 5 do skolky. Kupila jej novy vak ale ked ide dieta ku mne na 7 dni tak ten vak v skolke neni, nie je tam ziaden a ja si mam.doniest svoj, mimochodom ten vyhodila takze ja nemam ziaden. Predtym som ten vak kupil ja a nemal som problem ho dat aj ku ex, nech ho dcerka pouziva.

Chcem sa len opytat, ci je to normalne toto jej chovanie, lebo tych veci zacina zakazovat coraz viac a je to už dosť viditelne...
Ja recipročne nerobím nič podobné...len ma to kvoli detom trapi, aby sa do buducna nenaucili podobne premyslay...

victoriab
20. jún 2024

@telefon00 asi ste sa nerozisli v dobrom, ze? Za takymto chovanim je vzdy nespracovana emocia, stale sa hneva, ma zášť a chova sa detinsky, lebo zjavne este nedozrela na spracovanie toho, co sa stalo.

beatik3
20. jún 2024

myslim si, ze aj sam vies, ze taketo spravanie a konanie nie je okej. len sa obavam toho, ze to zmenit nijak nedokazes. deti su zrejme este male a ovplyvnitelne, na to si treba dat velky pozor, aby ich potom este nebodaj nezacala proti tebe nejak huckat.

karolinakr
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zuzubb007
20. jún 2024

Už len striedava starostlivosť je pre dieťa strašná,celé detstvo sa sťahovať od bytu k bytu a nevieš kde vlastne bývaš, kedy tam budeš žiadna istota, atď. striedavku by som nikdy ako matka nedovolila, tým sa len ubližuje deťom, na margo otázky, však sa spýtaj ex manželky normálne, za mňa riešiť kraviny kúpiš nosia, či k tebe čo nie je to jedno, nechodia hole deti

larinka552
20. jún 2024

Tak jedine sa jej opytat, preco to robi, porozpravat sa. Ale inak s tym nespravis nic. Jedine ty mozes ist detom prikladom v tomto. Deti nie su hlupe a vsimaju si kto co rozprava, ako sa sprava...
Kym je to len takto, ze ide len o materialne veci tak je este dobre. Ovela horsie by bolo keby ich zacala huckat a manipulovat proti tebe.

@karolinakr to neni dobry napad, tymto sposobom by na to doplatili deti. A tie uz su chudence aj bez toho...

mmooly
20. jún 2024

Mala by byť príkladom aj pre deti, nevychovávať ich s hnevom na otca, veď oni si to všímajú a budú si to pamätať... čo z nich chce vychovať???!!! Raz budú dospelé a budú praštené ako ich matka.

0silvia0
20. jún 2024

@telefon00 dobre vieš, že toto správanie nie je ok. Je to z jej strany nevyzreté a detinské, asi ťa chce takto primitívne trestať za niečo.

karolinakr
20. jún 2024

@larinka552 vieš, len tym, že on bude mudry, velkorysy, odpuštajúci bude si dovolovať viac a viac..ktovie, či tie jeho veci nevyhadzuje do koša, nepredava v bazari, nerozdava kamaratkam..

cookie29
20. jún 2024

pozri, teoreticky, pokial mate striedavku, tak by deti mali mat potrebne veci dvojmo, u Teba aj u matky, nech sa nemusia zakazdym "stahovat". Ale su veci, ktore nebudes kupovat dvojmo, napriklad aktovku a podobne... A su oblubene veci. Ja som to zazila s partnerom rovnako. Oblecenie sme deckam kupovali my a to este byvalej platil aj vyzivne. Ked sa jeden nesprava normalne a neda sa to vydisutovat, tak jedine co mozes urobit je, dat detom normalny domov a urobit vsetko preto, aby tym trpeli najmenej.

karolinakr
20. jún 2024

alebo rob to rovnako, nebudu si tvoje veci nosit k nej..keby mala vyhrady, povedz, však ty si s tym začala a nastolila nove pravidla, čo sa sťažuješ, kup si svoje, vybavené..

larinka552
20. jún 2024

@karolinakr Chapem, co tym chces povedat, ale kedze moji rodicia boli podobny pripad, akurat, ze sa rozviedli neskor, tak to vidim z pohladu toho dietata, ktore za nic nemoze. Nesmie sa stat, ze kvoli sporu rodicov bude mat dieta pocit, ze je nieco menej. Ze si nezasluzi mat si co obliect, obut, mat hracky, skolske pomocky. Takto si to ono moze vysvetlovat... Spoluziaci sa mu budu vysmievat. Lebo mama povie- nech ti kupi otec a opacne. A nakoniec na tieto spory doplati nevinne dieta. Toto nie je sranda dokazovat si kto ma navrch prostrednictvom deti. Z toho mozu mat traumy na cely zivot.

Kludne nech jej to povie, nech sa povyhraza, ze to spravi ale ak ma aspon trochu rad svoje deti a nechce im ublizit, nech to nikdy nezrealizuje.
On pise ze ,,ale čo ona kupi, tak ku mne detom nedovoli vziat"
Tak podla toho nasledne nech voli to, co si aj ty potom napisala ako druhe. Nech nenosia svoje veci k nej. Ked su u mamy tak budu mat iba od nej veci a u oca iba od neho. Sice to nedava velku logiku ale.. tak to robi ona, aby to bolo trochu fer.

jaass
20. jún 2024

@telefon00 žiaľ niektoré ženy sú v tom doslova svine. Nemôžu prekusnuť rozvod tak robia naschvaly. EX by si mal povedať, že keď ma nejaký problém tak nech si to rieši sama a nie na detoch, lebo nie len teraz trpia ale hlavne v dospelosti budú. Podľa tvojho príspevku vyzerá, že ty naprieky nerobíš no ale EX, mala by sa nad sebou ozaj zamyslieť. Predsa len ide o deti.

7miriam77
20. jún 2024

...keď ty platíš v podstate všetko, čo platí ona? Podľa mňa ste si mali po rozvode podeliť aj platby, alebo sa teda aspoň dohodnúť, že ona platí škôlku a ty školu. Ako sa povie,za dobrotu na zobrotu. Chovanie tvojej ex je viac ako zvláštne. Robí ti naschvály, len škoda že na to využíva vaše deti 🤭

denissi
20. jún 2024

@telefon00 sama som rozvedená, chvalabohu nemáme striedavku , s ex sme sa nerozišli v dobrom ( s ním je ťažko vo všetkom aj v komunikácii, keďže tiež robil problémy ) ale aj cez to všetko by ma v živote nenapadlo robiť takéto veci 🙉🙈 nechápem prístup ex manželky, môže ďakovať bohu, že sa staráte - platíte , čo by sme poniektoré za to dali 🙏

egonsk
20. jún 2024

@telefon00 mate striedavku, cize obaja sa mate podielat rovnako. Moja ex iked neprispela k nicomu, tak ked odchadzala mi vybrakovala detsky satnik, chladnicku, spajzu aj vsetko co sa spajalo s detmi a teda musel som nanovo kupovat vsetko a to ich nemam ani v striedavke. Bol som vsak rad, ze odisla, takze mi to stalo za to to znovu nakupit.
Obmedz jej tvoje prispevky na zdielane veci na polovicu a mozno jej to dopne, ked sa s nou inak neda. A nebud chrumkavy za kazdu cenu, lebo jej rozky budu stale viac a viac rast. Tiez vyhrad detom veci ktore ostanu u teba a na presun medzi domacnostami bude dieta mat iba veci na sebe a skolske predmety v taske, nic viac nech sa neprenasa.

betulinka1
20. jún 2024

@telefon00 my mame striedavku mužovho syna uz 8 rokov. Normalne ma veci u nas a veci u ex. Neprevlavuje hracky ani nic a nerobil to ani ako maly 3 rocny. Ex to zatrhla, lebo aj u nej mal milion hraciek tak stanovila take pravidla a my sme to rešpektovali. Oblecenie ako tenisky, budny a zimne topanky, vacsinou kupujeme my, lebo mame svoju obľúbenú znacku a vieme, ze budu nohy v suchu. To nosi samozrejme stale, Cize aj u mami. Naco by kupovala este aj ona. Plus nechceme aby malo dieta pocit sťahovania, Cize sa nenosia ziadne tasky iba skolska taska. Ked pride zo skoly k nam a ma oblecenie od mami, nikto to neriesi, ze ide naspat v obleceni od nas. Proste je to premiešané ale to sa potom casom zase pomeni. Ked sme spolu zacinali s muzom, tak oni uz riesili striedavku, Cize niekedy mali nejake rozpory ale nikdy nie kvoli veciam, skor kvoli tomu, ze ex striedavku nechcela, tak sa súdili. Ale tak asi od roku po striedavke sa situacia ukludnila a teraz to funguje na 100%, ideme na dovolenku pomenime dni, mame nejaky program, tak sa dohodneme, idu na dovolenku, tak sa spýtame co pribalíme aby nemusela kupovat, nech na viac plaviek a triciek pre maleho. Ja by som ti radila trosku usmerniť ex, ze takto to nebude fungovat, lebo naco kupovat veci dvojmo. Ze sa proste vzdy dohodnete a ked ma Dieta jeden vak, tak nebudete kupovat dva. Ked sa kupia topanky, tak jeden kupi zimne a druhy tenisky. Ze ak nie, tak potom nech sa ona podieľa na nákladoch skolky a tak. Ze jej posles vyúčtovanie. 😉. Treba normalne komunikovat, lebo ved s tymi detmi budete spojení uz navzdy. Tak sa musi ukludnit aby ste za kazdu blbost nechodili na sud. Ked kupis oblecenie to ostava u teba a zaved pravidlo aj s hrackami. Detom to proste vysvetlis, ze toto su hracky u tata a hotovo. Podla mna sa to casom ukludni ale zase netreba byt ticho a treba si aj povedat nieco k pravidlám, ked sa ti to nepaci.

anketkarka
20. jún 2024

@betulinka1 prečo by malo dieťa mať pocit sťahovania keď sa nosia tašky? Však aj na dovolenku máš zabalené. To som nepochopila. Ja deťom balím všetko a nikdy som neriešila či majú pocit sťahovania. Som rada, že majú svoje veci pri sebe a okrem oblečenia majú aj batohy s osobnými vecami, ktoré si balia vyslovene oni a podľa mňa im to vytvára pocit domova na ten víkend, keď idú k ockovi. My striedavku nemáme, ale balila by som to rovnako práve pre ten pocit, aby im nikde nič nechýbalo a nemali ten pocit, že nikde nie sú doma, skôr že sú doma na dvoch miestach.

betulinka1
20. jún 2024

@anketkarka no Ved si to napisala 😉, na dovolenku sa balíš, na dovolenku, kde ide na cudzie miesto. Kedze ma dieta dva domovi nema mat pocit balenia, ma byt doma u mamky a doma u otca. A prevlacovanie tašiek, kedze u nas je vymenny den v podelok s tym, ze dieta islo do skolky a teraz do skoly, Akoze mu tam nechas cestovnú tasku? To asi nie.

lujza123
20. jún 2024

Z praktického hľadiska je lepšie ked majú decka všetko dvojmo. Lebo potom vznikajú takéto hádky kto čo kde kúpil a kde to deti nechali. Mne sa x krát stalo ze dieťa odišlo v nových značkových veciach a prišlo v nejakom lacnom obnosenom čínskom šuvixe. Pričom svojho ex poznam a nemyslím si ze by to robil schválne, len on proste nerozoznal ani pižamo od trička a skratka jej obliekol co našiel. Tak sme sa naučili ze v čom dieťa odišlo v tom istom aj prišlo. U každého malo svoje oblečenie.
Jedine co sme si požičiavali boli drahšie veci ako zimná bunda, bicykel, lyže …

A dokonca aj tieto veci sme mali každý vzdy aj záložné, dnes kupis aj zimnú bundu v sekáči, bazári za pár eur …ked sa ochladilo mali sme každý doma všetko aj ked boli nové veci zrovna u druhého rodiča.

S peniazmi my fungujeme cez apku splitwise, skúste. Nainštalujete si to obidvaja a každý zapisujte výdavky ktoré dáte na deti. Budete presne vidieť kto koľko co kedy dal. Isto platí niečo aj tvoja ex, len ti o tom nehovorí. Takto podľa appky budete vedieť kto je s platbami na rade.

Ak zarábate rovnako mali by ste platiť rovnako. Neplat celu réžiu okolo detí, radšej im odlož a potom zaplať výlet, jazykový pobyt …

zooeynka
20. jún 2024

Ten ruksak nie je taka polozka aby si ho nemohol kupit a samozrejme nechavat u seba. Ale chapem pointu, serie ta ako sa chova. Ono, zle ste to mali so zenou nastavene od zaciatku, ty taky dobrak(hlupak)si platil vsetko a v tomto trende pokracujes aj po rozvode, co si ty oslik otras sa? My teda s muzom ideme vsetko plus minus napolovicu, dovolim si tvrdit ze mozno platim viac ja. Co uz. Podla mna najlepsia taktika je srat na nu, kup vsetko co treba detom, nechavaj u seba a ju ignoruj, nebud za sedlaka co sa ide natahovat o ruksacik pre 5 rocnu.....chapes co myslim. Cim viac bude vediet ze ta to vytaca s tym vacsou radostou to bude robit. Ked zisti ze to mas u riti a nakupis nove, nechas u seba a nebudes s nou riesit taketo malichernosti tym skor s tym prestane. (A vymysli nieco ine aby ta stvala). Proste ignor, bud geroj a neries.

lenka1993
20. jún 2024

My mame tiež striedavú. Deti si nosia k otcovi len škôlku tašku. Všetko má u seba. Take že vetrovky a topánky samozrejme nosia jedne na sebe. Ale on mi platí aj výživné takze ja to kupujem s toho. Vôbec nemajú decka pocit nejakého sťahovania a k obom rodičom sa tešia. Syn si prakticky ani nepamätá že otec s nami žil a dcéra mi stále povie že teraz som veselšia.

domkakvet
20. jún 2024

@telefon00 len sadnut a porozpravat sa, nebude predsa dieta chodit kazdy tyzden do skoly s inym vakom.

anketkarka
20. jún 2024

@betulinka1 mne skôr príde, že je to ťažké všetko stále a znova opustiť, teda môžu mať pocit toho, že sa musia všetkého obľúbeného vzdať a zasa si akože obľúbiť na istý čas niečo iné. Však už aj do škôlky si zoberie aspoň toho obľúbeného plyšáka, lebo mu dáva stabilitu. Moje si začali sami od seba baliť aj batohy s osobnými obľúbenými vecami. Nevedela by som im povedať, že toto tu nechaj, lebo je to nepraktické preniesť to k otcovi. Keď si ,,prehadzujete" dieťa v škôlke a v škole, tak to asi nemáte dobré vzťahy, keď osobne vôbec nekomunikujete.

betulinka1
20. jún 2024

@anketkarka keby mali vsetci vztahy ako my, tak sudy mozu dat striedavku kazdemu. S ex si tykam, ked nieco riesime, tak si zavolame. Ked som prisla do rodiny, uz to takto mali zabehnuté, ze v pondelok rano odniesla mama a po obede bral otec. Mužova ex to takto chcela, on sa prispôsobil. Ona chodila z prace neskor ako končila skolka, Cize aby nemusela riesit skorší odchod z prace, tak mala vlastne cely tyzden free a dobiehala casovo v praci svoj tyzden. Maly uplne v pohode fungoval a neriesil. Mozno je kazde dieta ine. Ja som len pisala nasu skusenost. Mozno niektore deti si potrebuju balit veci, to je uz o potrebách deti a ich nastavení.