Dobrý píšem v mene svojho terajšieho manžela. Jeho exmanželka chce bez jeho písomného súhlasu uniesť deti do zahraničia a žiť tam s nimi. Ako to ma riešiť alebo na koho sa obrátiť na polícii ho vysmiali že ich ma zverené a môže si s nimi robiť čo chce. Čo je podľa mňa brutálny blud. Ďakujem
Do horšieho asi tie deti nejdú,či?
@janinah ako to myslíš do horšieho
asi má tá matka snahu ísť s nimi tam,kde môžu mať lepší život,takže dáke prekážky zo strany otca detí,že im to bude na škodu a chce ich chrániť asi nebudú namieste pred našimi úradmi
Ak by tam mali lepši život a nie je to zrovna v Amerike, tak prečo nie? Ak su k tomu deti už vačšie.. .tym lepšie.
Tak po prvé dámy. Môj manžel je starostlivý otec ktorý ma o svoje deti záujem, ma záujem sa s nimi stretávať, byt súčasťou ich života, miluje ich. Nepýtala som sa na vaše názory ohľadom ich matky. Pýtala som sa kam ma ísť aby tomu zabránil. Keďže deti s ňou ísť nechcú. A ďalšia vec bez jeho súhlasu by si nemala ani prdnut čo ísť do zahraničia. My všetci v rodine vieme že v zahraničí je lepší život ale prečo by s ním mala zametať a nebrať ho za nič. Ďakujem to je všetko čo som chcela.
@janinah zahraničie nie je vždy až tak lepšie.
Mala by si tento názor ak by sa to týkalo aj tvojho syna a vnúčat?
Ja viem že tvoja dcéra žije c zahraničí, sle máš s vnúčikom normálny kontakt. Toto je dosť iné
Ona nemôže len tak vziat deti, on má ako otec práva. Nie je zbavený rodičovských práv
Nie,nemoze ich len tak zobrat bez jeho pisomneho suhlasu,ani na dovolenku do zahranicia.treba sa obratit na pravnika a sud.
resp. by som oslovila na upsvar prislusneho socialneho kuratora deti, staci i telefonicky, poradia ti
Aj keby bolo zahraničie lepšie. Ak otec prejavuje o deti záujem a deti ho majú tiež radi, tak je určite lepšie pre všetkých, keď môžu udržiavať vzťah. Bez súhlasu druhého nemôže jeden rodič len tak zobrať deti. Ak sa nedohodnú bude musieť rozhodnúť súd.
@simona92101 Na dovolenku suhlas nepotrebuje
Na dovolenku nepotrebuje suhlas, na stahovanie mimo krajiny samozrejme ano, kedze tou vzdialenostou obmedzuje pravu stykat sa deti s otcom... Otec bude musiet vynalozit nemale usilie si deti kazde dva tyzdne na vikendy bravat (prakticky toto mu bude znemoznene vzhladom na vzdialenost) a tym padom mu upiera rodicovske prava... deti budu non-stop pendlovat v aute alebo neuvidia otca vobec. Takze bohuzial, smer sud. Poznam viacero pripadov, kde to sud nepovolil, takze to treba proste riesit a nenechat to tak, ze "ona sa rozhodla"
A nechcete podať na súd aby boli zverené do vašej starostlivosti, ak nechcú ísť s ňou? Určite sa treba obrátiť minimálne na sociálnu kuratelu a následne na súd. Držím palce
Aké staré sú tie deti? Ak sú väčšie, mohli by sa na UPSVaRe aj samé vyjadrit a detto na súde
Myslim, ze zakon ani nedovoluje matke uniest deti.
Ake stare su deti?
Aka krajina?
Aky dovod?
Ak deti nechcu ist a tvoj manzel je milujuci otec tych deti, nech poziada o zverenie do svojej starostlivosti?
Deti majú obe po 6 rokov sú to dvojčatá chlapci. Krajina nám zatiaľ nieje ani známa kam chcú ísť ale deti spomínali niečo o Rakúsko. Dôvod že ich máme tam žije priateľ a chce tam pracovať a žiť s ním. My bohužiaľ zatiaľ nemáme podmienky na och starostlivosť. Staviame dom a momentálne sme v dome u mojich rodičov
@janinah
@monkasponka milé dámy to o čom trepete ?
Poznáte vôbec zákon o rodine a pravidlá ohľadom detí, aj ich prípadného odchodu do zahraničia?!??
No nemalo by sa ti takto riešiť,ale ak otec má záujem a nemá zázemie,priestor či ako to nazvať ,tak asi trošku to problém bude. Bolo by najlepšie sa dohodnúť.
Ono by to chcelo skludnit emócie a rozumne si k tomu sadnúť. Rakúsko nie je Austrália. Pokiaľ budú v rozumnej vzdialenosti, je to detto ako Ba a Košice. Len to chce dospelého a vyzreteho rodiča na jednej i druhej strane. Také reči, že matka si ani prdnúť nemôže bez súhlasu otca na upokojenie situácie asi nebudú to pravé.
Vieš, ono je to dvojsečná zbraň.Ja som sa sťahovala do ineho kraja na SK a tiež ty brďo že unašam dieta. Mam tu pracu, priateľa.. aj tak to bol problem jak hovädo. Život sa meni, ber to z pohľadu toho druheho. Ona je teraz viazana dokedy žiť v blizkosti otca svojich deti ? Do ich 18 nastky? Ja rozumiem že on nechce aby sa stahovala. Bude to boj a prehraju obaja. Kam ist ak chcete aby tam nešla? Socialka, sud, policia....
A prečo to riešiš ty a nie tvoj extra starostlivý muž....vieš ako sa u nás hovorí ??? "Iniciatívny blbec je horší ako triedny nepriateľ" staraj sa o svoj život a nerieš cudziu ženu a jej deti
Policajti veru trepali poriadne blbosti, mal by ich niekto poučiť o zákone o rodine, možno aj ich inšpekcia, asi by som dala podnet. Aj keď má deti zverené matka, nie je ich výlučným majitelom, fakt pokiaľ nebol otec zbavený rodičovských práv, alebo nie je pre ne nebezpečne toxický, má také isté práva a povinnosti aj otec aj matka.
Do zahraničia môžu ísť rodičia - expartneri, s deťmi bez súhlasu toho druhého max na dovolenku, v čase keď nie je stretko v termíne. Odsťahovať do zahraničia, ani 1 km od hraníc, sa nemôže s deťmi ani jeden partner bez súhlasu druhého, išlo by o únos!!!
Ak sú doma veeeeelmi nevyhovujúce podmienky, extrémne narušený vzťah medzi rodičom a deťmi, dlhodobý nezáujem, neplatenie vyzivneho a pod. vtedy môže súd, iba súd rozhodnúť a schváliť vysťahovanie.
Odporúčam podať neodkladne opatrenie vo veci pobytu detí, aby rozhodnutie súdu matke trochu osvietilo v hlave, návštevu upsvar - podať podnet, urobiť záznam , mohli by urobiť pohovor s matkou, aby jej trochu slušne objasnili pravidlá, akože v rámci kontroly deti a rodičov.
@abbey1 aj sťahovanie BA-KE, ak by žili predtým v BA a otec tiež, potrebujú jeho súhlas alebo súhlas súdu...
@dievcacitajucelist prečo by manželka nemohla pomôcť mužovi a zistiť pravidlá, možnosti a skúsenosti !?! On nie je na kobyle, ona áno tak sa pýta . Vadí ti to ? Úplne normálna otázka, chce sa poradiť.
@cacianka tu sa prikloním k názoru slečny/pani
@dievcacitajucelist že osobne by som to tiež nechala na muža. ak deti tak veľmi miluje a zároveň nechce, aby šli do zahraničia, už dnes mal byť naklusaný na ÚPSVaR a zisťovať informácie. alebo sa informovať telefonicky. tiež mi to tak príde, že niekedy sa súčasná partnerka stará viac o "cudzie" deti, než jej partner a veľakrát to môže byť aj na škodu. bohvie, možno to chlap aj chce riešiť a ona ho iniciatívne predbehla. sú chlapi, ktorým to proste vadí, cítia sa potom menejcenní, hlúpi 😀 možno takto si to myslela -
@dievcacitajucelist ??
@abbey1 nemáš pravdu, že Slovensko - Rakúsko je detto ako BA - KE.
Unika Ti, ze deti tam budú mat minimálne prechodný pobyt ak nie trvalý a to znamená aj inú jurisdikciu ak by sa niečo dialo, aj Keď sú to stále občania SR
Další fakt je jazyková batiera. Nie všetci rozprávajú a rozumejú nemecky a Rakúsko nie je len okolie hraníc, to mize byt kus od Slovenkých hraníc a naozaj to môže výrazne skomplikovať styk otca s deťmi
Je tu množstvo dalších faktorov, ktoré výrazne menia situáciu
Ktovie v akom duchu by sa niesla diskusia, ak by to bolo opacne, ze otec sa chce s deťmi vysťahovať a matka by nesúhlasila
@dievcacitajucelist prečo sa nemôže zaujímať? Veď je to jej manžel, nie cudzí človek. A možno sedí vedla nej a čítajú diskusiu spolu
Toto je veľmi obmedzený pohľad
A tvoj manzel nevue, ze sa ma obratit na pravnika a nasledne na sud. A prepac moj ex vie ze sa nesmiem bez jeho suhladu vycestovat do zahranicia na stalo a rovnako ani cez celu republiku nie ,nakolko by to nebolo v zaujme dietata mat umozneny kontakt s oboma rodicmi. A ak by sme sa nedohodli my ako rodicia rozhodol by sud
@pribinak vtedy by to bolo OK, ale ak muž o tomto kroku na MK ani netuší a ona rieši, tak mu to môže prísť blbé a trápne, keď sa to dozvie 😉
A chcem ešte dodať že ona už je rozhodnutá a nezáleží jej na jeho názore.