Budúca svokra ma nenávidí

28. apr 2022

Ahojte,
potrebujem sa trošku vyrozprávať a poradiť od skúsených vydatých žien, lebo nemám nikoho takého v okolí. S priateľom sme spolu 5 rokov, na začiatku sme mali vzťah na diaľku, pretože bol vo výcviku. Neskôr ma zoznámil so svojou mamou a mali sme podľa mňa normálny korektný vzťah, nestretávali sme sa často, ale zdravili sme sa, vykala som jej, slušne sme sa bavili ,,o počasí “, gratulovala som jej k sviatkom, občas poslala koláč, nemali sme žiadny konflikt. Začala som si však všímať, že robí veci, ako keby mi chcela ukázať, že ma neprijala do rodiny. Napríklad pred 3 rokmi mala priateľova sestra svadbu a jeho mama robila zasadací poriadok. My sme nevedeli, ako to bude, dozvedeli sme sa to až po obrade, keď sme si hľadali menovky. Priateľ sedel za vrchom stola vedľa sestry a mňa usadili na opačnú stranu miestnosti za prázdny stôl, kde neskôr prišli gratulanti. Ja som sa cítila počas jedla ako taký vydedenec, ale nechcela som robiť scény na cudzej svadbe. Priateľ si po menu ku mne počas zábavy prisadol a vysvetľoval, že on je sestrina najbližšia rodina a ja som cudzia, a preto nás tak usadila, ale mne to nemusel vysvetľovať, ale páry sa vždy posadia spolu a nie jeden na druhý koniec miestnosti sám k stolu. Potom napríklad v novembri mala budúca svokra veľkú oslavu 60ky, prenajala si sálu, catering, kapelu a mňa nepozvala, dozvedela som sa o oslave až v deň jej konania, keď mi vyobliekaný priateľ hovoril, že tam ide. Ako nech si oslavuje s kým chce, ale prišlo mi to od nej neslušné, že pozvala pomaly celú ulicu cudzích ľudí a synovu priateľku nie. Všetko som pochopila asi pred mesiacom. Svokra chcela z priateľovej starej detskej izby urobiť hosťovskú a stále hovorila, že jej nemá kto pomôcť. Priateľ ju chcel prekvapiť a vypratať nábytok a vymaľovať, kým bude v práci. Ja som mu pomáhala naložiť nábytok a on ho odišiel odviezť, ja som zostala čakať v izbe. Medzitým prišla budúca svokra domov a telefonovala, mohla vedieť že som tam, lebo som mala na chodbe topánky a bundu. Chcela som vyjsť von a pozdraviť ju, ale zostala som stáť ako obarená, lebo telefonovala so svojou dcérou a škaredo ma ohovárala. Ja viem že je neslušné počúvať cudzie telefonáty, ale ja som bola v šoku a snažila som sa si nahovoriť, že rozpráva o niekom inom, ale padlo moje meno a veci len o mne, avšak prekrúcala a klamala a hovorila urážky typu tá malá k*rva nevychovaná. Nevedela som, či ju mám konfrontovať, prišiel však priateľ a ona hovor zrušila. Priateľ išiel za mnou do izby a ja som mu povedala, že už nemám náladu prerábať a vyšli sme von obaja z izby, jeho mama si musela uvedomiť, že som ju počula, keď ma uvidela, ale nič mi nepovedala. Rozhodovala som sa, či o tom povedať priateľovi, lebo je to jeho matka, ja mám k nej úctu že ho porodila a vychovala, ale toto sa proste nerobí, nenávidieť budúcu rodinu a šíriť takéto reči, keď som jej nijak neublížila. Rozhodla som sa byť ticho, ale hrozne ma to vo vnútri zožieralo, že ma celý čas neznáša. Posledná kvapka sa stala včera. Priateľova sestra nás pozvala k nej na návštevu. Ja som sa hrala s jej malým synom a potom ho uložila spať, sedeli sme v obývačke a pili kávu. Priateľovi zrazu volala mama, že čo robí. Ja som sedela vedľa neho, tak som všetko počula. On jej povedal, že je so mnou u sestry a ona na to, že ona tam zvonila a nikto neotváral. My sme zvonček nepočuli, priateľ že brána je odomknutá a mala prísť, ona na to že je zamknuté (keď sme potom odchádzali, tak sme skúšali zazvoniť a zvonček fungoval, brána bola stále odomknutá). Priateľ jej povedal, že nech príde, potešíme sa my aj sestra a ona že už nepríde, lebo je tam.... a povedala moje meno. Priateľ rýchlo zložil, ale mne to už nedalo a v aute cestou domov som sa ho opýtala, čo má jeho mama proti mne, že som to počula. On zostal prekvapený, že som to začula a snažil sa mi nahovoriť, že povedala, že je nás tam veľa, ale ja viem čo som počula. Ja neviem, či mu mám povedať o tom predchádzajúcom telefonáte alebo sa narovinu porozprávať s jeho mamou, prečo toto robí a či chce aby sme sa kvôli jej správaniu rozišli, alebo mám byť jednoducho pre pokoj v rodine ticho a nechať si srať na hlavu, viem že sú aj horšie svokry. S priateľovou sestrou mám normálny vzťah, ale ktovie čo si o mne myslí, keď jej mama o mne takto klame a takisto aj zvyšok rodiny, povedala jej o mne že som spávala s mužmi za peniaze, keď bol jej syn vo výcviku a podobné bonbóniky, čo som si stihla vypočuť. Ja neznášam konflikty, ale nechcem na druhej strane, aby jej takéto správanie prechádzalo. Čo by ste urobili vy? Prečo svokry takto nenávidia nevesty už len z princípu? Strašné nervy na ňu mám, ja ju tiež nemusím a neschvaľujem často jej správanie, ale vážim si ju, tak som ticho.

melanta
28. apr 2022

Tvoj priateľ ti o oslave maminej 60, na ktorú on išiel sám lebo teba nepozvali, povedal až keď už vyobliekaný odchádzal na oslavu. Toto je problém. Že sa jeho mama správa ako správa, nezmeníš. Ale ak priateľ nestojí pri tebe, že ani len vopred ti neoznámi, že ide na oslavu bez teba, tak to by si mala riešiť, nie jeho mamu. A že na svadbe teba posadili samú k prázdnemu stolu, to nie je problém jeho mamy, ale jeho, že toto nielenže dovolil ale ešte to aj obraňoval. Nemáš čo mať nervy na jeho mamu, jeho rieš.

ivetta1234
28. apr 2022

povedz všetko priateľovi a nech sa vzchopí aj on

andrea_82
28. apr 2022

ja by som z tej izby bola vtedy vyšla a rovno si to s ňou vydiskutovala. Takýmto rozmýšľaním a vypytovaním sa ostatných naokolo nič nevyriešiš. Treba to riešiť so zdrojom tvojich problémov, vyčistiť vzduch a podľa toho sa zariadiť.

mamamasama
28. apr 2022

Wow... 😱 Normálne neverím tomu, čo čítam. Maj hrdosť dievča. V prvom rade to rieš s priateľom, lebo on je zodpovedný za to, že si nebola na oslave a nesedeli ste spolu pri stole. Každý normálny chlap by sa predsa postavil za svoju polovičku, buchol po stole a povedal, že ťa buď budú akceptovať, alebo nepôjde ani on. Ak je to však nejaký maminkin maznáčik, ktorý jej nedokáže ani protirečiť, ber nohy na plecia a utekaj kým sa dá. Tá ženská ti urobí zo života peklo.

autor
28. apr 2022

@melanta ako to môže byť jeho problém, keď nevidel predtým zasadací poriadok? On sa jej spýtal na dôvod počas menu a potom za mnou prišiel, nechcel robiť cirkus na sestrinej svadbe pred ľuďmi. Nie je to problém jeho mamy? Veď ona to urobila, ona ma vylučuje z rodiny a ohovára.

mimi_lali
28. apr 2022

Čo jeho mama on je hlupák čistý debil takého mať už by letel aby si jeden dospelý chlap nevedel urobiť poriadok s mamou, tak to je sila. Nechápem ako mohol vôbec dopustiť aby ta posadili k prázdnemu stolu, spraviť moja mama toto môjmu priateľovi už by videla to tornádo. Akože aj to že s ňou volá rýchlo zavesí a ešte ta klame znamená že je mamičkin cecon a nikdy v živote si ta nezastane, bože môj načo toto trpíš dievča zlate nohy na ramena a hľadaj niekoho kto si ta bude vážiť a zastať si ta obrániť ta a chrániť toto je choré!

mala_zabka
28. apr 2022

Problém u vás nie je až tak svokra (ktorá je beztak pizda jak vráta), ale tvoj "priateľ". Rozum sa mi zastavuje, že svoju mater nechá o tebe takto hovoriť a správať sa ako k odpadu. Ešte sa bojí aby si náhodou čosi nepočula. To je to, čo ho trápi? Fakt? Pripos*anec to je, nie chlap. Reálne, ak by sa toto urýchlene nevyriešilo k mojej spokojnosti, veľmi by som prehodnocovali, či chcem v takomto vzťahu zostať. Predstav si s ním mať deti. Bude chodiť za materu s nimi sám, lebo ťa tam nebude chcieť? A huckať ich proti tebe? Nič nebude dodržiavať? A ten tvoj tam bude len ticho sedieť a čumět do zeme aby náhodou nebolo zle? Pouvažuj či ti to za to stojí. A buchni konečne poriadne do stolu.

Edit k tvojej odpovedi k zasadaciemu poriadku: Áno. Je to jeho chyba, mal tam ísť za tebou a dať najavo, že TY si jeho najbližšia rodina (mala by si byť minimálne čo očividne nie si, si až za matkou a sestrou 😂). On dovoľuje svojej matke sa tak k tebe správať, pretože nezasahuje a mlčky súhlasí.

mamamasama
28. apr 2022

Ty sa ešte pýtaš ako za to môže on? 😁👌 A možno, že sa do tej rodiny aj hodíš. Ak by som ja bola na svadbe mojej švagrinej usadená niekde pri záchode sama a môj priateľ za hlavným stolom, tak by som si to veru neužila a radšej odišla. No môj manžel by také niečo v živote nedopustil. Svadba, nesvadba.

thereisabear
28. apr 2022

Až taká istá by som si nebola, že o tom zasadacom poriadku nevedel... Minimálne vedel o oslave narodenín, na ktorú ťa nepozvali. Narovinu by som sa ho opýtala, čo má jeho mama proti tebe. Nenechala by som ho vykrútiť z odpovede, určite to skúsi. Ak by som sa nič nedozvedela, opýtala by som sa svokry.
A skús porozmýšľať, ako to bude, keď budete mať deti. Nebude sa s nimi stretávať? Bude sa s nimi chcieť vidieť iba bez teba? To by sa mi teda nepáčilo.

melanta
28. apr 2022

Nie, nie je to problém jej, ale jeho. Môj by ma nenechal sedieť ďaleko samú pri stole. Hneď ako by to zistil, riešil by moje presadnutie k nemu a ak by to nebolo možné, tak by si hneď od úvodu sadol vedľa mňa. A na rodinnú oslavu ak by nepozvali aj mňa, nešiel by, pretože ja som súčasť jeho. Ona ťa vylučuje, ale on to toleruje a ešte to aj ospravedlňuje. Takže áno, máš problém s ním, nie s jeho mamou.

aliii3
28. apr 2022

@melanta áno s tým môžem len plne súhlasiť. Na celom tom nie je najhoršie, že ju svokra proste nemá rada, ale to, že to manžel akceptuje a nevie sa svojej ženy proste zastať

sardinka32
28. apr 2022

Jasne, ze Ta svokra nema rada a pretvaruje sa kvoli synovi...mozno aj dufa, ze sa rozidete a ktovie, ci uz na tom aj nepracuje za Tvojim chrbtom. Urcite Ťa uz spolu riesili, ale Tvoj Ti to nepovedal. Vo vsetkych situaciach sa mohol zachovat inak a preto suhlasim s predoslymi prispevkami...Tvoj hlavny problem je Tvoj priatel...chce sediet na dvoch stolickach a to sa neda. Strka hlavu do piesku, ale tento problem nevyšumí len tak. Ak sa raz zoberiete a budete mat spolu deti, este len pridu problemy. Rodicov treba respektovat, ale su iste medze. Moja svokra, este kym sme spolu chodili s terajsim manzelom, chcela, aby sme sa rozisli. Nevedela som o tom. A tipni si, ako to dopadlo? Po xy rokoch manzelstva chcela, aby sa rozviedol... tak tresol u nej dverami a viac sme sa odvtedy nevideli. Takze moze to dopadnut aj takto, ked Ta buduca svokra z nejakeho svojho dovodu neznasa.

matkav21
28. apr 2022

vykonumuniku si to určite aj s mužom a potom aj so svokrou

kandelabra
28. apr 2022

Presne tak, zamysli sa nad prístupom tvojho priateľa. On vie čo sa deje, a vie, že aj ty to vieš, ale z nejakého dôvodu to nerieši, dokonca sa znaží zalepiť ti oči, že si zle počula, že sa nič nedeje, že však pozvali len jeho. Možno teraz ako problém vnímaš len jeho matku, ale predstav si, čo bude keď sa raz vezmete a budete mať deti. Nie že svokra ti bude robiť zo života peklo, ale mužíček ju v tom bude ešte podporovať a snažiť sa ti nahovoriť, že je to v poriadku.

moonlight1210
28. apr 2022

Ten rychlo polozeny telefon znamena, ze on velmi dobre vie, ze jeho mama ta neznasa a asi aj tebou ona pohrda. Ze pred nim sa tymto postojom k tebe netaji, iba on ti to nehovori (co ja zas logicke, naco by ti to hovoril. Dolezite je, ci si ta pred nou zastane.).

Fakt ale je, ze jej ustupuje. Zrejme z jeho pohladu, aby bol vlky syty i koza cela a pokoj v rodine.
Do buducna je to ale na figu postoj a je to len predzvest buducej (nevyhnutnej) burky.

Ja by som aj zvazila, ci mi ta zena stoji za to, aby som vobec do jej rodiny chcela vstupit a a absolvovat cely ten proces podrazov, ohovaraciek, hadok a naschvalov.
Resp. ci mi za toto stoji jej syn, kedze vyzera, ze hladi len na to, aby mal pokoj.

katkati
28. apr 2022

Obidvaja, priateľova matka aj tvoj priateľ sú rovnakí. Gény nezaprieš. Správajú sa k tebe ako k odpadu. A priateľa neobhajuj. Prečo to neriešiš hneď ako sa to stane. Aký význam má dusiť to v sebe a trápiť sa. Keď s nimi nechceš o tom hovoriť kvôli tomu, že sa bojíš, že ťa môže nechať, tak to nie je zdravý vzťah. Bude sa to len stupňovať. Využívajú to, že si príliš submisívna a bojíš sa prípadného rozchodu.

mariejenka
28. apr 2022

Súhlasím s babami, on si ta mal zastať ako partnerky okamžite hned,svadba, oslava.. "nejdem k vam lebo je tam (vymislim si) Laura" on nemal držať pysk ale hneď povedať "čo máš proti nej" ...
A keby ja pocujem ze na 100pro o mne hovorí ze som mala nevychovana kurva, vysla by som z izby...esze predtým by som si v sekunde zapla nahravanie na mobile,aby bolo počuť co o mne klame...
Priateľovi všetko povedať, nenecháte si kydať na seba...a i tých klamstvách ze si za prachy spala s inými,jeho podvádzala...ved ti poškodzuje dobré meno...

darinka60
28. apr 2022

V podstate súhlasim s vyššie písanými komentmi.Ja som človek čo nerád niečo tají,ja by som si posadila frajera a jeho sestru a povedala im o vypočutom rozhovore,potom by som sa spýtala čo ich matka má proti mne+by som sa pred frajerom na rovinu spýtala jeho matere čo proti tebe má,ak by tvoj frajer za niečo stál na tej svadbe by vzal tanier a šiel si sadnúť k tebe,neviem dievča podla mňa ber nohy na plecia a utekaj kým sa dá.

janka0215
28. apr 2022

Keby si hneď od začiatku priateľ otvoril ústa pred mamou, že sa mu nepáči ako sa k tebe správa, mohli ste teraz možno už fungovať úplne inak. Ja sa tiež so svokrou nemusím, muž to vie a drží mi stranu, lebo to ona robí problémy a drísta. Keď mu poviem, že sa mi niečo nepáči (že mamička pretriasa v celom meste, že nemôžeme mať deti, že si z našej mrazničky robí svoj sklad, že som podľa nej neschopná a chcela nám nosiť obedy, aby jej synček neumrel od hladu), tak si otvoril ústa a dal to do poriadku. Je to v prvom rade jeho mama a on by s ňou mal robiť poriadky a zastať si ťa. Ak si otvoríš na ňu ústa ty, môže to pre teba dopadnúť ešte horšie.

nevenka
28. apr 2022

Tak ja Ti poviem tak. Mna nemala priatelova mama "rada", ale bola slusna. A my sme teda zacali spolu chodit ako nastrocni. Jeho stara mama si so mnpu potykala takmer hned, vystiskala ma. Svokra mala odstup, ale fakt slusne vsetko, mila bola, snazila sa ma hlavne spoznat. Boli tam veci hlavne, co sa viery tykalo, ale to je nepodstatne. Neskor sme sa spoznali a uz par rokov pred svadbou to bolo uplne super, na svadbe ma svokor nazval svojou dcerou, potykali sme si a hovorim im maminka a ocko. Tak isto aj moj muz tak hovori mojim rodicom.
Svokra je zdravotna sestra, manzel nechcel byt pri porode deti, takze isla ona. Velmi mi tam pomohla. Fakt si niekedy s nou lepsie rozumiem ako s vlastnou mamou, v urcitych veciach. Takze takto, no...Ja toto nepoznam a nepochopim, ako mozu taketo zeny vobec existovat ako Ty opisujes...🤔😪

nevenka
28. apr 2022

V prvom rade...tu svadbu, cirkus by som tam nerobila, nie som taka povaha. Ale cirkus by som urobila v morente, keby sommsa dozvedela od vyobliekaneho priatela, ze ide na oslavu a Tebe to ani nespomenul. Ja by som mu taky cirkus narobila, ze by nemal chut nikam ist!
Manzelov, vtedy este len priatelov, otec oslavoval 50-ku, to sme uz boli spolu dlho, bolo to rok pred nasou svadbou cca, tak pozvali este aj mojich rodicov na oslavu. Nie ze by sa na mna vybodli.
A Ti poviem, v prvom rade je to problem TVOJHO PRIATELA, on co caka, ze ako sa to vyvinie? Tu svadbu, to mohol o tom zasadacom poriadku nevediet, ale tato oslava??? A Ty mu este nabytky pomahas pratat 😣🙈.
Moj drahy si vydobil vsetko, co chcel, ked sa jednalo o mna. Zamilovany do mna po usi. Toto Tvoje je maminkin maznak, pochybujem, ze planuje s Tebou buducnost. Vsak Ta tam trpia ako osinu v zadku a on sa len prizera...😒

komplikovana
28. apr 2022

Podla toho co pises, tvoj priatel spada do kategorie- bojim sa vlastnej matky. Radsej sa pohada s tebou, nez by mal ist do konfliktu s nou. Na tvojom mieste by som prestala riesit « svokru » ktorej spravanie voci tebe sa nezmeni. A zamerala sa na priatela- preco sa ta nezastane. Podla toho sa mozes rozhodnut co dalej.

petricka22
28. apr 2022

No, silna kava, ale ako hovoria ostatne dievcata, je to v prvom rade partnerova chyba. Tieto veci si musi vydiskutovat s mamou a musi stat pri tebe. Je mozne, ze mu to este nedochadza, napr.ta oslava, kde si po x rocnom vztahu mala byt automaticky aj ty. Alebo sa svojej mamy boji… a to je ten horsi pripad. Viem, ze sa kvoli tymto problemom s nim rozist nechces, ale ver, ze pokial si v tom teraz neurobite poriadok, bude to len a len horsie. A teda urcite by som mu hned vysypala zo seba, co jeho mama o tebe hovorila v telefonate. Ale myslim, ze to uz davno hovorila aj jemu v tvojej nepritomnosti.
Pokial sa ta on nezastane, budes navzdy pre tuto rodinu len handrou, o ktoru si budu obtierat hubu…

dagmarovita
28. apr 2022

Ak to je pravda, tak sa s ním rozíď, aj tak si Ťa neváži a nemá Ťa rád, naco si s ním, nemáš hrdosť?

stanulienkat
28. apr 2022

Ja by som isla zo vztahu. Byvas s priatelom? Tento vztah svokry k tebe je tak patologicky, az je to neunosne. Ak zostanete spolu, urcite bude stat za vasim rozvodom, ku ktoremu urcite pride,ak sa vezmete. Hlavna chyba je aj priatel, ktory si nevie usmernit matku a zastat si ta. Co je to za chlapa? Raz by ma posadila k poslednemu stolu, uz by ma nevidela nikdy. A keby ma tam priatel nechal sediet samu, tak ani on by ma uz nikdy nevidel. A keby predo mnou hovorila do telefonu tie veci, tak to by si veru za klobuk nestrcila.

acrobaleno
28. apr 2022

Asi budeš veľmi mladá a úslužná, keď si ju takto počula o sebe rozprávať a radšej si si zahryzla do pery. Ja by som vystrelila z tej izby a konfrontovala ju. A áno, tvoj priateľ je tiež debil. Chce si ťa zobrať? Ráta s tebou do budúcnosti? Ak áno, tak už na tej svadbe mal niečo povedať a nie to ešte na oslave 60tky svojej mamy. Veď sa zastaň samej seba, keď očividne všetci okolo na to serú.

cawes
28. apr 2022

O svadbe vedel ? Vedel! Ze je na svadbe zasadaci poriadok asi vedel tiez! Mal sam od seba povedat aby bol hociaky zasadaci poriadok vy dvaja budete sediet vedla seba!

majla87
28. apr 2022

Ach zeno, k svokre sa nevyjadrujem, ale tvoj chlap si ta absolutne vobec nevazi 😔

elizabet173
28. apr 2022

chyba nie je len v matke tvojho priateľa, ale aj v ňom samom a to preto, lebo je príliš pod vplyvom svojej matky a nedokáže jej povedať, že ty si jeho priateľkou, ktorú má rád, že si súčasťou jeho života už päť rokov a plánuje s tebou budúcnosť. Že ťa nemusí mať rada, ale trvá na tom, aby sa k tebe správala slušne a vyjadrovala sa o tebe slušne. Snažím sa uveriť tomu, že tvoj priateľ nevedel o zasadacom poriadku na svadbe, ale na jeho mieste by som si vedľa sestry ani nesadla, sadla by som si k tebe, bez ohľadu na sestru, pretože ona o tom vedieť musela. Keď ťa nepozvala jeho mama na jej 60. to už vedel a mal to riešiť. Nevadila by mi ani tak tá jeho matka, s ňou by som prerušila akékoľvek kontakty a vybavené, vadil by mi on sám. Nechcela by som partnera, ktorý by sa tváril, že nevidí, ako jeho mama nenávidí jeho partnerky a mlčal by ako tĺk

mistymay33
28. apr 2022

Ste spolu 5 rokov a nikto ta neakceptuje ako jeho priatelku a ignoruju ta? A tvoj priatel je s tym v pohode? To je neprijemna situacia, svokru asi nezmenis, ale tvoj priatel by mal urcite zakrocit, ak ta berie vazne ako svoju partnerku. To co sa stalo na svadbe je absurdne!!! Ja som sa tiez vydavala a robila som zasadaci poriadok, ale NIKDY by som nerozsadila partnerov k inemu stolu!!! Vsak to je sialene. Ak raz prisli spolu dvaja ludia na svadbu, maju sediet spolu. Svokra ta evidentne neakceptuje ako priatelku svojho syna, ale teba neakceptuje ani tvoj priatel podla toho co pises… urcite sa pozhovaraj s priatelom, vyjasnite si to, a priatel by si to mal vyjasnit aj so svojou matkou, nemusi ta mat rada, ale nech ta akceptuje a respektuje ako synovu priatelku!