Bratia vyciciavajú našich rodičov

4. apr 2021

Moji bratia majú 29 rokov. Žijú stále s rodičmi. Sú samotári, nemajú priateľky (nikdy ani sex), nemajú kamarátov. Nepracujú, jeden z nich teda pracoval, ale len preto, lebo ho zamestnal strýko (tam pracuje aj môj otec a mal ho "pod palcom"). Ale vyhodili ho. Na domácnosť vôbec neprispievajú (ten čo pracoval dával mame aspoň stravné lístky). Nemajú záujem o prácu. Rodičia sú z nich veľmi sklamaní. Mama sa mi nedávno zdôverila, že oni sa nikdy nezamestnajú a nech sa pripravím na to, že až zomrú (rodičia), tak zostanú na krku mne.
Ich život nie je normálny, to ako žijú...oni nežijú, ale prežívajú.
Vôbec neviem ako sa k tomu postaviť, ako im pomôcť začať žiť.
Ešte dodám, že ako deťom im bola diagnostikovaná mierna forma mentálnej retardacie. Ale hlúpy nie sú. Boli sami dvaja v Amerike, celá rodina iba čumela. Nikto tomu nemohol uveriť. Oni čo nepoznajú ani vlastné mesto, kde vyrastali sa vybrali úplne sami do USA. Všetko si sami vybavili, víza, letenky, motel...takže hlúpi nebudú...

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
4. apr 2021

@cocolino234 Viem, všetko toto viem. Vždy keď som doma, teda u rodičov (žijem v Česku aj s mužom) sa ich pýtam čo si predstavujú. Ale odpovede sa nikdy nedočkám.
Mne nerobí problém sa o nich postarať, mňa bolí, keď vidím ako žijú. Veď to nie je život.
Mimochodom, mama pred nimi ich diagnózu zatajila.

mondolina
4. apr 2021

kto im platil Ameriku?

autor
4. apr 2021

@mondolina Brat. Mal nasporené, vtedy pracoval u strýka spolu s otcom. A keďže nič neplatil, všetko mu ostalo.

jaskolka
4. apr 2021

Ty si tu už písala, že? Mam len otázku,prečo by ti mali po smrti rodičov zostať na krku dvaja dospelí chlapi, ktorí, ak nie sú zbaveni svojpravnosti,a zjavne to nie sú ťažko postihnuté osoby? To, že rodičia urobili chybu pri ich výchove a neviedli k samostatnosti (ľahká forns retardacie nie je absolútna neschopnosť osoby žiť normálne) nie je tvoj problém. Možno to znie kruto, ale určite by som si nebrala na krk dve železné gule len preto, že zrejme sú to leniví flakaci

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nikpa
4. apr 2021

Takže hlúpi nie sú ako si sama napísala keďže bez pomoci zvládli vybaviť a absolvovať cestu do USA. Sú len leniví a vedia, že sa o nich vaši postarajú. Keď ich nebude tak budú bezdomovci na ulici alebo začnu niečo robiť. Ako môže matka povedať, že zostanú tebe na krku, snáď nechce od teba aby si mala dvoch takých lochnov na krku a zničila si s nimi život?? Ty sa môžeš snažiť ako chces ale musia hlavne oni chcieť, inak to nepôjde.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
1sally12
4. apr 2021

@jaskolka tiež ma napadlo, že už to tu raz bolo🤔

autor
4. apr 2021

@jaskolka Tak preto, lebo sú neschopní a hlavne nechcú pracovať. Nebudú mať ani nárok na dôchodok, takže buď sa o oboch postarám alebo skončia na ulici.

autor
4. apr 2021

@cocolino234 Mne sa zdá, že si len leniví a vychcaní. Do Ameriky zvládnu ísť, takže nemôžu byť hlúpi.

annamalaga
4. apr 2021

Už si tu pisala. Ty niesi povinná bratov živiť a basta!

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gemerka17
4. apr 2021

Ona sa ti to nezdá, ale je to fakt. Tvoji bratia sú lenivý a vychcaní. Ešte keď ti mama povedala, ze po ich smrti ich budeš mať na krku ty, tak to im znova len predostrela koberček aby nič so svojím životom neurobili. Majú 2 ruky, 2 nohy a hlavu, najhlúpejší teda tiež nie sú aj keď trošku diagnozy tam je. Pracovať zvládnu 8 - 12 hodín denne. Nevidím v tom problém. Keby sa každému nechcelo pracovať ako by ten svet vyzeral ?. Najlepšie čo môžeš do budúcnosti už robiť je jasné prehlásenie a zastatia názoru, že živiť ich nebudeš a keď zostanú na ulici je to ich problém, občas im dáš najesť, prípadne pozveš na sviatky. Ja viem, že je to hrozne tvrdé ale keď to nedokázali urobiť rodičia a ty sa nechceš ďalších 20-30 rokov neskôr starať o dvoch lenivcov je najvyšší čas urobiť tomu prietrž. Rodičia už chybu s výchovou urobili, ale stále sa dá jasne naučiť a povedať, že takto to v živote nefunguje. Sú schopní sa sami o seba postarať aj pracovať. Veľmi veľa ludí by sa iba flákala a nič nerobilo, ale to proste nejde.

deti95060810
4. apr 2021

bratia stratili prac. návyk - asi ho mali keď chodili na učňovku.... Teraz to už bude ťažko s nimi niečo spraviť.
Ak sa pominú rodičia, tak jedine ústav....
inak by ma zaujímalo čo robili v Amerike . boli na výlete a či aj mali nejakú brigádu....

jaskolka
4. apr 2021

Tak skončia na ulici, alebo naopak, keď budu vidiet, že skutočne sú odkázaní len na seba, tak paradoxne ich to nakopne. Keď dokázali tak fungovať v Amerike, tak očividne nie sú blbí, ani postihnutí, len skratka kým sú u rodičov, tak "majú istotu" že dakto sa o nich postará a tým pádom oni nič nemusia. V Amerike to nemali, tak to zvládli aj sami.

bmuller
4. apr 2021

Podla mna to, co sa stane, ked pomru rodicia, je az sekundarny problem. Primarny je, ze maju 29, zivot pred sebou, tak ako budu travit cas cele dni a zivit sa najblizsich x rokov... Aku maju skolu a co su schopni robit? Ale teda, myslim, ze aj ludia s nizsim intelektom si dokazu na seba zarobit, len treba chciet a najst primeranu pracu. A co aspon nejake brigady, dokladanie tovaru, pomocne prace na stavbe...?

liljana
4. apr 2021

Navyky k praci s nimi mali riesit rodicia, kym boli mali. A bud aspon vybavit polovicny invalidny, ak je stupen zaostalosti velky, alebo v 18-20 zbalit kufre a poslat do sveta. V 30tke s nimi uz velmi pravdepodobne nepohnu a su si sami na vine. nevychovala ich ani skola, ani stat, ani susedia.
Aj mentalne zaostaleho cloveka je mozne naucit pracovitosti, ak je k tomu vedeny od mala a uz len na neho dozerat, kedze nevie odhadnut dosledky svojho konania. Tvoji bratia su skor jednoduchsi, na urovni ucnovky, nie zaostali. Manualnu pracu na stavbe, strazenie objektov by urcite zvladli.

liljana
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
nikyball
4. apr 2021

No mame by som vysvetlila, že určite nebudem pripravovať seba a svojho muža na to, že budeme živiť dvoch dospelých lenivých chlapov.
Nechápem ako mohli tvoji rodicia toto dopustiť. Dala by som im poslednú šancu , a to sadnúť si všetci spolu, porozprávať sa o budúcnosti a maximálne im ponúknuť pomoc s hľadaním práce.

gazpalm
4. apr 2021

Tak ja ziram,ze vobec uvazujes ,ze sa o nich budes starat ...tvoj muz ma na to aky pohlad?my mame takeho povalaca v rodine a jeho mama ho zivi z dochodku,ma len zakladku...o tom ako sa k tej mame chova ani nehovorim...sestry sa s nim nebavia a uplne ho odstrihli,lebo akakolvek snaha bola marna ,len matka sa ho zastava ,je nim minimalne tyrana a nik s tym nevie nic urobit ...on je blby ,lenivy a este aj hajzel ...ale tvojich bratov by mali rodicia sikovno ukocirovat

gbgb
4. apr 2021

Nech im rodicia vypocitaju najomneva stravne a ked nebudu prispievat, tak mozu ist .. ale zobrat si mozu iba to co si kupili za svoje. Tak to funguje u nas od 18tky 😉

alzbetka71
5. apr 2021

Deti sa vychovávajú ták že ich treba niekedy aj nechať padnúť na hubu , nechať ich vytrapit. Normálne rodičia nech od nich pýtajú na jedlo, nájom, nech vedia že to nie je všetko zadarmo. A tiež nechápem prečo by si sa mala o nich starať ty?