Brat sklamal brata

junovka25
10. dec 2014

Co by ste robili? 😒 Ked sme pred 10 rokmi volali muzovho brata za krstneho k 1 dietatu bol slobodny, dnes je uz zenaty a cakaju 1 babo. Roky presli, vztahy medzi mnou a nim (krstnym i jeho zenou) sa nepriamo vyostrili tzn. nemusime sa. Ide o to, ze sme si -teda muz-si myslel ze ho spatne zavola ako sa ludovo povedane "nosit do krstu", no dozvedel sa ze to nebude on, ale jeho dalsi brat so zenou (ti su krstní zas detom svagrinej-muzovej sestre)....no dopletene to je cez 4 vrchy a mna z toho v tychto dnoch ide porazit. Viem, nic mi ine neostava...len to hodit za hlavu a byt rada ze pojdem len na krstinovu oslavu a vratit dar a tym to hasne. Lenze mna trapi, to ze muz s nim dobre vychadzal...no teraz sa to dopsulo a citi sa sklamany, ohrdnuty aj ked to chudak neda najavo. A ja som musela trpiet fakt, ze ON je krstný vsetkym mojim detom (a tom som sa vzdy s muzom pohadala, ked som chcela za krstneho volat ineho cloveka). No pre pokoj v jeho rodine som to nechala tak, hlavne kvoli muzovi a jeho rodicom. Mam resp. moj muz sa ma ozvat? Inak sme vcelku kludna rodina ktora sa sem -tam poohovara 😀
Napiste mi na to svoju reakciu. Dakujem

adusa666
10. dec 2014

Podla mna si mozu vybrat koho chcu... Ani ja nebudem volat brata ktoremu som deti nosila do krstu ale druheho brata... ten este deti nema... Aj ked chcel byt on.. Mozeme si vybrat koho chceme. Aj vy ste si mohli. Preco by sa mal ozvat?

oladuna
10. dec 2014

@junovka25 povedala by som muxovi nech sa ukludni, vsak ten novy krsny je tiez rodina a ked ste vy volali jeho brata za krsneho vsetkym svojim detom tak mozno ten zvysok jeho surodencov sa mohol citit rovnako ako on teraz, ze ste si ich nevybrali...

sissy27
10. dec 2014

@junovka25 vôbec nerozumiem, čo riešite... tak si zavolali za krstných niekoho iného - a? byť krstným je viac ako byť bratom? no nie je nad ješitného chlapa, keď sa podarí... a ty nezaostávaš ani trochu - som nepochopila tvoju poznámku "byt rada ze pojdem len na krstinovu oslavu a vratit dar a tym to hasne" - aké vrátenie daru? akože na oplátku? lebo keby ste nemuseli tak nedáte nič? ... a tým to hasne? akože nie sme krstní, tak nemáme o čom, nie sme viac rodina? óóó dío, kde zostali božie prikázania, láska k blížnemu svojmu ?? ak máte problém s takýmito prkotinami, ako potom riešite naozajstné problémy?

magic08
10. dec 2014

A ja si myslim, ze sa cele tie ceremonie okolo krstnych rodicov len zbytocne nafukuju. Ved aku uz len ulohu ma krstny v zivote dietata, okrem toho, ze sa od neho ocakava pri kazdom sviatku nejaky dar? Vychovava rodic, stara sa o dierata rodic, k nabozenstvu vedie rodic. A ak sa, nedaj Boze, stane nieco rodicom, vo vacsine pripadov, nastupuju stari rodicia. Zbytocne si robite vrasky, vredy a dusno v rodine. Hodit za hlavu a tesit sa, ze pribudlo dalsie dieta do rodiny a vy nemate velke vydavky 🙂

meluela
10. dec 2014

@junovka25 najlepsie co urobis bude ked nebudes vyrabat dalsie problemy v rodine a stvat svojho muza proti jeho bratovi, pokus sa skor situaciu ukludnit ... nie je to uplne jedno kto je krstny? vsak to je uplne vidlacke sledovat kto komu a este ake dary .. a s krstom to nema nic spolocne
kedysi sa za krstnych ani nevolali ludia z rodiny, skor spriatelene rodiny sa tak navzajom prepajali
tak drzte pokope a nerieste blbosti, ked budete s rodicmi dietata dobre vychadzat tak budete pre neho doleziti bez ohladu na to aku mate "funkciu"

silaviat
10. dec 2014

aj moja sestra si myslela ze pojde za krstnu kedze ja som jej dcere a nejde ..vybrala som si brata .. kt je uz krstny jej synovi... mamka vravela ze je ofuknuta,ale ma hold smolu ... vysvetlila som to tym,ze ja si nevyberam krstneho kvoli tomu co ocakavaju iny,ale podla toho,ze chcem aby sa o moju malu v pripade mojej smrti postaral brat ktory je povahovo podobne na tom ako ja .. ona sa s tym zmierila nic ine jej neostalo malej bude teta stale .. a darceky jej moze kupovat ci je krstna alebo nie 😀

junovka25
autor
10. dec 2014

Povodne som chcela za krstnu moju kamaratku a teraz to banujem, dala som sa ovplyvnit. S dotycnym krstnym-svagrom sa nestykame, nenavstevujeme, nechodi ani detom gratulovat sice sme ich viacX pozyvali, myslim ze uz si vybravli sami cestu... Mne nejde o dary, ale u nas je to tak..co dali detom do krstu-spatne sa vracia im ked budu mat deti. Skor mi islo o to aby skoro vsetky deti v rodine navzajom oslovovali z 8 ludi 6tich krstny-krstna. 😀 No vidim, ze to aj inde tak funguje. Diky za odpovede a nechajme to plavat 😉 Musim to hodit za hlavu a uzivat si deti, nech sa z nich stari rodicia co najdlhsie tesia.

katkalubkova
10. dec 2014

@junovka25 tiez som toho nazoru, ze svagor, teda krstny tvojich deti si spatne nemusi vybrat Vas za krstnych rodicov.
Na zaciatku ste mali zvazit spolocne s manzelom, ked sa vyostrili vztahy, ci je vhodne ho opat volat za krstneho ku dalsiemu Vasmu dietatu.
Ako aj sama pises, ze vztah medzi vami uz nie je ten co byval, mozno to aj jeho brat spravne zhodnotil, ze vas za krstnich nevolal 😒
S manzelom mame 2 deti, mame pre nich jednu krstnu mamu, a tiez necakam, ze NAS musi dat ona za krstnich svojich detom. Je to slobodna volba kazdeho cloveka, alebo teda rozhodnutie manzelov, rodicov.
V ziadnom pripade by som sa neozyvala !!!! Drzim palce, az sa vztahy urovnaju a tu oslavu si uzite, lebo ak to budete takto riesit, ako pises pojdete na krstiny riadne znechuteni...

lapalma
10. dec 2014

Načo sa trápiš zbytočne ?
Brat si vybral a vy ho rešpektujte...tešte sa z bábetka v rodine a neriešte zbytočnosti-
Prežila som niečo podobné, mm sestra ho nezavolala, aj ked my by sme sa veru potešili....tak sme si spolu posmútili...kúpili bábu darček, pohajkali ho a život ide ďalej. Sme rodina a na krstnovstve až tak nezáleží. 😉

nanka3
11. dec 2014

@junovka25 ahoj, chapem, ze muz sa citi trosku sklamane, ale je to predsa na jeho bratovi, koho si pozve za krstneho.... neboj, jeho to nakoniec prejde.. My s muzom sme tiez zvazovali, koho dame za krstnych rodicov, ja mam brata, ktory je este slobodny a velmi k detom vztah nema.... je to este stale "velke decko" , muz ma sestru, ktora je vydata a maju dceru, ktorej nie sme krstni rodicia (co mi je srdecne jedno), ale ich som za krstnych nechcela, pretoze s nimi nemam ktovieaky vztah ani ja, ale zial ani moj muz, preto sme vybrali za krstnych moju sesternicu a jej snubenca a je mi celkom jedno, ci sa niekto bude na nas hnevat alebo nie ... 😉

erickatt
11. dec 2014

Ja dala krsnu kamosku, v rodine bolo zle nedobre. Ale nedala som sa, je to uz 19 rojov a nemenila by som a to ze som neni krsne jej detom? No a co.... volame sa kmotry aj tak

maslenka47
11. dec 2014

@junovka25 Ste (resp su) jak male deti, urazat sa kvoli vlastnym ocakavaniam. "My sme, tak aj oni musia".. a chudak to decko krstneho neuvidi co su roky dlhe, lebo rodicia su uz ktovie odkedy na noze. Problem mali zacat riesit vtedy, ked vznikol, nie byt teraz sklamany. A zrejme za tymi pokazenymi vztahmi budes prave ty, pretoze si bola zaujata proti ich rodine uz ked ich tvoj muz volal ku krstu.

A ty si tiez nic nemusela **trpiet**, bolo to na dohode medzi tebou a tvojim muzom, nie medzi tebou a jeho bratom.

krissy1
11. dec 2014

@junovka25 pises,ze sa nestykate,nenavstevujete,ako prepac,nevidim teda dovod preco vas to trapi.Ved ani ja by som si nedala za krstneho niekoho len zo slusnosti,alebo ,ze sa to patri oplatit nazad,ked vidim,ze uz teraz to je vsetko na prd.....

lalinko2010
11. dec 2014

Ja mám lepší príbeh, môjmu synovi je krstná moja krstná, tak som to chcela, manžel má sestru a tá ma dve deti, prvému synovi je krstná jej kamarátka a teraz v apríli sa jej narodila dcéra, a krstný je môj mnažel, dozvedela som sa to dva dni pred krstom, ja som pozvaná nebola, len môj manžel, ten šiel ako najlepší krstný otec, dokonalý a keď som sa ho spýtala že prečo nebol krstný aj prvému dieťaťu tak mi povedal, že bolí iné vzťahy a doba, ja som pre švagrinú nežiadúca osoba, takže ja a syn sme ani pozvaný neboli, keď som to povedala svokre, tak bol na vine môj manžel lebo súhlasil že bude krstný a potom som sa pýtala a prečo som nebola ja, tak ostala ticho, tam je vlastne ticho celá família ak sa to týka ich dcéry....a ešte bol manžel aj urazený, že ja som nahnevaná že som nebola na krste a ešte aj kamaráti mu to povedali že ako to mohol spraviť, že išiel sám a pritom na krste boli osoby ktoré nemajú s rodinou nič spoločné. a ešte manžel, nebudem jesť, len bude krst v kostole a prídem, jasné, ja som varila, a manžel sa najedol v hoteli a ešte aj hubu mať odutú, že čo?????
a ešte sa svokra sťažovala že ako držal môj manžel to dieťa, že ju ani držať nevedel, reku na čo, hlavne že s ao ňu stará nie?

jahodka8
11. dec 2014

za krstných sa často volajú tí, čo nemajú deti alebo majú menej detí. ked vy máte svoje - teda neviem koľko, tak možno chcú niekoho, kto toho nemá toľko na starosti. Teš sa, toto je úloha hlavne pre ľudí, ktorí nemajú deti vlastné.

maslenka47
11. dec 2014

@krissy1 ja to vidim tak, manzel ma brata rad, a hadam by to bolo tak aj naopak, ale jeho zena je na ich rodinu uz 10 rokov nasrdena, ze ich "musela trpiet na krste vsetkych deti" a ktovie za co vsetko este. To postupne rodiny odcudzilo na uroven, ze sa nestykaju. Takze sa ani trochu necudujem ze ich (resp hlavne ju) tam nechcu. No a zrejem si bratova zena trochu viac dupla a chudak manzel je teraz z toho nestastny (a mozno aj preto, ze si velmi dobre uvedomuje, kde je pricina).

felycity
11. dec 2014

Skoro ako u nás 😀 , môj muž, je človek, ktorý každému v rodine pomáhal, povybavoval všetkým pôrody, zaujímal, sa staral ak niečo bolo treba tak pomohol a tak som v kútiku duše vždy čakal, že niekto mu prejaví úctu, že bude krstným otcom / proste u mňa je výber krstného aj nejaký prejav úcty voči človeku/. Žiaľ nestalo sa tak ani raz a to niektorí súrodenci sú už 2x násobnými krstnými v jednej rodine. Jemu je to jedne, ale mňa to vždy v kútiku mrzela zaň ho, že sa jediný staral a nikdy mu to nebolo vrátebí takouto formou poďakovania, o to viec, že on jediný v jeho rodine nikomu nie krstný a ostatní navzájom sú ..., ,samozrejme, že nútiť nikoho nemôžme, každý si vyberie koho uzná za vhodné a na to sa hnevať nemôžme a musíme to rešpektovať....

womankc
11. dec 2014

@junovka25 Jáj moja, to my sme zažili omnoho zábavnejšiu situáciu. Nás doslova u nás doma pozvali švagrovci - teda manželov brat osobne v prítomnosti svojej ženy , za krstných, oni sú krstní našej najstaršej . No tak ja nakúpila košieľku, sviečku a chystala sa kúpiť šperk, tak volám svokre, tesne pred krstom to bolo, že čo kupuje, až nekúpime to isté. A ona mi na to , že no a načo to kupuješ. A ja na to, že však ako krstní sa patrí. No a tak veľmi neochotne z nej vyliezlo, že no ale vy asi nebudete. No do mňa trošku adrenalín nabehol, tak sa pýtam, že ako nebudeme. No a tak mi povedala, že si švagriná zavolala svojho brata a svoju mladú slobodnú neter . Švagriná je cudzinka a teda prehnane lipne na svojej rodine. No poviem , zostali sme veľmi veľmi zarazení a dosť sa nás to dotklo. pretože to bolo fakt tak tri dni pred krstom a nepadla žiadna zmienka , že sa to mení. Neskôr sme pochopili, že ona to mala proste tak naplánované už od začiatku a nechápeme doteraz, že prečo to vlastne urobila. Samozrejme , že vznikla riadna kauza. Švagor sa strašne hanbil. doma sa počas jej rozhodnutia asi pohádali . Muž mi tam nechcel ani ísť, že takto sa to proste nerobí. Ešte ja som ho presvedčila, že nech ideme na obrad normálne , že je to pre to dieťatko a nie pre ostatných, aj k nim na posedenie , slávnostný obed sme ale odmietli. U nich na nás celú dobu zazerala tá mladá neter a aj jej mama a aj stará mama, ako keby sme my niečo urobili . Jedine ten brat švagrinin sa môjmu mužovi omluvil, že vôbec nič nevedeli a nesmierne trápne sa cítil. Švagriná sa doteraz neomluvila a ani nechápala, že čo nás všetkých ako nasralo hehehehh. Ale raz som jej to v rozhovore, takte povedala, že nech túto tému ani nezačína. Tak pochopila, ale samozrejme žiadne prepáč. Keby sme niečo také urobili jej, tak by sa s nami samozrejme ani nebavila už. Paradox je , že práve to moje akože krsňa mňa má rado. Takže ja to tak beriem, som teta máme ich radi, prekonali sme toto a normálne sa stýkame, ale trošku to tam tak visí už nie je to také srdečné ako bolo predtým, ale vzťahy máme korektné . Netreba takéto agónie predlžovať a pytvať sa v tom. Načo by to bolo dobré . Aj druhý švagrovci uprednostnili len švagrininu rodinu a tiež sú nám krstní. Povieme pravdu čakali sme aj od jedných aj od druhých a ostali sme ohrdnutí , pre nás to je veľký záväzok a vážna vec. nie len také dačo obyčajné. No čo už svet sa nezrúti.

womankc
11. dec 2014

@felycity presne ako u nás, aj my to tak cítime a tiež sme na tom tak.

womankc
11. dec 2014

@lalinko2010 tak to už je iná káva, to skutočne potužili rodinné vzťahy , teraz neviem či je to hodné smiechu, alebo nasrania .

klincek
11. dec 2014

@junovka25 co by som robila? vobec nic..brala by som to tak, ze je to ich rozhodnutie, na ktore maju pravo. a urcite by som ziadny dar nevracala a netrucovala-ste dospeli ludia, toto je detinske a znevazi to skor teba ako ich 😉
mimochodom podobne vztahy a dusno je aj v rodine mm-a preto ked trval na pokrsteni deti, som si dupla, ze krstni z rodiny nebudu. ani nie su, a obaja si pochvalujeme. a ked budu mat oni deti a nezavolaju mm za krstneho (mna ako ateistu urcite nie 😀 ), tak mu to ani nenapadne riesit, to viem na 200%.
nerobte si problemy tam, kde netreba🙂

emilia25
11. dec 2014

Tak u nas je riadny mis mas s krstnymi.mojmu najstarsiemu je krstny brat mojho muza aj s jeho byvalou frajerkou.dalsiemu synovi je krstna moja sestra a krstny je dalsi brat mojho muza.a nasmu najmladsiemu este sme ho nekrstili a boh vie kedy to aj bude ale ked bude bude to dalsi brat s jeho zenu.takze vsetky moje deti maju inych krstnych.a mi sme krstny zase jednemu bratovi ktory ide teraz za krstneho.a mali sme byt krstny aj sestrinmu lenze sme sa nemohli dohodnut na termine kedze muz bol vtedy prec a nedalo sa mu hoci kedy prist tak nakoniec poporosila kamaratku.a nebola som veru ani na krstinach.

kiki68
11. dec 2014

u nas toto handrkovanie dopadlo tak,ze mam dve krstne mamicky. Jedna za totaca vybavila krst a teda sa citila privilegovana za tuto laskavost stat krstnou, druha sa zase citila privilegovana z ineho dovodu. Ako bonus tie dve nikdy nemali vlastneho potomka,takze boj o krsniatko o to vacsi. Dopadlo to tak,ze fararko na mieste akceptoval dve krstne, inak by priamo v kostole doslo asi k vrazde 😀

tykat
11. dec 2014

Ja takéto tančeky fakt nemusím "on mne lebo ja jemu" chceli ste krstného, zavolali ste mužovho brata. Bodka. To ze ta muz dotlačil do toho aby všetky vaše deti mali jedného krstného nech si spracuje sám v sebe, to ze si naštvaná chápem ale môžeš sa štvať akurát tak na muža že chcel slepo po svojom a na seba ze si súhlasila. Viac ako to kto komu bude krstný by so som riešila vzťahy. Muz nech zájde za bratom, pochlapsky sa s ním porozpráva a udobrí. Sú bratia a bratmi ostanú. Ak vas švagrovci neokradajú a nebijú a cielene nenapádajú tak by som na nejaké ohováračky mávla rukou. To isté by som poradila aj švagrovcom. Povzniesla by som sa a kludne si žila svoj život a nestarala sa do cudzieho (kto koho zavolá za krstného). Na oslavách a stretnutiach neutrálne pokonverzovala a inak neriešila.

tykat
11. dec 2014

@klincek myslím ze vrátením daru sa rozumie "kúpiť ich dieťaťu dar v tej hodnote ako dostalo ich dieťa"

medyna
11. dec 2014

Nechcem sa nikoho dotknúť, ale ........ to je fakt taký problém toto? Veď ste všetci rodina .... 😖 .

0silvia0
11. dec 2014

@junovka25 prosím ťa, nadhľad, kľud a hlavne žiadne očakávania. Vyrábaš si zbytočné problémy a zlé pocity voči príbuzným. Zober to tak, ako to je, rešpektuj rozhodnutia iných ľudí a skús udržiavať dobré vzťahy napriek tomu, že sa nesprávajú podľa tvojich očakávaní 🙂 Ani nevieš, koľko získaš tým, že do toho nebudeš rýpať (ani myšlienkami, ani slovami, ani skutkami). Amen.

majusqa77
11. dec 2014

@junovka25 absolutne by som to neriesila 🙂 neviem, mne to pride uz fakt tak strasna hovadina sa urazat za to, ci niekto je alebo nieje krstny... ..ja mam dvoch synovcov, jednemu krstna som, druhému nie a mam ich oboch rovnako rada a nerobim medzi nimi rozdiely.. ...takze preniest sa cez to a lubit to babo tak ci tak 🙂

rebeka7501
11. dec 2014

Ješitní ľudia, a že dospelí.
A nie je jedno, kto pôjde robiť krstných rodičov ?
Ten nejde, lebo nezavolali toho pre 100 rokmi, tá nejde, lebo nemá rada tetku z piateho kolena, a tí nemôžu, lebo ich nezavolali pred rokmi na svadbu, a on ? ani nepomysli !!!
Nie je náhodov v kesťanstve "Miluj blížneho svojho ?"
Nie, budeme sa hádať, osočovať a navzájom urážať.
A tezaz sa do mňa obujte : Úloha krstných rodičov je i tá, že v prípade ak sa rodičom niečo stane, krstný rodič sa má postarať o deti. A v koľkých prípadoch to tak je ? Tento štát postupuje podľa zákona a nie podľa cirkvi.
V rodiných (rodinné väzby - švagriná, striná, tetka a pod....) vládne napätie, závisť a mnoho ďalších negatívnych vecí. Samozrejme česť výnimkám.

horana
11. dec 2014

Hmm, vy ste sa rozhodli neuprimne pri volbe koho na krst pre svoje deti, teda ty si ho nechcela, chcel to iba muz, co podla mna nie je odbre v takychto veciach sa prisposobit len aby bol klud. Resp. on to chcel uprimne a teraz sa citi odvrhnuty. Ty neuprimne, a ten pocit nereciprocnosti sa ta teda musi dotykat este viac, nielen ako sklamanie, ale aj hnev, kedze si sa poprela, a aj tak vas akoby "odkopli".
Nuz, nic moc pocit, hlavne ked to niekto berie takto vazne, ako zjavne vy s muzom.
Na druhej strane chcela by si uz uplne len naoko vztahy, teda ze by si vas aj oni vybrali len preto ze reciprocen, ale inak neuprimne a nasilu, kor ked su vztahy medzi vami uz dlhsiu dobu vyostrene?
Na co su vam inak taki krstni - robia nieco pre vase dieta? Nejak sa ta ich uloha prejavuje? Alebo je to len formalna vec,len ten zapis, ktora skrie o to viac ze s nimi by ste najradsej nemali vela spolocneho?

Mozno ta skrie hlavne to, ze oni si vybrali podla toho s kym maju dobre vtahy a vy ich musite trpiet aj ked ich uz nemusite. Prekerna situacia. MOzno by vsak bola horsia byt previazani obojstranne, to by este len mohlo iskrit, uz uplne neuprimna falos. Ale tolko formalnych krstov a formalnych krstnych je, ze nebudete zdaleka jedini. Tak si najdite postupne niekoho ineho kto by ulohu krstnych, aj ked neoficialne prebral, a fakticky zastaval lepsie nez henti. Ved krst by mal by byt hlavne o uprimnosti a vychove vo viere.