Dávnejšie som písala ohľadom môjho brata. Je lenivý, nepracuje, živia ho rodičia. K tomu všetkému na mňa prenášajú všetky jeho povinnosti. Ja som doteraz vždy pomohla. Zháňala som mu potvrdenia na úrad práce, riešila za neho lekárov, musela som s ním ísť na vyšetrenie, vybaviť banku, účet...postihnutý nie je. Musela som to riešiť hneď, okamžite, nič neodkladať. Teraz som potrebovala pomoc ja. Brat mi nepomohol. Na moje meno si objednáva veci, teraz prišla výzva na zaplatenie, už hrozili exekúciou. Mama to ihneď uhradila, ja som sa rozčúlila a mama si ešte brata bránila. Žiadala som, aby si láskavo objednávky robil na svoje meno. Je im to jedno. Viem, že mama by nedopustila exekuciu, takže hneď to zaplatila. Ale ide o princíp. Doteraz si objednáva na moje meno, čo mám robiť? Ešte aj to som musela riešiť ja, jeho objednávky, musela som telefonovať koľko dlhujem. To mám zavolať na colný úrad alebo čo robiť? Nechcem to nechať zájsť do takého extrému... Nechcem, aby mi spôsobil dlhy. Objednáva zo zahraničia, takže sa platí clo.
@sissy27 Ono je to trochu zložitejšie, ja žijem v zahraničí a objednávky si prevezme brat.
Navyše to objednáva z USA, takže to prechádza colnicou.
tak ak to prevezme, musí to najprv vyplatiť. Nedajú mu to bez zaplatenia, takže toto ti môže byť jedno.
Veď keď si to prevezme, aj zaplatí hádam nie? Či mu to dajú zadarmo?
@tosomja Jasné, že zaplatí. Lenže potom sa má informovať ohľadom cla, koľko zaplatiť. A to on neurobí. Potom príde výzva na úhradu dlhu.
@elizabet173 Musela, keby som odmietla tak mama by zas len nadávala. Ja žijem v zahraničí, takže ja nemám možnosť to neprevziať.
No neviem. Mne prišlo niečo z Wish, pri objednavkesom uhradila sumu, keď mi to ár prišiel, musela som najprv uhradiť clo, až tak mi tovar dali. Čiže aj clo musí najprv vyplatiť, aspoň takú mám skúsenosť.
Zmeň mailovú adresu, číslo a nedaj mu prístup. Na meno nech si objednáva, tvoj problém to nie je. By som ho udala, že neoprávnene využíva tvoje meno.
Keď chceš radšej platiť než si to vysvetliť s mamou tak ako myslíš že ti tu my pomožeme?
no z mojich skúseností - najprv príde papier z colnice, výzva na preclenie. Až keď toto vyrieši a zaplatí, tak potom mu vydajú tovar. Neexist aby mi colnica pustila niečo s colným dlhom. Takže toto tu nejak nesedí.
@tosomja Lenže treba sa zaregistrovať na colnom úrade, platnosť to má myslím 3 roky. Raz som mu chcela pomôcť, tak som tam bola registrovaná. A teraz sa mal registrovať on. Clo čo viem mu vždy chodí po. Príde mu z fedexu niečo.
Asi od veci, ale ja to robím manželovi 😂
Objednávam na jeho meno lebo sa mi nechce chodiť na poštu
@sissy27 Ja som sa musela na Tom colnom úrade registrovať, posielať nejaké papiere, cestné prehlásenie že tam nie sú žiadne kože zvierat atď... Aby to mohli precliť. Viem stopercentne, že po prevzatí tovaru mu potom vždy niečo prišlo z fedexu.
@sissy27 Teraz zase mu prišlo nejakých 11€ doplatiť a to už má tovar doma. Nejakých 60€ už zaplatil. Ale ide mi o ten zvyšok, ja nechcem aby mi chodili nedoplatky na moje meno .
Ja fakt neviem, čakáš že pojdeme tvojho brata zmlátiť lebo si neschopná urobiť potrebné opatrenia?
Zrus si registraciu a bude... No pri takejto "family" nikdy nevies co na teba napisu.
Ked nechcel brat sa registrovat zaregistruj mamu ked ona s tym je v pohode a nech to kupuje na nu a robi problemy jej. a ked mama nebude chciet tak proste len svoju zrus a hotovo
@lilinka126 Im to vyhovuje, lebo takto všetko hodia na starosti mne. Skúsim tam zavolať a zrušiť registráciu.
vyskusaj. no ako hento neviem ako vyriesit, ked zjavne raz nechces, aby si nieco na tvoje meno objednaval, tak ako preco to stale robi. no upozornilla by som ho este raz a potom by som to riesila s policajtmi ako zneuzivanie mena
@elizabet173 Tak teraz už s ním chodí mama, keďže žijem v zahraničí.
Ako chápem aj ze sa nechces rovno rozhnevat s mamou ale ak jej nevadi platit ako si vysie spominala tak bud nech si da tu registraciu urobit na seba ( bude to kompromis z oboch stran, ked jej s tym pomozes) a ked aj toto odmietne tak je to v podstate take iste gesto ako ked ty zrusis registracu... nech sa paci mala na vyber, ale takto doslova je jej jedno ze ty mas problemy z toho, a pisem z vlastnej skusenosti u nas je to naopak, brat zije v zahranici a objednava si balicky domov ale vzdy mi napise ze nieco pride alebo ze mi pride sms, ja nemám problem to brebrat vzdy je vsetko zaplatene alebo mi posle dopredu peniaze na ucet a ja to zaplatim takze to nepisem len tak .. mám skusenosti ez to ide aj slusne ale s tebou zametaju prepac, nevidim dovod preco by si ty mala riesit ich problemy ked si vonku ( v zahranici)
A moze ktokolvek preberat postu na tvoje meno? To fakt si moze ktokolvek objednat na cudzie meno akekolvek zasielky a budu mu aj predane? Najprv by som sa ohradila na dorucovacich sluzbach a poste, ze nie si vobec pritomna na sk a ziadas, ak budu dorucene zasielky na tvoje meno, aby ich dorucili len tebe osobne. Zrusit ucty na colnici, online ucty, ku ktorym ma brat pristup, emailove ucty takisto. A ako uz bolo spomenute, doporucene bratovy zakazat objednavat v tvojom mene a preberat baliky na tvoje meno. Ako posledna moznost trestne oznamenie...
@lilinka126 Lenže oni sú leniví si urobiť registráciu, nechce sa im alebo nevedia ako. Tak využijú, že ja som t registrovaná bola a teda nech všetko riešim. Teraz tiež musím zavolať na colný úrad, že prečo prišiel nedoplatok 11€.
@vevesh Lenže ja už som im to dôrazne povedala, ale oni to berú ak s mamou jedným uchom dnu a druhým von.
tak pri tom ako tam budes volat kvoli nedoplatku by som hned zrusila registraciu 😉 myslim to fakt v dobrom, takto sa to nema robit ( z ich strany)
Tak zruš registráciu a potom sa oni bud registrujú alebo nie, to už bude na nich. Akurát si daj pozor na to, kto sa tam potom registruje, aby si v prípade úmrtia nevedela dlhý, ktoré narobil brat.
úplne jednoducho - príde na moje meno niečo čo som si neobjednala, tak to neprevezmem a nech vrátia odosielateľovi. Ak je to na moje meno, tak mám predsa právo sa rozhodnúť, či to chcem alebo nechcem prevziať.