Dobry den davnejsie som tu pisala o bratovi len lezal,neumyval sa,prestal chodit do roboti,nejedol, o 2dni nato isiel kdr,bol hospitalizovany na psychiatrii a potom bol 10tyzdnov vo Velkom Zaluzi,tam bol uplne v pohode pisali sme si sms,v piatok ho prepustili domov a odvtedy znova len lezi,spi,neje ja to nechapem uz som zneho znicena a neviem co robit totalny nezaujem o nic,uz som mu povedala ci ho to bavi takto ma trapit ,nakupila som mu piatok plnu chladnicku aby mal co jest a nicoho sa nedotkol uz nevladzem,mam svoju rodinu svoje zdravotne problemy a este snim sa mam takto trapit
Volať jeho psychiatrovi
Ja neviem aky ma problem on mi nic nepovie ani papiere neviem kde ma zeby som zistila nebyvam blizko neho musim tam ist autom,bol tam na protiakoholickom lieceny,uz 3krat,nechapem do stvrtku bol ok a pride piatok domov a zase tak isto ,pritom mal pnku do piatku ,teraz mal nastupit a nesiel do roboty,byva s druhym bratom ten tiez pije ten mi to pisal ,ja tam nemozem chodit kazdy den nebyvam blizko ale uz ma to fakt nebavi clovek sa snazi pomoc a ostanu mi oci pre plac
Uz sa aj s muzom kvoli tomu hadame nema na nich nervy,mam sa na nich vykaslat nech si robia co chcu kolko krat sme im pomohli a vdaka ziadna,a mna to neskutocne trapi
Častým znakom psychických ochorení je že pacient nie je si vedomý ochorenia. To je znakom tej nemoci, sposob akým sa človeka zmocňuje a upevňuje. Pomáhať psychicky chorému je nesmierne ťažké aj pre človeka erudovaného v danej oblasti. Ak chceš ešte niečo pre brata urobiť a pritom nenapáchať viac škody na sebe i na ňom, poraď sa s psychológom alebo psychiatrom najprv sama.
ahoj, a načo sa obetuješ , citivo , fyzicky kvoli dvom alkoholikom? venuj svoju energiu tam kde to ocenia, svojej vlastnej rodine..ten status si napísala tak akoby bol na teba odkázaný a mal psychický problém , teraz píšeš že obidvaja bratia pijú..tak ich nechaj nech si idú svojou cestou ktorú si vybrali..
To vyzera na depresiu tazku, nie alkoholizmus. Zjavne sa fyzicky ani nevie postavit z postele ( to nie je ze nechce a ma na haku, ludia s depresiou to fakt nedokazu) nie to ze este ti byt vdacny. Proste na to nema energiu, to nie je jeho chyba alebo vedome. Zavolaj do zaluzia opis situaciu a pytaj sa tam co dalej robit.
@selena_luna nepustili by ho domov, ak by nebol stabilizovaný.Skor tam mal režim, kamarátov a doma to naňho spadlo, lebo tam má brata alkoholika.Autirka nemôžeš ho dočasne zobrať k sebe domov?a pije?či drží sa?volaj jeho psychiatrovi dohliadni či berie lieky
Tvoj muž má pravdu- už ste istú hranicu pomoci vyčerpali hoci sú to tvoji brati- máš aj ty život. Z jeho strany nieje záujem ani s tebou komunikovať, proste nič. Možno by som ho dala do nejakého ustavu- zbavila čiastočne svojpravnosti- lebo pokiaľ bude takto sám so sebou - bude z neho mŕtvola.
Moja mama sa tiež takto starala o brata alkoholika, rozvedených, deti ho odpísali a nevideli ho od malička.....do smrti sa o neho starala
@luccija no ale vyzera to ze ma depresiu tazku. z toho ho tazko obvinovat, aj ked uplne chapem, ze autorka to ma velmi tazke a je v situacii ked sa citi bezmocna. neviem ci za stabilizovaneho mozno povazovat cloveka co strati rezim len co opusti brany zariadenia.
@selena_luna presne ako píešeš ťažko ho obviňovať z ťažkej depresie, zatial sa autorka ale nevyjadrila, či je to na základe toho že pije alkohol alebo úplne abstinuje, v tom je zásadný rozdiel..
@luccija ku nam urcite nie sme 4dospeli v 2izb.byte,a muz by stym nesuhlasil,ja si myslim ze je to aj psychicky problem aj alkohol,no teraz co bol 3mesiace na lieceny tak tam nepil,pisali sme si uplne v pohode zaujimal sa atd ,este v stredu mi pisal ze piatok ide domov ci neviem ci druhy brat pokosil,piatok prisiel domov dnes mal nastupit do roboty uz som si myslela ze bude dobre a prd ,rano mi pisal druhy brat ze od piatku jak dosiel len lezi ,neje tak to fakt nechapem,teraz ked nepojde do roboty vyhodia a co dalej on na urad nepojde sa prihlasit tym padom nebude mat ani zdravotnu platenu nic zacarovany kruh,pritom to bol zlaty chlap vedel varit ovsetko sa staral aj ked si obcas vypil ale terat posledne 2roky nechapem,mobil ma vypnuty
tak si treba ujasniť , či je to psychický problém a volať na oddelenie kde bol hospitalizovaný, alebo po návrate domov vysadil liečbu, prípadne pil alkohol..nikde to stále nespomínaš, zistila si to? ak druhý brat pije, tak ho asi nekontroluje akoby mal keď s ním žije..v prvom rade treba zistiť túto odpoveď a tú tu na koniku nenájdeš..hladať treba u bratov..potom u odborníkov na psychiatrii..
To je krátka doba na liečenie 10 týždňov treba aj dlhšie. Lenže pri alkoholikoch niekedy nepomôže ani liečenie a ľudia aj tak pijú ďalej. A lieky užíva?
Prave mi pisal ten druhy brat ze mu povedal ze chce ist zajtra na psychiatriu ze ho nic nebavi nevladze,pit nepil,ci si dal lieky neviem ja tam niesom,myslite ze si ho tam nechaju ked bol piatok prepusteny zo zaluzia?mam obavy aby ho vobec zobrali a treba ist priamo na psychiatricke oddelenie alebo na urgent?lebo doteraz ho vzdy brala zachranka
Najlepšie by bolo ísť s ním k jeho psychiatrovi.
Môžu ho znova hospitalizovať.Casto sa stane, že sa pacientovi polepší a doma to nezvláda.Potrebuje nad sebou, ale vedľa seba oporu.Asi sa mu nešlo dobre domov, keď vie, že tam je alkoholik brat a flasky.Mozno preto chce rýchlo nastupit...Treba ho podržať...viem, že už nevládzes.....
Ak bol liečený už na protialkoholickom oddelení, tak mu tento stav mohol sposobiť alkohol, ludia ktorý pijú majú rozne psychické problémy, nedá da ti zavolať na to oddelenie od kial prišiel vo štvrtok? tam ti určite presne povedia kam má ísť v tomto stave
Nema svojho psychiatra minuly rok ho zobrala zachranka 2tyzdne bol na psychiatrii potom 10tyzdnov v Zaluzi,potom bol celkom v pohode chodil do roboty ,psychiatra nenastevoval,tento rok vo februari zase to iste brala ho sanitka az do galanty na psychiatriu odtial zase 10tyzdnov v Zaluzi,piatok prisiel domov a odvtedy ho nic nebavi,neje,len lezi zajtra chce ist na psychiatriu tak pojdeme dufam ze mu pomozu,v zaluzi zdvihla sestricka ze doktor ktory ho prepustal tam teraz nieje
Ale, keď sa toľko x liečil musel brat nejaké lieky kto mu ich potom predpisoval?
A neriesila si to s bratovym vseobecnym lekarom? Ten by ta vedel tiez navigovat.
od štvrtku piatku nejedol? tak to sa zajtra nepostaví z postele ani keby ozaj chcel....volaj mu sanitku alebo tam za´jtra po neho chod a s tým druhým bratom ho dopravte na psychiatriu
@luccija ci bral lieky neviem ako pisem ja tam nebyvam a on mi nikdy nic nepovie,ci ho nieco trapi nic,mozno bral lieky ktore mal predpisane a ked sa minuli uz k dr.nesiel,ja ho nemam ako kontrolovat ked tam nebyvam a ten druhy brat to ma tiez na haku kedze pije napise len ked uz vidi ze je zle
@janinah vravela som ze nech ideme rovno dnes povedal ze zajtra ,tak pojdem s muzom autom preneho a pojdeme na psychiatriu
Ok, lebo každý čo je na psychiatrii lieky dostane a po nemocnici sa má hlásiť u svojho psychiatraMozno ich prestane brať a je tam kde bol...koľko má rokov?stalo sa mu niečo rozvod, starosti... že sa tak opustil či to ten alkohol?
Ja si pamätám už si ho tu riešila však?Držím palce potom napis
@luccija bude mat o tyzden 48,obaja bratia slobodny,velku rolu v tom hra aj alkohol ,on povie ze je taky kvoli druhemu bratovi lebo ten pije neskutocne,nic nespravi doma,ked mu daco povie len nervaci,oni by mali byvat kazdy sam bohuzial sa neda kedze peniaze nemaju byvaju v rodicovskom dome,ano riesila som to tu vo februari dakujem uvidim co vybavime zajtra
Ja ti držim palce , musí to byť velká obeta starať sa o dvoch alkoholikov..tieto stavy čo má sposobuje alkohol ..
Najhorsie, ked jeden abstinuje druhy pije, stiahne ho dole, bude ponukat alkoholom a nema taku pevnu volu, aby vydržal, to by musel aj druhy prestať..naj pre alkoholika aby prerušil kontakty s ludmi, čo ho navadzaju na alkohol
Držím palce...
Toto je veľmi ťažká situácia.
Bohužiaľ, pokiaľ brat nechce pomoc, tak mu nijako nepomôžeš, ani keď sa pretrhneš. Čo sa týka tej liečby, asi potrebuje niečo stabilnejšie. Veľa závislých (teraz sem budem počítať alkohol aj depresie, aj keď depresia nie je závislosť, ale nech nemusím zakaždým rozpisovať) potrebuje úplnú zmenu. Zrejme práve to, že sa vráti domov k druhému bratovi, ktorý pije, ho zakaždým dostane naspäť dole. Jednak sa musí brániť alkoholu a jednak naňho hneď doľahne realita. Keď si to tak vezmeš, väčšina liečených musí naozaj zmeniť životný štýl a prerušiť všetky dovtedajšie väzby.
Z vlastnej skúsenosti môžem poradiť len toľko, že kým brat nebude ochotný sa rozprávať a využívať konkrétnu pomoc, kým si sám neuvedomí, že takto ďalej nechce, tak nemá význam, aby si sa trápila. Je to ťažké, ale je to tak. Závislosti a depresie sú behy na dlhú trať, ak to on takto hneď ako je naspäť doma vzdáva, Ty nemáš šancu mu pomôcť.
Mysli viac na seba a na ľudí vo svojom okolí, ktorým vieš pomôcť (napr svojmu manželovi) a s bratmi asi načas preruš kontakt. Je to rovnaké, ako pri kyslíkovej maske v lietadle - najskôr treba dať sebe a az potom ostatným... Lebo keď Ty nebudeš ok, už nikomu ďalšiemu nepomôžeš...
@layla123321 ty by si sa vybodla na brata? je aký je,ale je to brat...načas prerušiť kontakt? na aký dlhý čas? kým neumrie? v jeho prípade /odmieta jesť/ to ani dlho trvať nemusí..nemyslím,že autorka sa vie obrátiť chrbtom k bratom a pôjde si žiť svoj veselý život
Nepoznám predchádzajúci príbeh, ale ak má depresie alebo aj iný psychický problém tak to nerobí preto že ho baví ťa trápiť.