Brat mi nechce ísť za svedka na svadbu

15. júl 2022

Mám brata, má vyše 30, len sedí doma, nič nerobí, nikam nechodí, žije u našich, neprispieva ani korunou.
Onedlho sa vydávam a poprosila som ho, či by mi išiel za svedka. Najprv súhlasil, teraz odmietol. Ja neviem či má nejakú sociálnu fóbiu (po rokoch zavretých doma by som sa ani nečudovala), ale veľmi ma to sklamalo. Že sa kvôli mne nepremôže. Mama s otcom ho asi budú chovať do ich smrti, je to ich vec, vo všetkom ho len ospravedlňujú a otec povedal, že keď nechce tak nechce. Som sklamaná aj nahnevaná.

anjelicek26
15. júl 2022

Tak predpokladam, ze brat pracuje a na domacnost prispieva. Ci to rodicom vadi-nevadi, to uz je na nich...ked sa neozeni, aspon ich dochova.. Do tohoto by som sa nevrtala... Co sa tyka toho, ci ti bude robit svedka na svadbe, to by zamrzelo kazdeho, keby to brat odmietne... ale tak snad mas aj ine alternativy s kruhu priatelov, nie si na neho odkazana...mozno sa boji vsetkych tych povinnosti s tym spojenych...

vlasica19
15. júl 2022

Tak ked nechce, tak nechce, zbytocne ho asi presviedcat. Ked tak sa ho opytaj na to este raz, vysvetli mu, ze ti na tom zalezi atd, viacej asi nemas co spravit.

autor
15. júl 2022

@anjelicek26 Brat nepracuje, neprispieva ani korunou. Je len doma, nič nerobí, hrá videohry alebo číta knihy. O jednu vec som ho požiadala a ani v tom nebol ochotný.

0silvia0
15. júl 2022

ako ho chces prinutit? Je to jeho volba, cize to respektuj a skus oslovit niekoho ineho, co tak kamoska?

autor
15. júl 2022

@0silvia0 Ja mám koho poprosiť, ale mrzí ma to.

andrea_82
15. júl 2022

tiež by ma takýto súrodenec zavesený na krku rodičov hneval. Ale na druhej strane - fakt chceš takéhoto človeka za svedka na svadbe? Sama vidíš, že sa na neho nedá spoľahnúť, že najprv sľúbi a potom rozhodnutie zmení. Keď sa na neho nemôžeš spoľahnúť, ja by som mu takúto úlohu nezverila.

pribinak
15. júl 2022

Ja by som ho za svedka nechcela. Toto má byt česť ísť niekomu za svedka a nie sa doprosovať
Nemáš krstnú? Sesternicu? Bratranca? Kamosku?

0silvia0
15. júl 2022

Aj jeho moze mrziet, ze ho sestra tlaci do niecoho, co on nechce. Respektuj to.
Pravdepodobne bude u neho nejaky psychicky nerieseny problem a mozno z toho chyta paniku a uzkost.

autor
15. júl 2022

@0silvia0 Rešpektovať? A on rešpektuje niekoho? Že sa nehanbí sám pred sebou.

0silvia0
15. júl 2022

Tak nerespektuj a zozieraj sa tym, co ti k tomu viac napisat? 🤷‍♀️

autor
15. júl 2022

@andrea_82 Máš pravdu. Každopádne vzťah k nemu už budem mať iný.

autor
15. júl 2022

@0silvia0 Máš pravdu, asi nič.

kitycat
15. júl 2022

Takeho svedka by som si nevybrala... Ved svedok nemusi byt bezpodmienecne rodinny prislusnik.

Neviem, kedy mate svadbu, ale premyslaj, kto by ti za svedka mohol ist. Nirkto, kto naozaj videl ako sa tvoj vztah s partnerom vyvija. To urcite domasediaci brat nevidel. Jeho zivotne nasadenir ta tiez nemusi trapit.

Aby si sa urazala na takuto vec je uplbe zbytocne. Mas pravo opytat sa a opytany ma pravo odmietnut. Aj mne kamaratka po case odmietla, ze by to bolo na nu psychicky narocnr. Virm aka je a akceptovala som to, je taka tichsia, a poziadala som druhu.

0silvia0
15. júl 2022

Nezmenis jeho rozhodnutie, dnes ma tolko ludi uzkosti, fobie, depresie, paniku, nevies co on ma v hlave, co preziva. Mozno je to povalac a lajdak, mozno tym zakryva psychicke problemy, aby nemusel normalne fungovat. Sice sa cudujem rodicom, ze ho v tom podporuju, ale asi ho takymto nespravnym sposobom chrania a neuvedomuju si, ze ho podporuju v jeho cudactve.
Ja som mala za svedka tiez kamaratku.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
miadi
15. júl 2022

A Keby ti siel za svedka tak zrazu by bol dobry? Jeden den jeden x by urobil o co si ho poziadala a uz by nevadilo ako žije? Ked nevie normalne zit fungovat pracovat ako sa mozes cudovat ze nevie zvladnut taku spolocensku akciu funkciu? Nechaj ho tak nasilu to nezmenis. Zbytocne sa citis ako sa citis. Je to je uz tvoja volba.

bloger
15. júl 2022

Možno má strach a ten vie človeka paralyzovať. Veľmi dobre to poznám. V každom prípade gratulujem a želám ti všetko dobré. Nech si v živote šťastná.

autor
15. júl 2022

@miadi Vadilo mi to vzdy. Ale jeden jediný raz ho o niečo požiadam a ani toho nie je schopný. Darček od neho som nikdy nedostala, ale ja mu vždy na Vianoce kúpim čo chce. Nevysvetľuj si to ako vypočítavosť, mne nejde o hodnotu darčeka, ale o princíp. Nikdy nič nedal nikomu, ale jemu mama nakupuje darčeky, oblečenie proste všetko. Otvorí chladničku bez toho aby prispel eurom, do obchodu nechodí. Toto neje, tamto neje a všetko sa mu prispôsobuje, otec špeciálne pre neho varí. No na hlavu.

mandzula
15. júl 2022

Spajas dve nespojitelne veci. Aky ma suvis, ze si na neho nastvana, ze visi na rodicoch a to, ze ti nechce ist za svedka? Mimochodom, ja by som o taketo svedka ani nestala.

0kristina0
15. júl 2022

Toto je chyba tvojich rodicov.

autor
15. júl 2022

Potrebuje k doktorovi, ide s ním mama.

jana_eyre_2
15. júl 2022

Ak má ozaj sociálnu fóbiu, ktorú nelieči, tak by som sa vôbec nečudovala že nechce ísť..

autor
15. júl 2022

@mandzula Súvisí to jedno s druhým.

autor
15. júl 2022

@jana_eyre_2 Veď naši vidia, že nežije normálne, ale ako asociál. A vôbec to neriešia, ešte po mne chcú, aby som riešila veci za neho.

jana_eyre_2
15. júl 2022

No to je fakt blbé a smutné toto vidieť vo vlastnej rodine, ale nezmenís to pokiaľ to oni traja tak akceptujú.. ale seba do toho nenechaj zatiahnuť.. keď tak chcú žiť, nech žijú, ale ty si samostatna jednotka, budeš mať rodinu, tak to by som sa teda veľmi ohradila..

(Ja poznám tiež podobný prípad muža v mojom veku čo je takto u rodičov bez práce.. ja som si z toho poznania vzala to, že viem ako nikdy nechcem aby dopadli moje deti)

sense
15. júl 2022

Ja by som takého brata za svedka nevolala. A rovnako nie si povinná ty za neho niečo riešiť. Hnevať ta to môže, ale keď to nevadí otcovi, mame à bratovi to vyhovuje tak s tým nix ne narobíš.
Takisto davanie darčekov nie je povinnosť. Darček dám aký chcem a komu chcem a nečakám revanš

evkano1402
15. júl 2022

A stoji vobec o to, aby ste mu kupovali darceky? Mozno by si bola prekvapena, ale su ludia, ktorym to vadi, pretoze sa potom citia zaviazani voci tej osobe.
Hladaj si niekoho ineho za svedka, brata neries, nechce, nepojde a ty si ries svoje veci a nie bratove. Rodicom by som povedala, ok mate ako chcete, ale za brata riesit veci nebudem.

pribinak
15. júl 2022

Nechápem prečo takéhoto človeka chceš za svedka? Čo je tvoja motivácia?

oliva276
15. júl 2022

Je na invalidnom dôchodku?

komplikovana
15. júl 2022

tvoj brat je pravdepodobne chory. Ale ty po nom nemozes chciet, aby sa spraval tak ako si ty predstavujes. Ked sa rodicia nebudu uz moct o neho starat, ostane to asi na tebe. Skor by bolo vhodne poriesit tuto stranku veci. Brat sa aspon svatby zucastni? Ci ostava doma?