Dobrý deň, potrebujem nutne radu. Mám byt, v ktorom na môj súhlas žije môj brat, byt je písaný na mňa, on tam nemá vlastnícke ani užívacie právo. Dal si dávnejšie vymeniť vchodové dvere za bezpečnostné, čo mi nevadilo, lebo pôvodné boli už také škaredé, ale fungovali. Posledný cca mesiac - dva sa mi prestal ozývať, vypol si telefón, nedá sa nukde zastihnúť. Zistila som, že byt bol susedmi na ním vytopený, čo mi nenahlásil, ani že tam bol údržbár a zhodnotil, že je urgentne nutné vymeniť rozvody, inak sa stane havária ako susedom nad ním a vytopí byty pod ním aj on. Dozvedela som sa to až keď mi volali z poisťovne. No nedá sa s ním nijako skontaktovať, telefón vypnutý, sociálne siete 0 bodov tiež. Ja bývam 100 km ďaleko, navyše sa mi teraz narodilo bábo, takže tam ísť nemôžem. Bola tam moja mama, ktorá býva bližšie, má kľúče od bytu, ale spodok odomkla, vrch jej ale nešiel odomknúť. Dozvedela som sa, že to nejde odomknúť, keď je niekto dnu a zamkne to zvnútra. Takže mu nechala lístok vo dverách že nech sa nám ozve a šla domov. Nič, lístok zmizol, tj vzal si ho a ignoroval. Potom tam bola ešte raz, napísala ďalší lístok, lebo zasa to nešlo odomknúť, že nech sa URGENTNE ozve. A to isté, lístok zmizol. Vraj suseda ho videla a je si na 99% istá, že bol doma vtedy oba razy, len sa zatajoval. Chodí špinavý, neupravený, takže moc nikto s ním nechce mať nič do činenia. Má 35 rokov. Aké sú postupy, ako sa dostať do vlastného bytu, kde je nutné urgentne vymeniť rozvody, lebo sú v havarijnom stave? Keď sa niečo stane, platby budú na mňa keďže som vlastníkom bytu, mám ho aj poistený, ale aj tak. Ako si mám pomôcť a dostať sa do bytu? Bezpečnostné dvere sa vykopnuť nedajú.
On je psychiatricky pacient? Preco si ho tam pustala a kde bol predtym? Jedine najat chlapov "od rany" vyvalit dvere a jeho vykopnut na ulicu. Uvedomujes si, ze tam moze trebars varit drogy? Vyhodi to to tam do luftu, ved o nom nic nevies. Riesit razne, agresivne, bezohladne, Bohuzial. 😈
@ahhola drogy určite nieee. Má poruchu autistického spektra.
Zamonik, polícia. Fuha, ale co v tom byte nájdete 🫢
Keď tam bude mama volaj policajtov a povedz im čo sa deje. volajte zamocnika a ten nech za prítomnosti polície dvere otvorí.
@tinkavvv pochybujem, že bežný zámočník dokáže otvoriť bezpečnostné dvere,čo majú bezpečnostný systém tých západok do zárubní.
@luciaruz bordel, keďže zobere domov každú blbosť. A obaly, keďže je darebný do koša odniesť.
Otvorí, treba obvolat tých v okolí a spýtať sa na to. Musí sa to dať otvoríte
14.32.
To tvoji rodicia elegantne poriesili, napchat ti ho bytu. Este viac spustne, bez podpory a sam.
Samozrejme, ze otvori. Vies kolko ludi sa pravidelne vybuchne z bytu a maju bezpecnostne dvere?
ON je ID ak áno nebudeš ho môcť len tak vyhodiť.
zamocnik otvori, len ti tak poviem, dvere bez majitela sa nemenia = hned si si mala kluce pytat a aj mama, hlavne ak vies, ze nie je psychicky v poriadku.
Rozvody by ma najmenej trapili, nie je to nahodou zalezitost celej bytovky?
Otvorit ti otvoria, ak mas vlastnicke prava k bytu, otazne je co potom budes robit s bratom...
Riesila by som to cez policiu.
@simca06022011 ja kľúče od bytu mám. Aj mama, ale spodok jej šiel otvoriť, ale vrch nie.
@alickapusinka prečo nie? ani keď napríklad nemá s ním zmluvu o najme spísanu?
zámočnícku službu zavolaj čo sa zaoberá vymknutím ....
nedá mi by som ti nenapísala ale máš riadnu odvahu takého človeka si tam nasťahovať... ja by som sa bála.
keby s ním tam bývala matka - to by bolo čosi iné.
@matullienka ale čo som čítala, tak zabuchnuté áno, ale on je v byte zabarikádovaný, tj zamknutý, takže tie zábrany sú zapadnuté v zárubni. To je trošku iné.
@zojazoja ak ma zťp je to chránená osoba to znamená že si prečítaj o ZTP nie je to len také jednoduché nemôžeš ho vyhodiť ak je ID na ulicu.
Predpokladam, ze nemate ani najomnu zmluvu. Takze jedine s policiou mu zamedzit pristup do bytu, veci zbalit a odniest na trvaky pobyt.
@alickapusinka hladam, hladam a neviem najst. 🙂 🙂 este mam asi hladat dalej, ze? 🙂 nasla som len, ze: Nájomca sa stará o maloleté dieťa, ktoré je členom jeho domácnosti alebo o bezvládnu osobu, ktorá je členom jeho domácnosti, Nájomca je v hmotnej núdzi z objektívnych dôvodov (najmä z dôvodu veku, zdravotného stavu).Pomery prenajímateľa to umožňujú – Poskytnutie náhradného bytu aj za splnenia podmienok na strane nájomcu teda závisí od skutočnosti, či jeho poskytnutie pomery prenajímateľa umožňujú alebo nie.
@zojazoja viem že nemôžeš ho vyhodiť len tak. Vieš čo tu na MK je skupina radia právnici skús otázku napísať tam uvidíš čo TI odpíšu. Ale viem že ak má zťp nebude to také jednoduché ho vyhodiť.
Zavolaj zámočníka a rovno brata vysťahuj. Ty si vlastník a on nemá žiadne právo na bývanie keď nie je ani nájomná zmluva. Na tvojom mieste by som išla osobne.
@alickapusinka on nemá nájomnú zmluvu, čiže nie je nájomca
Ked je brat v takomto psychickom stave, nemal by byvat sam. Rodicia by to mali poriesit do buducna, a hlavne ked byvaju blizsie pri nom.
@januska12323 ale ak je zťp vyhodiť ho nemôže chápeš má štatút chranenej osoby. A to že nemá nájomnu zmluvu aby si ešte nenarobila problémy brat ju môže ohlásiť na DU a to bude len pruser. Najhoršie čo môže byť je ak niekto pomôže rodine najhoršie kšefty sú z rodinou.
@alickapusinka nájdi paragraf, kde sa píše, že ho nemôže vyhodiť na ulicu, brat nie je nájomca a nemá tam trvalý pobyt.
@alickapusinka býva tamv mojom byte, aby mal strechu nad hlavou. A má tam trvalý pobyt, ktorý mu týmto chcem zrušiť.
Zamocnik bezpecnostne dvere otvori.