Brat fetuje

17. nov 2023

Ahojte.Prosím o radu ako ďalej už nevládzeme.Brat užíva drogy.Pervitín,alkohol aj tramal.Kradne z domu rôzne veci,kradol už aj v obchode.Viem že po radu by som si mala ísť k psychiatrovi pre drogovo závislých,a že je tam možnosť chodiť ambulantne.No nedonútime ho pokým sám to nebude chcieť.Má 20 rokov,nedokončil ani strednú školu,vyhodili ho pretože aj tam robil problémy.Neviem vôbec čo robiť.Doma sa s ním denne hádajú.Vôbec neexistuje riešenie na toto zúfalstvo?Má niekto skúsenosti?

anjelicek26
17. nov 2023

Ako pises, nedonutite ho, kym nebude chciet. Ja by som mu zaplatila garzonku - nech sa ide riesit tam a netaha dole celu rodinu. Bohuzial vyzivovacia povinnost u 20 rocneho este neskoncila, ked nie je schopny postarat sa sam o seba :( Ale aspon skoncia doma hadky, skonci kradnutie, skonci pozeranie sa na to zufalstvo...ci sa da dokopi - skor nie. Ci raz pochopi, ze sa musi liecit? Skor nie. Sestrin svagor bol tiez takyto pripad, ako pijavica vyciciaval rodinu roky rokuce, drogoval, vyletoval, zasa prisiel zobrat o peniaze... no pointa nasiel si priatelku a ta ho zrovnala tak, ze by to nikto neveril 😅 Tri roky cisty, pracuje... idealny chlap z neho nebude, ale ruky bozkavat tej babe, co mu dala sancu... ale to je skor unikat takto.

silvicka247
17. nov 2023

@anjelicek26 ako to ze vyzivovacia povinnost na 20-rocneho este neskoncila? Ved od -18-stich si dospely a pokial nejdes na VS tak neviem aka vyzivovacia povinnost. Ja som napr. od 19-stich pracovala a externe robila VS a ziadnu vyzivovaciu povinnost na mna rodicia nemali.

melanta
17. nov 2023

@silvicka247 vyživovacia povinnosť nie je obmedzená vekom. Je založená na schopnosti dieťaťa postarať sa o seba.
@anjelicek26 nemyslím si, že je úplne jednoznačné, či v tomto prípade vyživovacia povinnosť ešte trvá alebo nie. Živiť sa môže aj iba so základným vzdelaním.

rebrambora
17. nov 2023

Ambulante sa toto nevyriesi ani nahodou. Neviem, ci na Slovensku su psychiatrie stale v takom katastrofalnom stave, pretoze takyto jednotlivci potrebuju resocializaciu.
Ja osobne som bola v AT, neviem ale su vase moznosti.
Jedina moznost je najst liecebmu, informovat sa tam a nechat ho tam minimalne 6 tyzdnov.

pribinak
17. nov 2023

@anjelicek26 ty ale píšeš blbosť a poriadnu. Aká vyživovacia povinnosť v 20tich?

On môže ísť pracovať aj keď má len základne vzdelanie, nie je chorý či nevladny, nemá v starostlivosti iného človeka……jediná prekazka je že fetuje a to je jeho probolem

katkaseiner
17. nov 2023

@pribinak nemyslim si ze by hovorila blbost...dokonca au do 26 rokov naju rodicia vyzivovaciu povinnost..

skeblicka77
17. nov 2023

@anjelicek26 prečítala som, no tam sa píše len pokiaľ dieťa študuje, čiže žiadne také neplatí, že sú rodičia povinní sa starať, keď je niekto flákač, chcem vidieť súd, ktorý takéto výživné odklepne 🙈
@katkaseiner môžeš na svoje tvrdenie dať zdroj, myslím na ten vek.

autor
17. nov 2023

@skeblicka77 Áno vyživovacia povinnosť platí len ak dieťa študuje.Jeho zo školy vyhodili.Z domu ho žiaľ nevyhodia a to by asi potreboval padnúť na hubu.

skeblicka77
17. nov 2023

Autorka ale nevyhodia ho preto, lebo nechcú. Žiadny právny nárok také dieťa nemá v tom dome žiť. Ja osobne by som ho vyhodila,nech si myslí kto chce, čo. Pokiaľ ho budú "podporovať" , nikdy to neskončí. Presne potrebuje padnúť na hubu

anjelicek26
17. nov 2023

@skeblicka77 bohuzial ta vyzivovacia povinnost trva, kedze dieta ma "zdravotne" problemy, teda dodrbkanu psychiku, fetovanie, alkohol a dokazatelnu - neschopnost - ist takto do prace, lebo ho ani kopat studne nikto nezoberie... bohuzial ta definicia v zakone je velmi vseobecna "dokedy nie je schopne sa same zivit" https://www.peniaze.sk/spotrebitel/10110-vyzivn...

melanta
17. nov 2023

@katkaseiner blbosť. Vyživovacia povinnosť nie je absolútne ohradená vekom. Žiadny vek 26 rokov. Trvá pokým sa dieťa pripravuje na povolanie (denné štúdium) a ak je choré (napr. mentálne či fyzické postihnutie), tak vyživovacia povinnosť bude trvať celý život dieťaťa.

skeblicka77
17. nov 2023

@anjelicek26 nebuď smiešna 🤣 to nie sú zdravotne problémy, pre ktoré sú rodičia povinní

melanta
17. nov 2023

@pribinak @skeblicka77 závislosť je psychiatrická diagnóza, takže netvrdila by som úplne s istotou, že rola rodiča v takomto prípade skončila. Netvrdím že trvá, ale nie som právnik aby som jednoznačne tvrdila, že nie.

anjelicek26
17. nov 2023

@skeblicka77 to je skutocne diskutabilne a bohuzial si myslim, ze by mlady na sude uspel s posudkom od psychologa-psychiatra o sucasnom zdravotnom stave, ze ich pomoc este potrebuje.

skeblicka77
17. nov 2023

@anjelicek26 keď myslíš 😉len to by sa najskôr musel chcieť liečiť, čo on odmieta. A keby sa liečil, tak žiadny rodič by svoje decko nevyhodil, nechcel mu pomôcť. Čiže v tomto konkrétnom prípade to určite platí, že žiadna vyživovacia povinnosť nebude 👍

anjelicek26
17. nov 2023

@skeblicka77 staci ist v pripade sudu prvy krat k lekarovi, ten mu to potvrdi a viac sa riesit nebude, ked on nebude chciet. Never tomu, ze sa tak lahko da zbavit vyzivovacej povinnosti a to "dieta" bude financovat stat na davkach. Kazdopadne je mi luto rodicov, ze toto musia riesit.

skeblicka77
17. nov 2023

@anjelicek26 no ako myslíš 😉

pribinak
17. nov 2023

@anjelicek26 možno v Nemecku, ale na Slovensku určite nie.
Žiadny sudca nepadol na hlavu, aby uveril feťákovi

anjelicek26
17. nov 2023

@pribinak to je znenie slovenskeho zakona. Nemam naladu sa na dobre rano hadat, je mi to v podstate jedno. Luto mi je len rodicov. Tak ako tak to syn pokaslal na celej ciare.

pribinak
17. nov 2023

@anjelicek26 neviem o akých dávkach tu stále píšeš, on ak je mimo domácnosť, že nežije s rodičmi tak má nárok len na hmotnú núdzu, ale to musí byt registrovaný na úrade prace, musí sa pravidelne hlásiť a rieist zamestnanie

Ak nespolupracuje, tak ho vyradia

dagmarovita
17. nov 2023

Vyhodit z domu, ked nechce spolupracovať

januska12323
17. nov 2023

Problémy ste mali riešiť ešte kým nebol dospelý, vtedy boli za neho zodpovední rodičia. Teraz mu môžu akurát tak dať na výber prestane s tým alebo pôjde z domu. Zrušiť trvalý pobyt a žiadne peniaze na jeho koníček.

heleninamama
17. nov 2023

Ak nemá záujem o pomoc, stačí ho vyhodiť z domu a zrušiť mu trvalý pobyt. A zabudnúť na neho. Ak príde hulákať a robiť bordel, volať políciu. Bude žiť s podobnými indivíduami, páchať trestnú činnosť a napokon zomrie - drogy, alkohol, bitky, zima.... Osobne nepoznám narkomana, ktorý by sa spamätal a vyliečil. Ale viem o prípadoch, keď takýto človek zničil všetkých okolo seba. A reči o výživovacej povinnosti voči nemu, sociálnych dávkach, chorej psychike a súde, ktorý ho prinúti sa liečiť.... To môže písať len človek úplne odtrhnutý od reality
Je to dospelý, svojpravny človek a štát na neho nemá žiadne páky.

zuzakava
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lucikan
17. nov 2023

@anjelicek26 pises ozaj scestne, takto ten zakon ziadny sudca interpretovat nebude, ked uz by sa nieco taketo ocitlo na sude, bude mlademu nariadene liecenie a nie rodicom zivit fetaka a bez nutnosti liecenia tolerovat jeho zavislost. Toto bol uplne nepodstatny komentar k rieseniu problemu spominat tu vyzivovaciu povinnost.

domkakvet
17. nov 2023

Ja sa musim pripojit k @anjelicek26 ta vyzivovacia povinnost tam je, ci ju schvalia, alebo nie tazko povedat, ale skor by som povedala, ze by ju schvalili, no ale myslim ze on o tom nebude vediet, ze ma take naroky, cize treba mu pohrozit, bud sa pojde liecit alebo von z domu.

minenkak
17. nov 2023

Brata vyhodiť z domu a nechať ho tak , dovoliť mu prísť sa najesť raz do dňa ,raz do týždňa umyť a prezliecť do čistého.Mala som takú známu syn tiež fetoval a nevedela čo ďalej,vyhodila ho z domu,že sa môže prísť najesť, umyť a zas ísť na ulicu,inak by ju zničil

minenkak
17. nov 2023

Vyživovaciu povinnosť trvá ak je dieťa ta choré a nemôže sa živiť,je mentálne postihnuté,ležiaci pacient, ale nie drogovo závislý, ktorý kradne doma v týchto vzťahoch sa prihliada aj na morálnu stránku veci a ak sa odmieta liečiť je to len jeho chyba

tom_i
17. nov 2023

Úprimne? Kým nebude chcieť sám, nič nemôžete. Iba zobraziť kľúče, vymeniť dvere za bezpečnostné a hoc bude srdce mame krvácať zamávať mu na odchod. Inak je to len opičia láska, ktorá zničí vašu rodinu