Ahojte asi tak v skratke, môj brat psychicky týra moju rodinu už strašne veľa rokov. Strašne pije a keď ho rodičia nepustia dovnutra tak dokaže cele noci klopať a vykrikovať pred dverami. Je agresívny, ked som bola mladšia tak ma aj udrel, strčil, dokonca som nanho podala trestné ako 17 ročná. Samozrejme že sa nič neriešilo. Nechápem ako to funguje. X krat sa volala policia ktora ho vyviedla von pred bytovku a nic viac neurobili, aj ked ruší klud. Rodičia už sú voči tomu taký, že aj keby volali policiu tak aj tak nič neurobia. V čom maju v podstate pravdu. Na liecenie nechce ist, nepripisuje si svoju chybu, on alkoholik nieje, on problemy nerobí. Nechce liečenie, nechce prácu, celý deň bud pije, hrá hry, otravuje rodičov. Aj keď vie že je mamke zle tak neprestane rýpať a nejde proste do izby.
Velmi by som Vás chcela poprosiť, ak mate podobné skúsenosti, nejakú radu??? Nie v zmysle ze musi ist na liecenie. Na liecenie ho dostaneme max. ak sa ho zbavi svojpravnosti, a to robí ake riesenie pokial ho budu mat furt na krku??
Chcem vediet ako mam postupovat , pokial ho chcem dostat na súd. Pomôžu mi nejaké kamerové zaznamy? Hlasovky, atd? Kolko by ma to cca vyšlo ak by som mala právnika? Dostal by vlastne volačo? Zakaz priblizenia?? Trvá to strašne dlho a bojím sa o rodičov, raz sa im niečo stane kvoli nemu a to už bude pozde, prosim pomoc!
@wolfedout Ak je brat plnoletý, v prvom rade mu rodiča musia zrušiť trvalý pobyt. Následne ho nevpustit do byty, prerušiť akýkoľvek kontakt s bin
Ak vás bude ohrozovať, dobíjať sa k vám násilím, treba volať políciu, podať oznámenie, následne ho nesmiete vziať späť. A áno, dá sa požiadať i o zákaz priblíženia.
@januska12323 ano u rodičov, nema trvaly pobyt, tak preco policia nepomoze teda :D ked vyvadza niekde kde nema co robit :D na súd za vyhražanie , psychicke tyranie, ako som hovorila uz som nanho raz podala trestne za to ze ma udrel, maloletú, ci som toho napísala tak málo? 🙂
Akože robí bordel kde nemá čo robiť veď tam býva. Treba ho vysťahovať a nepustiť nazad, to je na rodičoch. No raz si podala a potom už nie tak nemajú čo riešiť na súde, treba pri každom excese riešiť.
A keď sa vráti z liečenia, odniesť mu veci na nejakú ubytovňu a potom hádam pochopí, že treba isť do práce.. koľko má rokov? Alebo ho skúsiť vysťahovať hneď na nejakú ubytovňu, zaplatiť mu ju na 2 týždne a nech sa stará..
@wolfedout ahoj,možno nie hneď,ale v budúcnosti určite pochopíš,aj keď toto nebudú riadky ktoré chceš čítať
Prestaň byť súčasťou bratovho alkoholizmu,odíď preč bývať,ty nevyriešiš to čo mu bolo roky tolerované,len ťa ťahá so sebou ku dňu. Čo rodičia pokazili ty nevyriešiš a oni to riešiť nechcú. Prestaň byť súčasťou .
Ako financuje alkohol, z coho, ak nepracuje?
@la_dolce_vita aktivačné práce
@wolfedout vyhodiť, zrušiť trvalý pobyt, vymeniť zamky. Potom polícia bude môcť konať aj ináč, nie len vyviesť pred bytovku. Keď sa bude dobíjať, vyhrážať, podať trestné oznámenie s návrhom na zákaz priblíženia. Sú na to paragrafy.
Ale treba najprv urobiť poriadok s dospelým mužom.
Držím prsty.
@wolfedout keď si bola maloletá, riešili to rodičia za teba, teda mali a teda prečo to nedotiahli ?
Ak robí bordel v bytovke/ pred ňou treba volať políciu a budú ho riešiť iba ako priestupok
Ako sa dostane do vchodu ? Vymeniť zámky. Zvonček odpojiť. Mobil zablokovať.
Poprosiť susedov o pomoc - nie je sa za čo hanbiť, lebo aj tak to vedia veľmi dobre, - nech aj oni hneď volajú políciu. Chlapi ho vytlačia von, aj na hubu mu capia, alebo odvezú pár km ďaleko , topánky odhodia ....
Zákaz priblíženia, kontaktovania - môžete podať návrh na súd, predložiť dôkazy, svedkov, čestné vyhlásenia susedov že naozaj im všetkým pôsobí problémy, súd vydá rozhodnutie vo váš prospech. Ok, ale ožratá hlava vieme ako to chodí.
Viem že nepopulárna rada - zakaždým keď sa bude motať okolo , ho prefackat, naložiť mu na hrb, kopnúť do ri.ti., no kto to zvládne a vykoná ?!
Súdnou cestou ho dať na liečenie - len keď bude nebezpečný sebe a okoliu ( chce sa obesiť, podrezať, skočiť pod vlak, pojest hrste liekov, keby rozbíjal ničil predmety, napádal ľudí, ublížil na tele, obnazoval sa na verejnosti, a podobné výstrelky) vtedy by súd bral na vedomie a dal príkaz na psychiatrickú liečbu. Súdnu. Lebo inak podpíše reverz a je vonku.
Na nete je mrte článkov, diskusii, postupov, rád, aj tu na koni, stačí listovať a čítať. Ale výsledok ?! 🤷.
Ešte sa môžete , rodina, kontaktovať s odborníkmi, konzultovať ako sa obrniť, brániť, a pracovať vy spoluzávislí so zavislákom.
Do akej izby, býva u rodičov? Zrušiť trvalý pobyt, nedávať mu peniaze, nepustiť dovnútra a keď vyvádza volať políciu. Na súd ho chceš dať za čo?