Medzi bratom a švagrinou to už dlhšie škrípalo, kvôli alkoholu, dostal niekoľko posledných šancí až kým ho nevyhodili z domu. Mama bola alkoholička pred 3rokmi zomrela, brat býva viac ako rok u otca. Prácu nemá ak aj mal tak iba brigádu alebo ho vyhodili v skúšobnej dobe pre alkohol. 40r muž by mal mať dosť rozumu na to s čím sa zahráva. Sľuboval že nebude piť nedodržal. Musela som konať, s mužom sme ho prehovorili na liečenie, aj ho absolvoval. Lenže švagriná požiadala o rozvod, už ani deti nie sú zvedaví na otca. Mám dojem že brať stratil aj poslednú motiváciu.
Viem, že v prvom rade to musí chcieť on, ale poraďte ako ho motivovať povzbudiť aby s nevrátil k alkoholu?
Tak v prvom rade je dospelý svojprávny človek. Čo viac chceš urobiť? Ako ho motivovať? Neviem. Mávaj mu pred očami 500€ a doveď ho tým ku psychologičke...
Si mu oporou a dávaš mu silu. Ostatne je už na nom. On musí zabojovať. On musí teraz ukázať že sa zmenil.
Ty si svoju úlohu sestry zvladla skvele, ale už viac nemôžeš. Teraz je rad na nom
Možno by bolo dobre ak by mal nejaké sedenia napr Anonymní alkoholici
@janinah u nás je všeobecne problém s prácou,aj čo je vo fabrike za pásom je mizerne platená.
@pribinak skúsim sa poobzerať, ale mesto máme ďaleko , bratovi zobrali vodičák, pri deťoch by som ho voziť už nestíhala
Nie to určite nie aby si ho vozila. Hneď, vlak, niekomu on nech zaplatí ….on sa musí snažiť
Pomohla si, ako si mohla. Boj so závislosťou je každodenný boj. On sa odteraz musí každý jeden deň (a v každej jednej situácii) rozhodnúť, že nebude piť. Preto na tých sedeniach vo filmoch hovoria, koľko dní sú čistí. Lebo každý deň bojujú, aby do toho opäť nepadli. Poznám takých, čo boli 3x na liečení, raz bol čistý 10 rokov... A predsa do toho opäť padol. A že mal motivácií viac než dosť... Nezvládol to.
Tiež mám brata alkoholika. Nedonúti ho nikto, obdivujem ale jeho ženu, že našla silu odísť. Nemala by si zachraňovať niečo, o čo nik nestojí. Chápem, že najradšej by si sa za neho starala aj o deti,len aby neprišiel o rodinu, lenže on o rodinu prišiel v momente keď sa rozhodol piť a sebadeštruktívne sa stále snažil o ňu prísť len aby mal priestor na chľast. Tebe pomôže jedine sa od neho odpútať,mne to trvalo veľa rokov, tiež som chcela spraviť aj posledné...ale načo? Aby som prišla aj o svoje nervy,ktoré potrebujem pre svoju novú rodinu? Nezachranuj jeho, zachráň seba.
Nechať padnúť na dno. Nepo ahat, len mu povedať, som tu pre teba, ale jedine ak skončíš s tým svinstvom a pôjdes na liečenie. Inak nič nedostaneš a staraj sa o seba
Len jeden z 10 alkoholikov naozaj prestane piť, navždy. Ďalší to jednoducho nedajú.
Za tvojho brata nemôžeš riešiť jeho situáciu, pokiaľ nechce on... Ten alkohol a závislosť je žiaľ silnejšia.
Ani sa nečudujem, že o neho deti nemajú záujem. Čo im ponúkol? Vyrastať v domácnosti s alkoholom?
Ak bude brat potrebovať a mat záujem o tvoju pomoc, tak vtedy mu pomôž. Ináč to nemá absolútne význam, hlavne ak ho budete do liečenia tlačiť len vy. A on nechce.
@hortenziaj ale on už bol na liečeni, je doma pár týždňov
Moj otec bol alkoholik..Robila som co som vedela,vsetci sme mu chceli pomoct..Ale pomoct mozes iba tomu,kto tu pomoc chce prijat a chce sa zmenit..Moj otec bol dobry clovek,ale alkohol mal radsej ako nas,nemal silu s nim bojovat,nedokazal to..Je to strasne tazka choroba,odolat a zostat abstinentom dokaze len malokto..Bud bratovi oporou ale neobetuj svoj zivot a cas iba tomu aby sa on pozviechal na nohy,aby si neprisla o svoj zivot kvoli niekomu,kto to mozno ani neoceni..
Urobila si viac ako dosť,ostatne je na ňom,hlavne myusi mat stabilnú prácu.Ak deti a žena uvidia zmenu zas môžu mať záujem o stretnutia.