Bosorky

21. mar 2023

Ako ináč ich nazvať? Počula som o prípadoch, keď budúce svokry sa pred svadbou vyspali -mali niečo iné ako spánok so svojimi budúcimi zaťkami. Sú to prípady spred 40-50 rokov. Počuli ste o niečom takom, alebo viem len o ojedinelých prípadoch? Sú tu snáď aj staršie generácie, ktoré možno počuli klebety. Ale bez vetra sa ani lístok nepohne.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
21. mar 2023

Čítala som, že v istých slovenských lokalitách mal svokor právo prvej noci. Čiže v podstate to isté v bledomodrom. Neviem si to ani predstaviť 🤮. Pohľadám ten článok, bol to rozhovor s nejakou kulturologičkou, alebo takou nejakou osobou. Ale podľa mňa to bolo dávnejšie, nie pred 50 rokmi.

vroni
21. mar 2023

Nie. Ale kedysi bolo vraj zvykom, ze svokor vyskusal nevestu. Aj keď, hovorime o rannom stredoveku, to je o "trosku" viac nez 40 - 50 rokov.

canany
21. mar 2023

@mikadooo ano, presne toto som citala aj ja. Svokor alebo niekto dolezity z dediny, ale starsieho data mozno stredovek, tam to bolo take cierne. Ked sa zena nepodvolila muzom spravili z nej bosorku, diablicu...

miadi
21. mar 2023

Mrs Robinson nie bosorky 😂

viestta
21. mar 2023

Oplati sa na Kona chodit. Clovek sa dozvie same nove veci

mikadooo
21. mar 2023

@canany áno, bolo to dávno, asi ten stredovek, ako píše @vroni 🙂. Myslím, že pred 50 rokmi to už nehrozilo 😄. A ak to aj niekto spravil, tak nejaká chyba musela byť na oboch/všetkých 4 stranách, keď súhlasili s takouto "tradíciou". https://www.aktuality.sk/clanok/BdtevUK/aj-na-s...

viestta
21. mar 2023

@mikadooo vies, pre niekoho je 50 rokov do zadu uz doba dinosaurov, takze sa necuduj

kazuso
21. mar 2023

Pred 48 rokmi som sa vydávala ja. A tiež som počula, že vraj jedna svokruša bola strašne zlá na svojho zaťa a ten ju raz vraj straaašne po.....no, však viete čo a odvtedy vraj bola na neho ako med. Ale nikto nevedel kto to bol, ani kde to bolo a nikto nevie ani či to vôbec niekde bolo. Akurát viem, že môj manžel to určite nebol, lebo jeho svokra ho nemala rada celý život 😀

simca06022011
21. mar 2023

Ale tak sa zase netvarme aki sme boli "pokrokovi" , to sa dialo kadetade po svete :D bud svokor, alebo nejaky nacelnik/"boss" dediny. O chlapoch pocujem prvykrat a to cisto z toho dovodu, ze panictvo nie je ziadna komodita dokazatelna a cenena, chlapov nikdy nikto nekontroloval ci su "neposkvrneni", cize ta pripadna svokrusa ho akurat naucit co to mohla :DD mozno.. :D A hlavne nezabudnite, ze v tych dobach daavnych (nie 50r dozadu :DD), sa vacsinou svadby dohadovali, kolkokrat sa nevesta so zenichom ani nepoznali riadne, cize to vobec nebola ziadna pohroma, bol to zvyk miestny a proste to tak robili.

autor
21. mar 2023

@viestta Spoliehala som sa na teba, že napíšeš najviac info, lebo si medzi top. 🙂 Ale vidím, že v tejto oblasti ti informácie chýbajú. Škoda.

terezka1947
21. mar 2023

No niekedy právo prvej noci mal panovník.
Čiže kto vie,možno niekde aj panovníčka.

viestta
21. mar 2023

Vies co ma zaujalo na tej tvojej sprave? Preco bosorky? Vsak dedinske bosorky mali ine na robote. Schadzat sa na kriznych cestach v piatok vecer, pocarovat mladencom aby sa zahladeli do tej co si ich vyhliadla, urieknut kravu aby sa jej mlieko zrazilo, urieknut gazdu aby neobhanal sluzky... Mali toho vela na robote, zas tych bosoriek nebolo na dedine tolko, aby vedeli kazdeho mladozenaca "obsluzit". Ci to bola sluzba len pre vybranych zenichov?

viestta
21. mar 2023

@terezka1947 pravo prvej noci mal zemepan, cize ktorykolvek slachtic ho mohol uplatnit u svojich nevolnicok.

autor
21. mar 2023

@mikadooo To je celkom zaujímavý článok. Osobne robiť anketu medzi ženami je zbytočné. Ak je pravda, čo som počula, tak by ma zaujímalo prečo sa to robilo.

terezka1947
21. mar 2023

@viestta akýkoľvek panovník. Na akejkoľvek úrovni. Či ako zeman,či ako kráľ. Povesti o mladých pannach išli ďaleko 😉
Dokonca dievčiny,kt.takto preveril panovník boli veľmi žiadané. Keď sa teda dožili tej možnosti hľadať si ženícha 🤫

autor
21. mar 2023

@viestta No vidíš, keď troška načrieš do pamätí, hneď napíšeš viac. Tieto úlohy bosoriek nepoznám. Dík za info. A prečo bosorky? Je tu také podobné priezvisko, či to nemá nejaký súvis jedno s druhým a praktiky, o ktorých sa moc nehovorí. Kto by sa s tým chválil? V tejto súvislosti ma napadlo aj zvyk ženskej obriezky. To zlo robia ženy ženám. A v tomto prípade, či išlo o nejaký rituál, či starodávnu sex. výchovu, či niečo s mágiou?

vroni
21. mar 2023

Pravo prvej noci je historicka konina. Nieze by sa tu a tam nevyskytol nejaky cukricek, co si bral, co mu napadlo a vyhlasoval to za svoje pravo. Ale plosne nic take neexistovalo, dokonca to nebolo ani len zvykove pravo.

deti95060810
21. mar 2023

žienky nemusí byť ani stredovek... u nás v práci v kuchyni robili mamka s dcérou. Obe mali jedného fešáka...obe rodili v jeden deň - ocinko jeden a ten istý.... tie deti môžu mať v súčasnosti 20 r.

diewcatqoo
21. mar 2023

Vo svete sa deje/dialo tolko veci, ze urcite sa stalo aj to, ze nadejna svokra vyskusala buduceho zata. Ale osobne nikoho takeho nepoznam, ani som nepocula o niecom takom. Ale poznam babu, ktora po svadbe otehotnela so svokrom 🤷‍♀️

terezka1947
21. mar 2023

@vroni samozrejme,že to nebolo pravidlom.

autor
21. mar 2023

@diewcatqoo Možno v týchto končinách boli ženy už emancipované.

veronika_sk000
21. mar 2023

no mne moja babka hovorila, ze ked sa s dedkom zobrali (tento rok by to bolo 49 rokov), prisli byvat k jeho rodicom a prababka s jej kamoskami zizali cez okno v noci, ci sa "naplni manzelstvo", udajne sa v ten vecer nenaplnilo, dedko zaspal a babka, ked ich zbadala, tak ich isla rozhanat po ulici 😂 odvtedy so svokrou nemala dobre vztahy a spomina na nu ako na staru hnusnu bosorku..neviem, ci to boli len znudene babky, co nemali co preberat, alebo boli nejake uchylne, alebo to bol nejaky zvrateny dedinsky zvyk, ale teda kadejake pribehy som si uz vypocula z oboch stran mojej rodiny a som rada, ze som 90-tkove dieta

svetlonos
21. mar 2023

@diewcatqoo
aj ja 😁 byvali v panelaku oproti nam. Pan doktor svokor s manzelkou a syn s nevestou vo vedlajsom vchode. Prvy syn je s manzelom a druhy so svokrom. Bolo to verejne mestske tajomstvo.

autor
21. mar 2023

@veronika_sk000 "zvrateny dedinsky zvyk" - trefne si to pomenovala.
@svetlonos 2. syn so svokrom, to je iné. Ale tie ženy s budúcim zaťom... čo je za tým? Z tých rečí vyplýva, že tá svokruše zviedli zaťov pred svadbou.

katkami123
21. mar 2023

Len tak ma zaujima, nie je autorkou témy Katka z Ocele?

autor
21. mar 2023

@katkami123 Nie. 🙂 Ale ak máš názor k téme, tak si to rada prečítam. Čo tie ženy k tomu môže viesť. Manželov toho času mali. Chlap teda bol v dome ako zákonitý manžel a pred svadbou vznikla aféra s budúcim zaťom.

ankare
21. mar 2023

@deti95060810 to vážne???

kika147
4. apr 2023

U nas v dedine jedna zviedla svojho zaťa , jej dcéra ich prichytila v dome a chudinka sa z toto totálne pomiatla