Ahojte zienky, toto bude mozno dlhy a divny prispevok, ale zmietam sa v pocitoch a myslienkach, ktore neviem akosi spracovat. Kludne mi vynadajte, ukamenujte, ale uvitam skor konstruktivnu kritiku. Ide o to, ze mame dve deti 7 a 1 rok. Ked sa nam narodilo druhe babo, stale som si manzela doberala s tretim. Ja som realne aj chcela ale manzel uz nie. Uz chce mat uz pokoj a citi sa stary (40 rokov, ja 35). Ked mala dcera 8 mesiacov, neplanovane som otehotnela. Aj ked sme presne vedeli, kedy sa "to" stalo, boli sme v soku (hlavne ja). Paradoxne manzel sa tesil a ja nie. Skoncilo to UPT. Sama tomu nemozem uverit. Bol tam zdravotny dovod, hoci teraz viem, ze to bolo velmi radikalne a zbytocne riesenie, okrem toho mi(zrejme) hormony doslova udierali na hlavu, myslela som, ze sa zblaznim(netrpim ziadnymi psychickymi problemami), potom prisiel strach, ako zvladnem tehotenstvo (prave z toho zdravotneho dovodu), no proste same nezmyselnosti. Pochopi len ten, kto to zazije. Tie, co ma odsudzujete, verte mi, ze budem vlastnymi pocitmi viny prenasledovana do konca zivota. Snazim sa s tym nejako vyrovnat a mozno aj preto velmi tuzim opät po babätku, no manzel uz nechce, teda urcite nie planovane. A tu je ten problem, moja tuzba je obrovska, az ma napadaju zufale riesenia, ako predstierat, ze uzivam HA, no to by som samozrejme takto otehotniet nechcela. Preplesnite ma, lebo mi uz asi sibe.
stal st
@valdovalda nuž tak ako si vtedy nie celkom rozmýšľala a skončilo to upt, tak teraz opäť nerozmýšľaš a zaváňa to ešte väčším prúserom ako upt. Ako by si sa zachovala, keby ťa manžel doslova podrazil v nejakej dôležitej záležitosti? Zostala by si s ním a váš vzťah by to nijako nepoznačilo?
Si pripravená rozviesť sa a byť s troma deťmi sama?
@sissy27 jasne, ze by som to neurobila, to by som sa uz vobec nemohla pozriet do zrkadla
@evalin88 toto urcite nie je dovod, preco muz nechce tretie dieta. K Upt sa postavil dost pragmaticky "rozhodla si sa, zivot ide dalej, uz to nebudeme riesit" nic mi nevycita ani nesmuti. Skor riesi vek a pohodlnejsi zivot, uz by bol rad, keby aj tieto nase dve deti boli odrastenejsie
@valdovalda a ten zdravotny problém už nemas?
@valdovalda A viete si predstavit ze by ste zasa otehotneli akoze "nahodou" a zrazu by ste zasa zacali pochybovat ci to bude vsetko ok, aj z toho zdavotneho hladiska aj celkovo, ako to budete zvladat a tak pod. Co by ste urobili keby Vas tie pochybnosti a strach zozieral ? Zas na UPT ? Vy asi ani sama neviete co poriadne chcete, radsej uz nebudte tehotna.
@valdovalda pozri, ďalšie dieťa ti to stratené nenahradí. Iste nie je ľahké vysporiadať sa s takým rozhodnutím a ak to nedávaš sama, tak treba spolupracovať s odborníkmi, to nie je hanba. Ak muž s ďalším dieťaťom nesúhlasí, tak jednoducho nie. Ty si nesúhlasila s tým dieťaťom predtým, on sa prispôsobil, teraz by si to mala byť ty, kto sa prispôsobí. Máte dve zdravé malé deti, manžela snáď dobrého, teš sa z toho a nevymýšľaj.
@whatever1 nie, uz nemam
@silvike dakujem, asi taketo "preplesnutie" potrebujem
Tiez mam pocit ze ty vlastne ani nechces dalsie dieta iba takto reagujes na pocit viny a straty z upt nebola si uplne stotožnena so svojim rozhodnutim a chces to akoby napravit. Muz sa stym lahsie vyrovnal Nebolo to v jeho tele nebolo to planovane a proste uz je nastaveny aj vdaka tomu ze si bola na upt ze uz dalsie dieta nie. Z jeho pohladu ti teraz preskakuje ( s prepacenim) a kto vie aka si bola to posledne kratke teho clovek sa niekedy nevidi.. ( Mozno on vie lepsie ako ty) Mozno dam blbu Radu radsej si teraz kup psika nejaku malu rasu to mas take chlpate babo co Ta rozveseli .
@valdovalda asi uz dalsie nechcel ani vtedy,ale ked sa zadarilo,tak sa tesil. ale asi stale plati,ze dalsie by uz nechcel.
@valdovalda napis do poradnr alexis
skús najskôr psychológa, pomôže ti spracovať predchádzajúce veci, potom uvidíš ako to bude, či ešte stále budeš chcieť
@valdovalda co takto navštíviť psychológa (tuším prvých 5 sedení prepláca poisťovňa) a pokúsiť sa v sebe spracovať pocit viny koli potratu? Lebo ta náhla a silná túžba po ďalšom dieťati ma podľa mňa súvislosť práve s UPT.
Daj tomu čas, vysporiadaj sa s potratom a keď budeš po treťom dieťatku stále túžiť aj o rok, dva budeš si aspoň istá ze naozaj chceš dieťa, nie záplatu pre svedomie
@valdovalda Výčitky svedomia chcete zakryť tehotenstvom? V zmysle: síce som zobrala jeden život, ale teraz som ho dala, takže je to v poriadku. No nie je a vy to dobre viete. Toto nie je riešenie. Možno na krátky čas áno. Máte obrovské výčitky, odpustite si a bude vám odpustené. Každopádne, treba sa dohodnúť s manželom, porozprávať a počúvať svoj vnútorný hlas. Ono vítam vôľu mať dieťa, to je super, len ten dôvod už super nie je.
Nejdem ťa súdiť ani odsudzovať. No, čaká ťa ťažký život. Samej zo svojími strachmy, výčitkami a hrozbou bolesťou z vraždy vlastného dieťaťa. Už nech si to ospravedlňuješ akokoľvek, malý človiečik k vám prišiel nečakane a chcel byť tak isto prijatý a ľubený ako dve staršie. Máš tri deti, nie dve. Netvarte sa s mužom že ani neexistoval. Každý tu má svoj diel vyny 50/50 ale matka urobí rozhodnutie. Jednu interupciu manželstvo možno prežije. Ale dve nie. Muž to cele nespracoval , keď o tom nerozpráva. Držte sa, prajem celej rodine len to dobré.
@valdovalda odsudzovať ta nejdem, mám známu, ktorá prežila niečo podobné a tak isto zatúžila potom neskôr po bábätku, u nich to bolo s tým rozdielom, že to tretie bábo nechcel jej manžel, bola na UPT, potom neskôr otehotnela a jej manžel nebol úplne nadšený, ale ona bola šťastná a veľmi jej to pomohlo psychicky, keď sa dieťa narodilo, manžel si ho veľmi zamiloval, malý bol dobrunky, on ho nedal z ruky aj vzťah sa im zlepšil, ale samozrejme u vás to tak byť nemusí, to sa ťažko predpovedá
Nemas vnutorny pokoj, ziadne rozhodnutia teraz prijate nebudu s cistou hlavou, to nie je dobre, teraz by som na svoje pocity nedavala, lebo zas skoncis nakoniec na upt. Daj sa dokopy, potom si porozmyslaj. Mne sa to javi, ze uz netlac na pilu, uzivaj co mas.
Možno by stálo za to napísať do Poradne ALEXIS. Je to jediná poradňa na SK, ktorá sa venuje cielene aj ženám po potrate. Poradenstvo je bezplatné, resp. za dobrovoľný príspevok a bude sa Ti venovať niekto, kto vie pracovať s týmito stavmi. Sú na poradnu dobre ohlasy, tak skús.
@zuzinabila dakujem, viem o poradni, su skveli, skoda, ze som o nej nevedela pred UPT, mozno by to inak dopadlo, proces zmierenia sa s rozhodnutim a odpustenie si je zdlhavy proces a zavisi len odo mna. Tym, ze viem, co takato zena preziva, mozem dalej robit osvetu a som rada, ze sa mi podarilo zachranit uz jedno babätko.
Ahoj @valdovalda . Myslím, že Tvoje rozhodnutie nakoniec môže skončiť šťastne 🙂 ako si aj sama napísala, že si začala na základe vlastnej skúsenosti robiť osvetu a podarilo sa Ti zachrániť už jedno bábätko (a určite ich bude ešte aj viac).
Skús si pozrieť toto video od 44 minúty 15 sekundy:
. Mnoho vecí a súvislostí Ti to môže pomôcť pochopiť. Je tam povedané aj riešenie ako dať veci do poriadku. Môžete poprosiť svoje dieťatko o odpustenie a následne prijať toto odpustenie od neho. Jednoducho zmieriť sa s vašim bábätkom. Môžete ho prijať do svojej rodiny aj "dodatočne" 🙂 . Nezúfajte, nič nie je stratené. Celé sa to ešte môže otočiť na veľké požehnanie pre celú vašu rodinu a aj pre bábätká z iných rodín.
Prepáč, kameňovať ťa nejdem, len kým niečo naozaj spravíš, pozri sa na to z mužovej strany, on to dieťa chcel a musel sa s tým vyrovnať. Pre neho to bola tiež strata a možno nechce ďalšie práve preto.