Bojím sa, že ich nechám osamote

9. jan 2024

Prosím poraďte mi. Mám problém, ktorý mi ovplyvňuje život a sama si s tým neviem poradiť.
Bývam v dedine neďaleko hlavného mesta (autom pol hodina, busom hodina, hodinka a pol). Som mladá baba po škole, pracujem v našej dedine a bývam ešte s rodičmi.
Dostala som ponuku (už ma vzali, čakajú ako sa vyjadrím) na jednu prácu v hlavnom meste. Problém je, že by mi to vychádzalo lepšie časovo i finančne ak sa tam nasťahujem. Najprv by som si našla iba izbu v banskom byte a v septembri by došiel za mnou i priateľ a išli by sme už spoločne do niečoho.
Tu nastáva môj problém, ja ak budem pracovať od pondelka do piatku a bývať v BA, tak budem mať 2 dni na rodinu, kamarátov a partnera. Nebudem sa vedieť dostatočne im venovať a bojím sa, že ostanú osamote. Nebojím sa o seba, len ich nechcem opustiť. Mám pocit, že mám povinnosť stáť pri nich, robiť im spoločnosť aby sa necítili osamote.
Ostalo mi to ešte z detstva, keď sa rodičia rozviedli a ostala som mame len ja. Do dnes je to tak, síce už má partnera a druhe dieťa ale mam pocit, že ak si začnem žiť svoj život a nebudem sa jej venovať toľko ako doteraz, ostane sama a smutná a to nechcem. Ako s týmto bojovať? Uvedomujem si, že donekonečna toto takto nepôjde.

autor
9. jan 2024

*babskom byte

deti95060810
9. jan 2024

som rozmýšľala aký je to banský byt... 😉

deti95060810
9. jan 2024

koľko rokov má maminka? ak ešte chodí do práce tak to zas až tak zlé nebude... má novú rodinu - dieťa, isto bude aj rada ak sa osamostatníš. nikoho neteší ak má doma dieťa vo veku +35 r čo nie je schopné sa osamostatniť.

autor
9. jan 2024

@deti95060810 práveže sme sa o tom bavili a ona rada nie je. Do práce nechodí, keďže pracuje doma tzv. - stará sa o dedka

diewcatqoo
9. jan 2024

Ale ved nejdes na kraj sveta. Mamina za tebou moze kedykolvek prist alebo ty za nou. Ved to mate len hodinku. To mozete otocit aj pocas tyzdna.
Ja to mam k rodicom 7 hodin a viac. Zvykli sme si vsetci. Este ze existuju dnes aplikacie, cez ktore sa da mat videohovory 🙂

mikadooo
9. jan 2024

Ja by som sa s nimi porozprávala. Že ako to vnímajú oni. Teda mamka. Podľa mňa tu ide len o mamu, nie? Priateľ za tebou príde a otčim a súrodenec, to asi neprekáža, že ostanú s mamou, či? Čiže ide tu o vzťah ty - mama. Predpokladám, že v istej životnej fáze si mama z teba neúmyselne spravila "partnera" a ty to teraz vnímaš ako podraz voči nej, keby si odišla... Možno sa mýlim, neviem. Ináč mi to nedáva moc logiku, mladí by mali prirodzene chcieť sa osamostatniť a vyletieť z hniezda 🤷. Ja na tvojom mieste by som skúsila zahnať tie výčitky a ísť za prácou+osamostatniť sa. Ale nvm ešte ohľadom priateľa, atď., príliš málo informácií...

simca06022011
9. jan 2024

Dievca zlate, si mlada baba, velmi rychlo sa tychto tvojich obav zbav. VEzmi pracu ktora je lepsia, da ti viac, aj do buducna.
Byt moja dcera ani len ti nedovolim ostat niekde na dedine ucupena ale by som sa "vystricila" do sveta. Rodinu mozes navstevovat a aj byt v kontakte aj tak, dnes aj keby si isla na druhy koniec sveta.
Raz svoj zivot aj tak budes musiet zacat zit, tak cim skor tym lepsie... ono je to aj tovja "povinnost" zacat zit svoj zivot by som povedala, kazdy dospely clovek by mal. A kontakt s rodinou udrziavat sa da aj tak.

maris5
9. jan 2024

To je problem tvojej mamy, s ktorym sa musi sama vysporiadat. Dieta mame nie len vychovat, ale vediet ho aj v cas vypustit do zivota. Ty ju ubezpec, ze ju mas stale rada, ale musis ist zit svoj zivot, spoznavat novych ludi...

andreatytler
9. jan 2024

Chod za psychologom, Suhlasim s @mikadooo ze mama si ta pravdepodobne po rozvode nezdravo priputala a zda sa ze to robi doteraz, kedze chce aby si ostala zit s nou. Myslim si ze ked je zdravy vztah medzi rodicom a dietatom, tak je rodic rad ze sa jeho dieta osamostatni. Zial vela matiek si takto nezdravo priputa dieta a potom vznikaju problemy.
Bude to pre vas obe tazke, preto radim toho psychologa.

vikusjk
9. jan 2024

Chapem tvoje pocity, ale na druhej strane je prirodzene, ze deti vyrastu a "vyletia z hniezda". Ty musis v prvom rade pozerat na seba, na svoj zivot. Urcite to minimalne skus, skus vydrzat rok, aj ked to bude tazke (keby to bolo doma tazke) tak to nevzdavaj hned, aj oni si musia zvyknut a naucit sa fungovat bez teba. A potom az uvidis, ake to ma vyhody a to nie iba pre teba, ale aj pre rodicov - resp. maminu. A ako pises, ma aj druhe dieta, cize nebude sama. Aj vikendy sa naucis postupne uzit si sama, nechodit uplne kazdy vikend domov, to pride casom. Bude dobre. Drzim palce!
PS: Btw ja byvam 400 km od zvysku mojej rodiny, takze viem, ze sa to da ;)

madeincssr
9. jan 2024

AUTORKA ved toto je idealna situacia na pomaly prechod k tvojmu osamostatneniu (a maminmu odputaniu sa od teba). Nebudete pridaleko a cez vikendy mozete byt spolu a s nadsenim jej mozes poreferovat len kladne stranky toho samostatneho fungovania, aby mala z toho radost, pozitivne emocie.

ivangeline
9. jan 2024

Pfu. Urcite chod prec. Toto je az nezdrave. Stale su vikendy a moznosti navstev aj z ich strany.. (naj je..ze zvycajne takyto ludia ani nechcu z domu..ze? ale od teba to najskor vyzadovat budu..),no a kamarstov si najdes aj tam. Zmenis prostredie a casom sa pre teba stane domovom a najdes si okruh znamych,priatelov, dobrych kolegov tam.

timing
9. jan 2024

Pozri, mama zila svoj zivot, mala moznost najst si partnera,mat deti. Rodinu. Kazdy dospely clovek by si mal uvedomovat,ze deti potrebuju zit svoj zivot a nie sediet pri maminej sukni.

Ty tu moznost nechces? Ides vyskusat zit v meste,kedykolvek, ak ti to nebude vyhovovat sa vratis. A zistis,ci ati vyhovuje zivot v meste alebo vo vasej dedine.

rorino
9. jan 2024

Tak šup,šup,prijať novú prácu,odstrihnúť pupočnú šnúru a zbaviť sa strachu

zabka1124
9. jan 2024

Súhlasím so všetkými čo ti píšu.
Konečne sa osamostatni.Ja som po škole odišla 2500km,videla som rodičov 2x do roka s nikomu z nás sa nič nestalo.Tvoja mama ma mat svoj život s partnerom a s tvojim súrodencom a ty tak isto svoj život s frajerom a novými/starými kamarátmi.
Nezostaň na nejakej zastrcemej dedinr,lebo ,"mama".
Ak je váš vzťah zdravý a normálny,bude tvoja mama rada,že sa ti darí a že sa vieš o seba postarať.
Možno nechce aby si odišla,lebo by jej odišiel aj zdroj platenia účtov,ale to je už len jej problém,nie tvoj.

la_dolce_vita
9. jan 2024

Mam oboch synov v hlavnom meste, ale mam aj svoj zivot, takisto ako oni. Takto rozmyslat nie je v poriadku. Deti nie su majetkom svojich rodicov, ti maju len vychovat a nechat ist vlastnou cestou. Mamka nema preco byt smutna, ked jej dcera bude stastna v zivote. Navyse nie je sama. Rozpravali ste sa o tom? Mozno sa len zbytocne trapis...

janickacrazy
9. jan 2024

Si mladá baba, ako píšeš, takže tvoja mama má koľko rokov? 45-50? Nie je to vetcha starenka, o ktorú sa treba starať a robiť jej spoločnosť. Má partnera a ďalšie dieťa. Nie je sama. Moja mama má 76 rokov a žije sama v meste. Nesedim jej pri sukni a som rada, že je v tomto veku ciperna a samostatná. Takže pekne šup za novou prácou, mama si zvykne.

domkakvet
9. jan 2024

Chod tvoja mama nebude uplne sama a uplne daleko tiez nebudes.

miadi
10. jan 2024

Tvoja mama mà partnera a dalsie dieta. Ak by aj bola smutna bez teba to je zivot. Ona mà zit ten svoj aj bez teba vecne pri nej a ty mas zit ten svoj podla seba kde tebe vyhovuje. Asi mas pocit ze nie je uplne stastna s novym partnerom ked mas pocit ze by si mala byt doma a robit jej spolocnost. Mas nezdravy pocit zodpovednosti za mamu a jej spokojnost. Ja som mala staru mame hodku autom od Hlavneho mesta a chodili sme tam skoro kazdy vikend cele roky. Casto aj vlakom kde cesta trvala koli prestupom raz tolko. Mamu velmi lubim no Isla som zit daleko od nej Lebo som bola dospela a moje potreby a splnanie mojich snov boli Moja prirodzena priorita. Aj ked sme daleko od seba stale mame krasny blizky vztah, Mozes za mamou chodit kazdy druhy vikend . A ten dalsi budes mat pre seba frajera a kamosky.

lauricka
16. júl 2024

Ako sama? Ako osamote? Však oni nie sú sami. Sama budeš ty v meste. Raz to musí prísť, hádam nebudeš bývať navždy u rodičov...