Bojím sa všetkého, čo nás čaká

10. apr 2021

Ahojte, viem že toto bude len taký dlhý štek do tmy ale v poslednej dobe sa bojím všetkého čo nás a naše rodiny vôbec čaká. Mrzí ma do akej doby sa narodili naše deti, už vyše roka bez sociálneho kontaktu, rodiny bez príjmu, istôt. Teraz situácia s Ukrajinou, ja sa reálne bojím konfliktu a nebodaj vojny, nedokážem už ani spávať ☹️ bývame blízko hraníc, každý sa bojí čo bude, či sa zajtra nezobudíme a nebude to ešte horšie. Aké z toho máte pocity, preháňam to už?

marlent
10. apr 2021

Mne tiez pride luto ze proste epidemia ze nemam istotu ze budeme zdravi ze bude poskytnuta zdrav.starostlivost ze co ked podla mna je to normal...jeden cas som z toho bola fakt dost nestastna a prestala som citat a pozerat spravy...naozaj to pomohlo..

elizabet173
10. apr 2021

tvojími pocitmi nič nezmeníš, iba pripravuješ sama seba a svoju rodinu o pohodu, Treba sa správať zodpovedne, ale prehnaný strach nič nerieši a nezabúdaj sa tešiť z maličkostí

laila22
10. apr 2021

@marlent ja rovnako, menej sledujem správy či už v TV, alebo na nete a snažím sa nepripúšťať si a nerozmýšľať o tom čo bude o rok. Skôr žijem pre prítomnosť. Čo sa má stať, stane sa, ja to asi nijako neovplyvním...

tina4931
10. apr 2021

Neprehanas. Bude ešte oveľa horšie.Dobre už bolo a to sa nikdy nevráti.

lienka.7
10. apr 2021

Ty nic neovplynis, iba sa sama stresujes. Treba si najst nieco pozitivne v zivote... a menej sprav a sovialnych sieti.

liljana
10. apr 2021

To ta bavi sa kazdy den bat?
Ukrajina? Idu prezidentske volby, Putin je coraz neoblubenejsi, tak sa potrebuje ukazat aky je pasak. Mozno si prisvoji kus Ukrajiny, to je zial problem mensich krajin susediacich s obrovskymi. Americania vyhlasia sankcie a ide sa dalej.
Chripka Covidu je stale lepsia ako epidemia moru. Statisticky za 2-3 roky zoslabne, vymizne, alebo si ludia vybuduju imunitu a sa zmeni na obycajnu chripku.
Ludia prezili za vojny, preziju obycajnu stratu zamestnania. To ze boli blbi, nabrali si uvery na krv, aby sa vytiahli pred znamymi, aki su frajeri, nesetrili a nemaju rezervy, ich aspon pouci, ze dobre a horsie casy sa pravidelne striedaju.
Zijeme stale zlaty vek ludstva, mame najvyssiu zivotnu uroven a uz 70 rokov ziadne vojny, neratajuc lokalne konflikty. Ovela horsie je znecistovanie planety. Ludia sa idu posr.. z konfliktu na ukrajine, ale nevsimaju si skladky nebezpecnych odpadov, kusok od domu, zamoruju plastom oceany, produkuju zbytocny odpad ... A to je skutocny problem. Cez covid nam priroda iba dalo najavo, ze nas moze hocikedy vykynozit, ak sa nezacneme spravat k zemi ohladuplnejsie.

terezka1947
10. apr 2021

Neprehanas...su take dni,kedy clivek uz nedava vsetko,co sa deje okolo.
Ale...skus si dnes urobit pekny den s rodinou.
Neriesit nic,iba rodinu.
Neda sa nesledovat spravy,dianie okolo,clovek by mal byt informovany,no skus cielene si vyberat info,citat trebars spravy overenych zdrojov. Necitat konspiratorov,atd.
Treba verit,ze bude dobre.

terezka1947
10. apr 2021

Treba si uvedomit,ze ludia prezili vojny,hlad,choroby....
My nezazivame taky hlad,ci absenciu zdravotnej starostlivosti ako nasi predkovia.
Uz sme si zvykli na luxus.
A preto sam covid zrazil trosku spat na zem.
Nie sme panmi sveta,hoci sa tak chovame.
Ale bude dobre....nesmieme sa vzdavat v zitvote.

deti95060810
10. apr 2021

jasné že preháňaš...Ešte troška a bude na psychiatrii.... Inak to máš úplne jedno kde bývaš - či na hranici alebo nie, lebo ak Amerika hodí bombu , sme v prdeli všetci....😉
Neviem čo to všetci máte s tou dobou - áno je to nie moc dobré ,ale zas ešte nikto nezomrel od hladu...😉

777januska777
10. apr 2021

Sú to správne pocity, každý z nás by mal v určitom čase začať uvažovať nad životom a vtedy hlavne nad zmyslom, svojho života. Ani nie len korona, koľko nehôd a nešťastí je okolo nás a koľko smútku a trápenia. Zivot sa nám môže v sekunde zmeniť. Preto každý z nás musí nájsť v niečom zmysel. Lebo ak žiješ, len pre okamih bez hlbšieho dôvodu, tak tvoj život je "zbytočný" a prázdny. Hľadaj zmysel života, dôvod ako môžeš tento svet zmeniť a co dobre môžeš urobiť. Ty nezmeníš ak bude vojna, nezvratis pandémiu, ale môžeš niekomu uľahčiť život niekomu pomôcť a tak zlepšiť tento život aspoň trošku. A svojim príkladom môžeš zmeniť srdcia ďalších ludi.

terezka1947
10. apr 2021

@777januska777 suhlasim...

hopsadobrandejsa
10. apr 2021

Kazdy ma urcite obavy z neznameho. Hlavu hore a nezufaj.

Co sa tyka vojny, toho sa velmi bat nemusis hoci byvas blizko hranic. Sme clenmi EU aj NATO. Jediny dovod preco Rusi vpadli do Ukrajiny je, ze Ukrajina bola proeuropsky orientovana a dlho sa snazili stat clenmi EU.

Ak by sa tak stalo tak by bol zapad ( vojensky ) blizsie k vychodu a tomu chceli Rusi predist.

Ukrajina navyse nie je clenom NATO. To bol kamen urazu.

Len ziaden strach, Rusi mali co robit s Nemcami za druhej svetovej. Kolektiv 28 krajin je uz trocha ine herne pole 😉

terezka1947
10. apr 2021

@hopsadobrandejsa noooo...zase Rusi sa pred Nemcami ubranili,dokonca sa do nich aj pustili.
Myslim,ze oni vedia prekvapit.
Brnkaju si s USA na nervy....nonstop.
Studena vojna prakticky nikdy neskoncila....ale pochybujem,ze niekto len tak sa do seba pusti,uz su ine zbrane...to uz konci sranda.
Snad ostanu pri svojich podpichovaniach.
Najhorsie na to doplatia vzdy obycsjni ludia,ti vodcovia su vzdy chraneni.

hopsadobrandejsa
10. apr 2021

@terezka1947

Tak vacsinou na to doplatia nevinni....to je vzdy tak. Nemci urobili chybu pretoze zacali tahat smerom na Moskvu. Ak by padol Leningrad, mozno by to cele vypalilo inak.

Je pravda, ze utok necakali, ale isli len proti jednej krajine s podporou europskych krajin ktore chceli byt oslobodene. Teraz by isli sami proti Europe + USA a Kanada.

Pobaltie musi budovat hlavne protitankovu obranu, tam je slabina NATO. Rusi maju vacsiu tankovu ofenzivu nez cely kolektiv NATO.

Ale to je uz trocha na inu temu 🙂

terezka1947
10. apr 2021

@hopsadobrandejsa no,ano....otazkou je,preco by rusi riesili EU?nemyslum,ze tu maju nejake zaujmy.
Ukrajina je "ich"...nemyslim doslova,ani,ze maju na nu narok,ale chapes urcite ako to myslim.
Netreba nam uz vojny,dost ich je v malych statoch,kde kade po svete. Dost riznych narodnostych konfliktov,vyvrazdovani je brztak vo svete. Pocujem o nich v spravach,ale nerirsime-su daleko. Veeeed nas sa netykaju.
Asi tak,ako sa nas netykala korona,ked sme o nej pocuvali v spravach pred vyse rokom...daleko. Polutovali sme ich,ale....neriesili.
A vlastne zhocicoho moze vzniknut nieco celosvetove....hocikedy.
No neda sa tym stresovat dopredu.

jana_eyre_2
10. apr 2021

Aj ja sa obávam, každý deň a veľa.. patrí to k mojej osobnosti, vždy som to tak mala, ale uznávam že posledný rok sa to znásobilo a som v miernom strese.. neviem čo mám poradiť, akurát sa zhlboka nadýchnuť a skúsiť myseľ zamerať na niečo iné.. vďaka deťom nemyslím na zle permanentne a tak sa mi ľahšie žije.. vonku začína byť krásne, príde máj, slnko, teplo všetko sa bude ľahšie brat.. zle myšlienky skús premeniť na sny, čo by si chcela keby si si mohla vybrat.. ja si predstavujem výlety po europe karavanom 😅 Ako by vyzeral nás karavan, čo by som detom ukázala, kam by sme šli.. to mi pomáha..

bohužiaľ nezmeníme nič - čo sa stať má sa stane a budeme žiť život tak ako pride.. len sa musíme my jednotlivci snažiť si život skrášliť maličkosťami a zameriavať sa na ne aby sme sa nezbláznili..

jenny224
10. apr 2021

Tak to, že prestanete čítať správy neznamená, že reálny problém zmizne. Kľúčom je nebrať si to, aspoň kým sa dá, až tak k srdcu. Tým, že sa umáraš pri správach, ničomu nepomôžeš. Problém treba riešiť, až keď reálne pred nami nejaký stojí, nie sa dopredu stresovať 🙂 teda čo sa týka tých, ktoré nemáme ako vopred ovplyvniť

autor
10. apr 2021

Správy nepozerám už dlhé roky, toto počujem z každej strany, ľudia sa zaujímajú, chcú niečo zmeniť ale ak každý strčí hlavu do piesku že sa ho to netýka, tak to podľa mňa riešenie nie je. Ale áno, ja ako jednotlivec a obyčajný človek nemám čo zmeniť. Vždy som bola úzkostlivá ale tento posledný rok je strašný, v okolí zomrelo na covid tak hrozne veľa ľudí, že nie je možné pred tým zatvoriť oči. Každý deň mám na očiach 30 ročnú susedu a 2 malými deťmi ktorej pred mesiacom zomrel zdravý muž na covid, v širšej rodine ľudia odchádzajú za prácou do zahraničia lebo tu na slovensku ju stratili. Malé deti videli svojich otcov za posledný rok 3-4x 😒 ale máte pravdu, musím sa viac zamerať na deti a muža a nemyslieť na to...

elizabet173
10. apr 2021

vypichuješ len tie negatívne veci, je mi ľúto mladej ženy s deťmi, ktorej zomrel manžel na covid, ale nevidíš veľa ďalších mladých rodín, ktorých covid našťastie obišiel, alebo ho prekonali s ľahšími príznakmi. V našej rodine ani medzi mojimi známymi neodchádza za prácou do zahraničia nikto, možno som z iného regiónu Slovenska a možno je to tým, že aj v zahraničí majú teraz problémy. Že malé videli svojich otcov za rok 3-4 krát je určite smutné, ale je to veľmi malá časť detí. Ty vidíš pohár poloprázdny, ja poloplný. Môj život bol v posledných rokoch veľmi náročný, aj smutný, ale takéto pocity strachu som nemala, k ničomu totiž nevedú. Ty si vyrábaš zbytočne stres, ktorý ti škodí a ešte tým ovplyvňuješ aj svojích najbližších.

petamich
10. apr 2021

v ramci moznosti fungujeme uplne normalne 🙂 sustredim sa na pozitivne veci v zivote a to ze je tu teraz korona, choroby tu boli pred nami a budu aj po nas, konflikty a boje o moc tu boli pred nami a budu aj po nas, neviem preco by som sa uz teraz mala "psychicky pripravovat" na vojensky konflikt, zaujimavy pristup k zivotu, samozrejme sucitim s ludmi, na ktorych mala sucasna situacia psychicky, fyzicky alebo ekonomicky dopad ale na druhej strane som vdacna za veci, ktore v zivote mam - rodinu, priatelov, manzela, ktoreho som si vzala dva tyzdne dozadu a kaslat na koronu, po zdravotnych problemoch cakame nase vytuzene prve dieta, mam vybornu pracu a kolegov, tak nevidim dovod (minimalna ze seba a moju rodinu) sustredit sa na to, co nemozem ano mohla by som sa hnevat, ze som nemala hostinu, ze na svadbe neboli moji rodicia, ze nemozem cestovat, ze nemozem na pivo, ze susede zomrel skrecok (schvalne pouzivam trivialne a nepodstatne priklady, zial viem, ze ludia to maju aj inak a vazne veci sa im udiali, co ma skutocne mrzi) ale mne konkretne ako by to prospelo? uzierat sa? "malovat certa na stenu"? ako to viem ovplyvnit? takze sa radsej sustredim na veci, ktore mi robia radost a ktore ovplyvnit viem

annamalaga
10. apr 2021

Slovensko je aj keď sa ti to možno nezdá , patri medzi top 30 krajín sveta stále. Niesme ani Uganda ani Keňa, nebývame v mestách, kde prebiehajú vojnové konflikty, niesme odkázaní na humanitárnu pomoc, nebývame ani na Haiti , kde bolo kedysi hrozne zemetrasenie a veľa ľudí prišlo o životy. Mame sa tu až moc dobre. S Covidom sa musíme naučiť už žiť. Nič iné nám neostáva.

amelie2017
10. apr 2021

Snaz sa hlavne ukludnit a pozerat na svet trosku optimistickejsie. Moja kamaratka totizto skoncila na psychiatrii, ked boli tie obrovske poziare v Australii, uplne sa vynervovala, ze kam spejeme, ze o 10 rokov bude kvoli klimatickym zmenam koniec sveta a ze ona nan proviedla dieta. Ze ho bude vidiet umierat atd...davaj si pozor.

gabika128
10. apr 2021

Správy nepozeráš už dlhé roky, ale nejakých ľudí na okolo počúvaš. 🙄 Ja keby som mala počúvať niektorých ľudí v mojom okolí, tiež mám depresie. Moja mama mi tiež v jednej chvíli začala posielať katastrofické scenáre z facebooku, ja som ju viac krát stopla, lebo väčšinou to boli ozaj blbosti a neuveriteľné šírenie strachu, oproti ktorému boli TV noviny ružová záhrada.
Keď sa ma niekto opýta ako sa mám , tak poviem že dobre, lebo sme zdraví, mame kde bývať a čo jesť. Odstrihla som dočasne od seba ľudí, čo ma privádzali iba na negatívne temy a myšlienky a naozaj je mi lepšie. Počúvam zábavné podcasty, chodíme s malým so prírody a teším sa že svieti slniečko.

lujza123
11. apr 2021

Preháňas to a riadne.
Mrzí ta do akej doby sa tvoje deti narodili? Co by si im radšej vybrala inú dobu? Napríklad také 11 storočie kedy bola priemerná dĺžka života 21 rokov a 1/3 deti sa nedožila 1 roku? Alebo nieco súčasnejsie, 2 svetovú a pôrod priamo vo vagone smer Osvienčim? Alebo dobu husakovych deti kedy by šli 3 mesačne do jaslí a ty do fabriky ta pás?
Ci niečo tematicky podobne, napríklad epidémiu moru co v priebehu par rokov vyzabijala 70% obyvateľstva Európy?

Ci ta mrzí epidémia? Je naozaj taka príšerná? Ze si musíš dat na tvár kvalitný respirátor ktorý ľahko kúpiš hocikde, že keď ti je zle privolas si sanitku a dostane sa ti zdravotnej pomoci? Ze keď bude najhoršie stále máš šancu prežiť vďaka pľúcnej ventilácii?
Pretože tvoje deti sa narodili do 21 storočia do modernej vyspelej civilizácie, do doby keď nepoznajú co je to skutočný hlad, zima, bieda.

Možme na Slovensko hundrat koľko chceme, faktom naozaj je že v celosvetovom merítku patríme k bohatým vyspelým krajinám, lebo naozaj su miesta kde ľudia žijú v chatrčiach a nemajú čo dať deťom do úst.

Môžme nadávať na koroňu koľko chceme ale naozaj ľudstvo zažilo oveľa, oveľa horšie epidémie.

Prosimta nepozeraj správy, neizoluj sa úplne od ludi, sociálny kontakt je dôležitý, vonku je pekne choďte s nejakymi kamarátmi co majú tiež deti von opekať, dajte si ruska a bude to fajn. Vypni tieto zbytočne strachy, to je naozaj ako v tom príslovi dobre bolo koze šla sa na ľad šmýkat.

Zi tu a teraz, zajtra tu byť už nemusíš. Aj keby mala byt zajtra vojna, hladomor, zemetrasenie ty to dnes nezmeníš, ale ten dnešok si môžeš buďto parádne užiť alebo celý deň v strachu preplakať.

alenatomova
22. jan 2022

@hopsadobrandejsa Zdá sa, že sa vyznáš. Čo povieš na Dohodu o obrannej spolupráci SR s USA? Ja neviem pochopiť, na čo (dobré) by sme tu mali mať amerických vojakov. Isto zaočkovaných skvelou vakcínou. Aby pomohli našej vláde zaočkovať ľudí, ktorí už nechcú ísť na 3. dávku Pfizera? Lebo aj keď USA upustí od povinného očkovania na vlastnej pôde, prečo nemať začipovaných Slovákov? Lebo to, ako Austrálčania (zaočkovaní) vyhnali Djokoviča, to už smrdí ovládaním ľudí na diaľku...

liljana
22. jan 2022

@alenatomova Sme v NATO, spolupracujeme s NATO. Nasi vojaci chodia na mierove misie na Cyprus, boli v Juhoslavii, v Afganistane. Aby OBCAS mohli cvicit s vojakmi NATO na letiskach v Kuchyni a na Sliaci, na to sa uzatvaraju tieto dohody. Tam je stanovene, kto co moze a ako sa ma spravat. Dobre dohody robia dobrych priatelov. Je to uplne standardna dohoda, aku maju aj ine staty. USA dokonca ponukli, ze investuju 100 mil. usd do modernizacie letisk v Kuchyni a na Sliaci. Ked to odmietneme, zoberu to s radostou Poliaci, Rumuni,.. ti su stastni za kazdu zakladnu a kazdu desiatku mil eur, ktore tam amici minu A komu sa nepaci ze byvala krajina Varsavskej zmluvy je v NATO? No Rusku. Preto ruski trolovia siria hoaxy, aby ziadna dohoda nebola.
V 2.svet.vojne sme mali dohody s Francuzskom a Britaniou a hodili CSR cez palubu. Slovensko si rozdelilo Polsko a Madarsko. Chcete byt v NATO pre pripad vojny, ale ukazujete prostrednik, ze chod NATO do r... USA taku minikrajinu ako SR nepotrebuje. Ked sa nieco stane, my potrebujeme NATO na obranu.

liljana
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
missdiva
22. jan 2022

@liljana nic naivnejsie som dlho necitala.
Ze USA dokonca ponukli, ze investuju 100 mil. usd do modernizacie letisk v Kuchyni a na Sliaci na to aby OBCAS mohli cvicit s vojakmi NATO na letiskach v Kuchyni a na Sliaci
🙊 snaaaad nikto neuveri tomu,ze by nejaka krajina investovala taku sumu aby tam mohli OBCAS cvicit...

liljana
22. jan 2022

@missdiva
http://www.vhu.sk/data/files/684.pdf
Akurat citam o Pustnej burke. Ak tu raz vypukne vojna, nasa armada zial dopadne nejak podobne. Jedina nasa obet v pustnej burke sa zastrelila sama.
"Na druhý deň od začatia operácie Púštna búrka, 18. januára 1991 sa stala
v jednotke tragická udalosť. Nešťastnou náhodou sa smrteľne zranil čatár
Petr Šimonka. Po skončení bojového poplachu manipuláciou so zbraňou sa
v stane náhodne postrelil a zraneniu podľahol."
Co je na tom na neuverenie. Ked niekam americania pridu, platia si vystavbu ci rozsirenie vlastnej zakladne. Myslis, ze si to potom zoberu a odnesu na chrbte domov?

liljana
22. jan 2022

@missdiva a aku velku sumu? USA 100 mil usd stihnu vytlacit, kym odpises na tento komentar. 😅 My zial nemame tlaciaren penazi.