Ahojte. Dúfam že ma neodsúdite a dočítate do konca. Ťažko sa mi o tom píše.Bojím sa o svoju budúcnosť. Či neskončím na ulici .Mám stredne ťažške zdravotné postihnutie. Som na invalidnom dôchodku a snažím sa na pár hodín týždenne pracovať. Vážim si prácu lenže zarobím almužnu.. Zadial mi to stačí pretože mi pomáhajú starý rodičia. Viem že tu pre mňa nebudú navždy a naopak ja im budem musieť pomáhať s pribúdajúcim vekom. S mojím príjmom si nemôžem dovoliť platiť nájom , hypotéku a nie to ešte opravovať náš starý dom. Snažím sa makať na sebe a snáď prejdem raz na plný úväzok alebo si nájdem niečo lepsie.Chodim na rehabilitaci a chcem byť čo najviac samostatná. Verila som že vlastným úsilím dokážem mať všetko to čo aj moji zdravý rovesníci. ( rozumej prácu, partnera, domov )Lenže s každým ďalším neúspechom a prekážkami si začínam myslieť že je to len môj naivný nesplniteľné detský sen.Opisem ako to je s mojimi rodičmi.Otec zomrel a s mamou nemám dobrý vzťah. Ja sa snažím ale s jej strany nie je záujem.Čiže mi moja mama nepomôže ani nemôžem ísť bývať k nej. Mám súrodenca lenže ten má vlastnú rodinu a nemá na to mi finančné pomáhať .U súrodenca by som mohla dočasné ostať ale nemyslím si že na trvalo. Aj keby nechcem byť príťaž.
Existuje nejaké sociálna pomoc pre mňa? Nejaké forma ubytovanie/ inštitúcia? Ja nehovorím že zadarmo a hneď. Počula som o chránenom bývaní lenže to mi našlo len pre ľudí s mentálnym postihnutím čo ja nemám. Alebo takýto ľudia končia predsa len na ulici? Ďakujem za prečítanie aodpovede
Su socialne byty, skus sa informovat na meste. Zial ty si prave ta znevyhodnenana skupina, kam by mala ist podpora statu a nie na predlzovane rodicaky, kde su obaja partneri, lebo sa niekomu zdravemu nechce ist do prace.
Ten dom zdedis len ty? Alebo aj tvoja mama a brat?
Toto by mali stari rodičia nejako vyriešiť ešte za života
Ak zdedis dom, tak by som ho predala a kúpila si maly 1izbovy byt.
@anjelicek26 nemusí dediť po nikom…..po starých rodičoch je v 1. linii jej mama a mama môže počas života svoje dedičstvo dať bratovi.
@pribinak prave preto, ze ma dobry vztah zo starkymi, moze sa dohodnut na dedicstve po nich (a brat by dedil neskor po mame)... pri normalnych rodinach toto funguje, ak su dobre vztahy... domcek preda, kupi garzonku ci jednoizbak s minimalnymi nakladmi na udrzbu a reziu...
@anjelicek26 ale toto sú take vzdušné zámky ….
@pribinak vidis a ja poznam xy rodin, kde to tak funguje vratane mojej... trojizbovy byt v BA sme prepisali len na jednu sestru, lebo my dalsie dve ho nepotrebujeme, lebo proste mame normalne vztahy... vzdusne zamky proste 😂 To, ze ty by si to pre surodenca, co to potrebuje nespravila, to je uz druha vec...
@anjelicek26 šibe ti? Plieskaju s tebou hormóny? Ty poznáš mna alebo moju rodinu? NIE !!! Tak si ich neber do ust a staraj sa o svoju rodinu. Problémov tam máš tiež dosť !!!
Ja píšem o tom, že stari rodičia vôbec nemusia zanechať dedičstvo a tak sa spoliehať na niečo take nedá
Keby som bola obmedzena na pobybe, snazila by som sa naucit nieco, z coho sa da vyzit pri praci z domu. Pises, ze mentalne postihnutie nemas, takze tam by problem nemal byt. Co tak napr. doucovanie jazyka, nejaka praca cez telefon, uctovnictvo...to uz si dopln sama
@pribinak tak jedina, ktorej dnes rano ide karta si ty 🙄
@anjelicek26 prepáč, ale hlúpa rada, spoľahni sa na dedičstvo. Dnes ľudia žijú dlho vdaka liekom, ale vdaka liekom v zlom stave, tu sa môže stať že starký sa o seba nebudú už vládať starať a budú žiť ešte 20 rokov a dom sa predá starý za pár tisíc, pokryjú sa na čas náklady na domov dôchodcov, ktorý je dosť drahý a ešte bude aj málo. Rovnako matka môže dopadnúť rovnako. Podľa toho čo píše autorka, nie je z bohatej rodiny, kde majú plno majetkov a peňazí na účte a tento scenár reálne hrozí....
@anjelicek26 hormóny s tebou dobre plieskaju
autorka si na ID z mladosti alebo si niečo odpracovala? Niekedy sa dá aj doplatením odvodov zvýšiť dôchodok...
@marsmykkok ono sa da dohodnut, vsetko je o komunikacii, ako pise maju starsi domcek, dochovat ich vie mozno aj ona sama. Ale ked by mam vnuca, ktore ma postihnutie a nie je schopne sa o seba postarat, tak ho pri takych veciach ako dedenie uprednostnim, normalna vec. Hlavne som jej pisala, nech si spravi nadstavbu a skusi pracovat vo sfere, kde jej obmedzenie nebude relevantne...
@anjelicek26 keby ich aj dochová, ak je to teraz starý dom a budú žiť dlhšie a nie sú peniaze na opravy ani z jej strany ani zo strany starkých (z dôchodku ťažko to je ) tak ked umrú, môže byť ten dom súci akurát na zbúranie a ak je na nejakom odľahlejšom mieste predá sa za smiešnu sumu a byt ani 1 izbový si za to nekúpi v meste.
Urcite si poziadaj o mestsky/obecny byt v mieste tvojho bydliska. To je idealne pre ludi, ktori potrebuju pomoc. Chod sa informovat, mozno sa bude aj prihliadat k tvojmu zdravotnemu stavu. Nespoliehaj sa na inych.
@anjelicek26 na dedictstvo by som sa nespoliehala. Ale aj keby ten dom zdedila, co jej to bude platne, ked bez starych rodicov nedokaze sama vyzit, nie to este prevadzkovat stary dom. Ona hlavne potrebuje poriesit nejaky prijem, aby sa dokazala uzivit aj bes starkych.
Na ulici by si určite skončiť nemala.
My máme napríklad na oddelení aj osoby len s telesným postihnutím...ďalej som sa raz dočítala, že žena so SM išla do domova dôchodcov a tam je šťastná. Hoci na to ešte vek nemala, ale pomáhala iným a cítila sa tam veľmi dobre.
Ďalej sú určite iste formy externého bývania so starostlivosťou, alebo na Slovensku nie?
Koľko máš rokov?
@vilma7 mám 25 rokov. Dom zdedí mama. Nie je ľahké ju vyškrtnúť zo závete. Ani by som nechcela celý dom zdediť. Kôli financiám furt je treba niečo opravovať ( nedávno záchod, plynový kotol)Nie som manuálne zručná vôbec .Mám problémy z hrubou a jemnou motorikou .
Ďakujem za pochopenie a podporu. Viem ešte mladá ešte môžem niečo dokázať. Len mne všetko trvá strašné dlho. Neviem kedy sa mi podarí mať stabilnú a priemerné platenú ( nie minimálnu mzdu) prácu. Veľa prác som aj vystriedala.To má do veľa zamestnaný ani nezobrali. Uctu treba platiť nikdo sa ma nebude pýtať či mám peniaze. Skúsim sa spýtať na obecnom úrade.
Akú prácu napríklad dokážeš vykonávať? Chránené dielne si skúšala?
Ahoj, aké máš vzdelanie a skúsenosti? Čo vieš? Si ochotná sa presťahovať za prácou, ak by bol ochotný zamestnávateľ ti pomôcť nájsť ubytovanie (zdieľaný byt)? Alebo skôr cítiš, že by si mala ostať so starými rodičmi? Aký typ postihnutia máš, resp. čo nemôžeš s ním robiť?
Ja by som hypoteku nejako neriesila, casom zdedis byvanie po starkych alebo po mame... pracuj na sebe, hladaj moznosti zarobku, kde tvoje postihnutie nie je prekazkou, aj keby mas dostudovat a doucit sa a povenovat sa tomu rok-dva tri na nejakej nadstavbe, ale proste vybrat nieco, co aj s tvojimi obmedzeniami zdravotnymi bude fungovat... Chranene byvanie je posledna moznost, momentalne sa drz toho, co si pisala vyssie, chci a bojuj za svoje miesto vo svete, chci partnera, deti, normalny zivot, kazdy si to zasluzi...