Moj problém je brat. Je to dlhodobý problém. A už neviem čo robiť.
Bojím sa o neho o jeho budúcnosť.
Pekne po poriadku.
Moj brat je poklad, ale...nemá svoj život.
Ako skončil strednú školu začal sa starať o nášho ocka. Skončili sme školu v ten istý rok spolu. Otec bol po ťažkej porážke . Nechodiaci, nerozprával. Ja som si žila svoj život. Práca, frajer....atd, zatiaľ čo brat sa staral, prebaloval....robí to dnes aj keď otec už prejde aj na wc. Opatruje ho. Nikdy inak nepracoval, veď chápem, nemohol keď otec musul mať 24h opatrovanie a mama nemohla nechať prácu a stratiť príjem. Stále žije s rodičmi. Frajerku nikdy nemal ☹
A tu je môj problém. Bojím sa, čo bude ak raz otec, mama nebude? Čo potom s ním bude? Nevie variť, nikdy nepracoval...žije si v tkz mamahotel . Snažím sa s mamou o tom hovoriť, no nechce o tom hovoriť. Vie, že ti nie je dobre, no necháva to tak. Vravím jej, že nech necháva povinnosti aj na neho nech sa už priuci, alebo jedlo aspon nech si pripraví sám. Chodí na nákupy o otca sa stará. Srdce má ako málokto. Vždy mi bol aj je skvelým bratom. Keď som sa mala zle, bol smutný aj on . Potrebovala som peniaze? Stačilo slovo a hneď mi ich poslal. A niekedy nebolo potrebné ani to slovo, stačilo že som smutná a vedel koľka bije. Len mi povedal, že peniaze poslal . 🥰
Ja mám svoju rodinu, žijem v zahraničí. Mrzí ma že 20 rokov sa stará o otca a svoj život zanedbal.
Tak veľmi by chcel niekoho k sebe. Ale dnešné ženy...ktorá by už mala záujem o muža ( žiadny Brad Pitt) bez veľkých peňazí, bez svojho bytu....
takze tvarme sa, ze je to realny problem. Je nacase, aby prebrala zezlo starostlivosti mama a svoje dieta nechala zit normalny zivot. Moj nazor.
Akoze nic nevie? Moze opatrovat seniorov, ma s tym skusenosti, varenie v dnesnej dobe youtube receptov a polotovarov je uplna brnkacka.
@bambulienka25 nič, vie že je to na nic, ale čo mu ostava? Vykašľat sa na otca? Ja som len chcela aby sa vedel aj sám o seba postarať. S mamou nepohnem, nechce sa o tom ani bavit.
@0silvia0 ona by ho aj nechala a sama mu asi nič ani nepovie. Brat je hanblivy a sam vie že u žien je bez šance.
A ty mu ako pomáhas, okrem toho že ho ľutuješ, ty si využila možnosť žiť, zarábať, keby to spravil aj on?! Čo by bolo s otcom? Starať by sa mala mama+ty pridaj tiež svoj diel zodpovednosti a zaplať opatrovateľku, ktorá by máme pomohla. Brat sa obetoval, preto nemá veľké peniaze, svoj byt.
Nechapem, preco by mal byt u zien bez sance. Je kopa zien, ktore ocenia obetaveho, laskaveho muza, ale same mu do bytu nenaskacu. Musi aj on vyvinut aktivitu. Ale musi chciet, aspon trochu.
neboj sa. ak sa vie postarať o ťažko chorého otca, určite sa raz dokáže postarať aj sám o seba.
@martul nepomaham nijak ☹ na opatrovatelku niet peniaze. Mama nemôže dať výpoveď, veď musia z dacoho žiť. Pre to sa stará brat a berie opatrovatelky .
@0silvia0 on si to myslí. Ze kto by ho už chcel. A pritom mu vždy hovorím je plusy. Rodinný typ, nefajči , nepije, srdce zo zlata....Ja už neviem tak by som sa tesila keby nejakú mal.
@panelacikova postarať ako postarať. Keby nedaj Bože otec zomrel ani neviem či by vedel pracovať. Lebo by bol bez peňazí. Za to som chcela aby mama ho nechala a nerobila s nim ako s dvoj ročným.
*opatrovatelsky
Ale s mamou sa fakt v tomto nedá. Tiež mi pomôže ako len môže. Ale keď začnem tému čo s ním raz bude tak zakaždým nechaj to tak
Zaujímavé, ty máš svoju rodinu, žiješ v zahraničí, oni ti ešte posielajú peniaze a ty len mudruješ, takže si im vlastne ako užitočná, resp. čo ťa činí oprávnenou riešiť bratov milostný život?
@lesana25 ani v zahraničí nepadajú pečené holuby do huby, boli sme jeden čas na tom veľmi zle. Nejde len o milostný život ale celkovo jeho život.
Smutné, nechaj ho na pokoji, nepomáhas tak sa mu nesnaz ani organizovať život, keď k tomu príde bude sa musieť o seba postarať, možno akurát začne konečne žiť.
@martul neorganizujem, len myslím na budúcnosť. Dajme tomu v 50 bude začínať žiť? Myslím, že už bude príliš pozde a bojím sa čo by s nim bolo
Ahoj. Mrzi ma to, lebo brat nema vlastny zivot. Rozpravala si sa niekedy s bratom o jeho predstavach? Ma nejake naformulovane? Chcel by nieco zmenit? Stazoval sa niekedy? Ak ano, zacala by som u neho. Mamina s ocinom uz maju zabehnuty rezim, doma dieta k dispozicii, mozno im to vyhovuje. Ak brat nieco chce zmenit, ale skutocne, nevahala by som ist k terapeutovi, aby vedel ako vziat opat zivot do vlastnych ruk a nebal sa toho. Dolezita je jeho motivacia a otazka, ci uz tento zivot nevyhovuje aj jemu. Mozno smer urad prace a opatrovatelsky kurz ( kamoska pred par dnami ukoncila a ponuk na pracu ma velmi vela). Viem, ako sa mozes citit.
Tvoj brat sa 20 rokov stará o otca? Už má svatoziaru?
tvoj brat obetoval svoj život nielen kvôli vášmu otcovi ale jednoznačne aj kvôli tebe. Nepracuje, čo bude mať v dôchodku už je len na dohady. Na tvojom mieste sa aspoň vzdám dedičstva a nech mu ostane aspoň rodičovský dom. Ako vďaku, že robil aj tvoju robotu
@bambulienka25 ako som písala, je hanblivy, extrémne. Mama mu to dovolí, to nie je problém. Nedrží ho nasilu. On je taký samotár, ale rád by mal rodinu. A vravím mu, že z neba mu sama nespadne a on to vie.
@zuzudrnda k terapeutovi by nešiel ani neviem keby čo bolo. My sa často rozprávame/píšeme. On vie že je taký,
@letfenixa ty o čom? O akej svatoziare?
@bambulienka25 36
@sasa1310 bývajú v podnájme, takže žiadny dom....ak by aj dačo dostal po smrti rodičov, nechcela by som nič. To mi je jasné a viem to dávno,
@sasa1310 a mňa to mrzí, že ja si žijem a on....😭😭😭😭
Nemyslím, že brat je tvoj problém a to naozaj nemyslím ako urážku.. ale tieto záležitosti sú medzi tvojimi rodičmi a ním... Viem a chápem že ťa to mrzí že nemá život možno aký si predstavoval on, ani aký si si pre neho predstavovala ty.. ale je to jeho život.. jediné čo môžeš urobiť je porozprávať sa s ním, podporiť ho ak bude chcieť čosi zmeniť..
Tvoj otec potrebuje 24 hodinovu starostlivost?
Brat by mohol aspon sem tam nejaku nocnu potiahnut, cez vikendy robit, ked matka nema zaujem.
Ty by si mala 4 x do roka naklusat na Slovensko a prebrat stafetu od brata, aby mohol ist na dovolenku, alebo si len tak mentalne oddychnut.
@sasa1310 ved si citala, ze v zahranici nepadaju pecene holuby do pusy.
Autorka brat bude taka povaha dobracka submisivna.Iny by zdupkal a nechal to na mamu, opatrovatelky a povedal by, ze ma pravo na svoj zivot.Ako budem surova, ale realna mozno doopatruje otca a zacne potrebovat opateru mama.No zostalo to vsetko na nom, ale cakala som, ze v prispevku sa aspon docitam, ze ty im financne vypomahas ci pomahas, ale skor pises, ze brat ci mama este pomahaju tebe.Chudak, ked Ti z opatrovatelskeho este musel poslat.Zla situacia tvoj brat uz bude navzdy zit s mamou nema cele roky ani kamaratov,frajerku?Ak to bude chciet zmenit, tak zmeni asi vie, ze sa nemoze na niekoho uviazat, ked vie, ze je potrebny doma.nebude jediny stary mladenec, ktory bude jest prazenicu ci donasku
Ale nie je to od teba fer odist do zahranicia vsetko nechat na nich a teraz este dirigovat mamu, ze ho nema obskakovat a ma ho ucit samostatnosti.
A co bude s bratom?ved ho mozes zavolat k sebe do zahranicia a pomoct mu, alebo prid ty a jemu dovol tiez zit trocha volnejsie
@elizabet173 veľmi dobre si to vystihla, vôbec necítim z jej príspevku dobrotu. Ona nič nepomohla, všetko nechala na brata, žije pracuje, ešte sa od neho nehanbí aj peniaze zobrať?? A teraz sa v nej prebudilo svedomie a ide mi organizovať zivot
@jana_eyre_2 🙏🙏🙏
@elizabet173 nevyužila !! Je to nepekne slovo. Proste bolo to tak. Ja som išla do práce, potom frajer, dieťa, zahraničie. Viem, možno to bolo odomna hnusné. ☹😭
K peniazom....prišli zle casy, potrebovala som ich. Keby nie tak ich nechcem. Mama mi k tomu povedala, že kým má tak da. Keď videla, že som smutná, že beriem od nich peniaze.
CO narobí s dospelým synom?, ma svoju hlavu, 😭 je aký je .
By som sa hanbila jak pes, s ničím si mu nepomohla ani nepomáhas, ty si žiješ svoj život a ešte si zoberieš od neho peniaze?! By sa sem aj hanbila písať
@martul ženy, veď v tedy som nerobila, muž stratil tiež v tedy pracu, boli to ťažké časy. Dlhy sa kopili.
Je to ťažké 😭 mrzí ma to.