Neviem ako to čo najlepšie opísať. Bojím sa mať dieťa. Asi už je najvyšší čas, budem mať 31 rokov. Vlastné bývanie nemám, nemám potencionálnemu dieťaťu čo dať. Partner ma strašne nahneval, pretože bez môjho vedomia sa do mňa...viete čo. On už dieťa chce, ja chcem počkať kým si kúpime vlastný byt. On čakať nechce, že ten byt môžeme kúpiť aj potom. Lenže kedy potom? Keď budem na materskej, rodičáku? To už nám úver nikde nedajú. Som v strese, bojím sa, že možno som tehotná, zároveň aj šťastná, zároveň sa bojím, že nebudem dobrá mama, že nechcem s dieťaťom chodiť po nájmoch. Bojím sa, že nebudeme mať dosť peňazí, bojím sa sama seba ako matky.
@pribinak Ak som v tom, tak to už bude neskoro. Ja som toho názoru tiež, že najskôr bývanie a potom deti. Aj keď mám kamarátky, ktoré majú malé deti a bývajú v nájme.
Jediný problém vidím v tom, že sa partner do teba urobil aj napriek tomu, že si to nechcela. To je podľa mňa cez čiaru a najhrubšie porušenie dôvery v partnerstve. To ostatné je normálne čo prežívaš vzhľadom na situáciu, nielen na Slovensku. Ale to je už na tebe či to riskneš alebo nie.
Nebude neskoro, za 9 mesiacov byt kúpite. Ak niekto chce tak za takú dobu vyberie aj 5 bytov.
@acrobaleno Partner ma veľmi nahneval, bez môjho vedomia, bez môjho súhlasu. Pretože on chce dieťa. Iné ho nezaujíma.
@pribinak Jasné, ale ja to myslím tak, že ako tehotnej mi úver nedajú.
To sa ako sa,bez tvojho vedomia a bez tvojho súhlasu?to tá znásilnil?
@terezka1947 Nie, ale vždy máme prerušovanú súlož. Teda on sa .... mimo. A teraz do mňa.
@autorka a ty sa prečo spoliehaš na chlapa, keď deti nechceš? Existuje xy prostriedkov proti počatiu.
mňa by zaujímalo, koľko rokov má priateľ a prečo nemáte nejaké samostatné bývanie? To bývate stále u rodičov? 31 rokov je už dosť na to, aby si niečo vlastné mala.
@kvetinka75 Bývame sami, máme prenajatý byt.
tak prečo neriešite spoločné bývanie? Peniaze vyhodené za podnájom môžete splácať za vlastné bývanie. Predpokladám, že prácu máte obaja.
@kvetinka75 Pracujeme obaja. Žili sme dlhšiu dobu v zahraničí a na Slovensku sme len krátko.
@kvetinka75 žeby nemali ešte našetrenú dostatočnú hotovosť, ktorú potrebujú, aby im hypotéku vôbec dali?
Ja mam teraz rodicovsky a pred tyzdnom sme podpisali hypo. Dali nam v pohode a teraz ked si tehotna chodis do prace nemusis predsa banke hovorit, ze cakate dieta, takze sa da.
@x_mery_x Ale muž musí mať nadštandardný plat, nie? Keď si na rodičovskej.
Nechcem nič hovoriť, ale potom sú tu príspevky ako rodiny žijú z ruky do huby. No na druhej strane prečo ste neriešili niečo doteraz?
Aky nadstandartny myslis, sanozrejne zalezi aj o vyske hypo...my nemame vysoky plat muz dostava do 800€, brali sme 80000hypo, kedze davaju iba 80% tne hypo z kupnej ceny domu,bytu
Ze on chce dieta bez tvojho suhlasu, je podraz, to sa nerobi. Otazka je. Ked ste dvaja po 30tke nestihli mat byt, myslis, ze sa nieco zmeni o 5-10 rokov? Teraz je problem s byvanim, potom bude problem s pocatim.
Nemusite kupit novy byt v centre, da sa kupit starsi domcek do 10-20 km od centra a postupne prerobit.
Tehotnej ti úver dajú v pohode, ich nezaujíma tvoja finančná budúcnosť ale minulosť.
Zavisi od toho, aku vysoku hypo potrebujete, v akej lokalite kupujete byt. Vsak sa treba ist popytat do banky. Zorientovat sa co by ste chceli, na co by ste mali a ist sa spytat. Je to velmi individualne. No nasetrene nieco mat treba, teda tych 20% z hodnoty nehnutelnosti, 100% hypo sa neda. Alebo to niekto riesi docasne spotrebakom. A potom prefinancuje.
Nam dokonca vyslo navysenie, ked som ostala na materskej. Muzovi zdvihli plat a mne chodila materska a rodicak, lebo bola materska nizsia, ako ten vyssi rodicak 😅 a predsa to vyslo.
No...Ale toto, ze Ti toto spravil, uff...
Mne sa to stalo tiez, po porode, este som nemala menzes a nejak mu uslo, co nikdy predtym nie, tak uz potom sme si povedali obaja, ze je to jedno, ze to riskneme. Tak to bolo len trosku podobne. Nie uplne.
Navrhujem mu povedat o obavach a strachoch, preco este dieta nechces, chces nejaky istotu, to je normalne podla mna. Byt poriesite aj keby si bola pripradne tehotna. Len je to mozno taky vykricnik pre Vas, ze je cas to riesit. 31 rokov nie je malo, nemusi sa Vam to dieta hned podarit.
@liljana Chýba nám ešte niečo došetriť, čo je otázka pár mesiacov, čiže áno, určite by sa zmenilo, pracujeme na tom. Ale bojím sa, že aj keď už budeme mať našetrené dosť, hypo nedostaneme kvôli materskej, rodičovskej.
No tu je problém, že urobil čo urobil bez tvojho súhlasu. S hypotékou zbytočne stresujes. Kde je vola tam je cesta. Prvú som podpisovala s muzom ako tehotná, refinanc (zvýšený) keď som bola na rodicaku. A muž má normálny plat, žiadny nadpriemerne vysoký.
a prečo sa nechrániš ty? To fakt čakáš na to, kedy zostaneš neplánovane tehotná? Toto fakt nechápem. Bojíš sa niečoho, čo tu ešte nie je a reálne tomu aj dokážeš zabrániť. Potom sa nečudujem, že tu je kopa rodín ktoré žiju od výplaty k výplate, lebo žena zostala neplánovane na materskej a pritom sa v mnohých prípadoch dalo tomu zabrániť.
ale prosím ťa, tak dostanete hypo o 3 roky, poprípade skôr. Dáš dieťa do jaslí a môžeš ísť do práce. Toľko je možností. Okrem toho málokomu sa podarí len tak na prvýkrát otehotniet, takže pravdepodobne máš zbytočné stresy.
@x_mery_x presne aj my tak. Ostala som tehotná, muž si zobral hypotéku sám na seba a stihli sme aj kúpiť byt aj ho prerobiť a aj sa nasťahovať včas , všetko sa dá keď človek chce ...
@acrobaleno nechcem nič hovoriť, ale každá minca má dve strany, potom tu máme aj príspevky, v ktorých sa ženy trápia, že nemôžu otehotnieť, lovkyne duchov a podobne.
Takto ti poviem, že nie je ani tak dôležité mať vlastné bývanie hneď, ale mať financie na to, že budete živiť dieťa, seba, muža, domácnosť a tak. Lebo 1 plat ak nie je nejak výnimočný nemá šancu utiahnuť dieťa popri rodičáku. Bude síce pekné, že máte vlastné bývanie, ale keď naň teraz miniete všetky úspory jednoducho neutiahnete hypo a rodinu bez úspor. Ja som sa zamestnala hneď po výške a začala si odkladať prachy a teraz síce bývame u svokrovcov /ale úplne sami/, no môžeme nať kľudne aj 3 deti, aj 10 rokov môžem byť na MD, lebo mám z čoho žit a nemusím sa spoliehať na to kedy mi cikne rodičák a mužovi výplata. Potrebujem vyberám z úspor.
Máme pozemok, chceme stavať, ale teda až určite, keď začnem pracovať. Čiže je blbosť, že dieťa počká, dieťa nepočká, ja som mala prvé v 28 rokoch a povedala som si, že druhé najneskôr v 30tke. To mi bude zatiaľ stačiť. Ako nebránim sa mať dieťa vo vyšsom veku potom, ale o tom potom ako sa vraví.
Čo by ti nedali 🙂 my sme riešili hypo keď som bola tehotná s 3. drobcom a to som bola navyše bez príjmu keďže sa starám o najstaršieho ZTP. Vybavili sme hypo cez poradcu bez overenia výšky príjmu. Ale keď si tehotná a máš prácu to nikto nerieši, ved to ešte neznamená že to dieťa aj porodís predsa..
Dobre rozmýšľaš, najskôr byt. Veď aj to príslovie hovorí, že najskôr dom potom strom a nakoniec syna.
Neviem aka je teraz vaša finančná situácia, ale určite vlastne bývanie a až potom dieťa
Hocikto Vám ani podnájom nedá pokial uvidi maličké dieťa