Boj o majetok

18. jan 2023

Radšej pridávam príspevok anonymne,len sa chcem poradiť ,možno i vyžalovať,pred pár týždňami som sa navždy rozlúčila s mne veľmi blízkym človekom,mojim deduškom,ktorí bol veľmi cenným priateľom,rodičom ,starym rodičom v mojom živote i mojim deťom .Neviem vôbec spracovať tento odchod,vždy keď sa pozriem na jeho veci ,je mi do plaču,zažili sme toľko nádherný ch chvíľ,mal porozumenie pre moje šťastné u menej šťastné dni a vzdy mi rozumné poradil-takéhoto láskavého človeka stretnete možno raz za život.
No a ďalšia vec ,že krátko po jeho smrti sa začal boj o majetok,nie celá rodina len časť,väčšina mi za vďaku ,že som ho doopatrovala (robila by som to,i keby nič nemal) ,chcela darovať domcek v ktorom sme spolu žili,i preto ,že počas spoločného bývania som investovala do tejto nehnuteľnosti ,i preto,že keď som ostala po rozvode sama s deťmi,nemala som inú možnosť i jednak preto aby deduško dožil vo svojom a veľa veci pomohlo aj jemu,napríklad výmena kúrenia,mal len priecku na tuhé palivo,tzv latrínu sme vymenili za vnútorné wc vm.Dedko nenapísal dom len na mňa,chcel byť spravodlivý voči všetkým deťom avšak dúfal,že budú rozumný,nakoniec dom sa dedil celé pokolenia na toho kto doopatroval posledného člena,ktorý dožil v tomto dome.Avsak teraz s tým mám i problémy...nemala suma na vyplácanie a neberie sa ohľad na investície,vraj neboli potrebné,a nemám doklady ,na koľko veľa veci sme si robili svojpomocne s rodinou.
Prečo sa takto ľudia chovajú ?Je to bežný trend?
A po akej dobe ste spracovali odchod blízkeho človeka,mňa nebaví žiť,dní len prežívam ,snažím sa kvôli deťom ,ale v podstate nemám chuť na nič ....

kitycat
18. jan 2023

Co na to povedat... Mal dedko nechat domcek iba tebe...

vevapeto
18. jan 2023

Veľká škoda, že ste to nedali s dedkom na poriadok, keď ešte žil. Keby to bolo také spravodlivé, tak ti mohol darovať aspoň polovicu domu, z druhej polky sa už ľahšie vypláca. Nuž, čo už, doba je ťažká a každý bude chcieť vyplatit z domu.

vevapeto
18. jan 2023

Odchod blízkeho časom prebolí, možno nie úplne ale predsa. Toto je život a máš tu svoje deti, ktoré ta najviac potrebuju.

luccija
18. jan 2023

Je to smutné, ale je to bežný trend ako píšeš:(pomôcť Ti určite neprišli, lebo to brali, že vôbec môžeš byť rada, že máš kde bývať, že?

monalisa1111
18. jan 2023

V prvom rade Ti prajem úprimnú sústrasť. Žiaľ, tak to niekedy v rodinách pri dedičstve býva. Pokiaľ budeš chcieť ostať v dome a oni budú trvať na vyplatení, bohužiaľ s tým nič neurobíš. Hlavne, musíš byť neutrálna. Jednať s chladnou hlavou a ono sa to možno samé vyrieši k Tvojej spokojnosti. Držím palce!

kaktusik007
18. jan 2023

vies, ale kto ti kazal investovat do nehnutelnosti co nie je tvoja?

robila si tam kurenie a splachovaci zachod - no to si tam urobila kvoli vlastnemu pohodliu predsa. Ved ty si tam zila s detmi a kvoli vam si zrusila latrinu, nie kvoli dedkovi.... ten by isto dozil aj v povodnom nepohodli...

preco si sa tam vlastne nastahovala? preco si si nekupila svoj byt na hypoteku?

Platila si vari dedkovi komercny najom?

vies, ocakavat ze za doopatrovanie stareho cloveka dostanes dom za niekolkodesiatok tisic mi pride dost hnusne z pohladu ostatnych, ktori sa rozhodli postavit sa na vlastne nohy. Preco by si mala mat ty byvanie zadarmo???

autor
18. jan 2023

@luccija hej a mám byť rada,že nechcú spätne žiadať nájom,akoby sa zabudlo,že dedka v poslednej fáze bolo treba vodiť po lekároch ,prebalovať,kŕmiť...ale ako vážne mne bol prvoradý jeho komfort,len ma to zamrzelo,že matka z 3 deťmi ,to nemá ľahké,nieto našetriť a ešte jej treba naložiť...

kaktusik007
18. jan 2023

tak zase spatne ziadat najom jednak nemozu, lebo to bolo dedkove a nie ich a ano, toto je uz hnusne a cez ciaru. Uprimne, ja byt jednym z dedicov - vyplatenie pytam rovnako z trhovej hodnoty a to ze si sa starala o dedka beriem ako tvoje najomne za to ze si s nim zila. Kenze dedko nie je, a ano - mne je jedno ze mas tri deti, ja mam dve a tiez som na ne sama. Vezmi si hypo a kup si byt na ktory financie mas. Ak nemas - su tu obecne byty, ci iny prenajom. Pozostali nie su charita.

galioska
18. jan 2023

bohuzial, musis sa s tym zmierit.

autor
18. jan 2023

@kaktusik007 mám rada tvoje príspevky , lebo sú také otvorené....z 5 dedičov,jeden je hlavný čo si stavia hlavu a na toho mal dedko ťažké srdce,že prišli len keď mali sviatok alebo boli Vianoce,čakali nejaký ten darček 🙂

maminkadeticiek
18. jan 2023

Rozumny mal byt jedine dedko a vysporiadat si majetok za zivota.Zial takto to konci VZDY.Neviem co si cakala.

lenkasarka
18. jan 2023

Možno mal dedko ťažké srdce na 5. Dediča, ale sama píšeš, že chcel byt spravodlivý. A spravodlivé je vyplatiť ho ak na tom trva. Taký je život

autor
18. jan 2023

@maminkadeticiek chcel byť ...ja neviem čo napísať spravodlivý?Chcel to asi tak ako to bolo vždy o dohode medzi nami žijúcimi...tu však ide o to ,že ten jeden chcel odhad,ten som dala vypracovať,nakoniec ho ani neberiem v ohlad a chce vyplácať ako z bratislavského paláca,nepristúpil na žiadnu ponúkanú sumu a nechce sa stretnúť ani s ostatnými majiteľmi a dohodnúť sa

ku_uk
18. jan 2023

Ak máš nejakú čiastku v dome a chceš v ňom ostať byvat, je logické že dom musíš odkúpiť. Je to predsa rodičovský dom majiteľov. Majú na to právo a nebudim na tom nič nespravodlivé. Tebe za tie roky dovolili žit v dome možno za almužnu, kým oni si postavili/kupili/prenajímali vlastne bývanie… nemas byt preco nešťastná. Predajne cely dom cudziemu a kup si z tej časti niečo vlastne, ak nie si spokojna s návrhmi majiteľov….

syslik81
18. jan 2023

ke kriza kazdemu sa hodia peniaze .. ty si tam sice investovala ale aj byvala-podnajom by ta vysiel rovnako .. mali ste si to vyriesit este kym zil .. zial vzdy to tak bolo a bude .. keby si ty bola ta co neopatrovala a potreovala si peniaze pre rodinu-tiez by si chcela dedit ... kolko ze mal deti ked pises o vacsine ze chce tebe darovat .. ak jeho deti ziju dedia len oni .. ak mas ty rodicov-tak oni a nie ty ... jedine ze by sa zriekli dedicstva a prepisali to na teba ..

pokojvdusi9
18. jan 2023

Viem aku bezmocnost a sklamanie citis.Ja zasa dnes fest hnev.Dnes mal pohreb moj dobry znamy.Manzelka umrela syn tiez.Zil cca 6 rokov s mojou znamou.Stari ludia co si pomahali atd.Irenka ho doopatrovala mne tiez chcel predat chatku s pozemkom no nestihli sme to lebo to nechcel nechat neteriam lebo rodina sa aleze vobec o neho nezaujimala.Ani do nemocnice nic proste.A dnes na pohrebe na ktorom boli uz delili a druzka ma vypadnut atd....Zlost ma je veru velka len si vravim ze,,karma kazdeho dobehne,,

maris5
18. jan 2023

Ked ti mas byt rada, ze nebudu pytat spatna najom. Tak ty im odkaz, ze mozu byt radi, ze im nevyfakturujes opateru 24/7, ze by sa nedoplatili.

jumama
18. jan 2023

A uz to prebehlo v ramci dedicskeho konania? Tam sa prave dava od znalca posudok a podla toho nemozu potom ziadat viac penazi dedici... alebo sa chcete uz pred dedicskym konanim dohodnut?

autor
18. jan 2023

@syslik81 a ja som sa asi zasekla v dedkovom živote a na veľa veci som sa pozerala i cez jeho pohľad,ešte som nevstrebala jeho odchod a už riešime toto,pýtala som sa či je to bežný trend ,že sa takto ľudia chovajú na všetko sa pozerajú cez peniaze a nie ľudskosť...nehovorím o charite...mal 5 deti ,z toho áno môj otec ,dedil ,takisto 2 tety a dvaja ujovia...4 to chcú dať mne akurát piaty žiada sumu,s ktorou nikto nesúhlasí a chcú to dať na súd...mne je z toho zle

zuzanka.zuzu
18. jan 2023

@monalisa1111 uprimna sustrast sa nepraje 🙈🙏🙊

autor
18. jan 2023

@jumama chceli sme sa sa dohodnúť pred dedicskym s tým jedným...teda keďže ja nie som majiteľ ,tak môj otec a tety a ujo ... žiaľ,prešlo dedičské nepekne,ani nie tak ti 4 ako práve ten jeden...ani nemám chuť to pisat

autor
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu áno ďakujem 🖤💔....dakujem

kaktusik007
18. jan 2023

pozri - mas moznost, ked bude dedicske, moze sa tvoj otec a tety vzdat dedicstva v tvoj prospech bez vyplaty, tento ujo to asi neurobi - resp mozno notar ho uzemni a bude suhlasit s vyplatenim podielu a dohodnete sa....

ci uz preslo dedicske? kto je teda vlastnikom a v akom pomere?

kaktusik007
18. jan 2023

a este sa takto spytam - ta 1/5, ktoru chce ujo vyplatit, je naozaj horibilna suma?

monalisa1111
18. jan 2023

@zuzanka.zuzu nie a čo?

autor
18. jan 2023

@kaktusik007 dediči všetci rovnomerne 5 časti ,píšeme o majetkoch ,tak sa zvrtla téma...prebehlo dediči,4 sa vzdali ,kvôli jednému sa neskôr dal vypracovať posudok a nikde to nevedie ,smutno mi je z troch hádok ,áno spomenula som ,že som sem investovala ,pre dobro mojej rodiny ,avšak mohla som ísť bývať inde ,ale dedko by skončil v penzióne ,prosil ,že tam nechcel ísť,neviem či rozumieš ,čo sa snažím vyjadrit

zuzanka.zuzu
18. jan 2023

@monalisa1111 VYJADRUJEM uprimnu sustrast, nie prajem

kaktusik007
18. jan 2023

a to dedicske uz je pravoplatne? vlastnis 4/5? alebo je to este u notara otvorene?

autor
18. jan 2023

@kaktusik007 prena áno ,keďže som bola vedená ako opatrovníka a len teraz som si našla prácu ,aby som vedela pokryť opateru o deti,môj príjem je žiaľ nizky

autor
18. jan 2023

@kaktusik007 uzavreté u notara