Blízka osoba má problém s alkoholom

beatrice1111
7. jan 2023

Ahojte
Jedna mne veľmi blízka osoba ma vážny problem s alkohol, povedala som jej že o tom viem, no nejako to s ňou nepohlo, chapem že musí chcieť ona. Len mám na vás otázku, ako citlivo navrhnúť nejakého odborníka? Mám pocit že je vnútri veľmi nešťastná a chcem jej aspoň nejako takto pomoct, aj keď zas to nezáleží odo mňa. Poprípade ak máte nejakú skúsenosť podelte sa o ňu prosim, ďakujem 🙂

aurorastone2
7. jan 2023

@beatrice1111 precitaj si drazil 🙂 (to je nick jednej mamicky tu)

micusa2222
8. jan 2023

@aurorastone2 nemáš šancu, pokiaľ nebude chcieť..málokto z alkoholikov si prizná, že potrebuje pomoc...

nikolka1986
8. jan 2023

Ona vie že má problém, každý z alkoholikov to vie, len to nepovie nahlas pred niekým. Nosia v sebe bolesť z reality a nie to ešte uniesť realitu že sú alkoholici.

juliet86
8. jan 2023

zachytka.sk precitaj si a orrcitaj si nieco o pojme spoluzavislosti.

andreatytler
8. jan 2023

@beatrice1111 Je mi velmi luto, ale to co chces sa neda. Neda sa pomoct.
Mala som presne take iste skusenosti. Ked som zacala rozhovor na temu alkohol, vobec to s mamou nepohlo. Tvarila sa ze jej je to jedno, ale teraz viem ze sa koli tomu nesmierne trapila, len to nedala na javo. Urobil som presne to iste ze som jej dal kontakt na odbornika, ale hrozne sa na mna za to nahnevala. Koli tomu ze to chcela tajit a ja som o tom rozpravala s niekym inym a asi aj preto ze to nebola moja starost... asi som sa starala do niecoho do coho som nemala.
Asi jedinne co mozes urobit, je povedat tomu cloveku ze ho lubis a vzdy lubit budes. Ze ta trapi ze pije a chcela by si aby s tym prestal a ze ak sa rozhodne pre to nieco urobit, uricte mu pomozes a budes stat pri nom.
Zial vacsina alkoholikov s tym neprestane, vacsina alkoholikov na alkohol umrie. Neviem ako je to daleko u vas. alebo kolko vela pije, ale ak su to uz roky, pripravila by som sa na to ze jeho telo zacne skor ci neskor haprovat a potom to uz pojde velmi rychlo. Je to velmi smutne.
Nastuduj si tiez nieco o spoluzavislosti (tusim sa to tak vola). V anglictine co-adiction. Vela ludi co ziju s alkoholikom si vytvoria zavyslost na tom ze musia tomu cloveku pomoct.

drazil
8. jan 2023

@andreatytler spoluzavislost je Co-dependents - su skupiny aj pre takých Al-anon a pre toho kto má problém - Anonymní alkoholici.
@beatrice1111 pokiaľ sama nebude chcieť nepohnes...