Blíži sa mi pôrod a neviem, či mám uviesť otca v rodnom liste

27. dec 2021

Dobrý deň chcem sa poradiť. Stala sa mi taká vec. S priateľom sa poznáme tri roky. Otehotnela som, a keď sa to priateľ dozvedel, prišiel na to, že smilní 🤦‍♂️ navyše sa nemôže nasťahovať k nám, lebo sa musí postarať o chalupu. Viac sa neozval. Jediné čo robí, zloží mi darčeky pred dvere (na sviatky meniny, Vianoce) a zmizne. Pôrod sa blíži a ja neviem čo s rodným listom resp s uvedením otca dieťaťa.
Ďakujem za každú radu

jjanulienka
27. dec 2021

No je to na tebe či chceš aby mal nárok na to dieťa aj on ak áno daj si ho zapísať do RL a musí ti na dieťa platiť ale ak s ním neplánujes nič v budúcnosti nezapísala by som ho... lebo ešte môžeš ľutovať keď raz náhodou začne mat záujem..🤷🏽‍♀️

martina1201
27. dec 2021

A kým si neotehotnela tak nevedel že smilni? A ty si mu nezavolala od kedy odišiel a neozval sa? To tu nedoriesis treba mu skúsiť zavolať alebo kontaktovať jeho rodičov. Ak ho aj do RL nenapíšeš môžeš dať po narodení podnet na súd kvôli určeniu otcovstva a tiež aby súd stanovil výšku výživného.....

diewcatqoo
27. dec 2021

😀😀😀
Prepac, ja viem, ze to asi nie je pre teba dobra situacia... ale mne je z toho tak smiesno. Nevysmievam sa tebe, ale nastavajucemu oteckovi. Ten je super, ze neozyva sa, ale prinesie darcek k dveram a zmizne. A zosmilnil az vtedy, ked splodil dieta.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
monka105
27. dec 2021

😄😄😄 to je najhlúpejšia výhovorka, prečo opustiť tehotnú ženu, akú som počula. Pekne ho uveď ako otca do rodného listu a šup s ním na súd za výživné.

beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
beata_k
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
vikes
27. dec 2021

Uvediete ho v rodnom liste môžete si nárokovať výživné, ale zároveň dieťa bude môcť vidieť. Neuvediete ho v rodnom liste, časom sa k zápisu aj súdnou cestou môže dopracovať, ale zatiaľ nebudete mať nárok na výživné ani on na dieťa. Ako sa rozhodnete je na vás. Možno sa len zľakol a časom dozreje na úlohu otca.

lujza123
28. dec 2021

Ja by som určite uviedla, výživné sa ti zíde. A pre dieťa je určite lepšie keď aspoň pozná meno otca, nie ze rodic neznámy...

Akoze tvoj expriatel je riadny debil, ale nič si z toho nerob, takých je viac. Kamoške keď otehotnela tak jej frajer začal nariekať že ma po kariére (skladníka v tescu robil). Tiež ho odvtedy nevidela, syna už má skoro dospeleho, ale aspoň poctivo platí a veru tie peniaze sa jej hodili. Bábätko uzivis aj sama ale chovať pubertiaka to je drahý špás

daniela1911
28. dec 2021

Vo všeobecnosti by som ti tiež poradila, zapísať otca, a žiadať o výživné. “Nahromadiť” dôkazy, že ušiel a zatiaľ nejavil o svoje nenarodené dieťa záujem (či doniesol pred dvere niečo aj bábätku?), po narodení napísať mu napísať sms, a uvidis ako sa zachová, či sa príde dohodnúť alebo nie.
A teraz ti napíšem môj pohľad, ak by sa mi to stalo, mám fajn rodičov, maju veľký dom, súrodenci sme už všetci osamostatnení, a ak by mi ponúkli pomoc, zobrala by som ich za slovo a na bývalého sa vykašľala a ani ho nezapísala do RL. A začala odznova.
Musíš si odpovedať ako si na tom - rodinne vzťahy, pomoc, financie, bývanie…. A potom sa rozhodnúť.

tipko
28. dec 2021

Ak sa nemýlim, tak ak nie ste zobratí, on musí ísť s tebou na matriku spolu ho musíte zapísať, že je otcom a s tým ideš do pôrodnice. Inak zapísaný v rodnom liste nebude. Dá sa to aj potom, no vždy tam musí byť aj partner. Potom sa dá odvolať iba na súd.

autor
28. dec 2021

@tipko to je to, že RL vybavuje otec

autor
28. dec 2021

@daniela1911 nie nedoniesol nič
Keď som mu ešte na začiatku cca 4m poslala foto bábätka, vynadal mi

petulda333
28. dec 2021

Rl nemusi vybavovat otec,mozes aj ty. Uprimne neviem ci by som ho chcela uviest. Ako ano,vyzivne sa zide ale ci bude platit a potom si bude narokovat na dieta. Ja by som bola radsej keby nam taky debil dal pokoj. Ak su taki svatuskari aby potom nehuckali dieta proti tebe

simca06022011
28. dec 2021

odkedy RL vybavuje otec? nik mi ho nevybavoval, vybavila som si ho sama :D Ale teda podpisat nejaky papier musel (teraz citam diskusiu aj predoslu:D).

lubkavargova1
28. dec 2021

tak pokial tvoji rodicia vybavuju RL a ty nechas do toho kecat, tak potom dobre, ze neuvediete otca dietata...len potom by som snimi vytrela na sude podlahu ked po rokoch dotovania dcery a vnuka, ked uz budu nevladat ich odrazu napadne pytat vyzivne... a ty si co nesvojpravna osoba co nevie kde je sever?

petulda333
28. dec 2021

@lubkavargova1 ja som pochopila tak,ze otec dietata vybavuje rl a nie jej rodicia

simca06022011
28. dec 2021

Ja by som ho tam neuviedla a poziadala by som ho, nech mi ani tie darceky nenosi. PRiam by som mu vynadala co vobec obtazuje. Ak si teda samostatna jednotka co nepotrebuje financie od otca. Len potom vsetko alebo nic - cize darceky ano, ale zapisany v RL nie? vyzivne nie? cele divne. Rozmysli si co vlastne chces s tym muzom mat/nemat a potom podla toho sa zariad s RL.

antonia15
28. dec 2021

Neudávaj ho ako otca v RL...viac napíšem v správe

luccija
28. dec 2021

V podstate je to jedno neuvedies ho ..a on sa spamata, tak si súdne dá určiť otcovstvo a bude to to isté ako, keby si ho zapisala
Určis ho bude Ti min 18 r platiť a mať nárok na stretávanie s dieťaťom a podieľať sa na výchove.
Ja by som ho zapisala....a tým, že Ti necháva darčeky asi mu tak jedno nebudeš🙂 možno je čas naňho zatlačiť čo vlastne chce niektorí chlapi sú takí neprebudeni🙂

sense
28. dec 2021

Ja by som jo ako otca nedala à požiadal ho nech ta ne otravuje ak ted nie i odkázaná na výživné od neho pretože nebude mať len povinnosť platiť potom výživné kt môže byť minimálne ale aj právo na dieťa...
Aj keď teda čudujem sa obom že ste sa nechránili ani pan opelovac keď smilnil a ani ty... Keď ste spoločnú. Budúcnosť a dieta neplanovali

lienka.7
28. dec 2021

@petulda333 rl nevybavuje v princípe otec, ide tam preto on, lebo podpisuje suhlss s menom. Ty to podpises este v porodnici, preto stačí keď tam.ide on sam... ( z toho domnienka ze rl vybavuje otec).

lienka.7
28. dec 2021

Pokiaľ ho chceš zapísať ako otca, musi ísť s tebou na matriku a uznať otcovstvo. Tento súhlas potom odovzdas v porodnici a na základe toho zapíšu jeho priezvisko. Potom ide este na matriku po rl a podpísať ho ako otec. Ty ho podpíšes v porodnici.
Pokiaľ uznanie otcovstva nemáš, otec bude vedený ako neznámy, ak chceš aby tam bol uvedený, budeš to žiadať súdne.
Ja osobne by som dieťaťu neurobila to, aby malo v papieroch ze otec neznámy... pokial by k tomu nebol naozaj padny dôvod.

petulda333
28. dec 2021

@lienka.7 ved ja viem,ze nie

daniela1911
28. dec 2021

Má ti kto pomôcť s malým ? Bývaš sama ? Čo na to tvoji rodičia ?
A dúfam, že si si uložila sms ako ti nadáva za fotku z ultrazvuku… toto všetko sú dôkazy o tom, že aj keby v budúcnosti si nárokoval na dieťa, vieš súdu aj preukázať, že sa už v tehotenstve on rozhodol zdrhnuť od svojho dieťaťa.

basska_b
28. dec 2021

Rodný list nevybavuje vôbec otec, môže aj matka sama, je to čisto z praktického dôvodu, že matka pár dní po pôrode ma byt doma v kľude... a otec podpíše, že súhlasí s krstným menom ... a ako píšu baby, ak on pred pôrodom na matrike nepodpíše vyhlásenie o otcovstve, ty ho tam uviesť nemôžeš, predpokladám, že nevieš ani jeho rodné číslo, to tam všetko musí byť. Ale takto by hocikto v pôrodnici nadiktoval napríklad Borisa Kollára a chudák by musel platiť na dieťa 😁

ingush616
28. dec 2021

Keď takto, tak ja by som ho neuviedla. Ako samostatná mamička podľa mňa dostaneš viac peňazí ako alomenty od neho zo zákona.
Keď sa váš vzťah zlepší, v prípade ze sa bude zaujímať môže sa zapísať aj neskor ako otec.

1gabriela13
28. dec 2021

Moja rada ,uved ho,myslí na to že aj tvoje dieťa aj ty potrebuješ peniaze, môžeš si nárokovať aj na výživné pre seba do 2 rokov dieťaťa. Nemáš čo stratiť. Ak sa postaví k tomu ako normálny otec,o dieťa sa bude starať či je zapísané v RL a či nie. A platí to aj naopak. Ty mysli hlavne na seba a na dieťa,a zbieraj bločky na výbavu,polku ti tiež musí vyplatiť.

heleninamama
28. dec 2021

@ingush616 A od koho akože dostane ako "samostatná" mamička viac peňazí ako alimenty od otca dieťaťa? Hádam si nemyslíš, že sa jej naň pokladajú daňový poplatníci, teda štát?