Ahojte všetci, či je tu mamička s podobným problémom, resp. čo by ste mi poradili. Sme manželia 20 rokov a môj muž je zberateľ rôznych vecí starožitného charakteru. Pre neho je to údajne biznis každá vec má hodnotu a keď ju predá tak bude ziskový. Lenže ja vidím, že veci pribúda a peňazí neni. Ono sa to nabalovalo postupne rokmi, nenápdne, až zrazu človek vidí, že je všade kam sa len pozrie všetkého. Je pravda že aj veci predáva, no vzápätí kupuje a spústu si necháva. Nie je možné sa s ním na tú tému baviť. Reaguje neprimerane, vytočí sa do nepríčetnosti, ničí všetko okolo seba. Ako keď alkoholikovi hovoríte o tom, že je závislý. Strácam sa v tom všetkom a neviem čo je choré a čo je zisk.
Tak vela ludi si mysli ze pokial ma doma porcelan po babke tak jaku fasa starozitnost ma...hlboky omyl. Robim v starozitnictve viem o tom svoje....
@natalym pokial nezbiera iba stare mince, tak to urcite zabera vela miesta 🙂
Odhadla by som 70% hodnoty matekto je v tých jeho veciach a 30% sú peniaze hotovosť ak teda nerátam k tomu dom, auto a tak.
@worker_falcon Tak pozri sa niekto má na to miesto. Možno majú veľký dom, alebo čo.
No miesta zaberá veľa, ale dvor máme veľký, takže ukladať bude ešte dobre dlho kde. Miesto ma tak netrápi, ale to že sú v tom peniaze, a tú hodnotu, ktorú on v tom vídí, to je otázne. On to nepredá, a raz to niekto chytí a hodí do kontajnera.
@kobat A neskúšala si niečo z toho predať? Má prehľad o tom?
Lebo môj muž sa tiež niektorých vecí nechce zbaviť. Tak to urobím tak, že to schovám a keď to polroka nehľadá, vyhodím. Zatiaľ funguje.
Možno keby si predávala sem tam niečo. Ťažko radiť, ak on nechce a vekom sa to bude zhoršovať.
@kobat ak peniaze nevidis, tak bohvieaky biznis to asi nebude 😉 ale ci je to choroba (hoarding veci), to tiez z prispevku tazko posudit. Ak sa v dome nemas kde pohnut, vsade je uz bordel, nevies, kde co je a prekaza Ti to, tak to v poriadku nebude. Ja ho na jednej strane viem pochopit, tiez sa mi stare veci pacia ( samozrejme nie vsetky, ale stare pisacie stroje, zehlicky, mlynceky na kavu, vahy, fotoaparaty a pod su mojou laskou ), ale na druhej strane mam rada poriadok, otvoreny priestor, vzdusnost v dome, kde zijem. A preto radsej len chodim veci obdivovat do starozitnictiev (teraz uz vlastne len vynimocne, ak tak si pozriem na internete) a kupim iba vtedy, ak sa ozaj do niecoho zamilujem.
@natalym lenže ani kto hádže do automatu či má frajerky - nemá mať rodinu. Kto hádže do automatu ako aj iné to je závislosť,choroba, ktorú treba liečiť, okráda vlastnú rodinu a keď to necháš tak, tak zničí sam seba. Jasné, že keď človek sem tam skúsi - je iné, ale kde máš tú hranicu?
@kobat zapisuj, koľko do toho dá napr. za pol roka, koľko má z predaja a zisti, za koľko sa predávajú haraburdy, ktoré máte napr, na bazoši. Neviem, o aké veci ide, niektorým hodnota stúpa, niektoré je problém predať za tú cenu, za akú boli kúpené, iné je najvýhodnejšie šmariť do kontajnera. Len neviem, či logickými argumentami uspeješ. Tiež sa obávam, že je to diagnóza 😒, najmä preto, že sa nechce sa túto tému s tebou baviť, vytáča ho to do nepríčetna. Nevie, nakoľko to ohrozuje váš rodinný rozpočet, ale nejde tu len o peniaze. Asi by som túto tému rozbalila na nejakom rodinnom stretnutí, alebo pred partiou kamarátov, skrátka, aby počul názor niekoho, na koho on dá. Ak by sa to nezlepšilo, naopak, pridal by na aktivite, tak by som ho asi pritlačila k múru, alebo so mnou navštívi odborníka, alebo začnete hospodáriť systémom, že si rozdelíte výdavky, s tým čo mu ostane, nech si robí, čo chce, ty tiež a nech si an tie krámy nájde miesto mimo vášho bývania, hádam nebudeš čakať, kým sa na dvore nepohnete.
Neviem sa vyjadriť,lebo si nenapísala ako ste na tom s financiami v zmysle,či tie kúpy sú zo spoločných peňazí,či máš osobitne svoje peniaze,či míňa až tak,že nemáte trebárs na dovolenku.Diagnóza to byť môže,tak reagujú závisláci,ale prečo ti to vadí až teraz? niečo sa u vás zmenilo? veď to robí 20 rokov,ak dobre chápem...to ako keby som ja tlačila na manžela koľko peňazí prefajčil a že sa mohli / lebo teda ozaj mohli!/ použiť lepšie...ale aké máš možnosti? ku psychologovi ani psychiatrovi ho nedotiahneš,ku zbaveniu svojprávnosti niet dôvod..takže by som zariadila nejaké oddelenie financii na tvoje /na starožitnosti/ na moje /na moje koníčky,kúpele,knihy.../ a na naše / na domácnosť a deti- tu by dával každý isté percento zo svojich príjmov podľa dohody/...vysvetli mu to tak,že my sa dúchodku od štátu nedočkáme a preto sa už musíš zabezpečovať na staré kolená,lebo nikdy nevieš ako bude /staroba,choroba.../
No a kolko toho ma? Kupuje veci casto? Mne sa to uz nezda ako konicek ale zavana to zberačstvom a o to viac mi to tak pripada ked pises ze sa o tom s nim neda rozpravat a veci si chrani. A to je zial uz chorobne.
Anglani to nazyvaju hoarder. Kolegina ma takeho manzela, no co poviem, hruuuuza
@kobat my máme niečo podobné - akurát mm je vášnivý pestovateľ bonsajov, aj vzácne kusy má, nehovoriac koľko stoja misky s patinou...niektoré kusy bonsaj+miska stoja aj niekoľko tisíc eur...je členom bonsajového klubu a tam by si videla koľko je takých šialencov, čo dajú za to prvé posledné...raz som sa rozprávala s manželkou jedného a tá mi povedala, že boli kdesi v zahraničí na dovolenke v múzeu, našiel tam bonsaj ako dekoráciu a kúpil za tri tisícky...čistá zberateľská závislosť a vášeň - nevyliečiteľné ☹
No pokial to vie strelit dalej za nekrestanske prachy....ja zbieram porcelan...nad rok 1900 nejdem. U mna v obyvacke vyzera ako v muzeu...ja sice viem ze kupim salku za 4 eura ale strelit ju viem za 40..sice tie kusky co mam doma nepredam ani za svatoho...jedine ze fakt za pekny peniaz...a to uz nieco mam v nich...ked sa na tom zaraba OK...
@lubkavargova1 a nechceš tanier odspodu s hákovým krížom ? dedko asi strelil nejaké jedlo nemcom a dostali porcelán, uuups je po roku 1900. tak trochu sa doma u mamy tomu smejeme, že akú starožitnosť máme, a pritom je to mladé... zato taký "zberač" by na to skočil jak pes na údené a bránil by vlastným telom. zberateľstvo je pekná vec, ja tiež zbieram nejaké veci, ale ked to prehupne cez pomyselnú hranicu a nedá sa o tom rozumne rozprávať, to to skôr na psychiatriu ...
@cacianka ja mam album znamok po tatinovy kde su aj znamku s fuhrerom 🙂 🙂 Tiez cakam na vhodnu prilezitost komu to strelit. Ale moze byt zaujimavy ten tanierik 🙂 🙂 Ja davam prednost nasim ceskym bratom. Stary cesky porcelan je nadherny 🙂
Závisí to od jeho vedomostí, znalostí, odbornosti, usilovnosti aj talentu. Ak pozná ceny a nakupuje výhodne širšie spektrum tak asi na tom netratíte. Síce rôzne komodity sú ovplyvňované módou, pozrite sa až Rezešovci "odišli" čo to robilo s cenou menej známych slovenských maliarov, ale zase pozri kam vyleteli Mednyánszky alebo ukrajinci.
Ja som po rozvode donútený predávať "cárachy" aby som kúpil dom a už mám stokilo a teda väčšiu polovicu stále doma. Miesto to samozrejme zaberá ... ale buď si istá že som nedal za to nominátne ani tretinu hodnoty ako to má dnes. Ak ten tvoj má o tom dosť vedomostí (nadšenie nestačí) neboj sa tratiť nebude. Len všetko pekne skladujte v suchu a tme. Teda ak vie čo robí a nie je to duševná porucha 😀
@oldman50plus si ako ruža medzi tŕnami 😀 preto som si všimla tvoje húmorne príspevky 🙂 ty sa fakt rozvádzaš, teraz pred dôchodkom? Ved si písal, že všetko je tak poprepletané, že ťažko sa to rozpletie cez firmu a dom... 😀 normálne si mi nasadil chrobáka do hlavy 🙂
@andra77 Ja už som rozvedený, teraz staviam nový dom lebo do bytu sa nezmestíme. Moja budúca chcela malý domček pre dvoch, keď sme to rozmenili na drobné položku po položke nakoniec sme skončili na absolútnom minime 220m2 (+pivnica, domček na náradie, altánok) takže trocha sa škrabem po hlave ale naozaj sa nezmestíme do menšieho. Ale fakt značnú časť majetku som investoval do určitého typu starožitností (nazval by som ich mužské hračky) a ukázalo sa že som urobil dobre - určite sa to zúročilo lepšie ako v BMG invest 😀 Ľutujem len že som neinvestoval do pozemku - od toho čo som musel zaplatiť teraz ešte stále ma kole v boku.
@oldman50plus dakujem za odpoved a blahoželám k druhému dychu 🙂 je to milé...
@oldman50plus Moji znami postavi tiez velky dom a zrazu na dochodku zistili, ze ho nedokazu vykurovat, lebo financie nepustia.
A kde to preda? Blbost. Jej muz ma vsetky taketo stranky ulozene a hlada po nich. Zbada ,, svoju " a bude zle...
@kobat Pozri, je nutné postupovať nasledovne:
1. Musí mať aktívnu bilanciu. Ak zväčšuje zásoby tak to musí byť zo zisku. Zisk je až po zdanení.
2. Určitou pevnou hodnotou, povedzme €100, prispievať na "servis" typu telefon počítače, elektrina.
3. Ak to technicky ide a doma už nemáte kde, prenajmite skladovacie miestnosti. To nebýva drahé.
4. Rozhodne mu nič nepredávaj. Ak je to jeho koníček nielen povolanie tak vie čo má aj keď nemusí nutne byť schopný to okamžite nájsť. Ale všimne si že niečo zmizlo, okrem toho ty to nebudeš schopná predať tak dobre ako on.
5 Môžeš mu pomáhať s predajom. Tak aspoň získaš prehľad ako a či to vôbec funguje.
Mať aktívnu bilanciu sa dá zo všetkého len musíš byť na špici. Mám známeho ktorý konkrétne z tých bonsai žije aj keď má aj iný zdroj príjmu - ale určite si nesťažuje.
@charity No my už budeme v A1 blízko pasívneho štandardu takže toto dúfam nehrozí. A obaja asi budeme robiť si až do smrti 😀 . Okrem toho neberiem žiadny úver čiže dúfam že ešte niečo našetrím do doby než skutočne nebudem vládať, do 60ky ešte pár rokov mám čiže ešte viac ako 15 rokov zarábať budem schopný. moja tiež. Ak zostaneme spolu myslím že finančne nehrozí absolútne nič, príjmov a majetku je dosť, budem môcť aj znovu zväčšovať zbierky ... 😀
@kobat Každý má nejakú úchylku. Je to veľmi vplývajúce na rodinný rozpočet? Zaberá Ti to miesto v byte?