Bijú sa o jej byt

2. apr 2022

Dievčatá, práve som prišla zo susedného bytu. Býva v ňom staručká nevládna babička, bez kontaktu na svoju rodinu. Nemá dcéru, syna, má vraj len dvoch synovcov po sestre, s ktorou sa odcudzili a nevie ani či žije.
Pani prišla o svojho druha a pred 3 mesiacmi som jej volala sanitku, bola dva týždne v nemocnici, kde ju ako tak dali dokopy, ale odvtedy strašne chátra. Je veľmi slabá nevládna. Bojím sa, že tu už dlho nepobudne.
Dnes som tam bola pozrieť po dlhšom čase. A po návšteve u nej mi zostalo strašne smutno. Povedala mi, že sa o jej byt bijú dve dôchodkyne. Jedna, ktorá jej občas robí doprovod do nemocnice (vraj jej vždy za takéto služby dáva 50 euro a popri tom platí aj taxík, ktorý si táto dôchodkyňa potom dáva do nákladov) a tá druhá jej zasa robí nákupy. Na tú druhú pani chce táto nevládna babička prepísať jej byt, preto , že sa o ňu “stará”. Vraj ale nevedia k nej dotiahnuť notára. Chcela by som jej nejak pomôcť , ale neviem ako. Stále vidím jej ruky pred plačúcou tvárou:,, tie dve sa trhajú o môj byt “

danielahamar
2. apr 2022

No babku presvedčiť, že to nie je dobrý nápad, prepísať na nich byť. Aj skrz toho, že nemá s rodinou kontakt a ktovie, čo bude po...

liljana
2. apr 2022

Zial, taky je zivot. AJ v prirode, ked umiera zviera na starobu, zacnu sa zlietat supy. Staci, ak tym dvom supom neotvori dvere.

zooeynka
2. apr 2022

Ak nema deti a synovci sa ajtak o nu nezaujimaju, tak by jej mohlo byt uplne u zadnice komu ten byt pripadne, nech ho nedaruje nikomu, ak jej sestra zije tak ho zrejme zdedi ona. Hentie dve moze odignorovat

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
loginexistuje
2. apr 2022

Moze byt predat a ist do zariadenia kde sa o nu plnohodnotne postaraju a ak ostanu penaize zdedia dedici

ukulela
2. apr 2022

Presne. Skus tete navrhnut domov, nejake zariadenie. A byt predat. Bude mat opateru aj spolocnost.

0silvia0
2. apr 2022

@liljana asi im otvorit musi, ked je odkazana na pomoc s nakupmi a doprovodom. Asi to babka nevie inak poriesit, iba ak by jej s tym autorka prispevku pomohla..

zuzanka.zuzu
2. apr 2022

ani omylom by som neriesila cudzie majetky, vyjdes z toho najhorsie prave ty 😉 (teda ak nemas na ten byt zalusk aj ty). jedna vec je zavolat sanitku, prist na navstevu a uplne ina riesit predaj bytu cudzej starej osoby 🙈 ona predsa dedicov MA a to zijucu sestru a pokial ju sama babka nevydedi (co pochybujem) tak nikto nebude riesit ze sa 100 rokov nevideli... aby po smrti este sestra nenapadla prepis (asi neuspesne ale aj tak komplikacie pre noveho majiteľa a to napriklad zakazom nakladat s nehnutelnostou do skoncenia sudu)

PS: ta babka nikam nepojde. nepoznate starych ludi ci preco take hluposti radite? ona v tom byte zomrie resp.ju odtial odvezu do nemocnice kde zomrie ale stahovat sa urcite nikam nebude 🙄

liljana
2. apr 2022

@0silvia0 Nic nenarobis. V tom veku je taky stary nevladny clovek kazdemu na obtiaz, dokonca casto aj vlastnym detom, aj v tom zariadeni a kazdy len caka, kedy zomrie.
Minule idem okolo peknej vily, pri branicke biedna babicka, okolo 90 rokov, place, chce von. Ze ju vnucka zavrela a nepusti domov. Porozpravali sme, hovorim, radsej chodte dnu, inak prechladnete. Co spravis? Na druhy den idem pre istotu okolo zase, vonku bola vnucka. Tak pre ciste svedomie sa pytam, ci je vsetko s tou pani v poriadku. A ze babka je uz mimo, ze sa o nu staraju, byt uz nema a iba by sa tulala po meste. Pravdu maju obaja. Babicka sa tam asi citi na obtiaz, nepustaju ju nikde, mozno sa pohadali a chce prec. Ale nema kam. Vnucka je asi toez z toho na nervy. Mozno babickin byt predali, aby zafinancovali dom ...

0silvia0
2. apr 2022

@liljana stari ludia su velmi zranitelni. Ak zostanu sami, nevladzu sa uz o seba postarat, su akoby dezorientovani v tomto svete. Nam zomrela 90rocna babka minuly rok, posledny rok stravila u mojich rodicov a aj tak nebola chuda spokojna a stastna. Chcela ist do svojho bytu, ale tak, aby s nou niekto byval. Nebolo to mozne, tak ju vzali k sebe, ale aj tak to nebolo dobre.

cacianka
2. apr 2022

Keď jej nepomôžeš, bude ťa to dlho trápiť, keď jej pomôžeš tak budeš ty tá zlá.
Ja by som radšej bola zlá, ale babke by som pomohla. Osloviť opatrovateľskú službu, obvodnú lekárku, ako prvé na obecnom/mestskom úrade sociálnu pracovníčku, ako by mohli osamelej babke pomôcť.
Určite by som babku neponechal na pospas supom, dvom nenazranym susedám. To že im babka platí také nehorázne sumy je tiež cez hranicu, Ados ani opatrovateľka z úradu by ju ani zďaleka toľko nestala a keby aj platila nejaké poplatky, určite by sa tí ľudia neruvali o jej majetok.
Tie 2 ježibaby chcú byt , má to vysokú hodnotu a ony dve chcú zabezpečiť pre svoju rodinu.
Skús jej poradiť aj predaj bytu a nejaké zariadenie, kde by sa o ňu na úrovni postarali, a hlavne rieš to transparentne, aby si nebola podozrivá že ty chces byt pre seba .
Nenechaj babičku trápiť, držím ti palce.

nwnw
2. apr 2022

Skus sa spytat na Upsvar