Bezohľadný sused robí hluk - vyriešili ste niečo?

cubo2
24. mar 2020

Ahojte.. bývame v panelákovom byte a nad nami býva cca 35 ročný sused čo pracuje z domu takže je stále doma. Čo nám však vadí je to, že často v kuchyni niečo robí a ťahá stôl (alebo neviem aký nábytok) po dlažbe a vydáva to príšerne hlasné a nepríjemné zvuky, rezonuje to.. Je toto normálne? Chápem, že niektoré zvuky od susedov sú v paneláku normálne, záchod, práčka, chôdza, dvere.. ale toto? Robí to počas dňa, niekedy doobeda niekedy poobede.. Keď som v kuchyni a začne tam ťahať ten nábytok tak mám od stresu srdce až v krku.. Problém je hlavne v tom, že on je agresívny, raz sme už skúšali dohovor v inej veci a kričal na nás medzi dverami, nepríjemný zážitok.. takže sa bojím, že dohovor skôr veci zhorší ako tomu pomôže..

Ako keby toho nebolo málo, tak nás ruší aj v noci - pracuje do noci a hlasno sa asi vozí na kolieskovej stoličke v izbe, šramotí tam s vecami .. izoláciu asi nemá žiadnu, lebo je to v nočnom tichu dosť počuť. Niekedy sa to dá, ale niekedy máme fakt dosť.. Čo robiť? Napísať list? Búchať do stropu? Volať políciu no neviem, zase párty doma nerobí ale je pravda, že nás to vyrušuje hlavne pri zaspávaní..

Je to na nervy, človek chce mať doma pokoj a toto.. Zažili ste niečo podobné? Pomohlo vám niečo? List do schránky? Vrátiť hluk asi nebude riešenie, keďže býva nad nami, ľahko sa bude pre neho robiť nám napriek.. Čítal som, že sa dá urobiť akreditované meranie hluku ale súdny spor môže trvať roky..

mondolina
24. mar 2020

Podľa mňa ťahá stoličku, nie nábytok. Tieto veci čo udavas patria k bežnému hluku domácnosti.

cubo2
autor
24. mar 2020

@mondolina myslim, ze je to nieco vacsie.. a je to pocut v celom byte aj

patka06
24. mar 2020

ak vám to tak veľmi vadí, dala by som si odhlučniť stropy v celom byte

adusa1987
24. mar 2020

Tiez by som si dala odhlucnit strop...ine riesenie nieje on cez den neporusuje ziadne pravidla.jedine ma asi na prd kvalitnu podlahu mozno ani neodizolovanu...a v tej izbe kde ma on pracovnu by som spalnu nemala neviem aky velky byt mate ak 3izbak chodte do druhej.mi mame nad sebou tiez rodinu ktory su cely den doma ticho ani nevieme ze ziju a po 8mej akoby ozili upiri buchot treskot hadky hlucne navstevy furt im nieco pada a to niekedy navsteva az do polnoci ale nejako ske si zvykli

raszuz
24. mar 2020

@cubo2 skusit ho poziadat o ohladuplnost. Pod nami mlady chalan, ktory pustal hudbu tak, ze sme mali disco aj my. Po tyzdni mal to prestalo bavit, napisala som mu slusny mail, ci by mohol ubrat, jednak ma jeho vyber neohuruje a je to tak nahlas, ze to pocujem v kazdej izbe a dakujem za ochotu. Zachvilu hudba stichla a este sa aj ospravedlnil, ze si neuvedomil, ze je to tak pocut.
Odvtedy je klud. Skus mu navrhnut, ci by si nemohol na stolicku a stol nalepit take tie filcove podlozky.
Vzdy asi lepsie riesit s kludom ako krikom. Na nas sa uplne bezdovodne vyziapala suseda od vedla a cele zle.

evamea
24. mar 2020

Žijem v paneláku celý život a tie zvuky, ktoré sa dajú pokladať za normálne, tak tých si vymenovala žalostne málo. Právne s tým nič neurobíš a pochybujem, že na svoje náklady si dá spraviť v byte koberce alebo podnikne iné kroky na to, aby to doriešil, nakoľko ten pán podľa toho, čo si napísala vôbec nič neporušuje. Ako tu už bolo spomenuté, riešením pre vás by bolo dať si spraviť stropy, alebo si hľadať možnosť bývania v dome, pretože toto sú bohužiaľ úskalia bývania v byte.

gabrielapatrik
24. mar 2020

@cubo2 v prvom rade by som nabrala odvahu a isla sa za ním priateľky porozprávať, možno si dá pozor väčší ak pochopí, že niekoho tým ruší.

simona92101
24. mar 2020

@cubo2 mali sme nieco podobne akurat ze vacsina sa diala vecer a vnoci (zenska chodila v noci domov,a o 23tej zacala gruntovat byt,vysavat,presuvat nabytok,televizor na plne pecky,nad nami zase chalanko v prenajme ktory praviddlne mal party a grcal z okna..nepomohli ani dohovor ani kontaktovanie prenajimatela...byt sme predali a kupili dom.co cert nechcel,dom vedla nas kupila rodinka Srbov a je to 100 nasobne horsie 😞
Cize pokial nemas preukazane ze ten hluk je silny a sused je debil, nepomozes si..

eliska13
24. mar 2020

@cubo2 myslím, že sú to bežné zvuky v domacnosti.Podla mna to robí kancelárska stolička načo by denne ťahal stôl?to by si počula vysávač.sramoti s vecami...kúp si štuple do uší v lekárni.Co chces dať na súd?veď nerobí párty, neruší nočný kľud.

hoffmanka
24. mar 2020

Ako najlepšie možno by bolo hneď nevybuchnúť, ale skúsiť sa s ním nejak dohodnúť, aby si veci rozrátal tak, aby ste mali aspoň teda večer pokoj. Ako v paneláku je to tak, že nemáš skoro žiadne súkromie

pribinak
24. mar 2020

@cubo2 toto na súdny spor nie je. Škoda peňazí

emmi101
24. mar 2020

Tak aby sa dala v noci zavolať polícia by ten hluk musel byť veľmi hlasný, oni to normálne merajú, pochybujem, že hento by to splnilo, jedine proste ten dohovor, v takýchto prípadoch je to ťažko. Hlavne to nie je hluk, ktorý by trval ja neviem hodinu v kuse to by musel mať byt ako futbalové ihrisko

zuzanka.zuzu
24. mar 2020

@cubo2 hlasno sa asi vozí na kolieskovej stoličke v izbe??? a to je ako? a ako je voziť sa ticho? 🙄 nene moja, v tomto prípade si tu ty tá nervná suseda, ktorá zvažuje, že bude trieskať do stropu

deti95060810
24. mar 2020

a keby si hodila reč s jeho mm? možno je vľúdnejšia. či býva sám?

lujza123
24. mar 2020

Je to zvuk posúvania stoliciek po podlahe. Ked máš ťažké masívne drevené stoličky a dlažbu rachoti to nenormálne. Pomôže nalepiť na nohy kúsky koberca alebo plstovej látky, dajú sa aj také ochranné nálepky kúpiť.
Riešili sme to v paneláku so susedou nad nami, akonáhle podlepila nohy bolo po probléme.

Treba sa dohodnúť do susedom. Dohodnúť znamená byť milý, zavolať ho k vám dole nech si to vypočuje pripadne mu rovno také nálepky doniesť. Búchanie metlou na strop a namosurene zazeranie vo výťahu nepomôže.

lujza123
24. mar 2020

Bohužiaľ hluk je daň za bývanie v bytovke a módu laminátových podláh.
Spomínam si na bývanie v jednej tehlovej bytovke, vedľa nás bývalá mladá rodina s asi ročným dieťaťom. Moja dcéra mala vtedy 3. Mala som ich za nejakých čudákov, nikdy sa neusmiali, večne zamračeni, zazerali ledva pozdravili.
Jedného dňa, dcéra sa v izbe hrala s duplom zazvonil chlap pri dverách a začal po mne hucat že to sa nedá už vydržať, či sme normálny nonstop takto trieskat. Ešte že som pokojná povaha a neurazím sa tak ľahko (iný by mu tresol dvermi pred nosom za taký vystup)
Tak som ho zavolala do vnútra, uvidel že dcéra sa hrá na koberčeku s legom ale sem tam sa skotula kocka na laminat preto ten hluk. Izba susedila s ich obývačkou a zrovna ako tam stál ich dieťa tade prebehlo v pavuku, u nás to znelo ako vlak. Chlap ostal úplne zahanbený, ospravedlnil sa mi za výstup. Ešte chvíľu sme potom všetci 4 dospelý behali z bytu do bytu, počúvali, porovnávali a čudovali sa ako to všetko nenormálne počuť.
Proste starý barak, tenka priečka, obidve izby veľké, s minimom nábytku, laminátové podlahy a každý zvuk sa tam rozliehal a znasoboval.

Od tohto vzájomného objasnenia sa susedia prestali mracit, deťom sme obuli mäkké papuče, snažili sa byť ohladuplny poobede keď deti spali a naučili sme sa tolerovať občasné víkendové návštevy ci iný hluk...

Tým chcem povedať ze treba komunikovat, ale v dobrom nie nasrato, chápať že niektoré zvuky eliminovať proste nejde.

jaja23
24. mar 2020

@cubo2 u nás ťahajú po zemi všetko asi 😁 pocut to možno až do susednej dediny.. Malý cez obed spi a oni idu obedovať, to je hluku aj na 10 minut. Mne to trhá bubienky, malý spi 😁 naučil sa už. Tiež majú dieťa, ktoré chodí späť tak o jednej v noci, dovtedy sa hrá, výska, skáče, hádže loptu.... Boli sme ich prosiť, vyhrážať, nič nezabralo. Najnovšie buchaju do radiatorov😁 zvykáme si. Malý spi v hluku, my zatiname zuby. Teraz hore pustili hudbu naplno a malý ma poobedny spánok. Nič s tým nespravím. Čím skôr sa s tým zmieriť, tým lepšie pre vás ☹️

ketrint
24. mar 2020

@lujza123 jeej, to je super. Aj to jednanie, aj to ako ste to spolu zistili, aj spolocne hladanie riesenia.
Fakt ma to normalne potesilo si precitat, lebo m pocit, ze my ludia uz akosi nevieme spolu moc komunikovat... (Jedovat sa, vyhrazat, alebo trpiet, hocico, len ta normalna obycajna komunikacia chyba.)
Idem Ti poslat sdrco, normalne ma to dostalo. Teraz rozmyslam, ci som uz stara alebo mam pred svojimi dnami alebo mi len hrabe z karanteny 😂😂😂

alexk12
24. mar 2020

@cubo2 ahoj nemá náhodu nejaký prístroj na cvičenie inak my detto starí Kkt 60 ročný akoby pilil drevo ale aspoň o cca11 v noci za ľahne začína o 6tej ráno 🤨

lujza123
25. mar 2020

@ketrint diky. Veru aj ja si myslím ze ľudia sa nevedia rozprávať, ako stane sa ze narazís na blbca, ale väčšinou sa dá dohodnúť. Len naozaj záleží s akým tónom a náladou ideš niečo riešiť. A ci sa to dá vôbec riešiť.
Ako to suchotanie a pohyb kancelárskou stoličkou, no neviem. Podľa mňa chlap proste v noci pracuje alebo sedí pri PC. Navyše aj ľudia sú všetci nejaký nervoznejsi ked sedia doma, nikam nechodia, sociálne kontakty obmedzene

unique
7. jan 2021

U nas to je naopak. Pod nami byva suseda s muzom a 3 rocnym synom. U nas som len ja, muz a 11 rocny syn. Je to mlada baba, nieco okolo 33. Najskor sa prisla sťažovať ked mal syn u nas 2 kamaratov. Bola s nimi doma moja mama. Bordel chalani nerobili, iba sa rehotali na nejakych vtipnych videach. Suseda prisla zazvonit, ze ona ma doma male dieta, ze robia bordel atd. A ze u nas je stale hluk aj v noci. Pritom ja rano o 5.00 vstavam a preto idem uz o 21.30 spat. Potom zacala pravidelne trieskat do radiatora. Minule muz vysaval okolo 13.00 a ona prisla ze ci by sme nemohli vysavat az po 13.30. Muz uz akurat koncil, tak to s nou nejak neriesil (bohuzial). Vcera sme odzdobovali stromcek, netusim ci jej nejake zvuky z toho vadili alebo jej vadilo ze syn bol na pc a bavil sa s kamosmi (neviem ci to mohlo byt tak pocut). To bolo nieco pred 20.00 a uz trieskala na radiator. Dnes balil muz vianocny stromcek do folie, ze ho odnesie do pivnice. Asi ta kovova tyc co sa dava do stojana bola opreta o dlazbu a ako ho obaloval tak mohla suchat po dlazbe a mlada hned trieskala do steny. Uz si pripadam ako by sme sa neviem ako hlucne spravali ale nemam pocit, ze robime nieco vynimocne. Samozrejme obcas niekomu nieco spadne, alebo ked odtahujeme stolicku, prejdes nou po dlazbe, aj ja kricim po synovi ale nic hrozne a nikdy nie po 22.hod. Jej syn ked bol malicky plakal vkuse. Ci rano, ci v noci kedykolvek. Pocut to bolo ale neriesili sme. Je to dieta. A reve dost casto aj teraz. Nad nami maju tiez male babatko a place sem tam. Alebo pustia roboticky vysavac, skraboce to po podlahe a vsetko je u nas pocut ale ani raz ma nenapadlo im trieskat alebo sa stazovat

lubiss
7. jan 2021

@unique no to budeme mat taku tu typicku pi** co jej uderilo mieko do hlavy a nevie sa z toho spametat....ak by mi furt nabiehala takto domov a trieskala na radiator asi jej ustedrim par teplych slov lebo toto je buzeracia prist mi povedat kedy mam vysavat? :D ....aj nasi susedia mavaju doma vnucata 3 naraz kopukrat aj po 10 vecer robia randal nahanaju sa alebo co ale ani by ma nenapadlo ist tam vytrieskavat...

unique
7. jan 2021

@lubiss uz sa na to aj ja chystám ked tu este raz zazvoni. Neskutočne som vytocena. Ked sme sa nastahovali, tak susedom rozpravala, ze ona myslela ze mame aspon 3 deti.

lubiss
7. jan 2021

@unique to treba take telata labilne poslat pekne tam kam patria lebo nebudete mat klud nikdy...aby mi trieskala na radiator pri kazdom pohybe..to by mi len raz skusila :D

diusqa761
7. jan 2021

Baby za prvé autor je chlap nie žena 🤦😅 a autorovi: tiež sme mali problém so susedmi pod nami mamina s tromi dcérami... Hučali po sebe (navzájom nie len mama dcéram) veľa krát od 5:00 do minimálne 0:00 , trieskali, nadávali si jedna druhej do "pi**e", jedna z dcér (ona je sledovaná u psychológa) večer po nich kričala že ich všetky v noci vyzabíja a nastal tam taký hukot že niektorí zo susedov volali na nich políciu plus sanitku ak by im naozaj niečo spravila a nepomohlo nič. 🤷 Nepomohla polícia, nepomohli dohovory v "dobrom" ani v "zlom" ani nájomca ani keď viem že sused vedľa nich im už od nervozity búchal na stenu, radiátor a tiež im naschvál hluk robili (akurát ešte aj on naštval ostatných z bytovky). Ak natrafíš na normálneho človeka ten by si vzal slušný rozhovor k srdcu ale ak stretneš niekoho natvrdlého (ešte horšie ak vlastní aj ten byt takže ho nikto odtiaľ ani vyhodiť nemôže ) tak so sebou skrátka nepohne akurát ti bude robiť ešte viac naschváli...buď treba poriešiť izoláciu vlastného bytu, zvyknúť si alebo sa odsťahovať ale aj ako iné žienky tu písali , ani keď dom kúpiš nemáš 100% istotu že nebudeš mať hlučných susedov (vášnivcov pílenia dreva atď)

cubo2
autor
8. jan 2021

@unique @diusqa761 ano som chlap :D vdaka za odpoved. Mozem vam dat kratky update, po takmer roku.. este asi dva mesiace po uverejneni tohoto prispevku sme nerobili nic, tolerovali to, ale v maji minuleho roka som uz mal dost a zavolal jeho mame (ziju spolu v tom byte), ze z kuchyne im ide hrozny hluk.. bol to uplne slusny a v pohode telefonat, maju tam dlazbu a stolicku z tvrdeho plastu.. by ste neverili, aky neskutocny rachot to robi, ked sa taky 90kg chlap odsunie na takej stolicke na klasickej keramickej dlazbe bez akejkovek izolacie, len tak, nalepenej na paneli.. fakt na infarkt. Potom asi nalepila tie plstenne nalepky na stolicku a bol nejaky cas pokoj, potom zase rachot, potom pokoj.. asi podla toho, kedy tie nalepky odpadli a kedy ich tam nalepila :D Ale bez tych nalepiek je to fakt neprijemne. Co sa tyka tej druhej casti, toho sramotenia v izbe v noci, to sa deje stale, to je tak, ked je niekto "nocny vtak" a rad pracuje v noci.. Docasne sme to vyriesili sme to spanim so stuplami v usiach, takto sa clovek aspon nestrhne zo spanku ked mu napr. nieco padne na zem alebo tak..

Kazdopadne, naschvaly ako napr trieskanie do radiatora alebo podobne sme im nikdy nerobili, nevidim v tom zmysel, myslim, ze najlepsie riesenie je uplne pokojny a slusny rozhovor, kde clovek povie, ze co sa deje, preco mu to vadi a poprosi, ci sa to da zlepsit.. to funguje na normalnych ludi a ked ma smolu a susedia su naozaj hovada, nepomoze vobec nic..

Kazdopadne, spavat kazdy den so stuplami v usiach a pri vareni/obedovani trpnut, ci dnes bude rachot alebo nie, nie je pre nas (pre mna s manzelkou), panelakovy byt predavame a uz mame rozostavany dom 🙂.. Panelak nikdy viac. Volakedy sa v panelaku byvalo dobre, lebo v bytoch bolo vela izolacie, na podlahe bolo linoleum, koberce - to vyborne pohlcuje hluk. Moderne "rekonstrukcie" vsak vyzeraju tak, ze stare koberce sa vyhodia, linoleum vytrha a polozi sa lacna plavajuca podlaha / nalepi dlazba a potom u susedov pocut, aj ked spendlik spadne na podlahu, tvrdy povrch + betonovy panel perfektne vedu zvuky.. plus dnes v kazdom druhom byte zavyjajuci pes, ludia arogantni.. fakt "krasa"

diusqa761
8. jan 2021

@cubo2 no super to mám za vás radosť 🎉 nech teda čo najskôr dorobíte ten váš vysnívaný domček a máte konečne svätý kľud 🙂

tnn
26. jan 2021

Od