Ahojte, ako by ste reagovali na to, keby vaša matka navádzala vaše dieťa na klamstvo, resp. učila ho klamať. Ide o to, že s manželom sa snažíme deti vychovávať tak, aby nám neklamali a vraveli vždy pravdu. Nášmu 5 ročnému synovi bol diagnostikovany skrytý reflux, zatiaľ je našťastie len na diéte, nemusí brať lieky. Snažíme sa prísť na to, čo mu najviac z potravín škodí. Problém je však ten, že keď je u babky ona ho napchá všetkým možným a keď sa ich opýtam, že čo jedol, povie mi pred synom, že nič alebo len zlomok z toho, čo jedol. Avšak keď je už syn doma, povie nám, že toho bolo oveľa viac, ako som pôvodne bola informovaná od matky. Ako by ste reagovali. Strašne ma to vytáča. Keď som sa jej to snažila raz vysvetliť, urazila sa a povedala mi, že ak sa mi nepáči, nech si ho strážime sami.
Ako by som reagovala? Presne ako ti povedala matka, nedavala by som ho strazit matke.
To nie je klamstvo, to je nedodrzanie liecby. Chape dostatocne chlapcov problem? Ma ho vysvetleny, preco treba dietu? Mozno dones malemu stravu ty.... ak sa ale zduje a neposluchne a da mu cokoladu, mlieko, ine, tak nedavat a hotovo.
Urob zoznam dobrých a zlých potravín (jedál) - dva zoznamy:
prvý - zoznam zábavnou formou nauč syna, napríklad nesmie paradajky, kečup - tie dráždia na tvorbu kyseliny a podobne ostatné suroviny, jedlá. K zoznamu by som s dieťaťom nakreslila jednotlivé jedlá a zábavnou formou nalepila na veľký papier. Syn sa tak sám naučí čo smie a čo nie. Potom bude pripravený povedať babke, že ponúkané jedlo je na zozname zlých jedál a jesť ho nebude.
druhý - samozrejme vypracovala by som zoznam jedál aj pre svoju mamu: schválené a zakázané potraviny/jedlá. Opäť by som jej vysvetlila dôležitosť dodržiavania tejto diéty vhľadom na zdravie JEJ vnuka. Tu nejde o klamanie a to že jej nedovolíš sa o syna starať, ale malo by jej rovnako záležať na jeho zraví ako aj na tom, že s ním môže tráviť čas🙂.
Je neprípustné aby svokra vedome nedodržiavala dietu maleho...
Vadilo by mi to. No ja by som jej reakcii vyhovela a dieta by uz nestrazila nikdy. Inak tiez som to zazila, "nepovedz mame/otcovi", klamacky kadejake aj o somarinach a aj tie pribehy, ako vyvadzali s bratmi, klamali, neucili sa atd. Ako keby novodobí stari rodicia zabudli na výchovu, na to ze aj oni su vzor dieťaťu. Tu ide este aj o zdravie, to je uplne cez.
jednoducho to musí rešpektovať, či sa jej to páči alebo nie...ale starí rodičia skúšajú, dcére raz, keď mala si 5 rokov, dedko nanútil ochutnať pivo, potom mi ona taká smutná hovorila, že nechcela, ale dedko bol neoblomný 😕
@vifoncitta len oprava, asi je to autorkina mama.
Poznáme - nepovedz mame/otcovi. Bude to nase tajomstvo. A deti majú potom doma z toho haluze. Zial, nevysvetlíš. U nás sa babka (z mojej strany) a dedko (z muzovej strany) akurát tak urazia. Cize jediná cesta je ucit deti, ze takto to je, aj keď niekedy to dospeli robia inak. A vysvetľovať dietatu, čo môže, čo nemôže, čo to spôsobuje, keď zje nevhodne. Aby sa nebáli dospelým povedať nie, nechcem, nie nemozem. Minuly rok sme si tým prešli a syn, vtedy 5r, sám prišiel do štádia, kedy hovoril, že nemôže ani kusok čokolády a ozaj ani kúsoček. Lebo ho boli bruško, nie ze “mama zakazuje”.
ale veď ťa klamala mama, nie tvoje dieťa....
Uz by ho sama nemala.:D
Bol by tam sam bez rodicov naposledy. Pre podobne dovody deti u nasich same bez nas nenechavam
Niekedy to tak je, nie preto, zeby Ta chcela vedome oklamat a robit Ti napriek, ale chce dopriat vnukovi. V "ich" casoch malokedy boli potravinove alergie, refluxy a mnohe babky lasku vyjadruju jedlom. U nas ma syn potravinove obmedzenia, najprv to bola abkm, napriek tomu dostaval cokolady, palacinky s mliekom... A ja som do zblbnutia vysvetlovala. Teraz sa pridali aj ine potravinove alergie a ja sa citim ako verklik. Nosim mu vlastnu stravu, neustale pocuvam, aky je chudy a ako mu nedoprajem. Syn ma 6 rokov, prebrali sme, co nemoze a sam babke uz hlasi, ze toto nemoze, lebo je tam soja, cokolada, psenica...
Opráv si názov témy.prispevok je o inom.Dieta by som tam nedávala a starala by som sa sama.
Strazila by som si ho sama.
Nedala by som jej ho, nielenze klame, uci klamat, ale aj ohrozuje zdravie dietata. Ja to nechapem tieto akoze "dobre" stare matere, ktore si myslia, ze jediny sposob, ako si ziskat dieta, je napchavat ho somarinami. Keby ho radsej vzali na vylet a nie len pchat a pchat...
syn by babke chodil len na návštevu v tvojej prítomnosti, inak nie, aj by som jej povedala prečo
Povedala by som jej ze dieta k nej nepojde,lebo stratila vasu doveru.Okrem toho ze uci dieta klamat,vazne ohrosuje jeho zdravie.Narovinu a priamo.
tak ako pisu dievcata - treba jej to v prvom rade v klude vysvetlit, ze nie je to preto, zeby si mu nechcela dopriat ale je to pre jeho zdravie a veris, je jej na zdravi vlastneho vnuka zalezi. A tiez by som to skusila s vyssie spomenutym zoznamom. A este jedno strazenie. Ak by nepomohlo slusne, jasne vysvetlenie bez kriku a vycitiek, tak ked sa uraza, tak jej ho strazit nedat. Straz si ho sama a bud pri nom ty. Jeho zdravie je najdolezitejsie. A mama snad pochopi, ze inak ak nebude dodrziavat jeho dietu tak sa inak neda len tak, ze bude jest len doma.....
Moje patrocne deti na diete same vedeli, co smu a co nesmu a od nikoho si nic, co nesmeli, nezobrali. Dieta to naucis skor ako zvysok sveta.
A mama by to teda respektovat mala. Nasa svokra tiez zo zaciatku nechcela tomu verit, ale po niekolkych napomenutiach to zacala respektovat.
A co sa tyka klamania, nech zdvihne ruku ten, co nikdy neklamsl 😉
V tomto prípade by som povedala babke, že ak nebude rešpektovať naše stravovacie návyky tak bohužiaľ nebude môcť vnuk k nech chodiť nakoľko mu to môže uškodiť. Musí to pochopiť na začať rešpektovať.
Chcem len poukazat pri radach, ze vysvetlit dietu... Nepomoze. U tych starsich som sa nie raz stretla s pristupom, ze deti su chore len preto, lebo nejedia vsetko. Obvinuju matky, ze detom sposobuju choroby tym, ze ich nutia drzat dietu. A na tajnasa dieta krmia vsetkym moznym, len aby ho vyliecili. A nikdy to nepriznaju, lebo zial uprimne veria, ze robia dobre a napravaju tym chyby rodicov. Vysvetlit sa to neda pri takych babkach. Vzdy budu robit podla seba
@cervenaruza123 výborne si to vystihla.. potravinove alergie, intolerancie, rovnako ako autizmus, ADHD sú pre nich vymyslené moderné diagnózy.. 🙄 štýl ty si jedla všetko a nič ti nebolo.. no ako sa to vezme.. vždy som kakauko vyhodila von, po vajíčku koprivka, ale veď to nič.. no nevyrastla som žiaľ z toho narozdiel od dnešných deti ktoré majú pri dodržiavaní diéty v ranom detstve šancu z toho vyrásť.. akurát sa mi to pekne nabalilo a z vajíčka a mlieka je toho milión 😑
@cervenaruza123 ale u nás aspoň obrovský pokrok keď mamina začala veriť že ADHD naozaj existuje a ešte si dala aj námahu pozistovat o tom informácie a sama ma podporila aby som sa nebála synovi dať aj lieky (mala som z nich strach kvôli NU 😖).. teda možno v niektorých prípadoch sa aj so starými rodičmi nejak rozumne dohodnúť dá..
Mali sme presne toto isté, žiaľ si nepomôžeš podľa mňa. Naši ma mali za eko bio mater a absolútne ich nezaujímalo, že to robím pre zdravie svojej dcéry. Obmedzila som stráženie na minimum (žiaľ dcéra mi to povedať ešte nevedela, čo bolo pre mňa o to horšie, keďže sme vylučovali možné alergény, čo spôsobovali ekzém). U nás to bolo o to horšie, že to robili aj predo mnou a to štýlom- poď si dať koláčik, nasereme mamu. To bol už vrchol, kedy som si povedala a dosť. Ja toto proste neviem pochopiť, čo z toho majú 🤔
@tianna Tak to je super. Ja som zial zatial zazila len ze sa tvarili, ze chapu, ale tajne davali aj tak jedlo po svojom.
Mame nieco podobne, nasi gulali ocami preco nemôže toto preco hento, ze ja vymýšľam, ze zo sladkosti ma energiu, ze bez toho bude slabý, a podobne “vedecké” argumenty na vsetko co som povedala, ze mu nerobi dobre. Ked tam ide nakúpim mu jeho stravu, je naučený co moze co nie, aj ked mu niekto nieco dava povie, ze nie lebo ho bude bolieť brusko a take…samozrejme to nie je 100% ale ma tak rad starkovcov, ze proste nechcem mu uplne obmedziť stretávanie s nimi
My mame nieco podobne, len nie so stravou ale so zajakavanim. 4r syn sa od novembra zajakava, zacalo to ked zacal spavat v skolke, nechcel tam byt, plakal aj zo spanku.. nakoniec sme ho davali len 2x tyzdenne na pol dna..zajakava sa stale ale uz to riesime a chodime na logopediu kde nam jasne povedali ze ho nemame opravovat, nemame zanho dokoncovat vety, prerusovat ho s tym ze nech hovori pomalsie atd...moji rodicia aj cela rodina tam to chape a dodrziavaju to, nedavaju mu najavo ze ma nejaky problem (chodime tam 1x do mesiaca, je to cca 150km od nas) no svokrovci aj napriek tomu ze im to manzel niekolko krat povedal, nerespektuju ze to nemaju robit..nastastie byvaju od nas 500km tak sa nevidame casto ale aj tak sa vzdy hrozim toho ked tam mame ist...
Klamstvo je jedna vec, veľmi výrazne by mi aj vadilo, keď vie, že má mať zo zdravotných dôvodov diétu a ona ju vedome nedodržiava. Asi by som jej ho chvíľu strážiť nedala.