Ahojte. Idem si po radu. Dnes som bola zapáliť sviečku na hrobe môjho otca, na ktorom som naposledy bola pred mesiacom a vtedy tam bol ešte starý náhrobný kameň aj s menami. Otec mi zomrel pred 20 rokmi, keď som bola ešte malá, a pred rokom zomrel aj dedko (jeho otec). Babka je v domove. S babkou mám taký kadejaký vzťah, od určitého veku som k nim nechodila, pretože všetko bolo o peniazoch a statuse, keďže babka bola vždy na peniaze a hodnota všetkého a všetkých sa u nej hodnotila podľa peňazí, a stále som im nebola dosť dobrá, všetko som podľa nej robila zle a odchádzala som odtiaľ vždy so žalúdočnými problémami... Babku som bola napriek tomu pred rokom pozrieť v domove, po dedkovej smrti a pohrebe, a vyzerala že sa tam má dobre a je o ňu dobre postarané. Dokonca pol roka po dedkovej smrti si tamp vraj našla aj nejakého frajera... Zistila som, že druhá stana rodiny sa na ňu tiež vykašľala a trochu mi jej aj prišlo ľúto. Mala som v pláne ju ešte pred týmito Vianocami navštíviť. O hrobe sme sa vtedy nebavili.
Na náhrobnom kameni bolo vytesané (=pripravené) aj meno manželky môjho otca (mojej macochy), ktorá po jeho smrti ovdovela ale teraz už má iného muža a žije iný život...
Neviem či ju chceli dať z náhrobku preč, či o to požiadala ona, alebo v čom bol problém, pretože po dedkovej smrti tam stačilo dotesať dátum jeho úmrtia a všetko by bolo ok.
Teraz je tam nový náhrobný kameň a stroho je tam napísané "Tu odpočíva rodina Jana Nováka" pričom Janom Novákom myslím dedka a meno je pochopiteľne vymyslené. Žiadne dátumy, žiadne ďalšie mená. Meno môjho otca tam nie je ani spomenuté. Taká nasratá som ostala keď som to zbadala, že som nedokázala ani triezvo premýšľať. Odchádzala som s tým, že som otcovi sľúbila, že to dám do poriadku a nenechám jeho meno upadnúť do zabudnutia.
V pondelok plánujem zavolať babke a prezistiť, čo sa stalo a prečo vyzerá náhrobný kameň tak ako vyzerá. Napadlo ma či tam nebol problém s financiami, keďže vytesať meno nie je zadarmo, ale babka by stále mala mať hojno peňazí, takže toto mi pravdepodobné nepríde. Každopdáne ak zistím, že to bolo financiami, samozrejme tam dám na svoje náklady vytesať mená...
Moja otázka znie, ak babka nebude súhlasiť so zmenou na náhrobnom kameni, môžem ja nacupitať do ľuboboľného kamenárstva a dať tam tie mená s dátumami vytesať? Dá sa nejako zbrúsiť vytesaný text a napísať nový, či budem musieť riešiť celý nový kameň?
Ak babka nebude spolupracovať, kde zistím dedkov dátum narodenia a presný deň úmrtia?
Ak už to budem robiť a babka nebude spolupracovať, mám tam dať vytesať aj jej meno s dátumom narodenia, alebo tam nechať len voľné miesto?
Macochu z toho samozrejme už vynechám, keďže ona predpokladám bude pochovaná so svojím súčasným manželom.
Ako by ste to urobili vy a boli by ste rovnako nasraté, či som tu ja ten debil?
Ďakujem veľmi pekne za rady.
Každý hrob má svojho ,,nájomcu".Teda osobu,s ktorou kamenárstvo/ pohrebníctvo uzatvorilo nájomnú zmluvu za hrobové miesto a kto by mal platiť za toto miesto.Ci do toho môže vstupovať tretia osoba,to neviem.
Všetky info o zosnulom ma pohrebná služba,ktorá ho pochovala.Datum narodenia,dátum úmrtia,dátum uloženia pozostatkov,aj či mal nejaké závazne choroby.
Išla by som za babkou a dohodla sa s ňou.Ak tam nie je miesto už na mená pochovaných,tak zjavne to tak plánovala.
Ja osobne by som nechala tak.Aj tvoj otec je rodina starého pána Nováka.Poznam nejeden hrob,kde je len napísané že rodina Mrkvickovcov.Kazdy,kto k tomu hrobu ide vie,za koho tam ide sviečku zapalit
ešte to možeš nechať tak a zmeniť to keď zomrie babka a ty to celé zdedíš…
Chápem, že sa ťa to dotklo, ale bohužiaľ, s hribivym miestom a teda i nahribkom môže manipulovať len najimca hrobového miesta. Kto platí za miesto a je tam vedený ako nájomca?
Skús sa v kľude a bez emócií s babkou osobne porozprávať. Navrhni, že sama zaplatíš za meno otca. Nerieš to cez telefón a s hnevom. Viem, že tebou lomcuju emócie, ale s kľudom skôr niečo poriešiš.
Ja uplne chapem ze si nasrata. Podla mna opravnene. Ja by som asi tiez volila moznost nateraz to nechat tak a po babkinej smrti upravit nahrobny kamen do takej podoby, ako uznas za vhodne a uctive ku kazdemu zosnulemu, ktory tam je pochovany.
Mozno ona nie je ta, co ma hrobove miesto na starosti…Dolezite je kto plati a ma s nimi zmluvu…
@viera Ona platí hrobové miesto, takže má to ona.
Ďakujem baby. Nechám si to prejsť hlavou, každopádne mi pomohlo počuť vaše názory, lebo som už mala dojem, že sa na to nedokážem pozerať objektívne.
babka nemá dosť peňazí, lebo čo písmenko, to Euro,,takže je to dosť drahá vec...
Šak ako babka ...no nehnevaj sa na ňu ... Vyriešila to takto ... Po jej smrti už rob čo chces zas ty
Podla mna sa babka chcela zbavit mena už znovu vydatej nevesty. Neurobila to najstastnejsie, ale takto sa to robí bezne, že sa pod jedno meno schová viac ludi z jednej rodiny. Možno nechce mat na nahrobku svoje meno. Možno s niekým plánuje rodinnu "hrobku". Mal otec surodencov?
Zašla by som za babkou a porozprávala sa s ňou.
Ked sa na babku cela rodina vykaslala, asi sa obavala, ze ked umrie, nikto jej tam neda vytesat ani datum smrti. Takto sa tomu vyhne.
Mozno jej to dokonca poradili kamenar. Urcite chcela usetrit. Nasim teraz isli velmi hore poplatky za hroby.
Neviem, či som divná, no mne nič zlé na tom "tu odpočíva rodina Jána Nováka" nepríde ... však sa vedú evidencie, dá sa presne zistiť, kto je kde pochovaný ... však zájdi za babkou, dohodni sa s ňou, celé to zafinancuj a máš po probléme (za mňa zbytočnom).
Polopate:patril tvoj otec do rodiny p.Nováka alebo nie?Ak áno je to o.k. ak nie tak idem za babkou.Aspoň ju uvidím častejšie,opýtam sa či niečo nepotrebuje,príp.pôjdeme spolu k hrobu.
Mozes ist do kamenarstva a riesit zmeny iba na pomniku, ku ktoremu mas najomnu zmluvu, cize ai majitelka. Riesila som to minuly rok, kamenarstvo odo mna chcelo najomnu zmluvu /BA/. Tiez som sa pytala na opravu ineho hrobu, kde je majitel moj otec a bolo mi povedane, ze to musi on alebo ma notarsky splnomocnit. Na tvojom mieste by som to nechala tak a dala otcovi vyrobit tabulku s menom a udajmi a tu tam polozila. Samozrejme som suhlasom majitela hroboveho miesta.
Podla mna s tym nepohnes, kym nezomrie babka. Ja ju inak aj celkom chapem, je v domove, ty si ju bola pozerat raz za rok, syn zomrel, nevesta ma novu rodinu, tipujem, ze za nou nebola nikdy a ani nie su v kontakte. Babka jej ale plati hrobove miesto, zrejme je aj jedina, co sa o ten hrob nejako stara a chodi tam. Tak si to vyriesila po svojom, tak aby ona usetrila oeniaze, aby s tym ona bola spokojna a aby sa nemusela bat, ze po jej smrti tam zostane nedopisana, kedze vidi, ze v podstate ju ma kazdy u prdele. Pochybujem, ze ti dovoli s tym nieco urobit, kedze ona je majitelka miesta. Alebo teda mozno ano, dovoila by. V pripade, ze prides za nou s tym, ze ta mrzi, ze to takto musela spravit a ze je skoda, ze meno jej syna, jej muza a aj jej v buducnosti zostane zabudnute a chcela by si to napravit. Navrhnut jej, nech sa to spravi znova a daju sa tam dopisat vsetky mena, vratane jej bez datumu a ze to rada pomozes zafinancovat.
Baby vďaka užitočné informácie, aj keď ja som nebola tá čo zakladala tému. Dá sa niekde zistiť aj to, kto je majiteľom hrobového miesta? Riešim niečo podobné, ale nemám kontakt na rodinných príslušníkov.
@denisah6 urcite ano, zisti, kto je spravca cintorina a tam to vies zistit. Ak si z BA, tak si vies pozriet cintoriny a aj kto je majitelom hroboveho miesta online. V BA cintoriny spravuje Marianum.
@muchotrafka298
@doriiis
Ďakujem, nie je to v BA, skúšala som aj pozerať či nemajú online nákresy cintorínov, ale nemajú, takže asi len ostáva osloviť správcu.
Je aj nejaký postup, v prípade, že majiteľ hrobového miesta zomrie? Veľmi pravdepodobne je majiteľom svokrova sestra, keďže on bol rozvedený, bol pochovaný k rodičom. Keďže je to teda manželov otec, môže on nejak docieliť, aby vlastníctvo miesta prešlo na neho? Či automaticky pôjde na deti svokrovej sestry? Chválabohu takéto veci som doteraz riešiť nemusela, a bohužiaľ rodina nie je v kontakte, ale tiež ako autorka by som nebola rada, keby tam svokrove meno uvedené nebolo.
@denisah6 neviem ako to je teraz, ale moj otec "zdedil" hrobove miesto po svojej mame, mojej babke. Ale to sa bavime o roku 2004. On normalne isiel na spravu cintorina a ukazal umrtny list s tym, ze jeho matka zomrela a on bude platit dalej. V Marianum mu spravili novy najomnu zmluvu. To sa neda len tak, ze si povies, ze chcem toto hrobove miesto, kedze je na to riadna zmluva. Zisti si na sprave cintorina, niekde su to priamo mesta alebo obce, ze kto je majitelom, aby si to vedela na 100 %. lebo to moze byt aj uplne niekto iny, ako si myslis.
V dnesnej dobe je dokonca bezne, ze na lukrativnych cintorinoch, kde je tazke ziskat hrob, kedze uz tam nie je miesto sa hrobove miesta predavaju a nie za malo.
Babka - matka tvojho otca dala urobit novy pomnik bez mena svojho syna?
Aj ona tam ma byt pochovana?
Aj moja babka dala menit nahrobny ....dlho tam nebolo vytesane dedove meno....myslim ze zbytočne hysterčiš
Daj urobiť takú samostatnú tabuľku z kameňa s menom, datumami a polož ju na hrob. Bežne sa to tak robí.
a nie je sanca, ze kamenar mal vela prace tak babka povedala dobre, teraz na sviatky tam dajte len tento uvod a ked budete mat viac casu, doplnite konkretne mena a datumy?
mne osobne by to asi takto vadilo a po babkinej smrti by som tam dala doplnit vsetkych, ak by sa mestili.
@muchotrafka298 hej ja som to ani nemyslela tak, že ihneď, chápem že je tam zmluva. Každopádne skúsim zistiť, kto je majiteľom a s majiteľom sa dohodnúť, že keď im uplynie zmluva, že by sme prevzali miesto. Úplne chápem, že to nefunguje tak, že buchnem po stole a je to moje, to som si takto vôbec ani nepredstavovala. Je veľmi krátky zoznam mien, ktoré môžu byť majitelia toho miesta, preto som si viac menej istá kto to je.
Bezne sa dava na nahrobne kamene Rodina XYZ bez mien a datumov. Preco si taka pohorsena? Ved tvoj otec bol dedkov syn tak je to podla mna v poriadku.
@0kristina0 ano robi sa to tak ako pises,, ale pise, ze je tam meno macochy a otca nie, ked nechcela babka davat mena, tak nemala dat ziadne, ci?
Podľa našej tohtoročnej skúsenosti môže zmeny náhrobného kameňa objednávať/zadávať len majiteľ hrobového miesta (to bude zrejme babka) alebo ten, koho splnomocní.