Babka nepriamo vyčíta, že sa nedožije pravnúčat

12. nov 2024

Rada na toto asi neexistuje, skôr by ma zaujímalo, ako vhodne reagovať. Ide o to, že babka má už cez 70 rokov a ja som jedno z 10 vnúčat. Všetci máme medzi sebou dobré vzťahy, hlavne ako deti sme u nej trávili veľa času. Momentálne je už väčšina z nás, vnúčat, dospelých, pracujúcich, dokonca v dlhoročných vzťahoch. "Problém" je, že nikomu sa "nechce" do rodičovstva. Nestala sa ani žiadna nehoda, ani sa žiaden pár o dieťa nesnaží, jednoducho to nie je nikoho priorita. Ja, tým že som najstaršia, som bola nejako automaticky brana ako vnúča, ktoré pravdepodobne to pravnúča privedie do rodiny ako prvé:D s mužom však deti najbližšie roky nechceme, možno sa pre ne nerozhodneme vôbec. Čoraz častejšie sa však babka začína "sťažovať", že sa v jej veku už pravnúčat nedožije, že aká je to škoda, že už dlho nebolo žiadne malé dieťa v rodine, a takéto reči. Väčšinou sa to všetci snažia otočiť na to, že však možno niekedy, alebo že aspoň nám pri návštevách žiadne dieťa neplače, nemusíme chodiť okolo neho po špičkách. Na druhej strane mi to je trochu ľúto, lebo možno má pravdu...

sweet20
12. nov 2024

Povedala by som : budeme mat vtedy babo ked budeme chciet a bude ten spravny cas.. starsi ludia to vnimaju inac a treba im to vysvetlit

unicornlady
12. nov 2024

Moja babka mala 74r, keď sa stala prababkou ( a teraz po 80-tke má už niekoľko pravnúčat). Nepamätám si, že by niekedy spomínala, že čo ak sa nedožije pravnúčat. Ale zase u nás sa tie vzťahy, manželstvá postupne pouzatvárali a deti chcú v podstate viac menej všetky jej vnúčatá. Mne to príde zvláštne, že u vás deti nikto nechce (resp. zatiaľ).
Koľko máte cca rokov vnúčatá?

madeincssr
12. nov 2024

Nik nemoze mat vsetko. Mali by sme sa ucit byt vdacni za to, co mame.

hellwant
12. nov 2024

Keď nechcete, nechcete, vy ste manzelia. Babka môže byt smutna, ale je to vas zivot.

veklipo
12. nov 2024

Babka len nech sa dobre stara o svoje telesne a dusevne zdravie a urcite sa dozije. Este ma na tomto svete dost casu. Moja svokra ma 70 a cestuje po celom svete. Povedala, ze tu bude, kym moj syn nebude mat promocie (najskor o 18r). Takze robi vsetko, aby to tak aj bolo.

luccija
12. nov 2024

To robia všetky babky a prababky.Tak buď sa obetujes, alebo budeš s partnerom žiť ako chces🙂vo veľa rodinách majú deti tie mladšie vnúčatá.Dolezite je či ty chces dieta

nerya
12. nov 2024

Nech je vďačná, ze sa vobec dožila vnúčat

autor
12. nov 2024

@unicornlady okrem dvoch, tí majú 17 a 19, máme ostatní od 22-30. Len teda aj babka, aj naši rodičia mali tie deti pomerne skoro na dnešnú dobu.

deedol
12. nov 2024

taketo reci by som vobec neriesila, toto je fakt len medzi vami s partnerom.

caroline_
12. nov 2024

myslim si ze je to od nej dost sebecke ale tak vela ludi v jej veku su uz dost mimo...tak hadam si nebudete robit deti len kvoli nej,co ich moze vidiet mozno len par rokov...ona uz mala moznost byt so svojimi detmi aj s vnucatami

januska12323
12. nov 2024

Babka nech sa nechystá do hrobu ale radšej aby tu ešte dlho žila. Neužila si vnúčatá keď teraz lamentuje? Veď vás bolo 10 mohla pomáhať koľko chcela.

la_dolce_vita
12. nov 2024

Moja mama sa pravnucat nedozila, prve sa narodilo v den jej umrtia. Aj keby to stihla, uz bola chora. Pravnucat si malokto uziva, uz maju ludia v tom veku ine starosti, zdravotne problemy. Mama si zato max uzila vnucat a to je viac, bola este vitalna. Ja mam po 50tke a vnuca v nedohladne 🙂. Tieto reci starych ludi si netreba brat az tak k srdcu...

dskjhfdlkdjhl
12. nov 2024

Ja mam 53 a je kludne mozne, ze vo veku Tvojej babky nebudem mat este ani vnucata a to sa mam teraz hodit o zem zadkom, alebo co? Su veci, ktore clovek vie ovplyvnit a take, ktore nevie. Ma babka vsetko to, o co sa sama mohla pricinit? Tiez mozes povedat, ze to vyzera tak, ze sa nedozijes pochopenia od babky.

autor
12. nov 2024

Navyše áno, ona je ešte úplne vitálna, nie že by bola nejako ťažko chorá. Z toho čo rozpráva to znie, ako by chcela vrátiť späť tie staré časy, kedy sme ako deti trávili u nej víkendy a dom bol teda prirodzene živší. Ale to bola aj ona mladšia a mala viac energie. Teraz už tie návštevy nie sú tak časté, veď sme roztrúsení po celom Slovensku, aj za hranicami, aj keby to dieťa v rodine bolo, nevidela by ho až tak často, ako videla nás.

h2
12. nov 2024

No a? Moja mama má 76 rokov a jej vnúčatá majú 16, 13 a 13 rokov, čiže nemyslím si, že by si niekto z nich v najbližších 10 rokoch založil rodinu. Jej kamoška, rovesníčka, jej závidí vnúčatá, lebo ona nemá ani jedno (hoci má syna). Poznám dosť veľa ľudí, ktorí sa nedožili, alebo už nedožijú ani len vnúčat. A nie preto, že by umreli predčasne. Babka nech je šťastná, že má zdravé deti a vnúčatá.

enmery
12. nov 2024

Svet potrebuje viac takýchto problémov.😄Babka zlatá-pravdepodobne žila pre rodinu a žije doteraz a nevie pochopiť /čo je pochopiteľné/, že niekto v takom veku nerieši deti. Baby, spomeňte si na to, keď budete mať 60, 70 a žiť v tom, že mladá generácia je ako vy. Vyrasatajú v úplne iných podmienkach, ako my alebo dokonca naši starí rodičia. Dala by som jej pusu a povedala, že ju ľúdim🫶

lenkakravcova
12. nov 2024

Babka má nostalgiu za starými časmi, keď trávila čas s deťmi (svojimi, potom svojich detí..).
Vy ste z generácie, ktorá deti veľmi nechce. Nuž je to tak. Babka to bude musieť zvládnuť, že sa ďalšej mladšej rodinnej generácie nedožije.

la_dolce_vita
12. nov 2024

Inak mame v rodine tetu, ktora ma cez 90 rokov a hoci ma 3 deti / uz na dochodku 🙂, vnuca ani jedno, aj take sa stava, jej deti si rodinu proste nezalozili.

cacorka2704
12. nov 2024

Toto iste sme pocuvali od nasej babky. A ani sa nenazdala a teraz ma 13 pravnucat 😁

luccija
12. nov 2024

Cíti sa osamelá a mysli si, že bábo by vás ako rodinu utuzilo, boli by ste tam častejšie atď...

ada510
12. nov 2024

Moja babka mala 77 ked sa mi narodil prvý syn aj to sme sa poponáhľali lebo ja som mala zdrav.problemy takže osud to zariadil tak teraz ma 88 mam ešte druhe dieťa a aj bratranec ma takze uz 3 pravnucata a stale je aktivna a aj pomaha ale druha babka mala 66 ale bola chorá no som rada ze sa dožila svadby krstu aspoň u mňa keď mal 9mesiacov zomrela 😪

haraburdova
12. nov 2024

Moja dcera ma 6 prastarych rodicov. Jedna z prvych piatich myslienok co mi prebehli hlavou, ked som zistila, ze som tehotna, bola ta, ake je uzasne, ze moja dcera zazije mojich starkych, vdaka ktorym som mala dokonale a kuzelne detstvo a nebude o nich musiet len pocuvat z mojho rozpravania.
Som neuveritelne vdacna za to, ze som mohla svojim starym rodicom dopriat tn pocit byt prastari rodicia a drzat na rukach babetko aj v ich veku. Samozrejme, ze sme babatko neplanovali len s tymto ucelom, ale je to neuveritelne krasny pohlad. Samozrejme, nie kazdy ma taky vztah so starymi rodicmi ako mam ja a nie kazdy par sa na to citi byt rodicmi. Dietatko nie je samozrejmost ani pre rodicov nie to este pre prastarych rodicov. Hovorim len z mojej skusenosti.

basska_b
12. nov 2024

Ja by som sa na strane babky nebala. Ved ma len 70. Moji stari rodicia sa dozili pravnucat az po 80tke... moja druha babka sice v 72 alebo tak, ale to bolo tym, ze ona rodila v 20, jej dcera v 20 a aj potom.vnucka v 20. To je teraz uz nerealne

kristinka92
12. nov 2024

Za prvé, ona sa ti oňho starať nebude, takze je absurdne teraz silou mocou nejaké dieta spraviť a potom ty jediná k nemu budeš v noci vstávať. Za druhé moje deti nemajú už ani jednu babku a dedka, takze výčitky prababky mi prídu v našom prípade absurdné. A sú ľudia ktorých deti ani jedného stareho rodiča nemajú.

h2
12. nov 2024

@lenkakravcova Prečo by deti nechceli? Keď má babka krátko po 70-tke, tak jej vnúčatá budú mať ešte len okolo 20-tky, (max do tých 30, tie najstaršie). Nemajú sa kam ponáhľať.

basulaak
12. nov 2024

Ja by som babke vytkla, ze akym pravom sa nechce dlhsie dozit? Ze vsetko bude, len je to na nej. 😃

lenkakravcova
12. nov 2024

@h2 lebo to píše.. že možno ani deti nebudú chcieť.

adrianap83
12. nov 2024

Babka nech sa teší z vás, vnúčat. Ani tých sa všetci rodičia nedožijú. Je jej smutno za tým, ako to bolo, keď ste boli malí vy. Trávte s ňou viac času, zoberte ju na malé výlety...atď. je vás veľa, tak to snáď nebude problém. A pripomenie jej, ze ste radi, že ju máte 💕, je mnoho ludi vo vašom veku, ktorí už babkovcov nemajú.

autor
12. nov 2024

Ono keď mala babka deti, hneď sa postavil veľký dom. Keď sa sťahovali jej deti postupne, tiež išli hneď do vlastného, či už do domov alebo bytov, podarilo sa im to do 25 a v tom case už mali často 2 deti. Teraz je tá situácia iná, my ako vnúčatá bývame v podnájmoch či u rodičov, jednoducho tie podmienky aj život ako taký je úplne iný, ako pred 50 rokmi. To jej aj vysvetľujeme, ale tvrdí, že ani vtedy to nebolo ružové.

nevenka
12. nov 2024

To je mile...ze babka ma cez 70 a co ma povedat moja mama, ta ma tiez 70+ a ma "len" vnucata. Nas najstarsi bude mat 11 rokov, takze pravnuca nehrozi. Najmladsie vnucata maju 1,5 roka priblizne 😆. Moja babka sa pravnucata nedozila. Ale zije ocinova mama este, ma 94 rokov, tak ta ma uz aj prapravnuca. Od mojej sesternice, co sa vydavala v 18 a bola vtedy uz tehotna.
Starsi ludia sa na svet a zivot pozeraju inak, proste, oni sa v detoch a vnucatach vidia...to nevysvetlis