Babka a jej dcéra

kristinaa300
21. máj 2020

Moja babka 80rocna je dost veriaca,jej dcera teda moja mama 54rocna nie je moc veriaca. Stala sa nam pred Velkou nocou taka neprijemna hadka prave kvoli krestanstvu.Babka je velmi prisna a aj v takom veku by najradsej este stale vychovala. Tak spravila mojej mamy cirkus a to v takom zmysle, ze isla omsa v Tv, moja mama bola v inej miestnosti a nieco si ukladala a babka isla až po nu ze uz zacala omsa a ona nejde. Proste na nu vyskocila akokeby mala 10. A potom zacala hadka a ja som sa do toho zamontovola ze kazdy je zodpovedný sam za seba. Tak aj na mna babka vyletela ze ona nas ma na svedomí. Je toto normalne ci to len ja to tak zle beriem??? Ze to je nenornalne?

merkelica
21. máj 2020

no to su ti typicki krestania, co inym kazu co maju a nemaju robit v spalni a staraju sa do cudzich maternic

veronika4495
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
21. máj 2020

Starý človek, ona má už rigidne myslenie. To nezmeníte a keď sa k tomu pridá nábožensky fanatizmus, no koniec
Treba sa takým témam vyhýbať

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
grandzero9
21. máj 2020

@kristinaa300 babku uz nepreonacite. Tam len sa zmierit s tym a niektore veci proste prekusnut :/

kristinaa300
autor
21. máj 2020

@pribinak lenze ona chce aby sme mi pozerali snou omsu, ci to chceme alebo nie.Ked nie tak za každým spravi cirkus

amelia000
21. máj 2020

@kristinaa300 tak nech si robi cirkus a co....mne sa moja babka ako spravna krestanka vyhrazala ze ked sa nebudem modlit pride ma po smrti strasit. No nech sa paci...🤣

kristinaa300
autor
21. máj 2020

@grandzero9 lenze to je niekedy na zblaznenie, človek aby sa stoho nacisto zblaznil

pribinak
21. máj 2020

@kristinaa300 kuknem do programu a v tom čase sa doma neudržiavame. Alebo odpojiť tv, akože sa pokazila tv

Je to 80 ročný človek, ona sa už nezmení, v myslení musíte byt krok pred ňou

sunny8
21. máj 2020

Vieru si ma človek nájsť a vybudovať sám neznamená že keď je trištvrte rodiny jednej viery že je to správne. 😌 Babka by mala prestať ovplyvňovať a presviedčať ste dospelé ženy a máte právo veriť čomu chcete resp neveriť vôbec ..

sunny8
21. máj 2020

Kašli na to. Stoj si za svojim. Napr mňa rodina ovplyvňovala aby som si dala pokrstiť deti. Som veriaca ale deti si pokrstiť nedám lebo to moja viera nekaze. Nejak som si to prebojovala a mám pokoj. Jedným uchom dnu druhým von

petulda333
21. máj 2020

Toto uz s krestanstvom nic nema. V tomto veku nic neobvykle. Moja svokra zije v dome so svojou svokrou (90) a teraz ma tam aj svoju mamu(91) a tiez ju kontroluju ako male decko. Ked ide do mesta a povie, ze o hodinu je doma a nahodou je dlhsie tak hned vysluch. Alebo ked teraz co je teplo robi na zahrade v tielku tak hned buzeracia. Proste to uz myslenie ide bokom, teda zdravy rozum

kristinaa300
autor
21. máj 2020

@sunny8 no keby sme nezili pod jednou strechou tak by ma to az tak netrapilo, ale ako ona nieje zla dala mi do zivota este viac ako vlastna mama ale tie je vychovne praktiky ma privadzaju niekedy do sialenstva

petulda333
21. máj 2020

@kristinaa300 to treba ignorovat. Lepsie to nebude uz

sunny8
21. máj 2020

@kristinaa300 tak asi fakt len nejak zahrať na inú tému alebo ignorovať. Alebo jej jednoducho povedz pravdu čomu veríš a čomu nie a že môžete hovoriť o hocičom inom ale že v tomto sa nezhodneye.

prasiatko30
21. máj 2020

Ci je to normalne - no ano v jej veku uplne normalne - babicke uz asi svitori a asi sa pripaja uz aj strach zo smrti - takze ona vidi ze ma poslanie vas vsetkych spasit a tak si prilepsit - tak nejako to vidim ja. A vy no ak ju nechcete pocuvat tak si k nej sadnite a ak chcete byt jednoznacne tak aj za cenu toho ze bude somrat a vyrabat sceny tak ku tej telke nechodte. Ale pre babicku je to uz asi len jedine rozptylenie - davat do pozoru cely dom alebo teda aspon vystrojit scenu a mat aspon nejake vzrušo aspon raz za tyzden😅😇

komir63
21. máj 2020

Dobre babka, ja budem s tebou pozerať omšu, ale ty zajtra so mnou budeš pozerať ligu majstrov.

lentilkaxxx
21. máj 2020

Odmalička nám babka vyhadzovala na oči, že sme neznabohovia a preto sme boli druhoradé vnúčatá. Naši síce boli vychovávaní v kresťanskej viere, ale hneď po svadbe si spravili po svojim. Jedna babka sa zmierila, tá druhá nie, tak robí peklo. Ona je totiž najlepšia krestanka, ktora pochodila snáď všetky púte na svete, trčí v prvej lavici kostola, ktorý vo veľkom financovala, vykrmuje a dotuje farárov (neraz im tajne aj našu úrodu rozdala), ale všade robí peklo na zemi 🙂 Keď sa tam z času na čas objavím, tiež prednáška (ako už skoro 40 rokov). Vždy jej poviem, že je mi jedno, či je niekto katolík, evanjelik, budhista, islamista, rastafarian alebo vyznáva tých s tými tykadlami. Lepšieho človeka to z neho aj tak nerobí, tak nech si každý verí, v čo chce. 🙂 Pokiaľ viem aj bez 1.svätého prijímania, v biblii sa píše niečo ako miluj svojho blížneho, takže aj vnúčatá - neznabohov. Síce prská, ale postupne menej. Má 80, ale nie je to žiadna senilná starena. Akurát až teraz začína chápať, že svet sa netočí tak, ako ona a jej generácia povie. Lenže my s ňou, našťastie, nežijeme. A konflikt na tému viera je u nás už skoro 40 rokov, kedy sa naši postavili za seba, nie je to nová téma. Ak ste jej doteraz neodporovali a cušali, ťažko to pochopí. Ale zas nikto jej vieru nevyvracia, tak si môžeš slusne brániť právo na svoj program 😉
@kristinaa300

katulienkax
21. máj 2020

@kristinaa300 to nie je len o nabozenstve kedze sme zili pod jednou strechou s babkou tak proste to je ine myslenie, hadky s mamou neustale. Nase sa stale hadali kvoli vareniu, na zblasnenie to bolo. To je to byvanie viacerych generacii, z toho sa aj manzelstva rozpadavaju ...

jajko22
21. máj 2020

No kricat a nútit by nemala. Teda nútenie do viery sa vobec nema robit. Alebo nutit k nabozenskym ukonom. Ale nevidim problem si s nou tu omsu pozriet spolu,nic sa vam nestane a ona bude spokojna.

cervenaruza123
21. máj 2020

@kristinaa300 My sme veriaci, ale moja prababka dost prehanala. To si mala vidiet na Velku noc ked slo v telke pozehnanie Urbi et Orbi... Po celom dome panika, stres, krik, ze musime okamzite vsetci do izby na pozehnanie 😀 . Priam hysteria. No co ti poviem, clovek sa aj snazil vysvetlit, aj odovodnit, nemalo to zmysel. Prababka predsa mala svoje pravdy, to stari ludia mavaju. Casom sme ju proste prestali riesit, zlahcili sme trochu situaciu, obcas sa prisposobili, obcas odmietli napriek jej prikazom... Proste sme ju nechali nech si povie svoje a robili sme aj tak podla seba. Nic ine sa neda. Niektori chlapi z rodiny just sa nikdy nezucastnovali nicoho a casom si na to ciastocne zvykla, aj ked povedala svoje. Je to tazke, ale nic ine, len to ignorovat, sa ani neda

daganov
21. máj 2020

@cervenaruza123 to si dokážem predstaviť, keby v tej chvíli vypli elektriku, babku by vystrelo

cervenaruza123
21. máj 2020

@daganov To teda hej 😀 . Ale clovek ju aj chapal, ledva videla, ledva sa hybala, chora bola, prakticky len na smrt cakala, co ine mala mat ako nejaku napln ci ciel v zivote, ked nie cez tu telku ci radio prezivat to, co jej jedine ostalo? Clovek tak lepsie chape, ze to, co bolo dolezite a uzasne pre nu, chcela dopriat akoby aj nam. Aj sme ju obdivovali, ze vo svojom stave, ktory trval roky, kazdy den mala chut zit, aj ked akoby uz nemala preco. Darmo, my mladi len tazko pochopime starsich a stari zial uz nemaju taku pamat a rozum, aby pochopili mladsich, vacsinou.

daganov
21. máj 2020

@cervenaruza123 to áno, ale zrejme vám vieru vnucovala oveľa skôr, ešte kým bola mladšia

cervenaruza123
21. máj 2020

@daganov Tak ja si ju pamatam len velmi staru, sak mi bola prababka 😀 . Aka bola mladsia, to netusim. Vela ludi najde vieru az v starsom veku, ked uz nemaju akoby pre co ine zit. Neviem ako to bolo u nej.

whatever1
21. máj 2020

@kristinaa300 Vekom sa menia priority, zdravie prestáva slúžiť, často aj rozum, velka časť života za sebou, strach zo smrti...atd. Babka sa zrejme utieka vo viere, pomáha jej to. Skus sa na to pozrieť tak, ze to nemá jednoduché a ze tu už asi dlho nebude. Osobne by som sa obetovala a raz a čas tu omšu s nou mrkla aby mala srdce a dušu na mieste a brala by som to ako čas strávený spolu, ktorý je s takýmto starým človekom vzácny. Z hrdosti by mi neubudlo. Keď už tak nechoď k nej na návštevu v čase keď dávajú omšu...

lujza123
21. máj 2020

@kristinaa300 nabozensky fanatizmus je podľa mňa mentálna porucha, len o tom nikdo nesmie nahlas hovorit lebo by to bola urážka nabozenskeho cítenia.
To je ako s tým terajším ministrom zdravotníctva keď prehlasuje ako doňho vstúpil duch Svätý je to v poriadku lebo však veriaci. Keby ale vyhlasuje že doňho vstúpil nadrozmerný hovoriaci ružový oblacik tak škandál jak hrom... Pritom je to v princípe z vedeckého pohladu rovnaka chobotina.

Je také pekne príslovie, náboženstvo je ako penis, je v poriadku keď ho máš ale na verejnosť ho neťahaj.

Nastastie veľká časť kresťanov je fajn, akurát takýto exoti (ako aj tvoja babka) ten dojem kazia.

Nič babke vysvetliť ze TV omša nikoho nezaujma a ignorovať. Keby sa jej tvoja mama nebojí a ma takýto prístup od 18 teraz by na nu nikto koli omši nehucal.

bayuska
21. máj 2020

moje obidve babky su silno veriace a zistila som to az v dospelosti, pretoze moja matka je ateaistka a vsetci veriaci su pre nu blazni (nestotoznujem sa s jej nazorom samozrejme) takze u nas doma o tom nepadlo ani slovo. Cize jeden extrem za druhym... Vzdy, ked som sa dostala do nejakej hadky ohladom viery, tak som si povedala, ze pokial ten Boh naozaj existuje a stvoril nas svet tak, ako sa vravi, tak tym padom stvoril aj neveriacich a tym padom len plnia tu svoju ulohu, ktoru im dal a teda veriaci moze byt spokojny a neveriacemu je to fuk, pretoze v neho neveri. Tak by som to povedala aj vasej babke... Svet sa netoci len okolo omse, nie je povinnost byt na kazdej jednej omsi a ak si ju chcete vypocut su rozne ine moznosti (predpokladam, ze to funguje aj nejako podcastovo alebo v radiu...) alebo jednoducho v case tej omse nebyt doma... najlepsie sa odstahovat. Ako moj oco hovori, stareho cloveka uz nezmenis, oni si idu svoje a ostatnych maju na haku.... Babka hovori, ze aj ked bude mat 130rokov a oco 100, stale bude jej syn a bude ho musiet pocuvat.... Asi (urcite)boli vychovavany v inej dobe s inou mentalitou... Babka ale musi pochopit, ze ste dospele, svojpravne osoby a ak nie, tak smola proste... ono je to na starobu uz ako s malym deckom... treba len dookola vysvetlovat a vysvetlovat a dufat, ze to raz pochopi

nairia
22. máj 2020

spravanie babky je normalne a aj to, ze ti to vadi je normalne... ale s tym sa asi len musite uz len nejako vnutorne uzrozumiet, ludia cim su starsi, tym su niekedy tvrdohlavejsi a neradi sa nechavaju "komandovat" od mladsich... nebola babka nahodou vzdy ta, ktora doma prikazovala? ak ano, a ak s nou zijete dlho, tak je tak navyknuta a teraz sa zacat priecit je uz neskoro, ak ste si ju nenaucili uz skor...

bmuller
22. máj 2020

@merkelica ty sa citis, clovece? zda sa ti vhodne komentovat, ze 80rocna pani nema co robit v spalni a stara sa do cudzej maternice? 😖

@kristinaa300 nepredpokladam, ze babka toto robi len kvoli omsi. su ludia / asi zeny aj muzi/, ktori su skratka autoritarski a ich deti budu vzdy detmi, aj ked budu mat 70... nema to nic s krestanstvom a nekrestanstvom, len to zvyraznuje ich osobnostne crty.