Byvame v dome a v dome vedla nas byva manzelova babicka. Babicka tam byva sama, ma 78. Chodi k nam na navstevy, asi cca 2-3x do tyzdna na pol hodinu az hodinu. Lenze problem je v tom, ze ona strasne smrdi. Fakt strasne. Musim vetrat pol dna, lenze potom smrdi aj gauc, kreslo, proste vsade tam kde sedela. Niekedy stihnem dat na gauc deku, niekedy nie. Chudak asi neudrzi moc, smrdi takym moco - potom, asi sa ani velmi nekupe. Inak je cula, samostatna. Hra sa aj s malym, ona ho zavola, on k nej ide, niekedy tomu nezabranim. Neviem ako to mam riesit, vobec neviem ako jej to taktne naznacit. Manzel vecne na sluzobkach mi hovori, ze nech to necham tak, ze 2x do tyzdna to prezijeme. Svokrovci byvaju v byte v meste, mam to riesit s nimi? Mne to pride dost hlupe. Dnes tu babicka bola, sedela na gauci aj v kuchyni, potom sa hrala s malym, vankuse na gauci som musela hodit do pracky, maleho tiez prezliect a nalozit do vane. Som rozmyslala nad tym, ze sa jej nejak opatrne spytam, ci nepotrebuje pomoct s hygienou, ale nechcem ju urazit, este je celkom samostatna.
Asi by som to vybavila cez jej deti a cez jej rodinu. Len v dnešnej dobe to ešte nie je taký vek, aby babka zabúdala na hygienu. Ja mám v takom veku svokru a je to stramanda upravená, vyobliekaná, vývonaná.
Mozno staci nakupit poriadne save spodne pradlo, ake pouzivaju zeny pri inkontinencii...da sa to aj prat... pokial to nie je vela, pomoze to... a urcite to riesit najblizsia rodina - teda tvoji svokrovci...
Lenze ja neviem ako jej to mam povedat. Najradsej by som to povedala svokrovcom, lenze mne to pride, ze oni o nu vela zaujmu nemaju. Svokrovci k nej pridu raz za mesiac, podla mna tiez citia ten smrad, len akoby to chceli prehliadnut. Nejak mierne som to svokrovi (babicka je jeho mama) naznacila, a na to mi povedal, ze ona sa okupe. Moja svokra svoju svokru velmi nema v laske. Manzel ten to tiez nevidi, vraj stari ludia smrdia vzdy. Oni su taka rodina, ze o babicku velmi zaujem nemaju. A ja sa necitim na to, aby som vyberala spodne pradlo babicke. A nechcem, aby sa na mna urazila. Rodina o nu nema zaujem a ja jej poviem, ze smrdi.
Moja babička, keď ochorela, začala som jej asi vo veku 86 rokov kupovať inkontinenčné nohavičky. Tiež jej občas cvrklo, dovtedy používala obyčajné vložky, ale to nestačilo. Tieto nohavičky sú super. Vyzerajú ako naozajsné nohavičky, sú pohodlné a savé. Len treba pravidelne prezliekať, ak nemá častý únik moču alebo stolice, tak minimálne dvakrát denne. Moja babička ich najskôr nechcela, ale keď ich vyskúšala, mala ich rada. A odpadne aj starosť s praním týchto špinavých vecí. Vyzlečie, zahodí a dá si čisté. My sme mali konkrétne tieto. Babička mi umrela, takže ak by bol záujem, mám ešte asi 20 balíkov, čo viem posunúť, za 3 € za balík.
kazdy tak bude cuchat zial, chod k nej a pomoz jej sa poumyvat
A ešte mi napadlo. Ona sa možno necíti. Je zvyknutá na vlastný pach. Možno by pomohlo, keby ste jej kúpili nejaké voňavé sprchovacie gély, lebo niektoré ženy v tomto veku sa už na trhu s týmito prípravkami nevedia zorientovať. A možno sa ani nevládze poriadne poumývať. Možno šetrí vodu... Príčin môže byť viac.
Váš manžel by sa mohol porozprávať s vašou svokrou/svokrom a spoločne to vyriešiť. Neviem vy máte aký vzťah s babkou, ale sú to chúlostivé veci a babka si už nemusí cítiť vlastný telesný pach a od vás by to nemusela prijať najlepšie, cítila by sa zahanbená, resp. by si mohla domýšľať, že nechcete, aby k vám chodila na návštevu.
Ja nemam problem jej ich objednat alebo zajst kupit. Len ja sa necitim na to, aby som jej to vysvetlovala prave ja. Je to manzelova babicka, predtym sme sa videli parkrat a az teraz ako sme postavili dom, tak zacala k nam castejsie chodit (asi pol roka).
Mal by to s ňou riešiť človek, čo jej je citovo najbližší. Tak to skôr prijme a nebude to trápne ani jej, ani druhej strane.
@monika2012 Tak jej najblizsia osoba je svokor. Svokra ju neznasa. Mali tam spory o nejake majetky, dost su rozhadani, takze problemy babicky ich nezaujimaju. Ja som babicku pred svadbou videla parkrat, len ako sme vedla nej postavili dom, zacala chodit k nam - hrat sa s malym. To mi vobec nevadi, az na ten smrad. A vzhladom k tomu, ze my dve niesme az take blizke, bojim sa, ze ju urazim.
A preco si nevybavis na nu opatrovatelsky, zaroven od jej doktora uz ma narok na plienky (tie nohavickove,)cize ich bude mat zadarmo..a normalne ju osprchovala ,mozno sa potesi,ked povies ze jej umyjes chrbat vlasy ze taky relax bude mat ,este dodaj ze ste zeny nemusi mat blby pocit.
Myslím ale, že to lepšie prijme od ženy, ako od muža. Len to bude chcieť veľmi veľa taktu, ako to sformulovať, aby sa neurazila. Predsa nemôžeš po každej návšteve všetko prať. To sa dá spraviť raz za čas, ale nie 2x do týždňa.
Nič by som nepovedala. Myslím, že sa urazí. 🤷♀️
Viem o akom smrade hovoris, moja babka tiez tak smrdela. Uz sa moc neumyvala, ona sa necitila. Asi rok pred smrtou (90 rocna) uz byvala u mojich rodicov a ona si uz odmietala dat oprat veci, sedela v jednej bluzke tyzden, moja mama ju musela pol dna prehovarat aby sa nechala oprat.
Ale pokial byvala este sama, nosila som jej vzdy tie vlhcene obrusky, zaonacila som to tak, ze ved je v lete horuco, ked sa poti, nech sa s tymi obruskami poutiera, nemusi sa sprchovat.
Vies co, ono to nie je len tou inkontinenciou. Uz sa neciti, neumyva sa casto, neperie tolko. NEvedia si takyto starsi ludia kolkokrat uz ani upratat tak, mozno ak tam prides, tak tam je takyto puch vsade, ani vyvetrat to nejde. Cize ono vsetko je to napachnute, oblecenie ona.. Sestra moja to riesila dlho predlho, nakoniec prost emusela vyriadit, vyprat, babka nanestastie mala zdravotny problem, cize ju museli umyvat chvilu, cize aj ju umyla.. a smrad zmizol.
AJ v bytovke som mala takychto susedov. PResne viem o akej arome hovoris... Ja neviem si predstavit, ako bys om toto niekomu na navsteve povedala ze smrdi.. este tak zacat sa osivat, ze "necitite nieco" nieco tu hrozne smrdi, no nič.. neviem čo... atd... mozno sa zbada... ale neviem.
@lucia198811 Ja idem o pol roka do prace, ja si nemozem zobrat opatrovatelsky. A aj ked nic nemam proti nej, ja sa necitim na to, aby som ju sprchovala. My sme sa videli v zivote 10 krat a az teraz (dost kratku dobu) chodi k nam - hrat sa s malym. Ja k nej nemam taky vztah, ze by som jej dokazala povedat, ze smrdi.
Tak v tom pripade ked pride muz zavolat k vam aj babku a nech aj on zaciti,potom jej povie ked bude s nou sam....
Ak býva vedla v dome už dávno si jej mala pomáhať so sprchovaním a praním.Nie každá babka môže byť štramanda ako tu niekto písal.Spolupracovať so svokrou,je to jej dcéra? Taká pani už nezvláda ani prańie ani upratovanie ani seba,treba s nou porozprávať a ponúknuť pomoc...čo je na tom sprchovať inú ženu? ja som aj otca sprchovala,bolo to nutné,nevládal..ak k nám raz za čas príde smradlavý pacient,tak je to vizitka jeho rodiny,nie jeho starého chudáka.
Autorka ja ta chapem. Tiez by som mala problem riesit s babickou jej smrad. Hlavne ak ju poznas par mesiacov, je to pre teba cudzi clovek. Chodit ju sprchovat by mi bolo hlupe. A podla mna aj jej. Ved ty si vlastne len manzelka jej vnuka. Toto ma spravit najblizia rodina. Bohuzial, ta o nu nema zaujem. Neviem co poradit. Zaroven, nemozes prat vzdy vsetko kam si babicka sadne a coho sa chyti.
@janinah Ja ju lepsie poznam pol roka. Predtym sme sa nestykali a nepoznali takmer vobec. Ako sme sa tu stahovali, to bolo inak casovo narocne. Ja mam okrem toho pracu z domu na par hodin, o pol roka nastupujem normal do prace. Ako prve ma fakt nenapadlo ist vedla do domu k manzelovej babicke a tam ju sprchovat. Vsak to bol pre mna vtedy v podstate neznamy clovek.
@janinah ale prosim ta, mali sme prababku zomrela 94r zvladala uplne vsetko sama, jedina vec ktoru sme robili boli nakupy, ta by nam u nej nedovolila ani lyzicku umyt... cize podla veku sa to vobec neda povedat...
Plus si to velmi lahko predstavujes so starsimi pacientmi, to si casto neda povedat ani pomoct. Moj ex mal v BA otca a to bola katastrofa, cela rodina sa s nim vadila ale on sa neumyl tyzden ci leto ci zima, v nemocnici si s nim tiez nevedeli dat rady, mohli sa sestry aj pokrajat a jeho zena sa chuda hanbila ako pes. Vela starych si da povedat iba ked ich da dole niekt "cudzi" aj to im to musi najskor "dojst".
Juuuj nepríjemné. Skús jej povedať "babka ja vám pomôžem ak niečo treba nakúpiť alebo osprchovať ak niečo treba podať rucnik " asi tak nejako by som sa snažila. Držím palce
Celkom dosť argumentov prečo babke nepomôcť,ale žiadny ako to urobiť....čo som iné mohla aj čakať,že? každý sa stará sám o seba....a kto vlastne bude po babke dediť? kto ju dochová,ak raz zaľahne a ani vody sa sama nenapije? aha,však sú starobince...
@kate211 a prečo nie?,býva blízko,je doma,s mužom získala aj jeho rodinu,babka jej nemá byť cudzia,je u nich 3 x v t´ýždni a ona sa zmôže akurát na to,aby ju pohovárala na nete....smutné
Je to velmi neprijemne. Tiez by som to povedala jej detom, nech to s nou oni riešia. Mozno sa aj kupe, len si neperie oblecenie a este si sem-tam cvrkne. To byva najhorsie. Stari ludia sa casto necitia.
Autorka, ja si proste myslim, ze toto by s nou mala riesit najblizsia rodina. Ty k nej nemas vlastne ani pribuzensky vztah, len si si vzala jej vnuka. Ries to so svokrom - jej synom. Ak ti tu radia, ze s nastahovanim do domu mas sucasne prevziat plnu zodpovednost nad babickou, tak je to prehnane.
Sklanam sa pred autorkou, ze je taka empaticka, chapanliva a dobrosrdecna. Suhlasim s predchadzajucimi navrhmi, chce to citlivy pristup. Otazka je, ci ma babicka v dome teplo a stale teplu vodu? Ak ma v dome zimu, tak to je pochopitelne. Aj keby mala teplu vodu, tak sa nevyhreje v teplej vode a nelahne do mraznickovej ladovej postele. Taktiez pre nu to moze byt velka financna zataz nechat si vykurovat teply dom na prijatelnu teplotu. V tomto veku ludia potrebuju byt stale v teple, lebo ich skoli aj lahsie nachladnutie-chytia zapal cohokolvek a uz sa z toho len tak lahko nedostanu. Takze su naobliekani a len obcas sa prezlecu, zvycajne ked idu do lekara. Postarat sa o babicku je velmi slachetne a sebecke povahy to nepochopia nikdy. Ja by som jej skusila ponuknut u Vas doma napr. ak mate sprchu, s tym, ze predsa u nej nie je sprchovaci kut, ktory je bezpecnejsi ako vysoka vana a da sa do neho vlozit a plastova stolicka na ktoru si moze babicka sadnut, ukazat jej to. Aj keby sa babicka hned nerozhodla,tak sa jej to da ponuknut znovu s tym, ze uz je teplejsie a clovek je viac upoteny. Tie inkontinencne nohavicky urcite bude potrebne zakupit v druhom kroku a vysvetlit, ze to su zadarmo na predpis - co je zadarmo od lekara, to dochodcovia zvycajne prijmu lahsie.
@janinah No musím trochu oponovať...smradľavý pacient je len vizitka rodiny? Nemôžem súhlasiť. Mám skúsenosti s tým, že tí smradľaví pacienti (či už imobilní alebo mobilní) nemali celý život blízko k hygiene, a čím viac im človek dohováral a nástojil na zmene, tým viac oni odmietali...a smrdeli veselo ďalej. Problém umyť sa, vrátanie ústnej hygieny, problém dať si vyprať veci a vymeniť za čisté, dokonca mega problém vyprať posteľné prádlo - doslova natajnáša...takže tak. A ak sa už aj dostali v takom stave do nemocnice, nebola to veru chyba rodiny, tomu ver.
@janinah Pise, ze babicku videla pred nastahovanim 10x. Kupili pozemok a postavili dom a len preto, ze vedla je manzelova babicka, tak ma prekopat svoj denny rezim, prestat pracovat a chodit pomahat babicke so sprchovanim a starostilivostou? Len preto, ze svadbou ziskala celu jeho rodinu? To co je za nazor. Clovek svadbou neziska povinnosti k manzelovej rodine. Toto maju riesit deti babicky - svokor autorky, nie autorka sama.
Záleží aké máte vzťahy, ale podľa mňa povedať jej to. Určite sa to dá riešiť nejako, možno inkontinencnymi vložkami, ak by bol v tomto problém. Možno to má iné riešenie.