Autorita rodiča

16. sep 2021

Ahojte. Neviem aký mám dať tomu názov, ale prejdem k veci... Moja mama býva so svojou mamou čiže moja babka a mojich detí prababka... Vždy keď sme tam tak sa povadime... Prababka nerešpektuje to keď poviem ze zakázaný mobil, zakázané rozprávky, sladkosti.. Vždy mu da aj poza môj chrbát od posledného prípadu som tam nebola.. Jednoducho som sa rozhodla ze to nebudem tolerovať pokým nebudú tolerovať oni mňa.. Boli aj prípady nosiť jedlo von, sladké vody jest blbosti, jednoducho to ja nechcem.. Mne tým zničili detstvo a nechcem aby to tak mali aj moje deti... Ako by ste to vy riešili?
Lebo na jednej strane si poviem áno vadí mi to u tam neprídem, a na druhej strane si poviem, že už sú starý a nikto nevie dokedy budú medzi nami nech si deti užijú... Ale jednoducho podkopavaju mi autoritu a potom ja som zla v očiach mojich detí lebo ja im to nedovolím a oni im dajú.. Nemám problém im dat cukrík aj sladkú vodícku občas ale nie často jednoducho viem ze mne to pokazilo detstvo a nechcem ho pokaziť mojim deťom.. Jednoducho im dajú všetko čo si oni zmyslia a u nás doma to tak nefunguje mame pravidlá.. Aj sladkosť si musia zaslúžiť a nie len tak dat.. Deti nebijeme ale vieme ich potrestať tým ze nebudú mať rozpreavky a podobne.. . Ako by ste na to reagovali vy? Ďakujem za každý názor.

maminkasisa
16. sep 2021

ako si mala pokazené detstvo? Bola si obeznejsia?

laurikagab
16. sep 2021

Pochopim, keby si s nimi byvala,ale ak tam chodite len na navstevu, je pochopitelne, ze stari rodicia daju detom sladkost, kolac..ja mam tiez doma ine pravidla.

dusankomoj
16. sep 2021

Starý rodičia sú nato,aby rozmaznávali! Rozmaznavali nás a budeme to robiť aj my svojím vnúčatam. Treba si uvedomiť,že prababka tu nebude večne a dopriať jej to.Kedysi boli sladkosti vzácnejšie a teraz s nimi vyjadruje lásku a deťom sa dá vysvetliť,že existuje výnimka z pravidla,ktorá doma neplatí😉

spadnutaslivka
16. sep 2021

Dieťa nie je hlúpe, dobre vie rozlíšiť, že doma sú iné pravidlá, na výlete/návšteve sa dá urobiť výnimka. Ak máte večierku napr. o ôsmej večer, tak zo svadby pobežíte domov tak, aby ste o ôsmej ležali v posteliach? Asi tiež bude výnimka... Mimo to, život nikdy nebeží tak, ako si ho nalinkujeme. Ak vieš, že mali sladké u babky/prababky, tak im ty nedáš a hotovo. Zas tam určite nie ste každý deň. A áno, na výchovu sú rodičia, na rozmaznávanie starí rodičia. To dieťa, keď vyrastie, si z toho všetkého aj tak vezme len to, čo samé chce. Tak ako ty si sa rozhodla, že nechceš tvoje detstvo pre tvoje deti, tak možno oni si povedia, že nechcú také, aké mali oni. Alebo naopak im práve také bude vyhovovať a povedia si, že presne také chcú pre svoje deti. No stres 😉 A ako vravíš, prababka tu už asi dlho nebude...

dievcacitajucelist
16. sep 2021

Ja si pamätám na svoju babku...bola to najlepšia babka na svete 😊 tiež nám kupovala keksik vesnu, vlnky....a chlieb s maslom a kryštálovým cukrom mňam! Najkrajšie spomienky...žiadnu ujmu z toho nemám....moji rodičia taktiež to isté robili/robia pri mojich deťoch...veď keď tam chodíš sporadicky dopraj starkej tu radosť...neber sa až tak vážne 😉

ivca88
16. sep 2021

Tak sa s nimi dohodni, že žiadne dobosky, ale nech radšej spravia palacinky s lekvárom a má to aspoň ako obed. Tvarohové guľky s grankom a podobne sladké jedlá, ktorými vedia spraviť radosť dieťaťu
Alebo nejaký ovocny šalát. Hrozno, jabĺčko, banán a pod.
Alebo aj dobrý domáci koláčik.. veď to nie je zle.
My chodíme k babke vždy v nedeľu a dovolím deťom úplne všetko, lebo viem, že babka má strašnu radosť keď sa moje dievčatá napracú buchtami 😁🤗
Pokiaľ tam nie si každý deň, tak nechápem, čo je za problém.

bona_dea
16. sep 2021

Absolutne nesuhlasim s tym drystom, ze stari rodicia su na rozmaznavanie. Na vychove deti sa podiela cela rodina vratane tiet, ujov, starych rodicov. Pokial niekto nerespektuje pravidla a zasady rodicov, holt, treba to este raz vysvetlit a ak ani to nezabera, navstevy obmedzit na nutne minimum a strazit. Inak teda neviem si to predstavit. Nikto si nedovoli mojim detom dat nieco, s cim nesuhlasim.

A pardon, ale ze laska sa prejavuje sladkostami? To je uplne ujete. Babka nech sa nauci inak prejavovat lasku. Napr.tym, ze nebude podryvat autoritu rodicov a bude sa snazit robiy vsetko pre dobro vnucat/pravnucat.

bona_dea
16. sep 2021

@dievcacitajucelist hej, tiez nam babka kupovala sprostosti, keksik kazdy den, aj dva - tri, sladke obedy, malinovky,... ale ze by som si kvoli tomu myslela, ze je najlepsia babka na svete? To urcite k tomu nestaci.

dievcacitajucelist
16. sep 2021

@bona_dea to bol len jeden z mnohých dôvodov prečo si myslím, že bola moja babka najlepšia na svete....

dievcacitajucelist
16. sep 2021

@bona_dea 🤣🤣🤣🤣

thereisabear
16. sep 2021

A ako často tam chodíte?
Ono zas robiť zo sladkostí niečo super výnimočné, čo si treba zaslúžiť, tiež nie je úplne najlepšie...

otazka1
16. sep 2021

A ty chceš byt aká babka?

marseillefan
16. sep 2021

Moja tiež bojovala proti babke, ale potom zistila, že to nemá zmysel.. a že najlepšie je to proste tolerovať. Keď sa s tým zmierila, všetci boli potom šťastnejší...

kvetinka75
16. sep 2021

veď keď vieš, že tam pôjdeš tak nedaj deťom doma sladké, alebo pár dní. Doma si rob čo chceš a keď tam idete, predpokladám že na pár hodín, tak nech niečo dajú. Keby ste bývali spolu a dávali by im to od rána do večera každý deň, tak nepoviem, ale na návšteve?

fleur1111
16. sep 2021

Nemá význam sa s nimi hádať. Ak chce babka prejaviť lásku svojim vnúčatám, tak jej povedz nech nekupuje sladkosti, ale napr iné veci, takému dieťaťu stačia aj nejaké nálepky do albumu a podobne veci. Nemusí to byt nič drahé a deťom to spraví väčšiu radosť ako sladkosť.

kvetinka75
16. sep 2021

zaujímavé, že kedysi tie matky neriešili čo sa deje u babiek. Ja som chodila na prázdniny k jednej babke, k druhej a nikto nezisťoval čo som tam jedla, koľko som zjedla. Jednoducho , prispôsobila som sa tomu, čo varila babka. Mama tiež nezisťovala čo a koľko sladkostí mi dala, ale je pravda, že babka veľmi na sladkosti nebola a mne to nejako ani nechýbalo, prednejšie mi bolo, že tam boli kámošky ako tie sladkosti.

dusankomoj
16. sep 2021

@bona_dea amen😇

macik166
16. sep 2021

Teba by som nechcela za matku....aj neskôr ako svokra a babka asi nebudeš stat za nič. Chudata tvoje deti.

autor
16. sep 2021

@bona_dea wow no konečne niekto ako ja.. Ja si to tiež myslím presne ako ty.. A tu nejde len o jedlo, ale aj o to co im ja zákaze a oni povolia alebo urobia to poza môj chrbát a absolútne sa mi to nepáči ticho aby to mama nevidela nepočula... To sa myslím si ze nerobí..

@macik166 mne je ľúto teba..

fotoarch
16. sep 2021

na Slovensku je problem s autoritou... 40 rocna mamka je pre jej babku v 80 rokoch detsko , pre jej mamu je este so slabymi skusenostami. Zvacsa je to o bezrespektu, ktory ked si vykomunikuje povedia ti ze prehanas, ze ta toleruju atd.... Je to nefer, ale deje sa to v rodinach bezne so starymi rodicmi .... Ak je dietatko nebodaj obezne a babka mu denne vtisne horlaku a prababka margotku tak hnev rodica je opravneny... JA som neuspela, zelam ti viac stastia 😀
Pikuska z prazdnin - on neobol na pocitaci vkuse - telka satelit nonstop sa nerata, vsak sme boli aj na vylete ... Proste po vylete nevladzu tesia sa s pritomnosti vnucat, pozapinaju, telku, mobil PC a oddychuju do vecera .. Chybu nevidia, objektivne nevladzu, dieta si pytali aj non stop

nikuska744
16. sep 2021

Môžem vedieť ako ti to zničilo detstvo?

mabenn
16. sep 2021

Ja mam doma v skrini asi 15 brumikov co babka vzdy posle po muzovi alebo nam da ked prideme...sem tam zjem, sem tam dam malemu, sem tam vyhodim po zaruke a vzdy sa to doplni...to ma len 3roky

sense
16. sep 2021

Nie je s babkou ani prababkou každý deň tak neriešim... A nezakazujem babke ani orababke à dieťa veľmi dobre vie ze to co je u babky je výnimočne a doma to tak nie je a nebude

hederamonstera
16. sep 2021

Tiez som za to, ze sladkosti by mali mat deti co najmenej, lebo ide o zdravie, ale podla mna moc tlacis na pilu - ako casto tam chodite? Ak raz za cas, neboj sa doverovat detom a nech si to u tej babky uziju. To neznamena, ze hned sa rozdivocia. Treba vysvetlit, ze u vas doma su ine pravidla ako u babky. Nekazte si pekne chvile egom😊 ono naozaj je pravda, ze voci tlaku vznika protitlak (a to plati aj o tvojich zakazoch)

ckocka
16. sep 2021

A budeš svoje deti striktne izolovať od všetkých zlých vplyvov okolitého sveta podrievajúcich tvoju autoritu? Alebo to budeš aplikovať iba na svojich rodičov a prarodičov?

dusankomoj
16. sep 2021

Prepáč,ale chcela si všetky názory,nie iba tie čo ťa podporia! Skôr to vyzerá,že ťa viac mrzí to,že babky sa správajú k tebe,akoby si bola ešte stále dieťa a s prehľadom ťa ignorujú a robia si po svojom. Buď tam s deťmi nechoď,alebo sa trošku prispôsob.Pretože keď prababka zo svojho dôchodku kúpi deťom sladkosti,tak to je prejav lásky.

maryon1
16. sep 2021

Ako to myslíš, že ti to zničilo detstvo? pár príkladov by ma zaujímalo.

bona_dea
16. sep 2021

@dusankomoj chudera babka, ktorá je tak emocionálne plytká, že nevie inak lásku prejaviť.

Že sa má prispôsobiť? Žartuješ? Prispôsobiť výchove rodičov sa majú ostatní.

Nevidím dôvod, prečo keď chce babka silou mocou prejavovať lásku kupovaním čohokoľvek, prečo sa proste matky detí neopýta, čo majú radi a čo by im mohla kúpiť. Bude aj vlk sýty, aj ovca celá.

bona_dea
16. sep 2021

U nás to neexistije a existovať ani nebude. Musíš trvať na svojom, pridať pár argumentov, prečo si to neželáš a upozorniť, že v prípade nerešpektovania obmedzíte návštevy.

ckocka
16. sep 2021

@bona_dea Emocionálne plytkej babke bude úplne jedno že ich neuvidí.