Auto priateľa verzus auto od rodičov

20. júl 2023

Dievcence poradte co by ste vy urobili. Moji rodicia kupili davnejsie auto ktore ma plnu vybavu a slubili ze ked si budu kupovat nove daju mi ho. Nasla som si priatela ktory ma 2 auta. Po asi 3/4 roka mi jedno auto posunul kedze je to sice starsie auto ako maju moji rodicia ale s plnou vybavou. Pre porovnanie.
Rodicia - Peugeot 207sw combi 2008 s vybavou a priatel mi zapozicial passata rok 1998. Rodicia maju auto v super stave myslim vizualne ale treba ho spravit kedze nieco s nim neni ok. Priatel auto svoje opravil aby som na nom mohla jazdit ALE!
Jeho auto je pisane na neho takze je jeho. Poistku platim zan ja. Lenze ja mam svoje auto fabiu ktoru som odstavila kedze v lete by som sa v nom uvarila a ani velkostne mi nevyhovuje. Problem nastal v tom ze nasi uz kupili nove auto a chcu mi dat ich paugeota kgory by bol pisany na mna teda by to bolo moje auto. Priatel mi ale vycita, ze naco opravoval passata ked budem mat peugeota. Teraz neviem co robit. Viem ze to vyzera nevdacne ale ak predam moju fabiu a aj peugeota ja na papieri nebudem mat ziadne auto.
Poradte mi ako by ste to riesili VY? Ja som od neho auto nepytala lenze financne neutiahnem 3 auta.

janka608
20. júl 2023

Priatelovi auto vrat a nechaj si to od rodicov. Raz sa moze stat byvalym ale rodicia rodicmi ostanu. Passata nech priatel preda, oplati sa ti mat auto na tvoje meno.

autor
20. júl 2023

@janka608 lenze mi vycita ze don dal kopu penazi

prasiatko30
20. júl 2023

vsak nech preda on to svoje auto a ty tvoju fabiu a nechas si peugeota od rodicov

janka608
20. júl 2023

Ak to spravne chapem, Peugeot od rodicov je novsie auto. Priatelovi vysvetli, ze si si to premyslela a passata moze predat a mozete ist za to napriklad na dovolenku. Chapem, ze nechcem az si mysli ze si nevdacna, ale vies, nahodou sa nieco stane ( nechcem predpovedat rozchod ale treba vzdy predvidat) a ty budes bez vlastneho.

syslik81
20. júl 2023

priatel nechnech priatel auto preda ... ty si vezmi od rodicov predaj to svoje a peniaze daj do opravy .. tvoje je tvoje ..priatelove bude stale jeho

autor
20. júl 2023

@prasiatko30 ja tu fabiu chcem tak ci tak predat len mi je luto toho passata a navyse toho peugeota treba dat spravit a on neviem ci bude ochotny

lenuska9999
20. júl 2023

Tak keď ti vyčíta, že doňho dal kopec peňazí, nech ho preda a vráti sa mu aspoň niečo. Vezmi si auto od rodičov, to ti nikto nevezme. S priateľom sa môžeš rozísť a keďže je auto písané nanho, nebudeš mať nič. Okrem toho môžeš mať o 9 rokov novšie auto ako to, ktoré ti dal on. Veď asi si nenechala nejaky vrak z roku 98 a budeš doň ďalej slepo pchať peniaze ako on. Lebo staré auto sa kazia, jednoducho je to tak. A Fabiu tiež predaj a máš pokoj. Budeš mať aspoň niečo pre seba do vrecka

maryetta
20. júl 2023

Ved tym padom ze je auto opravene tak moze predat s cistym svedomim.
Ako ono ja zalezi ci je niektore “lepsie” pre teba na samotne soferovanie alebo ti je to jedno.
Ak jedno tak by som radsej brala auto od rodicov a mala proste to svoje.

autor
20. júl 2023

@syslik81 len on ze nechce drzat dve auta lenze ja tiez nemienim drzat 3 auta

syslik81
20. júl 2023

ved nemusi-nech ho preda..

doriiis
20. júl 2023

Ja som asi divná ale nevybrala by som si ani jedno.Znacky nekomentujem ALE podstata je,že šoférovať VLASTNE auto je jeden z tých naj pocitov na svete.

mpg
20. júl 2023

Ja by som fabiu a aj Peugeota predala a chodila by som na priateľovom, ak vychádzate dobre. A peniaze by som si nechala na účte pre prípad, žeby ste sa rozišli. Potom by som si kúpila nejaké svoje.

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
lenkakoc444
20. júl 2023

Vyber si ktore ti viac vyhovuje. Ja by som Peugeot ani zadarmo nechcela ale to som ja. Ak chces mat nutne na seba pisane auto tak povedz obom, ze dakujes ale kupis si auto sama za svoje peniaze.

aalt
20. júl 2023

Tak predaj pezota a passata odkup a nechaj prepisat ... ale inac obe auta su stare a je len otazkou casu, kedy sa ich opravovat prestane oplatit. Riesis ci 15 alebo 25 rocne auto. Nechaj si to, ktore ma sancu sluzit dlhsie. Kolko maju najazdene? V ktorom sa ti lepsie jazdi? Prejdu cez kazdu dalsiu STK?

kacena4
20. júl 2023

ak chces vlastnit auto a si spokojna s autom od priatela predaj rodicovske a odkup si priateľovo nech je tvoje

kaktusik007
20. júl 2023

priatel opravoval toho passata s tym, ze na nom budes jazdit ty? a ty si s tym suhlasila? a medzitym kupili tvoji rodicia auto a toto ti posunuli?

ono aj chronologia je dolezita, ak to bolo ako pisem chapem ze priatel je vytoceny, ze zbytocne opravoval auto, lebo ma pravdu. Na druhu stranu by mal pochopit, ze 25 rocne auto je uz sunt - lebo vsetko nad 20 rokov je v podstate veteran.

ktore si vybrat? to ti neporadim, ja auta kupujem nove 🤷🏼‍♀️

janinah
20. júl 2023

Auto z r. 1998 nemá čo robiť ne ceste a tie opravy dlho nevydržia,bude treba doň len dokladať.S hlbokou vďakou by som zobrala obe, /miláčik,daruješ mi to auto a teda môžem s ním urobiť čo považujem za najbezpečnejšie? ak nie,tak ho odkúpim,ved má cenu neveľku// obe predala a kupila niečo poriadne teda podstatne novšie.

tykat
20. júl 2023

Same rarohy, jedno 15r, druhe 25r, fabia bez klimy... predat fabiu aj to od rodicov a kupit jedno poriadne.
A to 25r nech si manazuje priatel. Do takeho by som sa bala sadnut aj ako spolujazdec.

lija22
20. júl 2023

pasat z 98 to znie ako dobra truhla. tiez by som sa obavala ci prejdu stk za rok, za tri.. vsetko stare rite

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
milanemila
20. júl 2023

Namiesto 3 starych vrakov by som si kupila nejake ekonomickejsie a ekologickejsie 1 auto a hotovo 🤷🏼‍♀️

lenka.25
20. júl 2023

No poviem ti to tak ako to je , netuším koľko € vrazil priateľ do opravy passatu , ale to auto nemá už žiadnu hodnotu , čiže mal si priateľ najskôr spočítať , či sa mu vôbec oplati do neho vrážať . A keďže je papierovo jeho , tak nemáš čo riešiť . Rodičia ti chcú pomôcť ,ponúkli to auto , ktoré buď tvoje , predaj fábiu a daj si dokopy svoj Peugeot .

sissy27
20. júl 2023

Passat nech si panko necha ked ti uz teraz vykrikuje, ze kvoli tebe do toho investoval… auto asi starsie ako ty a tvari sa ako keby ti novy mercedes prenechal 🙄 in
Fabiu predaj, rodicovsky peugeot este chvilu posluzi a medzitym setri na nieco novsie…
A ci on bude ochotny - ochotny co? Investovat do opravy dalsieho auta, navyse tvojho? A preco by mal? Ak chces opicku, musis mat aj na banany..

kristinapetronela
20. júl 2023

Vyčíta ti niečo ? Už by nebol môj priateľ

kornelies
21. júl 2023

25 rocne auto??? Maximalne na vozenie cementu, ak by som stavala dom. (Cement myslim obrazne).To vazne opravoval? Mna by urazil takou starou drchou, sorry. 🫣 Uz rodicovske auto ma nieco za sebou. Predaj Fabiu, priatel nech preda Passata ( bude rad, ak mu niekdo da 200E) a uz ho neries. Dnes priatel existuje, zajtra nemusi.

kristiii
21. júl 2023

Fakt by ma zaujímalo, či ste si ozaj všetky za mladi kupovali hneď nové alebo minimálne zanovne autá. Lebo radí sa tu veľmi pravdepodobne mladej babe s mladým, ale predpokladám šikovným chalanom, aspoň ak som teda pochopila správne, že toho passata dával dokopy on a on by bol schopný, len nevie či aj ochotný dať dokopy aj ten Peugeot. Na ktorom sa ti jazdí lepšie, ktoré ti viac vyhovuje?

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kaktusik007
21. júl 2023

@kristiii ano. v 23 rokoch som si kupila prve auto. Nove. Moj vtedajsi manzel mal 15 rocne, to este sluzilo, nechal si ho este par rokov cisto ako priblizovadlo.
nevidim ekonomicky zmysel davat peniaze na opravu 25 rocneho auta. Ja sa na auto potrebujem spolahnut, nie ze mi klakne niekde na cestach.
Na druhu stranu - najazdim pravidelne rocne takmer 20 tisic, takze je to moj uhol pohladu. Ak autorka spravi horko - tazko 5, ma ine naroky na auto ako ja. Rovnako ako ine naroky na auto ma moj brat, ktory dava 40 tisic kilometrov rocne - je to prirodzene.

hugger
21. júl 2023

Väčšina názorov ktore tu dostanes bude cez peniaze a poradia ti v zmysle
lepsie auto = lepsi clovek.

Skus si pred rozhodnutim pre seba zodpovedat na tieto otazky:

Kolko km mas najazdene, ake auto sa najviac hodi na tvoj jazdny styl a zrucnosti? Si novacik ktory ma pred sebou este 100000 km otlkania auta po vymoloch alebo si profesiaonalny vodic?

Akok velmi su na prijati daru zainteresovani rodicia a partner? Koho zranis viac ked odmietnes jeho ponuku? A ktore zranenie bude viac trapit teba?

Vadia tvojmu priatelovi peniaze ktore investoval do passatu alebo svoje usilie, nasadenie, snahu potesit ta?

Ak si vezmes auto od priatela je velmi pravdepodobne ze bude zan citit vacsiu zodpovednost a bude sa on starat viac nez o auto od rodicov. Si pripravena prevziat na seba cast zodpovednosti alebo preferujes pohodlie toho ze partner sa o auto postara?

V sucasnosti prechadzame krizou muzstva kedze zeny sa o seba vedia postarat same a muzov takmer nepotrebuju. Ty mas jedinecnu sancu poskytnut svojmu partnerovi zdroj sebahodnoty ked ocenis jeho schopnost opravovat/starat sa o auta v tvojom zivote. Chces tu sancu vyuzit alebo chces ist cestou boja o to kto ma vo vztahu vacsiu hodnotu?

Do akej miery ta oslovuje postoj @doriiis ze auto tebou vlastnene ti dava zivotnu slobodu? Viem to pochopit, ak to vidis rovnako ktorekolvek auto si vyberies stan sa jeho vlastnikom.

Poznamka bokom: Uvedomujes si aka sexi je mlada zena v rozpadavajucom sa starom aute? Je v tom kus zranitelnosti ktory oslovi kazdeho muza. 😉

Na zaver: netrap sa rozhodovanim prilis, jedno ci druhe, stale je to len kus plechu na kolesach. 😀