Ahojte potrebujem radu, s manzelom sa snazime o babetko myslim ze som tehotna kramy mam dostat az 8.2 test si nechcem robit kedze je skoro a asi nic neukaze, moj problem je ze mam velmy tazku pracu a ked som tehotna nemala by som tam pracovat. A este sa mi ponuka prilezitost robit postarku. Ked by som isla na marodku potom by som nemohla nastupit na nove miesto poradte co robit dakujem
@janickacrazy dakujem len ked budem v praci dviham tam tazke bojim sa aby sadaco nestalo
A ked odides z roboty a nebudes tehotna, co potom? Nerob unahlene zavery, kym nevies ci si alebo nie si tehotna. Najskor zisti, ci si tehotna a potom to s gynekologom ries.
mnohe zeny v praci dvihaju a na zaciatku tehu maloktora vie, ze je tehu. a su aj mamicky malych deticiek, ktore tiez dvihaju. kamoska dvihala dceru, ktora mala v 2r 19kg. a ked mala 2r+3m sa jej narodila druha dcera. a nezdvihni 2r dieta, nepochopi to, ak odmietnes. tiez ja som v praci dvihala. ak je babo zivotaschopne, vydrzi.
Mám doma dcéru, ktorá mala v čase mojho otehotnenia rok a pol a 11kg, nosila som ju vtedy, nosím aj teraz. Noseniu "z plezíru" sa snažím vyhýbať. Radšej pomojkám v sede atď. Ale pri niektorých úkonoch proste musím. Dennodenne do vane, prezliecť, prebaliť, do autosedačky, kočíka,.... aktuálne som 21tt a všetko ok. Určite tým neublížiš hniezdiacemu sa embryu. A keď už budeš vedieť, šup doktorovi po razítko na PN, alebo riešiť so zamestnávateľom preradenie na inú pozíciu.
Skús si zobrať PN na 2 týždne, kým test alebo krv ukážu realitu. Pri ťažkej práci vybavíš na chrbticu. Potom buď ostaň na PN alebo zmeň prácu. Počítaj však, že ako poštárka isto zarobíš menej a z tejto sumy by Ti potom vypočítali materské.
Ak by si v súčasnej práci skončila a do novej nenastúpila, môžeš čerpať podporu pri odpracovaní 2 rokov zo 4 alebo tiež ísť na PN. Ochranná lehota z dôvodu tehotenstva je 8 mesiacov, dokedy musíš nastúpiť na materskú. Takže Ti vyjde nárok na PN aj na materskú.
Máš dobrú kamarátku podnikateľku? Aj to by sa potom dalo krásne využiť v tvoj prospech
Čo je ťažké? 30kg balíky? Keď je žena tehotná, neznamená že nemôže dvíhať , určite počkaj do testov a potom panikár ;)
Na začiatku tehu som musela dvihat našu 48 kilovu fenu, lebo sa už nevládala postaviť, musela som jej pomahat 3 poschodia hore do bytu. Ku koncu už vôbec nevládala chodit, museli sme ju v plachte nosiť von vyvencit, na veterinu a nič sa nestalo, zase to preháňať nemusis. Zatiaľ je to len zhluk buniek a možno ani nič, keď si len necelý tyzden po oplodnení, takze zbytočne nepreháňaj. Potom požiadaj zamestnávateľa nech ti najde inu vhodnú prácu z dôvodu, že si tehotna.
Hlavne počkaj, či si skutočne tehotná. Na začiatku ani plno žien nevie, či sú, a robia všetko, ako predtým. Ak by si bola, tak potom rieš, ale zase nepreháňať to, samozrejme, že nie 50 kilove veci, ale normálne všetko sa dá. Ak je plod zdravý, udrží sa, ak je poškodený, aj tak by si jeho odchod neovplyvnila
Toto mi pride ako ten vtip s blondynou v autobuse. Pani, pustite ma sadnut, som tehotna. Ano, a v kolkom ste, vobec to na vas nevidno. 10 minut.
Dakujem za nazory robim ukladacku cize 8hodin na nohach zohnuta na inu poziciu ma vobec neda kedze nema kde mam len polovicnu zmluvu . myslym ze som tehotna uz asi 5den ma boli brucho ako pred ms. Stale pred ms uz 2tyzdne som mala bolestive prsia teraz nic . ako postarka budem robit iba 5hod a to v dedine zarobkovo skoro rovnako.
No pokiaľ to máš platovo rovnako tak zober poštárku....Len si uvedom že ak náhodou budeš tehotná a budeš v skúš.dobe v novej práci môžu ti kedykoľvek ukončiť PP napriek tomu že si tehotná...Takže ak by si bola tehotná, tak počas skúš.doby to v novej práci nehovor....Na PN ťa lekár len pre podozrenie že si tehotná nevypíše....Treba týždeň-dva počkať(môžeš si zobrať dovolenku) a potom si urobiť test....To že ťa bolí brucho neznamená hneď tehotenstvo😉
Ukladačku? To je prosím aké povolanie? 1x počujem, prepáč.
inak neviem, či je to dobrý nápad s tou poštárkou, lebo teda naša poštárka chodí na bicykli po celej dedine a ak si tehotná, tak to nebude bohviečo a tiež nosí ťažké balíky a hlavne budeš v skúšobnej dobe a možu ťa vyhodiť, ked prídu na to , že si tehu a ked ti bude zle, tak nato prídu veľmi rýchlo
@mogaa
@vilma7
@janickacrazy este upresnim ta postarka ke len na zastup na par mesiacov
Ukladacka dreva
Myslim ze si urobim aj tak test zajtra a podla vysledku sa zariadim dakujem za nazory a rady
@lentilkaxxx mozes mi napisat blizsie info o k tomu ak mam kamosku podnikatelku?
Moja babicka robila v hore - vysadzala stromceky a skladala dreva na odvoz, a mala 3 zdrave deti. Myslim, ze sa trapis zbytocne, ze by si mala problem s babom. Pokial zistis ze si tehotna, mozes sa dat vypisat, ze robis tazku pracu ktora moze ohrozit dieta, a pojdes na PN do konca tehotenstva. Takto to robia sestricky na operacnych saloch alebo inych rizikovych oddeleniach.
@kittykat22 no len niekedy babicky mali deti v mladom veku aj to bola uplne ina doba a dakujem
Ešte je tu možnosť max. materská... Len je potrebné mať vyšší príjem 90dni.
Ak skončíš v zamestnaní a začneš nové, ak budeš mať vymeriavací základ v tomto prac.pomere min.90 dní, bude sa ti materská alebo PN počítať z tohto prac.pomeru. Dohodnes sa s kamarátkou, že ťa zamestná. Dáš jej prachy na odvody, ono sa Ti to niekoľkonásobne vráti. Prihlási Ťa napríklad 25.v mesiaci. Povedzme že vo februári. Za tie 3 dní zaplatí ti výplatu akože z max.vymeriavacieho základu. V marci a apríli tiež. 29.sa hodiš na PN. Nárok na PN z tohto prac .pomeru budeš mať nárok, keďže PP trvá nad 90 dní. Ale pre výpočet PN sa bude počítať vymeriavací základ odo dňa nástupu do konca ukončeného mesiaca, tj. 25.2.-30.04. Z toho vyplýva, že za máj už nemusíš platiť z maxima, ale aby to nebolo nápadné, tak napr.daš len zo 700 eciek. 29.sa dáš na PN, kde ti prvých 10 dní zaplatí zamestnávateľ (dobre, dáš jej tie prachy, ona ti ich pošle) a potom ti to platí Soc.poistovna vo výške 55% z vymeriavacieho základu. A pri nástupe na materskú dostaneš 75% z vymeriavacieho základu. Aj pocas tej PN môžete ukončiť prac .pomer. V prípade, že chceš 2 deti za sebou (reťazový pôrod), prac.pomer zanechať. Len ti vznikne nárok na dovolenku, ale to už by ste poriešili.
Toto je situácia, ak si v minulom zamestnaní zarábala napr.800 eciek, ale chceš materskú z 2000 eur.
To len ako príklad..... ;)
Na tu PN sa dáš 29.mája. Ten máj mi tam vypadol
Ak sa niekoľko rokov snažíte o dieťa a nedarí sa, ťažko Ťa pochopí žena, ktorá sa pozrie chlapovi na trenky a je tehotná. Chcem vidieť, ktorá by ochotne išla robiť tvoju prácu. Nechcem haniť nikoho prácu, ale zo svojej profesie viem, ako ťažko sa obsadzujú profesie naročné na fyzickú alebo psychickú prácu, prípadne zmennosť alebo vzdialené miesto výkonu.
U nás to tiež bol niekoľkoročný maratón snaženia. Za vitamíny a kadejaké prípravky sme vyvalili fakt ťažké prachy. Až som po 11 rokoch sekla s prácou, kde som bola často aj 14 hodín denne vrátane víkendov, na telefóne 24 hodín a na mailoch do 21.00 a pohotovosť pre prípad úrazu nonstop (hej, miesto posteľných aktivít v čase ovulacie som napr. o desiatej večer letela na firmu, vyzdvihla zranenu zamestnankyňu, valila s ňou na pohotovosť a potom domov. Nalietaných 100 km, hádka na pohotovosti, príchod domov o 4 ráno. O 7.00 som už sedela na porade u šéfa). Počítač a tlačiareň som už ani doma nevypinala, mobil vrieskal viac, ako bol ticho. Nonstop finančné analýzy, personálne a mzdové problémy . V lete som už mala 5 kg dole a stav na lexaurin. Tak som s tým po rokoch praštila, zobrala 2 mesiace dovolenky, ktorú som tlačila pred sebou. A šup, naraz som tehotná. Manžel ma už do roboty nepustí. Vie, že aby som mala nadpriemernú mzdu, zas by to bol podobný záhul a po tých rokoch čakania si nedovolíme tehotenstvo ohroziť. A zobrať menej platenú prácu by znamenalo pokaziť si PN aj materskú a to sa mi vôbec neoplatí. Nehovoriac, že nevoľnosti mám od 6.týždňa.
Preto kašli na tie negatívne komentáre, a ak si tehotná, zariaď sa podľa seba. Nikto za teba to dieťa nevynosí a neporodí. Nikto za teba nebude žiť tvoj život. Každého zaujíma len svoje šťastie. Na ostatných sa tak maximálne pobavia a vytešujú sa, že im je dobre. Je to sprosté, ale je to tak.
Držím Ti palce, budúca mamina 🙂
Ak aj nie si tehotná, ale snažíte sa o bábätko, tak tú prácu zmeň. Najmä keď sa ti naskytla príležitosť robiť niečo ľahšie. Možno za pár mesiacov už taká príležitosti nebude. To čo robíš teraz rozhodne nie je pre tehotné. Dieťa by malo byť na prvom mieste. Všeličo sa môže stať a potom je už neskoro plakať.
@lentilkaxxx
@martinajurkechova
@lentilkaxxx dakujem vam no rano som si robila test a vysla druha ciarka len taka slabulinka. Fuha toto by bol skvely napad ale skadial zobrat tolko vela penazi to mozu len ti ktory zarabaju vela a ja tam nepatrim doteraz som mala uplne najnizsi zaklad a teraz aj keby som si pozicala tie peniaze to by mi platilo?
Ak si tehotná, tak ťa na poštu nezoberú a okrem toho aj tam semtam nosíš ťažké veci a tehotná chodiť s poštou, nič moc. Však si kúp test a bzdeš vedieť.
Ak máš slabú čiarku, počkaj 2-3dni a keď bude silnejšia, gynakológ ....môže ťa vypísať ak mu povieš akú máš prácu, ale nemusí....tehotenstvo samo o sebe nie je choroba
no super. ak sa ti budu ciarky zosilovat ( rob testy zatial vzdy len rano, moc je nocentrovanejsi a obsahuje viac HCG hormonu ), tak hned na gyndu a povedz dr o tvojej tazkej praci. ak je dr normlany/normalna, tka ta vypise na PN.
hlavne počkaj, či si ozaj tehu, urob si test a uvidíš, čo potom