Árie v bytovom dome

19. nov 2023

Jedna suseda ktorá býva pod nami neustále spieva Árie. Už som za ňou bola 2 X poprosila som ju nech spieva aspoň po piatej, že mi vždy zobudí dieťa, plus ja robím aj nočné služby. Chvíľu to praktizovala, ale po mesiaci opäť.
Je nejaká možnosť ako by som ju v Tom právne mohla zastaviť?

martinmmartin
19. nov 2023

mimo nocneho pokoja si moze spievat non stop co chce ako hlasno chce

autor
19. nov 2023

@martinmmartin to nieje pravda. Bráni v plnohodnotnom užívaní svojho majetku. Prerabanie sa na to nevzťahuje.

roja01
19. nov 2023

Napis list, kde ju ziadas o ohladuplnost a daj to podpisat vsetkym susedom vo vchodu. Ty musis zacat a prva podpisat.

autor
19. nov 2023

@roja01 ďakujem 🙂, tiež som rozmýšľala nad touto cestou, akurát som rozmýšľala, čo ak by to aj tak porušila

anjelicek26
19. nov 2023

Ona nic neporusuje a nerusi nocny klud. Ze je to brutal otravne chapem, ale nemas na to paky...

sasa1310
19. nov 2023

právne neexistuje nič. Resp. existuje, ale tento prípad sa toho netýka. To by musela mravnostne otravovať viacero susedov, k tomu niekoľkokrát by musela prísť polícia a až vtedy by to mohlo ísť na súdne konanie. Že si niekto spieva cez deň, k tomu ti aj policajti zaklopkajú na čelo, že čo od nich chceš.

sasa1310
19. nov 2023

@roja01 a čo jej to pomôže?

roja01
19. nov 2023

@sasa1310 spevacka zisti, ze ide na nervy vsetkym a pokial nema psychicku chorobu, tak sa prisposobi. V pripade, ze neprestane, moze to byt podklad napr. pre upozornenie aj od spravcu atd.

stellarstar
19. nov 2023

A čo chceš? Veď ona nič neporušuje. Ak sa nemýlim od 7 do 22 nie je nočný klud to si môže robiť čo sa jej zachce a ked si bude púšťať techno tak je to jej vec. Jedine ze by presiahla db

luliu
19. nov 2023

Nemôžeš nič, ak ti ona nebude chcieť vyjsť v ústrety. Ani právne. Ona nič neporušuje. Svojim spevom ti určite nebráni vo využívaní majetku

bolarazjedna
19. nov 2023

Poznáš ten príbeh zo Štúrova? Jedna obyvateľka viac než desaťročie terorizovala celú ulicu púštaním árii v rádiu s maximálnou dovolenou rýchlosťou, každý Boží deň od rána do 22:00, čo cez týždeň, či cez víkend, či sviatok. Celá ulica tým trpela, písali sťažnosti, riešili s políciou, no nič nemohli, lebo nočný kľud nerušila a vždy dbala na to, aby neprekročila dovolené decibely cez deň . Viackrát to bolo aj medializované. Ľudia z ulice mali neskôr aj zdravotné problémy, ktoré pripisovali dlhodobému stresu práve kvôli tomu, keďže ich to rušilo v normálnom užívaní života a v oddychu (skoré infarkty, zvýšený výskyt rakoviny na ulici).
Takže obávam sa, že buď sa s ňou dá slušne dohodnúť, alebo nijako.

viera321
19. nov 2023

ja sa vám baby fakt čudujem, ako môžete napísať, len tak z brucha, že si každý cez deň môže robiť, čo chce, to si fakt myslíte, že keď jeden začne spievať, druhý pustí rádio, tretí začne vŕtať, štvrtý začne búchať, piaty hento, šiesty tamto, že je to ok, a takto to bude pokračovať ďalej? Nepíšem, že je to jednoduché riešiť, ale to sú dve diametrálne odlišné veci.
Keď niečo napíšete, aspoň si to, pri všetkej úcte k vašim názorom, overte. Kde, prosím, v občianskom zákonníku je písané, že si človek si môže v byte, v dome robiť cez deň, čo chce, a dodržiavať len nočný kľud? Prečítajte si občiansky zákonník, kde je vyslovene napísané, že nemôžete obťažovať susedov ani cez deň, tu je citácia, trochu dlhšia, ale stojí za to si ju prečítať.
V zmysle § 127, ods. 1 Občianskeho zákonníka ,, Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok. môže nezákonný zásah predbežne zakázať, alebo môže uložiť, aby bol obnovený predošlý stav.

A tu napr. jedna právna odpoveď na dotaz ohľadne tiež jedného nespratného suseda /riešil sa tam hluk a prach v jednom RD/:

Pokiaľ Vás sused obťažuje hlukom, prachom máte právo sa obrátiť na obec /v meste je to samozrejme tiež myslené ako obec, pozn. autora/. Obec nezákonný zásah môže predbežne zakázať. Môžete tiež podať na súd žalobu, v ktorej navrhnete aby súd vlastníkovi veci uložil povinnosť zdržať sa neoprávneného zásahu. Ak hrozí vážne nebezpečenstvo škody, súd môže uložiť povinnosť vykonať vhodné a primerané opatrenie na odvrátenie hroziacej škody.

Pred chvíľou jedna diskutujúca pridala skúsenosť zo Štúrova, ale to bola myslím jedna extrémna situácia a závisí od ľudí, čo ju riešia, od obce, súdov, policajtov. Ale takú mylnú informáciu niekomu dávať a myslieť si, že si môžete robiť cez deň, čo Vám napadne, je naozaj zavádzajúce.

saxana000
19. nov 2023

Velmi.s.tebou sucitim vedla nas byvali s klavirom vianoce boli utrpenie.nastastie po roku odvandrovali aj s nim. Je to strasne neprijemne nemat vo vlastnej chalupe pokoj.nemoze si chodit vyspevovat do umeleckej skoly?to je nejaka.profesionalka?alebo len baba.si namysla.ze vie spievat a otravuje.zivot ludom okolo?

sasa1310
19. nov 2023

@viera321 nie, nie je to závadzajúce. Policajti neprídu, keď si cez deň len spieva. Ani miestny úrad s tým nič neurobí. Obzvlášť, keď to vadí len autorke a žiadnym iným susedom. A bez policajných zápisov a ťažkých prešľapov, resp. obťažovaní viacerých susedov neurobí nič.
A na základe paragrafu občianskeho zákonníka nevidím nič, čo by jej suseda porušovala. Spievanie nie je nadmerný hluk

sasa1310
19. nov 2023

@roja01 speváčka to už zistila. Autorka tam viackrát bola. A nezmôže nič

roja01
19. nov 2023

@sasa1310 spevacka zistila, ze to vadi autorke, ale este nezistila, ze to ide na nervy vsetkym susedom.

sasa1310
19. nov 2023

@roja01 áno? A to kde autorka píše?

roja01
19. nov 2023

@sasa1310 pise, ze ju bola upozornit ona sama a nie, ze ju boli upozornit susedia.

sasa1310
19. nov 2023

@roja01 kde píše, že to vadí aj iným susedom? Nikde.

roja01
19. nov 2023

@sasa1310 tak si ma nepochopila. Navrhla som nech da podpisat aj susedom ziadost o ohladuplnost. Nepisala som, ze jej to urcite podpisu, ale ak ano, alebo vacsina, tak to bude mat vacsiu vahu.

sasa1310
19. nov 2023

@roja01 Ja som pochopila len ty si zjavne nepochopila. Odkiaľ berieš tú istotu, že to vadí aj druhým susedom? Možno druhému susedovi nevadí spievanie susedky ale autorkine plačúce dieťa. A keby aj ostatným to vadilo, čo pochybujem. Tak nič nezmôže. Max. ju môžu poprosiť, či by nemohla spievať tichšie.

roja01
19. nov 2023

@sasa1310 ved som napisala, ze netvrdim, ze podpisu, ale mozno ano. S dietatom malo co spravis, ale s hlasitym spevom ano. Ved sa nedohadujme. Aj ty mas svoju pravdu, aj ja ju mam.

michelle567
19. nov 2023

Noo neviem či by jej to ostatní susedia podpísali, ani by som za nimi nešla. Autorka chce, aby spievala až po 5. Ostatní susedia ju možno ani nepočujú lebo vlastne stihne si zaspievať, kým prídu z práce. Práveže v tom čase asi ruší najmenej ľudí

roja01
19. nov 2023

@michelle567, ked nepodpisu, tak nepodpisu. Vtedy sa autorka dozvie, ze pravdepodobne iba jej spev vadi a zmieri sa s tym. I na to bude ta podpisova akcia dobra.

autor
20. nov 2023

@sasa1310 vadí to aj iným susedom naokolo, Ti určite podpisu

autor
20. nov 2023

@saxana000 môže si chodiť spievať do školy, aj mi spomínala, že bude chodiť inam, akurát že to platilo mesiac a už je to znova.

autor
20. nov 2023

@roja01 vás to aj ostatným susedom. Oni robili aj trojsklo a nevybavili stavebné povolenie, burali nosnú priečku...Neustále prerábajú. Nájsť na pokutu by sa našli aj iné veci, len či ísť ku koreňom všetkým, keď mi vyslovene vadí, len táto...ale poviem Ti, že je to fakt na chuja, keď si susedia robia čo chcú, keď to vedia ovplyvniť. Koľkokrát som taká unavená po nočnej a keď ma zobudia tie árie tak by som ich najradšej udala za všetko.

autor
20. nov 2023

@viera321 vďaka, že sa niekto s faktami našiel 🙂🙂🙂