Dobrý večer, som už dospelá, mám vlastnú rodinu a relatívne šťastný a pokojný život. Veľmi ma však trápi alkoholizmus mojej mamy. Má 50 rokov, ale na jej pitie sa pamätám už z detstva.. Čo mi vravela babka, tak k alkoholu mala blízko aj počas mladosti predtým, ako som sa narodila. Je to typ funkčného alkoholika, čiže zatiaľ (!) pracuje, funguje relatívne normalne ale pije často. V spoločnosti veľni nie, tam sa snaží, aj keď sa jej to parkrat nepodari a su z toho neprijemne situacie…Hlavne pije doma. Veľmi často. Situáciu zhoršuje jej priateľ, ktorý tiež pije (s mojim otcom spolu nežiju). Je to ináč najláskavejšia osoba ktorú poznám.. každému by sa rozdala, je nekonfliktná, snažila sa mi dať čo len mohla… len jedno mi nevedela nikdy dať, na čom mi najviac záležilo… aby bola abstinent. Vzdala som presviedčania aby s tym niečo spravila, liečenie alebo tak, ona nechce, nepriznáva si to.. celý život som ju o to prosila, či som mala 6 rokov, či som bola v puberte, každý jeden raz, čo bolo opitá som ju na kolenách prosila s plačom, nech už viac nepije.. že ju ľúbim, že je najlepšia mama na svete, nech sa nemení na tú osobu, ktorou je keď je pod vplyvom.. nepomohlo. Potom keď som dospela a bola samostnejšia zmenila som taktiku, skúsila som ultimáta, že sa s ňou nebudem baviť keď neprestane, nepomohlo…snažím sa spracovať fakt, že kým ona nechce, ja nezmôžem nič, aj keby som sa roztrhala tak veľmi by som jej pomohla.. ale zodpovedná za seba je ona. Aj keď mi to je ťažko prijať 😔 Ide o to, že už sa to zhoršuje, vidno to na nej, myslím na výzore a tak, bojím sa toho, že o pár rokov jej to výrazne ovplyvní zdravotny stav, pracovné možnosti, spoločenský status…že sa nenazdám a bude na tom veľmi zle.. a ja neviem čo robiť :( Jediné čo mi napadlo že pre ňu spravím nejaké ETF investičné sporenie, aby som mala pre ňu financie keď tak.. nič iné mi nenapadá :( čo pre ňu spraviť, ako sa s tým zmieriť.. strašne ma to bolí. My s mužom nepijeme, sľúbila som si, že moje deti toto zažívať nikdy nebudú..
Mozes mi napisat sukromnu spravu, prosim...
@misickaa4 napíšem 🙂
Netrap sa. Ty mas svoj abstinujuci zivot, svoje deti a manzela,ty si pre nu urobila maximum. Ak sama nechce nemozes s tym nic urobit. Jedine fakt tie ultimata ako napr ze jej nedas na vikend vnucata kym nepojde na liecenie. V urcitom bode si treba priznat,ze nemozme zit a dychat za nasich blizkych a nechat ich TAK. Kazdy si je expertom na svoj vlastny zivot,nechaj ju nech si nasledky svojich cinov nesie sama.
@denithestrange1993 Chcem dospieť k takému mindsetu, ale je to veľmi ťažké..
Vies,co je definicia hluposti? Robit to iste stale dookola a ocakavat iny vysledok. To robis ty. Cely zivot ju oresviedcas,ze alkohol je jej nepriatel a ona si dalej veselo pije. Chapem ked sa ludia idu liecit a casom zlyhaju,ale ani to neskusit? Pravda je taka,ze sebe pokazila svoj zivot a tebe destvo. Nedovol aby ti pokazila aj zvysok zivota svojim slopanim. Matka nematka urob to pre svoje deti a netrap sa pre nu. Ona sa niekedy trapila aky mas zivot? Nie. A ty nad nou bedakas.
Pozri sa, je to jej rozhodnutie. Viem, ze je to velmi tazke prijat. Ale prvy pohar si urcite vypila dobrovolne. Potom v istom bode stratila kontrolu a uz ju brala voda, tam by som povedala ze z isteho pohladu ma obmedzenu zodpovednost, lebo zavislost je proste zavislost. Ale ze si nechce priznat problem a nechce s tym nic robit, je tiez jej rozhodnutie, za ktore plne zodpoveda. A ked ona nechce, nemozes s nou robit nic.
Peniaze by som jej nedala ani ziadne sporenie, je to ako liat vodu do deraveho kybla. Hlavne sa nesnazte jej usetrit nasledky svojho konania, tym len predlzujete tento stav a neriesite. Ak nema peniaze na elektrinu, nezaplatte za nu. Ak ju chcu vyhodit z roboty, neskusatje su podrzat. Ospravedlnujem sa za vyraz, ale cim skor padne na hubu, tym je vyssia sanca, ze sa spamata (aj ked celkovo to ma nizku sancu). Lebo pekne slova tu naozaj nepomozu. Poznala som cloveka alkoholika, ktoreho z nicoho nic nasli odpadnuteho v krvi, liecil sa na intenzivnej jednotke, skoro zomrel. Od toho dna nepije a je to skvely clovek. Ale bohuzial niekomu nepomoze ani taketo tvrde varovanie.
Ak pije uz nejakych 20-30 rokov, nezvratne zdravotne nasledky tam urcite su, je to len otazka casu, kedy to vypukne. Mozno keby isla na preventivku k obvodnej a ta by ju poslala na sono pecene atd. aby pocula priamo od lekarov, ze je to uz zle, mozno... ale hovorim, celkova sanca je bohuzial nizka.
Hlavne sa snaz usetrit svojim detom, aby zazivali s babkou to, co ty v detstve, radsej obmedzit kontakt ak treba, lebo ich to zranuje tiez.
Akoby si písala o mne a mojej matke. Tiež to bolo najprv prosíkanie aby nepila, že jej pomôžem len nech sa ide liečiť- nezabralo... po rokoch z prosenia prišlo vyčítanie či sa nechce dožiť ako dokončím školu alebo vnúčaťa atď... A TERAZ keď mám po 30 a nič sa nezmenilo som to totálne vzdala... ako píšu vyššie je to jej rozhodnutie, jej život, jej hanba... pokým som bola dieťa tak to bola aj moja hanba alebo som si to tak brala keď sa mi spolužiaci smiali ako ju videli ožratú aj s tatkom a niekde sa mlátili... fakt až po rokoch som sa s tým vysporiadala a viem o tom hovoriť aj pred ostatnými lebo som už pochopila, že to NIE JE moja závislosť, ja nie som tá zlá... nie je mi všetko jedno ale už sa nechcem trápiť- pomôcť pomôžem (napríklad keď ležala v nemocnici, prišla som ju pozrieť, doniesla som jej niečo ale to je všetko) nebudem celý život dúfať v niečo čo niekto nie je ochotný spraviť a to prestať piť!!!
Nedávno som riešila podobný prípad,ale u ocina,prešli sme si všetkým,od toho ako sme chceli pomoct,zomkli sme sa cela rodina,snazili sa ho pozitivne nabudit vo veciach ,ktore predtym zboznoval,neskor prosili nech to nerobi sebe,ani nam detom,vnucatam,mamine..poukazovali na to o co prichádza ked pije,davali ultimata,neskor sa uz aj vyhrážali...a výsledok,skončil na are,lebo mal úraz keď bol opitý. Lekári nedávali veľkú šancu na prežitie,nakoniec sa z toho všetkého dostal,,,teda okrem alkoholu.Nepomohlo ani toto,ze dostal druhu šancu na život. Treba si určiť hranicu,kedy je už cez a jednoducho prestať vkladať energiu do niečoho co nemá zmysel a prestat pomahat človeku, ktorý si sám nechce pomoct.Znie to sice mozno trocha kruto,ale jedine co mi môžeme zmeniť je nas prístup a tešiť sa z veci,ktoré ozaj vieme ovplyvniť.
pozri na nete Anonymní alkoholici
dokonca aj ty sama môžeš ísť na takéto stretnutie... zrovna včera som na nete čítala článok o nich.