Alkoholizmus počas korony

2. nov 2021

Zienky ako začať. Začala so korona. Deti boly doma. Domáce učenie liezlo asi každému z nás na mozog. Mám dcéru druhacku, syna. 2 a pol ročného. Ja som v nervoch začala piť. Ja viem že mám problém. Že nezvladam alkohol. Prosím. Nepíšte mi tu zle komenty. Na liečenie ísť nemôžem skrz deti. K psychologicke chodím. K psychiatrické sa bojím ísť. Aby v prípade rozvodu meboli deti mužove. Nie som na tom zle. Pijem 2-3 dni a potom som tyzden čistá. Ale pomôžte mi prosím ako prestať. Ka viem že nemám psychohigienu. Ale alo prestať.

juliet86
2. nov 2021

nemusis iat na liecenie. psychiater ta vie riesit aj ambulantne. pripadne najdi v okoli skuounu anonymni alkoholici. precitaj si informacie na zachytka.sk je uzasne ze si uvedomujes ze mas problem a ze ho mienis zmenit. drzim ti palce. moj otec je abstinujuci alkoholik a manzel tiez. da sa to

deti95060810
2. nov 2021

tie 2-3 dni si na mol? či len máš niečo v sebe...

taga
2. nov 2021

A kolko toho v tie 2-3 dni vypijes?

somtunovaa
2. nov 2021

Život na materskej je jednoducho na psychiatriu to je medzi ženami dávno známe. My mamičky sme nedocenené a 24 hodín priviazane k svojim deťom často krát aj 10 rokov bez prestávky. Za svoj výkon nedostavané peniaze, nie sme pochválené (casto dokonca kritizovane), casto nevidiet výsledky našej prace. (Rozumej celé dni upratujes a stále je neporiadok). Večer si rada keď máš hodinku kľud a jedine co potrebuješ je vypnúť. Poznám to. Mám take obdobia v živote za sebov. Celé tehotenstvo som sa tešila ako si dám víno keď porodim. A myslím si že je takých žien strašne veľa a ani si to neuvedomujú.
Žiadna ťa tu nenaučí prestať piť ale skúsim aspoň pár slov.
Uvedom si že raz budeš musieť prestať preto je pre teba vyhodnejsie spraviť to teraz. Tvoja tolerancia na alkohol sa bude zvyšovať, to je 100%, dokázané. Už ti nebude stačiť piť 2 dni v týždni ale 4, nebudu stačiť 2pohare vina ale vypijes fľašu. Bud začneš piť “sracky” alebo to pôjde do peňazí. Začnú tým trpieť tvoje deti. Prestaneš byt ako opitá zábavná ale začneš byť druhým nechutná, budú ta ľutovať. Utrpí tvoje zdravie. Predstav si že si chorá, zistíš že máš nejakú vážnu chorobu, zrúti sa ti svet a tvoj cieľ bude vyliečiť sa, budeš robiť všetko pre to. Aj alkoholizmus je choroba, dokonca smrteľná, ale je vylieciteľna a ten liek máš v ruke ty. Využi to dnes, každým ďalším dnom si to len zhorsuješ. Proste ak neprestaneš znicis si život to je fakt, a jedine ako tomu predísť je prestať, hneď. Držím ti palce ❤️

zdenka11081983
2. nov 2021

Boze zena nepi! Nic odpudivejsie nie je ako zena co pije. Co mas rada? Co ta bavi? Daaku zalubu nemáš? Kamosku? Nedovol aby tvoje deti toto videli.

zmrzlinka2021
2. nov 2021

@somtunovaa netreba zo zien robit obete, vsetko je o nastaveni priorit a vybere partnera. Deti maju vzdy dvaja ludia, vzdy dvaja sa maju spolupodielat na starostlivosti a vychove (dnes bezne zeny pracuju), dvaja nesu zodpovednost za to, co sa u nich deje, takze ak je nieco len na jednom partnerovi, chyba je niekde inde a nie, nie je to normalne.

zmrzlinka2021
2. nov 2021

autorka,
preco nemozes na liecenie skrz deti? si vdova? alebo co? ved sa porozpravajte s manzelom, hladajte riesenia, komunikujte...

somtunovaa
2. nov 2021

A ešte som zabudla, porozmyslaj co by si mohla robiť v tom čase keď si zvyknutá dať si niečo. Napr. Chod sa prejisť, chod do kina, čítaj knihu, maľuj, chod na nejake skupinové cvičenie, alebo si pusti nejaký podkast, ja občas počúvam stand up, úplne pri tom zabudnem na okolitý svet.
Alebo nájdi si niečo co by si mojla robiť aby si nemyslela na pitie.

nostres
2. nov 2021

Mňa by zaujímalo, čo to znamená, že dva tri dni piješ... A čo piješ? Koľko vypijes? To že si dáš večer dva poháre vína, ale neopíjas sa je v pohode... vieš koľko žien pije každý deň víno? Obmedzuje ťa to v starostlivosti o deti alebo domácnosť?

luccija
2. nov 2021

Psychologicka už vie, že piješ či ešte si jej to nepovedala?Keď nechceš ísť na liečenie kvôli deťom aspoň k psychiatrovi by som zasla ...nemusíš dostať hneď veľkú liečbu možno Ti dá aspoň ukludnovaky.Muz to vie?Ženy sa stanú závislé rýchlejšie ako muži.Ries to ľahké to nebude, ale zle to dopadne, keď s tým teraz nezacnes niečo robit

somtunovaa
2. nov 2021

@zmrzlinka2021 Asi ak by nemala autorka s tým problém nepotrebovala by psychohygienu, sama opisuje že jej to prerástlo cez hlavu (deti, online vyučovanie, ma 2,5 ročne čiže asi bude na materskej a keby aj pracovala pri tak malých deťoch si viac s nimi doma ako v práci, dcéru druhacku tiež nemôže nechať na online vyučovaní samu doma) navyse pripúšťa možnosť že sa rozvedie, čo asi nebude len tak. Nevieme akú prácu ma ona, akú manžel. Nebudem tu hádať a predpokladať ako to je u nich, ale veľa rodín to ma tak ako opisujem.

zmrzlinka2021
2. nov 2021

@nostres pit kazdy den alkohol, aj ked v mensom mnozstve, uz je alkoholizmus. A robia to tie zeny preto, lebo su neraz psychicky zrujnovane, frustrovane.. namiesto toho, aby sa dali do poriadku, sportovali, nasli balans v zivote a riesili problemy, riesia to "uvolnenim" cez alkohol...

zmrzlinka2021
2. nov 2021

@somtunovaa ved to je to smutne...

nostres
2. nov 2021

@zmrzlinka2021 prepáč, ale ja som sa ťa nič nepýtala, mňa nemusíš poučovať 😉

zmrzlinka2021
2. nov 2021

@nostres ved ja netvrdim, ze si sa ma nieco pytala, ja som len reagovala na to, ze denodenne pitie vina je OK

nostres
2. nov 2021

@zmrzlinka2021 tak si to mala napísať autorke, nie mne 😉

vanda323
2. nov 2021

Ahoj, moja zlatučká vieš čo je ale dobre že vieš o Tom že máš problem.. úplne ťa chápem mňa tá karanetena tiež dostala. ...učenie s deťmi je pre mňa osobne nočná mora ja proste som človek bez trpezlivosti! Ale prestan s pitím čím skôr, naozaj ublížis celej svojej rodinke. Verím že sa ti to podarí, držím palceky

luccija
2. nov 2021

@somtunovaa to je nočná mora ženy, že muž by to použil proti nej pri rozvode a preto nechce liečenie a veľa žien radšej nejde ani k psychiatrovi.
@zmrzlinka2021 vieš koľko ľudí považuje za normálne si každý deň dať niekoľko poharov vína?:(

vanda323
2. nov 2021

@luccija Keby niesom tehotná tak by som si aj ja už dala jeden pohár vínka 😄😄😄

annamalaga
3. nov 2021

Autorka môžeš mi napísať súkromnú správu , popíšeme ak chceš , potom ti ja poviem ešte niečo.

zuzanalukasko
3. nov 2021

Ahoj, pozri si stránku triezvy priestor, anonymných alkoholikov, vyhľadaj si najbližšiu skupinu, sú aj online mítingy, môžeš len počúvať alebo si každý deň niečo prečítať, čo ti dá ruku od pohárika preč. Nájdi odvahu a zavolaj tam niekomu alebo napíš, najviac ti môže pomôcť abstinujúci alkoholik lebo bude vedieť, o čom hovoríš alebo píšeš. Ak chceš, napíš mi kľudne. Držím palce.

autor
3. nov 2021

Odpoviem hromadne. Neznámena to dať sa dole do bezvedomia. Ale vypiť si. Deti nič nevidia. Sú čisté najedene a keď ich uložím soat vtedy sa ro deje celé. Viem že je jednoduché zísť s kratšej cesty. Preto to riesim. Mali sme v rodine alkoholika. Zomrel na cirhozu. Nechcem skončiť ako on. Sme vinárska rodina. Mame vinice. Robíme veľa veľa vina ročne. Stále to u nás tak bolo že pri kazdej príležitosti sa pilo. Možno preto mi to prišlo “normálne”. Ale kým to bolo že “dám si pohár vina lebo mi chuti” brala som to ok. Ale nechcem používať alkohol ako liečenie nejakých nervou. Ja ani netvrdím že chcem byt nejaký abstinent. Ale chcem to mat tak ako ostatný ľudia. Že dám si pohár má narodeniny, pohár na Vianoce.

somtunovaa
3. nov 2021

Alkoholik musí abstinovať upne, inak do toho prepadne zas. Neexistuje možnosť obmedziť to. Je to ako s cigaretami. Ak si fajčiar alebo si niekedy bola. Proste bud fajčíš koľko ti chuti alebo nefajčis. Možno po dlhých rokoch abstinencie sa človek dokáže ovládať ale ani to by som neriskovala. Aj závislý na pervitíne, heroine a pod si nemôže povedať už nebudem fetovat každý deň ale len raz za týždeň. Alkoholizmus je taká istá závislosť ako závislosť na drogách. S tým sa musíš zmieriť ak chceš prestať.
Aj gembler nemôže hrať len príležitostne, musí sa automatom vyhýbať veľkým oblúkom aby tam nič nehodil.

autor
3. nov 2021

@somtunovaa fajčila som roky a veľa, názor že krabičku denne. Prestala som v tehotenstve. A teraz som na tom tak že si zapalim raz za dva týždne s kamoskou. Ale samozrejme beriem aj tento názor. Písala som psychologicke. Idem na sedenie. Porozprávam sa dnes s manželom a musime to riešiť. Nechcem si zničiť život, ani mojim deťom.

somtunovaa
3. nov 2021

Ja som tiež fajčila krabičku denne roky, prestala som ale nie že obmedzila, prestala. Po asi 5 rokoch som si zápalila a teraz si tiež príležitostne zapalim a viem že to mám pod kontrolou. Ale je to po nejakom čase. Rovnako by to mohlo fungovať aj s alkoholom. Vyskúšať môžeš aj obmedziť a uvidíš. Najlepšie keď sa sama presvedčíš. Ak by ti to išlo bolo by to super. Hore píšeš aj o liečení. Na liečení ta neučia obmedzovať ale prestať, keď sa napijes ideš liečbu od začiatku, po troch prešľapoch si skončila. Sú to odborníci, asi vedia prečo to takto robia. Ujo tiež prestal piť, (a nebol alkoholik troska), proste večer si občas dal 2-3 piva, nepije tri roky. Dnes keď mu niekto ponúkne pivo povie “ešte nie, možno niekedy”, vie že by mohol opäť do toho spadnúť. Druhý ujo tiež prestal úplne, ale už je tomu cez 15 rokov, teraz si vypije naozaj len na oslavách a podobne ale ma to pod kontrolou.

jvlo
3. nov 2021

Odstrihni zdroj. Aj keď ste vinárska rodina, dajte alkohol niekam, kde nemáš prístup. Ostatné fľaše vyhoďte. A v kritickom čase začni robiť nejakú činnosť. Pusti si film a žehli, uč sa jazyk....zamestnaj hlavu. Držím palce

autor
3. nov 2021

@jvlo alkohol doma bežne nemáme. Alebo keď tak jednu fľašu vina. Ale mame pod bytom večierku a hlavne pivnicku kde skladujeme mame 5 minút cesty autom. A mám auto. Čiže dať vodicak alebo kľúče od autá muzovy 😀? To len na odľahčenie. Určite ale máš pravdu že ak to že mám k tomu ľahký prístup je jedna z veci čo dopomohla tomu že som tam kde som.

dupinka
3. nov 2021

Nájdi si program, nejaký koníček, ktorý ťa zaujme a nebudeš mať čas a chuť myslieť na alkohol. Popros o pomoc okolie - manžela, blízkych. Nie je to hanba. Nemusíš im hovoriť detaily. Len proste že chces mať tieto veci pod kontrolou a chceš aby to rešpektovali a pomohli ti s tým. Kúp si nejaké zdravé mlsanie aby ti prešla chuť na alkohol. Je super, že si to v hlave uvedomuješ a chceš s tým bojovať.

0martina0
3. nov 2021

pišem ti z vlastnej skusenosti,to že maš problem z alkoholom je už možno dlhšia doba,ale cez koronu sa to prejavilo,viac problemou jedno z druhym...chapem,aj ja som mala doma deti viem čo to je,alkohol dava pocit voľnosti,...chviľkovy paocit zabudnuť na starosti....ale ty maš šancu sa z toho dostať,už len to že si si to priznala je veľke plus,ja viem že je to ťažke,bola som na tvojom mieste roky dozadu,ale všetko nasvedčuje tomu že si alkoholička,ťažko sa to priznava,ale je to v tojich rukach,o par mesiacou môže byť z teba abstinent❤ja by som na tvojom mieste určite čo najskôr vyhľadala psychiatričku,keby došlo k rozvodu,tak prave ona môže dať posudok,ktory bude v tvoj prospech,mala si zaujem o liečbu,ason tak to bolo v mojom pripade,ani sme sa nechceli rozvadzať,ale spolu sme o tomto rozpravali,a ona mi povedala že keby došlo k rozvodu,tak z jej strany by bol posudok že mam zaujem riešiť problem,...je to ťažke odisť od deti na liečenie,ale určite to je realne,a dnes je v tejto oblasti neskutočne veľka odborna pomoc

mandala77
3. nov 2021

https://www.alkoholici-anonymni.sk/skupiny-aa-n... a určite by som sa nenechala poúčať a moralizovať na koníku.