ahojte, viete mi niekto poradit ako dostat otca na protialkoholicke?? bude mat tento rok 57 rokov a pije odkedy si pamatam.. co je dost davno. dnes je v takom stadiu, ze na den ma cca 7dcl palenky. pokial rano nevypije, trasie sa, obvinuje moju mamku zo vselijakych moznych blbosti (ziarlivost), cele dni prespi, ked je nahodou doma, nic nespravi, nema ziaden ciel..ani nechapal co sa ho mamka pyta ked sa na takuto temu bavili.. je toho strasne vela. ked som si studovala ake stadia ma alkoholizmus, tak on ma posledne. ked takto bude pokracovat, dlhu dobu na zitie mu uz nedavam, lebo je v katastrofalnom stave. na den mu staci krajec chleba, aj ten si rozdeli. cele zle a uz neviem co robit.
a preco ma to najviac trapi je to, ze o dva mesiace sa mi narodi syn a ked bude taketo jeho vycinanie pokracovat, tak moje dieta bude mat velmi skarede detstvo, co ja nechcem. poradte mi prosim co mam robit. ako ho dostat na protialkoholicke, je jedno ci sudnou cestou, ci nie, pretoze on si bezne sadne za volant a ide do krcmy, kde samozrejme nehraje len karty, ale pride este v horsom stave ako tam isiel. raz uz mal vodicak zobraty za akohol. a niesom si ista ako je to teraz, ci by ho hned brali do vazby alebo nariadili nejake liecenie keby ho este raz zastavili pod vplyvom.
uz sme z neho vsetci zufali, pretoze podla neho samozrejme on vela nepije. no kazdy den je naliaty. pred par rokmi sa to este dalo vypil si vecer, no teraz otvori oci a pije...
poradte mi prosim niekto. dakujem krasne 🙂
@janinah cez psych.amb. to ide aj bez jeho suhlasu? (myslim ako bolo za komunizmu)
A pracuje ešte? Teda, či má naozaj prácu. To nútené liečenie nie je. Musí sa získať jeho súhlas.
@jankaa1707 predpokladám,že je svojprávny,teda bez jeho súhlasu asi nie,kto by ho do tej liečebne nasilu dotiahol? treba ho pre začiatok dostať na psych.amb. aporadiť sa s odborníkom
Takže nepracuje. No existujú krízové centrá, kde motivujú k liečbe. A potom tu máme Kluby abstinentov, ktorí tiež vedia motivovať, pomôcť. Aj rodine. Môže sa tam objednať najskôr rodinný príslušník, keď už bude "osvietený", možno príde s ním aj závislý. Nech sa darí. Je to pesnička na dlhé lakte, ale možná.
na psychiatriu sme ho chceli dostat pod zamienkou ze mu zvysia dochodok, tak nam povedal ze on nieje j*bnuty. on nechce ist ani k svojej obvodnej lekarke. tiez sa ho pytala ci nahodou nepije, lebo z neho razi stale, tak ostala ona prij*bana. s nim je uz takato debata.. nikto mu nemoze nic povedat. hned sa urazi, tresne s dverami alebo sa hada s mamkou. ku mne a priatelovi si nedovoluje
v dedine zomrel jeden alkoholik (jeho velky kamarat) a dalsi kamarat stretol po pohrebe mojho otca v obchode a povedal mu ze ked neprestane pit, ze aj on tak skonci, jeho reakcia?? hadka, nervozita, ziadne uvedomenie sa
To je všetko pod vplyvom tých omamných látok, ten slovník, aj správanie. Jasné, že prvý je na rade psychiater, môže ho poslať na úvod na detox do nemocnice. V slabej chvíli ho tam dostať môžete.
Neda sa ho udat ked pojde ako sofer z krcmy? Neviem kde som to pocula, ze sa da policii zavolat kde maju chodit merat rychlost, akurat ze v tomto pripade by mu dali fukat.
On nevie ako je chorý. Keď je v liehu, vôbec mu to nedopne, ani po smrti najlepšieho kamaráta. Lenže sú chvíle svetlejšie, ktoré treba využiť. Ja na vašom mieste do tých skupín išla. Sú aj skupiny spoluzávislých, to sme my, čo s nimi žijeme a pomoc je možná. Len dlhšie to trvá, kým človek príde na to ako na neho. Je to proces, ale kto nič nezačne, nič sa neposunie. Bez akcie nie je skutok, pohyb, nič.
Aj to čo udáva adel222 je cesta. Ak by ho zatvorili, nie podmienka. Tak by tam aj vytriezvel.
@jankaa1707 Bez jeho suhlasu nejde.My máme taký problém s mojím bratom,už som sa rozprávala aj so psychiatričkou a povedala,že musí sám od seba a povedal že pôjde až po nás.Známy išiel sám od seba,až ked ožltol tak bol dva týždne na internom a potom mal na výber bud liečenie alebo smrť.Rozhodol sa pre liečenie 3 týždne bol na psychiatrii a potom 10 týždnov na protialkoholickom.
ja som sa pokusala mu dohovorit velakrat a nic.
on ma zdravotne problemy, so zaludkom aj chrbtica. ked bol v nemocnici tak si chodil do vecierky na ploskačika. neviem ako je to mozne ale odisiel z nemocnice a vratil sa. nebral tam lieky, no ja som nebola doma dlhsiu dobu takze toto vsetko viem od mamky, ktora sa ho podla mna aj boji, kedze dost dlhu dobu ju psychicky tyra tym jeho vycinanim. raz ju chcel zrazit na aute... je toho strasne vela
najhorsie na tom je to, ze podla neho sme MY vsetci ti sprosti, ktori maju nejaky problem a on je OK a nic mu nieje.
No svojmu otcovi nepomozes. Proste nie. Je to jeho zivot a tvoja matka si tiez taky vybrala ked mu to trpi. Neboj on dokonca ani tak skoro nezomrie. Tyto vladzu pit do nekonecna. Sestrin svokor takto pil a dozil nieco menej ako 70. Aj to mal rakavinu hrtana a nebit toho, ze sa nechcel liecit (vsak by nemohol pit), tak este zije. Inak vysokoskolsky vzdelany muz, zaujimal sa o pravo, ked mal svetlu chvilu tak vzdy nieco studoval. No k veci jedinu moznost ako neukazat synovi tuto stranku zivota, je odstahovat sa (teda pochopila som, ze tam este byvas). Vsak otcovi vnuka aj tak nedas postrazit. To by bolo nezodpovedne. A mamka ta ma asi dost svojich starosti. Proste chod prec. Mozno mamku podporis a pojde spolu s tebou. Samozrejme majetok ak nejaky bude bude chatrat a pravdepodobne prepije vsetko hodnotne. No mozno by sa dozral k srmti ked by bol sam. (krute, ale to bybolo najlepsie pre Vas)
Treba sa veľa zaňho modliť a skúsiť ho dostať na liečenie. Držím palce.
@jankaa1707 Tvoj otec je alkoholik a to nie je ako so zlomenou rukou, že ideš do nemocnice na pár dní, máš sadru a za pár mesiacov je všetko ako bolo predtým.
Píšeš, že pije odkedy si pamätáš a podľa neho to nie je pravda. Aj životný štýl aký vedie. On to má v sebe úplne presiaknuté. Na silu ho nikto do nemocnice nedostane. A myslím, že nie je namieste si nahovárať, že keby sa Vám to aj nejako podarilo, že sa to zmení a prestane piť že protialkoholické je všeliek u človeka čo je neschopný si ho vôbec pripustiť, nie to s ním niečo robiť.
Spomenula si, že mamu týra. Zvolila by som aby zavolala policajtov - môžu ho na 10 dní vykázať z domu. Riešila by som to takýmto spôsobom, aj keď sa ho mama bojí. Psychické týranie sa ťažko dokazuje. Skúste osloviť aj cez net nejaké centrum čo sa venuje týraným ženám nech Vám poradia čo má ona robiť. S ním nepohnete.
@rheuska je to krute, no pravdive. ja som tu nebyvala dlho, no teraz sme aj s praitelom prisli zo zahranicia a je do des a hruza, co sa deje. on je cim dalej, tym horsi. mam chut ho zabit niekedy, no mala by som vycitky :D a zase sa odstahovat.. je riesenie len pre mna.
@jankaa1707 Ale ty musis mysliet hlavne na seba a na svoju rodinu. Inak ta celkom obdivujem,ze svojej mamke nevycitas, ze s nim zostala a ze si tym padom mala skarede detstvo. Stareho psa novym kusom nenaucis, mama sa moze takisto zobrat a ist, postavit sa situacii celom a riesit. Lenze ona to pravdepodobne nikdy neurobi. A ty?
@jankaa1707 a zijes s rodicmi? Uprimne,ak tvoj otec nechce tak k liecbe ho nedonutis a ak by aj tak to nebude mat dlhodoby efekt. Napad odstrihnut ho od alkoholu tiez nieje dobry napad,tvoj otec je zavisly a prestat pit zo dna na den proste nejde. Mali sme v rodine pripad tazkeho alkoholika ktory sa ocitol akutne v nemocnici a bez alkoholu za par dni zomrel. Vyhladaj pomoc aby si vedela ake mas moznosti ale ak otec sam nebude chciet tak nic nezmozete. Na mieste tvojej mamy by som uz davno s nim nebola,aj taketo vyckavanie a tolerovanie rodiny alkoholika nieje dobre.
@jankaa1707 no ty poviem ja byvam u našich a moj tato je fest alkoholik už od mojho detstva pije a bil ma hlava nehlava cele detstvo zlen v strachu som žila a so surodencami.No moj má 59r a teraz bol na posledy je to par dní tak bol v kuse ale že v kuse 3týždne ožratý ked to tak musím povedat to sa neda my na konci ulice kde byvame máme šenk atak je denne kolko krat sa netrafil klučom do branky a potom kope do dverí a bucha nám na okno a ja mu musím chodit otvarat,alebo ho zdvihat zo zeme či na ulici na dvore na chodbe ked sa vyzúva všetko pozhadzuje rozbije nadava námaj mame,ale on si nič potom nepamata ked konečne po dlhej dobe vystriezvy on nieje alkoholik si povie,je to nanervy ti poviem viem teda toho dost,no ked nepije je uplne v pohode,no ked začne tak ako som pisala aj 3týždne v kuse ani do prace sa mu neche sa vyhovara že je chorý,no naliečenie ho nedostane nikto to musí sám,Jedine že by robil zle vyhražal sa zabitím a utočil tak volam fízlov a už ide.Sa teším teraz na sviatky zas bude dole.
@jankaa1707 presne viem o čom pišeš, v našej rodine bolo to iste, tiež mal zobraty vodičak za alkohol, neskor ho este prepustili z prace, a dalej uz to bolo len horšie, tiež som si myslela ze ked sa mu narodi vnuk tak ho to trochu preberie k zivotu, ale nič, dokazal cely den prelezat, nejest, postavil sa len ked si isiel naliat, do nemocnice sa dostal tak ze ho brala zachranka, a odvtedy chodil po doktoroch, nebudem to tu celu popisovat, ale zomrel na zlyhanie organov ked mal 59 rokov
v prvom rade musi sam chciet nieco zmenit, ale ako pises asi to nepojde, lebo si ani neprizna to že je alkoholik,
je to krute voci mame ale asi by som sa odstahovala, cakas babatko a aj ked sa narodi predsa potrebujes klud a nie kazdodenne hadky
@mummy01 ma na tom vinu aj moja mamka, ze mu to tolke roky tolerovala a bola ticho. ona totizto mala otca alkoholika, ktoreho dala ona na liecenie (vtedy sa este mohlo) a ked zacal ocko, tak samozrejme bola najprv slepa a teraz to uz sice vie, ze ma aj muza alkoholika ale uz je dost neskoro...
ja nechapem jedno ak viete aky je vas rodic a ze je alkoholik a vy ste tym trpeli v detstve preco aj svoje deti tomu vystavujete a nebyvate samostatne?
ved to je hrozne ak je dieta vystavene agresii, napatiu a tomu co bude ak sa tato ci dedo vrati ozrati ci sa len poští povracia alebo aj siahne na mamu dieta ...
@jankaa1707 netreba váľať vinu na mamku. Ako spieva Jožo Ráž v jednej pesničke - čo má byť sa stane... Nie každá žena má silu odísť. Ale Ty môžeš, nechoď v jej šľapajách. Aj keď chápem, že Ti ide hlavne o ňu.
ved prave, ze mne ide hlavne onu. ci ma niekto ukamenuje, ci nie, ale je mi jedno ako dlho bude zit moj otec a bol by ovela lepsi zivot pre nas keby nezil. lebo podla mojho nazoru, takyto ludia nemaju preco zit. oni sa sami nemaju radi ked si takto ublizuju..
a niezeby mi bolo doma dobre, no vzdy som kludnejsia ked som doma s mamou ako ked tu niesom, pretoze si neviem predstavit co by bolo keby som tu par krat nebola a verim v to, ze ked sa maly narodi, tak bud bude po mojom alebo skonci v base, pretoze dobre na mne je to, ze niesom ako moja mamka a viem sa postavit. ja sa ho nebojim, ona ano. co je sice smutne, no po tolkych rokoch sa ani nedivim.
@jankaa1707 Robíš veľkú chybu, že chceš dieťa priviesť do takejto domácnosti. Veľkú.
@koniarova viem, ze to nieje dobre.. no moja mama sa o mna starala aj ked bolo najhorsie a vykasalat sa na nu by bola tiez chyba. musim sa postarat onho, aby sa zmenil, nieje riesenie odist a nechat vsetko tak.
@jankaa1707 On sa nezmení.
skús cez psychiatrickú amb.,treba to liečiť ako závislosť