Alkohol, zanedbané deti a domácnosť, problémy so školou

ninka72
17. mar 2014

Ahojte, trapi ma ako ziju moje sestry. Mam ich 4 . Dve su od mojho otca a mladsie dve od maminho priatela ktory je pijak a kleptoman :( . Doma su skoro na denodenom poriadku hadky zakrocovala uz aj policia a nie raz . Mamin priatel nadava na moje sestry do ku... pi ... a pri tom maju len 17 a 13 rokov. Ziju bez elektriky mama nema ani snahu a uz elektriku ani nechce co ma moznost aby ju zapojili . Ja zas nemozem kazdy vikend si brat stasie dve aby sa dali do kopy sprcha oprat sactvo a dalsie veci . Mama nedba na poriadok a cistotu . Starsie dve sa trapia . Nemaju ani dobry prospech v skole na kolko sa im nikto nevenuje starsia mala vymeskane za polrok 180 hod.Rozmyslam ze pojdem to oznamit na socialku aby konecne mama dostala rozum ! Deti si nezasluzia takto zit . Ked poviem mame svoj nazor alebo radu tak zacne vrieskat jak zmyslov zbavena . Neviem ako dalej ako a kde to nahlasit ci to bude mat nieaky ucinok . Ci ist aj do skol a spojit sa s ucitelmi .

janickacrazy
17. mar 2014

@ninka72 Hmm, to je smutné. žiadne dieta si nezaslúži takto žit, no skús sa opýtat na tej sociálke, či by sa s tým nedalo niečo robit, neviem v akých podmienkach žiješ ty, či máš priatela, či bývaš sama alebo ako, nemohla by si si ich zobrat ty k sebe? Boli už také prípady, že najstaršia sestra si adoptovala mladších súrodencov a to by si na nich dostala aj prídavky na deti a ešte nejaké príspevky, to by ti povedali na úrade práce, neviem, či by si to zvládla finančne. Len si daj pozor, aby sa to neobrátilo proti tebe, aby si ty nakoniec nebolo tá zlá, treba sa aj so sestrami porozprávat, ako to vidia ony.

ninka72
autor
17. mar 2014

@janickacrazy ja zijem u priatela a nezijeme vo svojom mame 2 izby takze je malopravdopodobne ze by som si ich osvojila. Male su drobne oni to nechapu a tie starsie by urcite isli ale nemam nato vytvorene podmienky . Skusim tu socialku dufam ze mamu to nakopne aj ked pochybujem :( do kym bude mat pri sebe svojho priatela nikdy dobre nebude :(

janinah
17. mar 2014

konaj a hneď,kým to tie deti poznačí na celý život,spoj sa s ich učiteľmi aj s ich pediatričkou,tá 17r kde chodí do školy?nemohla by byť na internáte?

ninka72
autor
17. mar 2014

@janinah sak toho sa obavam naviac ! A 17 rocna ano je na internate ktory plati babka . Len skolu dost flaka ale uci sa pomerne dobre . Na vikend bola doma z domu jej zmysla penazenka s 10 eurami a dokladmi nebolo jej nikde zahadne sa nasla ked uz bola na ceste policia . Mam v plane ist do skoly aj pojdem aj k doktorke dufam ze pochodim lebo po dnesnom rozhovore s mamou a jej rozmyslani mam do teraz slzy v ociach .

ninka72
autor
17. mar 2014

Mladsia mala 4 pätky na vysvečeni .

bejbinka
17. mar 2014

@ninka72 Zajdi do skoly za ich triednymi, napr. tych 180 vymeskanych hodin je uz fakt vela. A pomoz tym deckam, ked mame na nich nezalezi, tak sa musis o ne postarat Ty. Chudence - co z nich vyrastie?! Zit bez elektriny, to si uz v dnesnej dobe ani neviem predstavit, je mi tych deti luto...aj Teba, ze taketo nieco musis riesit, ale si zrejme ich jedina sanca na lepsi zivot. Aj tie mensie si coskoro zacnu uvedomovat ako zle ziju. A co Tvoj otec? Nemohol by pomoct, vsak pises, ze dve sestry mala mama s Tvojim otcom?

loliki
17. mar 2014

A tvoja mama lubi ci potrebuje toho priatela? Pises pijan, kleptoman.... ona je s nim stastna? Socialka pravdepodobne zoberie deti. Bolo by treba riesit aj toho tzv. priatela. Stará sa o rodinu, alebo len hladá penazenky?

ninka72
autor
17. mar 2014

@bejbinka ja myslim nato kazdy den mna to akoby debta ale uz konecne chcem nieco preto spravyt ! Uz nechcem zazit telefonat s placom ako sestra mi vola s placom ze doma je vojna a chce ist ku mne .Oco byva v Ke ma svoj zivot na kolko jeho partnerka nechce ani o detoch pocut neviem ci by bol ochotny sa obetovat ale urcite sa snim o tom porozpravam . Plati vyzivne ale nestretava sa snimi .Mensie maju 2 a 3 roky tak nechapu .

ninka72
autor
17. mar 2014

@loliki tak to ci ho lubi neviem podla mna ho nepotrebuje na kolko neda do domacnosti ani 1 euro . A zije s penazi co ma mama rodicak pridavky a vyzivne . Mama ho potrebuje akurat aby umyl riad alebo opral veci a neviem co presne este na kolko tam nebyvam to som si vsimla ked som bola doma . Ked sa hadaju ho vyzenie a ked pojde on domov ku svojim rodicom o 3 dni ho mama vola spät . Urcite nieje stastna a hlavne deti ale chce snim zit ..... nechapem tomu :(

bejbinka
17. mar 2014

@ninka72 Tak tak...zajdi do skol, povedz o tom otcovi...malo by mu zalezat na jeho detoch (a je smutne, aky postoj ma jeho nova partnerka) - byt rodicom nie je len poslat dietatu minimum na zivobytie a viac sa nestarat. A aj tu socialku by som kontaktovala, ak by sa veci nerozhybali. Lepsie bude detom v detskom domove ako v takom pekle, v akom su teraz. A je mi velmi luto aj tych malych drobcov. Ja sama mam ani nie dvojrocne dieta a neviem si predstavit, ze by zilo v takych podmienkach - co z nich vyrastie? Drzim Ti prsty a zacni konat co najskor. Aj ked bude mama kricat, deti maju pravo na normalny zivot a ked im ho nie je schopna alebo ochotna zabezpecit, tak nech sa necuduje.

dossy
18. mar 2014

potrebujes tu polutovat alebo konat ??

madono
18. mar 2014

@dossy potrebuje poradiť!!!

jahodka8
18. mar 2014

@ninka72 Toto by mala riešiť hlavne tvoja mama. Tie dve staršie 17 a 13 r. by jej už mali dosť pomôcť v domácnosti - ty im perieš? No ked nemajú elektrinu, tak nech si to oni dve samé operú v rukách. Majú vymeškané hodiny a ani doma mame nepomáhajú? Ja vo veku 17 r. som varila, upratovala, prala, vešala prádlo, pomáhala v záhrade, starala sa o mladších súrodencov a popri tom riadne chodila do školy. Pri dvoch malých deťoch má toho mama dosť s nimi, tak tí starší by mali sa nejako sami o seba postarať čo najviac a nie aby mama chodila do školy kvôli vymeškaným hodinám, v tom mám jej partner pravdu, lebo to je divné, že také dve veľké dievčatá majú vymeškané hodiny. Vyníš len mamu a partnera, ale treba všetkých zapojiť. Aby pri dvoch veľkých dievčatách musel muž prať a variť, tak sa nečuduj, že nechodí do práce a kedy? Ved vidíš koľko je s nimi roboty cez víkend, ked prídu k tebe.

slnieckko
18. mar 2014

@dossy aj keby potrebovala polutovat co je na tom zle? vacsina z nas si nevie taku situaciu predstavit realne, mozno sme to videli v modrom z neba a to je vsetko... hlada rady mozno si niekto tymto presiel aky je vhodny dalsi postup, alebo to len potrebuje dostat zo seba vyventilovat sa a uistit ze robi dobre predtym nez to zacne riesit. lebo ak to riesit zacne uz sa to nebude dat vratit spat, realne hrozi ze sestry skoncia v detskom domove, ze mame z toho sibne, ze ju odsudia a ostane bez rodiny nevidim nic zle na tom ked sa chce niekomu zverit pred takymto velkym rozhodnutim co a ako riesit (bohuzial cudzim ludom tu na nete ked nema oporu v rodine)...
kazdopadne drzim palce aby to dopadlo dobre pre sestry aj pre teba, ked mama a otcim nemaju rozum je to na nich ale sestry si zasluzia sancu na lepsi zivot (lepsi nie len v zmysle hmotnych veci ale hlavne psychickej pohody)

slnieckko
18. mar 2014

@jahodka8 asi ti usla pointa v akej rodine ziju, nemozes porovnavat normalnu rodinu kde je viac deti a menej penazi kde je ta vychova normalna len mozno trochu skromnejsia ale rodicia sa snazia s tych deti nieco vychovat... alebo boli aj tvoji rodicia alkoholici? ja sa tej baby velmi zastavam viem si predstavit cim prechadza a verte kto nemal skusenosti nepochopi co je to zit s alkoholikom a hulvatom, psychickym tyranom... ja nastastie som vyrastala normalne ale mm mal taketo otca a tie pribehy si neviete predstavit, je mi velmi luto tych sestier nejde o to ze si neoperu alebo nechodia do skoly, uz totiz rezignovali a nic pre ne podla mna nema vyznam. mozno su to uz pre nas "odsudeniahodne" pripady ale ver ze by tak nedopadli keby neboli v takom prostredi poznaceni rodicmi, najstarsia sestra bola v tomto prostredi najkratsie a vyzera ze je v pohode a zodpovedna, mladsie sa vymanit nemohli... je normalne ze malolete sestry volaju so strachom policiu alebo sa boja otcima ked robi bordel? alkoholicke hadky a nadavky to nieje bezna rodinna zvada, musia byt psychicky v prdeli verim tomu. ked nemaju elektrinu to je tiez vina sestier? normalni rodicia by mali robit vsetko mozne preto aby elektrinu mali a nie nechavat deti aby si prali v rukach!! ona je nezamestnana, on nezamestnany myslis ze maju malo casu aby sa starali o domacnost a deti? viem ako mojho muza trapilo ked jeho mladsia sestra ostala takto zit s otcom aj ked ich mama bola normalna, kolko x volali policiu, kolko x ho vyhodil z domu, ked mu sestra tiez so strachom volala co je doma to si neviete predstavit tak tu nemoralizujte o tom co maju 13 r dievcata doma robit, to je o debilnych rodicoch ktori si takto deti nezasluzia... ak ma sancu energie zapojit ale ona uz nechce? tak kde je zaujem o deti z jej strany?

ninka72
autor
18. mar 2014

@jahodka8 moja mama nic neriesi ona nepojde do skoly ani raz za rok. Ano v niecom mas pravdu ale nevidis do pozadia . Mamine myslenie a mentalitu . Starsia je na internate cez tyzden a cez vikend sa snazi co najmenej ist domov lebo s maminim priatelom su na noze . Mladsia uz je s deptana stoho lebo uz mam taky pocit ze deti sa jej smeju v skole . Samozrejme ze by maly pomahat ale nikto ich k tomu nevedie ani umyt zuby . Urcite daco spravia doma ale nemaju na to vytvorene podmienky a zaklad je voda ktoru vytiahnu zo studne vtedy kedy oni potrebuju .Jej partner je to obycajny pijak clovek nanho pozrie a vie . Ked je opity robi vojnu ked nieje opity je nervozny a nadava a hlada cestu ako sa dostat k cucu lebo on nema ziadne peniaze . Ked sme byvali v bytovke tak ja ho poznam ako spytaka ktory pil pod bytovkami na sidlisku . Za 5 rokov nemal ani raz pracu . Nema zakladnu skolu .Kade chodi tamade kradne este aj na obecnom urade . Toho je strasne vela .

ninka72
autor
18. mar 2014

@slnieckko Velmi pekne dakujem .... vystihla si podstatu .

ninka72
autor
18. mar 2014

@dossy najradcej by som konala ! Prisla som sa tu poradit ako dalej to mam riesit .

denkaajejdeti
18. mar 2014

@ninka72 Ahoj,
ťažká situácia, ktorá má však riešenie....
A: Môžeš ísť za svojim otcom a požiadať ho, aby zobral tvoje sestry k sebe, ale....1.bude to trvať nejakú dobu 2. ak jeho súčasná partnerka nechce o deťoch ani počuť a otec síce platí alimenty, ale inak sa o deti nezaujíma, nebolo by to najlepšie riešenie i keď by to pre nich bolo lepšie ako to čo zažívajú teraz.
B: Na tvojom mieste, by som ešte dnes zašla na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v mieste bydliska (odbor sociálnej kurately) a všetko by som povedala - môžeš požiadať o anonymitu, ak je to pre teba dôležité. Nikomu nemusíš povedať, že si to nahlásila ty, aby si si zachovala aký taký vzťah s matkou - aj keď neviem, či o ňu vôbec stojíš. Ja by som to priznala, pretože by som si stála za svojim názorom, ale nepoznám teba a najmä nie som v tvojej koži, čo všetko si si prežila, na akej úrovni je tvoje sebavedomie, aká si razantná pri riešení problémov,....
Sociálka u vás zistí stav a ak je to tak ako píšeš, tak deti pôjdu do domova, čo je v tomto prípade lepšie ako to čo zažívajú "doma". Toto by totižto vyriešilo nielen tvoje sestry, ale aj tie dve malinké, ktoré chúdence žijú v otrasných podmienkach. Čím skôr ich z toho dostaneš, tým väčšiu šancu majú, že tie následky na ich psychike nebudú katastrofálne.
Tvoja mama s partnerom nebudú mať deti ako zdroj obživy a ten ich vzťah pôjde dole vodou a tam je šanca, že sa matka zobudí a ak zabojuje o deti a postaví sa späť na nohy môže si deti vziať späť, ale samozrejme až potom, keď bude mať prácu, vyriešené základné veci...Skôr to však vidím na to, že jej je jedno, čo jej deti prežívajú a nebude bojovať - žiaľ aj také sú podaktoré "matky".
Takže - jednoznačne ešte dnes choď na úrad - v tvojej situácii je to jediné schodné riešenie ako im pomôcť. Ty nemáš podmienky na to, aby si sestrám pomohla inak - navyše stále by v tom pekle zostali tie dve malinké od partnera tvojej matky.
Držím ti palce, aby si v sebe našla silu a správne sa rozhodla.
Denisa

lujza123
18. mar 2014

@ninka72 je to tazka situacia ale asi najlepsie by bolo ist na socialku. Hlavne koli tym mladsim sestram. Lebo prostredie v ktorom ziju z nich postupne vyformuje take iste osobnosti ako ich rodicia....alkohol, chudoba, nasilie.

dossy
18. mar 2014

@slnieckko som rada ze si mi obetovala tolko riadkov...mne to nemusis vysvetlovat ... pomahaj autorke . Tu nestaci ze napise problem. Ten problem je obrovsky, uz sa malo davno konat !

mirica
18. mar 2014

@ninka72 .....skúsila si už ísť sa opýtať na miestny úrad za starostom , či by ti nepomohol s pridelením väčšieho bytu, aby si mohla požiadať o zverenie sestier do tvojej starostlivosti?....Viem , že sa to dá ( po dohode s otcami sestier) riešiť aj takto.
Stačí ak ti dá miestny úrad písomný príslub, že ak ti budú deti zverené do výchovy , bude ti pridelený obecný byt. S týmto potvrdením potom požiadaš na súde o zverenie sestier do tvojej osobnej starostlivosti a vysvetlíš prečo....podla mna to je lepšie ako ísť na sociálku len to nahlásiť, lebo sa naozaj može stať , že ich odoberú a dajú do deckého domova, a potom sa ešte sestry môžu na teba hnevať....

jahodka8
18. mar 2014

@ninka72 Ja to chápem, ale priateľ tvojej mamy nie je pre nich žiadna rodina. Váš otec vie ako žijete? To mi je tiež zvláštne, že sa vôbec nezaujíma. Natoľko je opantaný priateľkou? On odišiel od mamy kvôli nej alebo ako to bolo? Asi jediná ty môžeš pomôcť sestrám. A kde sú, ked majú vymeškané hodiny v škole? Ked si mladá a nemáš deti a dlhodobý vzťah, tak to je ťažké mamu pochopiť.

ninka72
autor
18. mar 2014

@mirica ja nebyvam v byte unas v dedine ani byty nemame a v meste neviem ako by som pochodila kedze tam nemam trvali pobyt . Rozmyslam ze by som zasla do mesta kde sme byvali 16 rokov . Neviem jake su podmienky na ziskanie bytu zamesnana som tak to je jedno plus . Ja by som si ich aj zobrala ale problem je s byvanim . Zas od dakoho si prenajat byt je to drahe . Tak ostava mi ta socialka lebo urcite treba daco robit .

denkaajejdeti
18. mar 2014

@mirica To si teda nemyslím, že by bolo lepšie riešenie - je to ideálne, ale žiaľ veľmi nereálne. Prosím ťa, ja mám tri deti a šťastné manželstvo a máme čo robiť, aby sme sa o deti postarali tak, aby boli šťastné a nič im nechýbalo. Byt im v dnešnej dobe nikto nepridelí, @ninka72 by musela mať už teraz dobré zázemie, aby bola schopná sa o ne postarať. To nie je len o tom ubytovať ich, oprať, navariť, ožehliť, učiť sa s nimi,...ale sú tam aj dve malinké, ktoré nemajú ani 3 roky. To je nonstop starostlivosť a obrovská zodpovednosť. Ak by sa @ninka72 na to cítila, tak by priamo pýtala ako to vybaviť, aby mohla mať sestry v opatere. Ak býva u partnera v malom byte, asi by to neprospelo ich vzťahu, ak by sa zrazu zo dňa na deň stala mamou na plný úväzok 4 detí. Práca by musela ísť bokom, aj jej súkromný život. Nie je to o sebeckosti, ale o tom, že je to veľmi ťažká situácia, ktorá si vyžaduje silnú osobnosť. Nechcem Ninku uraziť, ale podľa štýlu vyjadrovania, počtu gramatických chýb a formulácie viet má ešte čo robiť sama so sebou, aby boxovala za svoj život. A nemyslím to v zlom. To, že ju to trápi a chce to riešiť, aj keby nemusela, svedčí o tom, že má obrovské srdiečko a kus zodpovednosti v sebe - má toho oveľa viac ako jej mama.
No zapriahnuť ju do kolotoča starostlivosti o sestry by nebolo voči nej fér. S tými staršími by sa mohla porozprávať, že takto to ďalej nepôjde a čo by chceli oni. Pretože, aj keby chceli žiť s ňou, tak úrad bude preverovať aj jej možnosti a podmienky, či je schopná sa o 4 sestry postarať po všetkých stránkach. Pokiaľ viem, návštevy sú v DeD povolené a sestry by mohli chodiť každý víkend (alebo ako by jej to vyhovovalo) ku sestre a jej priateľovi na návštevu, takisto všetky sviatky, prázdniny,...- bolo by to o ich vzájomnej dohode. Detský domov by pre nich fungoval ako internát s full servisom. A po čase, keď sa Ninka postaví na vlastné nohy a sama sa rozhodne vziať si sestry k sebe, tak to môže spraviť - najmä ak budú úradníci vidieť, že má so sestrami výborný vzťah a boli si blízke aj počas ich umiestnenia v domove. Ak na to podmienky mať nebude, tak verím tomu, že nikdy by jej ani jedna sestra nevyčítala, že bola iniciátorkou toho, že boli v domove a nie v tom pekle s alkoholikom.

ninka72
autor
18. mar 2014

@denkaajejdeti v podstate mas aj pravdu ! Je to velka zodpovednost a zaväzok na cely zivot . Dakujem za radu ! Zajtra sa mam stretnut so sestrami chcem si vypocut aj ich nazor .

denkaajejdeti
18. mar 2014

@ninka72 Super, držím ti palce. Nič nie je horšie, ako keby si neurobila vôbec nič a len sa smutne prizerala ako sestry živoria.
Akékoľvek riešenie je pre ne lepšie ako tá situácia, v ktorej vyrastajú.
Denisa

wendy62
18. mar 2014

@ninka72 porozpravaj sa aj so sestrami, ake riesenie by sa im najviac pozdavalo. Socialka bude rodinu vysetrovat, deti vacsinou neodoberaju hned. Najprv pracuju s rodinou, ci sa nepodari zachranit detom prirodzene prostredie. Mozno by tvojej mame stacilo taketo nakopnutie, ze jej hrozi odobratie deti a ma poslednu sancu sa zmenit. Ak by doslo ku odobratiu, zistovali by ci sa nenajde niekto z rodiny - pravdepodobne by oslovili otca starsich dievcat, alebo aj dalsich clenov. Deti do 3r maju byt podla zakona v profirodinach, samozrejme nie vzdy sa to podari, tu je tiez problem ze bud roztrhnu rodinu alebo by museli niekam dat vsetky 4 dievcata naraz, ale ak by to vyslo, bolo by to idealne. Hlavne mladsie deti by akutne potrebovali priklad normalneho fungovania rodiny, kedze take nieco este nezazili. Pre ne by to bolo velkym prinosom. Po odobrati deti by matka prisla asi o vacsinu prijmu (nema narok na ziadne davky suvisiace s detmi ani vyzivne), naviac by musela platit ona vyzivne tomu, kto sa jej bude starat o deti. Potom je mozne, ze bez prijmu prestane byt atraktivna pre neschopneho chlapa a okasle ju aj sam. Po zmene rodinnych pomerov moze zaziadat o presetrenie situacie a ak uz bude vyhovujuca, deti mozu ist naspat ku nej. Ty mozes najviac pomoct v tom, ze budes dievcatam oporou, ciastocne im nahradis matku z citoveho hladiska, budes udrziavat vztahy aj po pripadnom umiestneni do DeD. A tiez v tom, ze dohliadnes na postupy socialky, aby dievcatam este viac neublizili.

melanka21
18. mar 2014

Mozno otazka od veci , ale tvoja mamka si tiez rada vypije??? Citala som to tu len tak zbeezne, ale docitala som sa, ze mas aj 2 mladsie sestricky take malicke 3 a 4 rocne??? Ziju bez elektriny??? Tvoja mamka to vazne nechce riesit??? pri malych detoch??? Nevies co ju o toho odradza????

ninka72
autor
18. mar 2014

@melanka21 neviem ti povedat ci rada vypije ale urcite si dakedy da snim zelenu flasku :( no jedna ma 3 roky a druha 2 roky . Ano ziju bez elektriky :( Vcera som rozprava s mamou tak vravela ze ona neche elektriku ze ona to platit nebude . Ja som sa jej snazila dohovorit ze ma deti ze to bez nej nejde ! Ale ona je najmudrejsia vseci okolo nej su hlupy . Dnes snou rozpravala moja starsia sestra tak vrajze sa tak vyjadrila ze pre jej priatela ona nechce ze on tam bude a ona bude platit. Ale to je ako zacarovany kruh ked sa pohadaju tak mama ho dakedy vyzenie on pojde domov a o tri dni mu vola aby sa vratil .