Alkohol v rodine

zfdt
10. nov 2021

Ahojte,viem určite tu na tému alkohol bolo popísané veľmi veľa cítim však,že sa potrebujem vyrozprávať a požiadať o radu niekoho kto mal podobný problém.Ide o môjho manže polla,ktorý si z alkoholu spravil denno denný večerný rituál.Taha sa to už neuveriteľne dlho cca 4 roky dá sa povedať intenzívneho pitia.Je to manžel veľmi dobry po finančnej stránke vie zabezpečiť rodinu s deťmi sa vie tiež pohrať,ale ako náhle príde večer bez alkoholu to už asi nevie.Najviac čo má ubíja je keď to s alkoholom preženie dá si aj 3 fľaše vína alebo viac piva s tvrdým a na druhý deň je nepoužiteľný...prespí pol dňa a ako rodina s neho nemáme nič.Co má trápi je aj to aký príklad dáva svojim synom mladší tomu ešte nerozumie Max čo sa spýta je prečo tatik stále spí a starší nie je nadšený,ale za tie roky už akosi neriesi má svoje záujmy.Ja som sa s manželom snažila porozprávať nejako mu dohovoriť že nie je v poriadku ako často popíja väčšinou znervóznel a nechcel sa ani rozprávať akoby bol úplne v poho veď on nič zle nerobí iba ja vždy frflem.Doteraz som sa snažila či po dobrotou či po zložky nič nepomáha a naposledy som sa už naozaj zľakla keď som šla ráno do izby a videla ho ležať v posteli ozvracaneho skoro som odpadla od strachu,že sa zaslúžil keď som ho budila bol úplne mimo ale živý a to ma už prinútilo požiadať niekoho o radu lebo už sa začínam báť a asi nie je v poriadku aby som si navravala,že je to ok.Dakujem vám za každú radu lebo manžel o liečení sme sa bavili odpovedal nemá čas .

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janinah
10. nov 2021

Tiež by som mu dala ultimátum...buď psychiater a liečenie alebo rozchod...musíš byť rázna a musíš to myslieť vážne..a dať časový priestor napr. mesiac..ak sa nerozhybe tak končíte ako par....inak ho nezachránis..4 roky je strašné dlho.tam už budú aj pečeňové testy zvýšené.to nechodí ani na preventívnu?

janci05
10. nov 2021

Ked sam nechce, tak s tym nic nespravis. Nakameruj ho, odfot takeho povracaneho a konfrontuj ho s realitou. Ci sa mu to zda OK, takto pred detmi vyzerat.

zfdt
autor
10. nov 2021

@cocolino234 fuuuuu no tak klobúk dole pred tebou prežila si si toho v živote viac než dosť a to máš len 19 wow ďakujem za tvoj názor a potvrdila si mi len to čo skrývam a nechcem si priznať na vonok silná žena a uvedomujem si,že mám strach odísť a možno to by manželovi otvorilo oči,bojím sa už načítať aj tému alkohol a naozaj prehnane pitie ako kedy má náladu buď ak je trošku v nálade si to aj prizná,ale nechce s tým nič robiť a keď je teiezvi vždy nervózna reakcia.Zacarovany kruh stále si vravím veď raz prestane čo sa stále sťažujem veď ma nebije len pieje viac ako by mal asi by som mala ísť ja za psychiatrom....

zfdt
autor
10. nov 2021

@janinah ale chodí a buď má klame,že je všetko ok alebo má pečeň neznicitelnu nikdy som nemala možnosť nahliadnuť na jeho výsledky z preventívnych prehliadok

marianarem
10. nov 2021

@zfdt Mozno by som sa isla poradit s nejakym psychologom, ako s nim o tom ucinne komunikovat. Jedna moja kamoska tak urobila, ked chceli dostat na liecenie mamu. Pomohlo, dostali ju, vyliecila sa a uz sa k tomu nevratila.
No ak nebude ina moznost, tak asi ho nechat a byt v tom dosledna. Moj svokor pije, neboha svokra mu stokrat dala ultimatum, ale nikdy nic z toho nesplnila, a tak samozrejme nic neriesil. Na ultimata si zvykol a bral ich tak, ze to proste prejde. Teraz ma novu partnerku a to iste, neustale bezzube ultimata.
No a moj manzel veru dost mame zazlieval, ze ho od toho otca nezobrala prec. Pritom ho mal a aj ma rad, maju vztah aj spolocne zazitky, len tie alkoholove incidenty strasne zneprijemnovali rodinny zivot a manzel bol permanentne nervozny, co zase bude.
A pecenove testy mal svokor velmi dlho prekvapivo dobre. Ale uz nema.

zfdt
autor
10. nov 2021

@janci05 no ešte v ten deň si to musel po sebe upratať lebo toto už bolo moc nedost,že trpím jeho alkoholové seance a ešte aby som po ňom aj upratala...tak to nie ostala som,ale šokovaná keď som mu povedala ale až na druhý deň aby to prádlo čo prezliekol buď vyhodil alebo opral v rukách lebo to začne v koši na prádlo smrdieť a ja to do práčky také dávať nebudem bol ešte on panko urazený,že aká som

zfdt
autor
10. nov 2021

@marianarem no to je presne aj náš prípad si myslím vie že spraví prúser a ja vždy zmeknem a všetko mu odpustim

zfdt
autor
10. nov 2021

Ach keď si predstavím,že s alkoholom sa potykam od detstva je mi zle otec píl už prestal mama popíja dodnes ja som úplne proti alkoholu asi som dostala z detstva a verziu ja alkohol neznášam aj keď áno aby bolanzel spokojný aspoň niekedy som to tak robila dala som si s ním ale Max pohár vína teraz už nemusím nalieva si sám a jeho otec bývali alkoholik aj jeho otca brat.

jana005
10. nov 2021

@zfdt ahoj, keď je opitý, tak ho nahraj na mobil a potom mu to ukáž, keď bude triezvy.
Aj to, ako vracia. Snáď sa bude hanbiť a niečo s tým spraví

zfdt
autor
10. nov 2021

@jana005 no pozvracial sa prvý krát takto v spánku v posteli preto som sa zľakla,že sa hádam zadusil ešte teraz mi je s toho zle pri tej predstave bolo to v noci vôbec neviem,že zvracial spala som s malým a on keď pije je naučený nech ku nám do postele taký smradlavi nejde takže povetsine spí sam

zfdt
autor
10. nov 2021

A myslela som si,že sa aspoň ospravedlní,že ho to mrzí je mu to ľúto,ale nič voooobec

karolinakr
10. nov 2021

To je nejake rodinne prekliatie, no držím palce, aby sa manžel správne rozhodol (a išiel na liečenie)

janci05
10. nov 2021

Kurnik, vsak sa moze zadusit a uz si rodinu neuvidi. To mu jedno? Hlavne, ze ma palenku v krku. Aj moj sa pred Vianocami na oslave strieskal, ale od vtedy utrum.

luccija
10. nov 2021

@zfdt strašne si naňho dobrá...3 fľaše vína to veľa popije.Nechcem byť žiadny prorok, ale toto nedopadne dobre....to, keby sa nepozvracal tak to neberies tak vážne?tvoj muž má obrovský problém s alkoholom.Ked nemá čas musíš jedine odísť...nechceš, aby ho deti videli pocikaneho, ozvracaneho, lebo to ho caka, keď neprestane a Vám zničí život.Ty máš možno ten pohľad skreslený, lebo Ti pila mama aj otec

zfdt
autor
10. nov 2021

@luccija dobrá áno,ale veru tým jemu nepomôžem a seba len trápim stále nad ničím nerozmýšľam len prečo stále pije a potom sa utesujem a sebe nadávam,že len preháňam čo to je strach, láska...ja už ani neviem najradšej by som mu chcela pomôcť aby prestal ale skúšala som nech to skúsi a nechce on asi nevidí,že je najvyšší čas.Neda si každý deň 3 fľaše vína v týždni a hlavne keď pracuje je to denne Max fľaša alebo 5 6 pív cez víkend keď máme návštevu to bez ozratia nevie

karolinakr
10. nov 2021

poznám pár alkoholikov na našej ulici, stratené existencie, žena alkoholička čo sexuje v 4. cenovej za borovičku asi 30rokov, další už ráno o 8.00 ide šikmo, další 15 pív denne alebo tvrdého prepil byt asi 140 000 eur, treba pokračovať...._?

annamalaga
11. nov 2021

Odíď , nemôžeš ísť k rodičom ? Toto nedopadne dobre. Ja si občas dám len desperado 2 za týždeň , nieto ešte 5 pív a 3 fľaše vina. Už ja cítim , že by som mala prestať , nieto on. Veď on má rodinu.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivkazba
11. nov 2021

Píšeš, že inak je dobrý manžel a otec. No nie je a to ani náhodou. A budem zlá, ale ani ty nie si dobrá mama, ak 4 roky necháš deti pozerať sa ako otec každý deň chlasce. Čo sa musí stať, aby si pochopila, že toto je úplne nezdravé prostredie pre deti? Že za triezva je milý k deťom nestačí. Už dávno si mala byť preč. Ak nechce pomôcť, tak pomôž aspoň svojim deťom a zober ich od takého človeka preč.

staronova
11. nov 2021

@ivkazba par riadkov a akych pravdivych. Este dodatok, ze dobry otec neprechlasce tazko zarobene peniaze, co maju byť pre rodinu, pred ocami detí.

cubo2
11. nov 2021

Moj otec je alkoholik, takze tiez viem o com hovorim. Alkohol je silna droga, ktora cloveka aj rodinu spolahlivo znici, ak sa nepodchyti v zarodku.

4 roky nie je malo (ale ani az tak vela, moj otec pije 20 rokov) takze liecenie by urcite pomohlo. Daj mu este sancu, skus sa s nim rozpravat, podporit ho - mozno v hlbke ma nejaky iny problem, kvoli ktoremu pije (nemusi to byt iba z roztopase) - ked sa vyriesi, mozno to pomoze..

Kazdopadne, ak liecenie odmietne a v zasade si ani nepripusta, ze nejaky problem vobec existuje (no tak si vypijem no a co) tak na tvojom mieste by som zacal riesit plan B - rozvod a odstahovanie. Zijeme len raz, chces zvysok zivota prezit vedla alkoholickej trosky, nepouzitelneho cloveka? Nepouzitelny vecer, nepouzitelny rano..

nique
11. nov 2021

To je asi vec na cely zivot. Alkoholizmus je diagnoza. Len uplne minimum alkoholikov to zvladne samo. A mnohi to nezvladnu ani s odbornou pomocou. Som dieta alkoholika. Otec normalne fungoval, chodil do prace, staral sa o rodinu. Mal nas rad. Ale stale tam bol alkohol. Ako dieta som si priala na Vianoce vzdy len aby prestal. Neprestal. Nasi normalne ziju spolu. My sme uz dospeli. Navstevujeme sa a mam mamu rada. Otca beriem, ze je tam. Moj manzel cez koronu tiez zacal popijat viac (niezeby si predtym rad nedal). A bala som, ze to dopadne zle. Aj sme sa vela hadali. Teraz navstevujeme manzelsku poradnu a terapeutka je aj expertka na zavislosti. Tak mu to vysvetluje. Vela o alkoholizme hovorime. Manzel teraz nepije. Ale je to len sebakontrola. Urcite ma na alkohol stale chut. A to nam povedala terapeutka, ze to je len nepitie, to nie je abstinencia. Lebo len co bude na nejakej party, neudrzi sa a vypije vela. A je na zaciatku. Ale riesime to spolu ako nas rodinny problem. Viem, ze len malo chlapov sa dokaze k tomu postavit tak, ze idem to riesit. Drz sa.

petranelkova
11. nov 2021

Musi si uvedomit, ze ma problem a ked nieco nezmeni tak pride o rodinu, pride o pokojny zivot a myslim, ze proste ten alkohol za to nestoji. Mam znamu ktoru nakoplo aby s tym prestala az ked sa jej deti otocili chrbtom a ostala sama. Vtedy spozornela, ze nieco nie je OK.