Je normálne každodenné pitie alkoholu?

24. júl 2024

Dobry večer.
Je podľa vás normálne, keď chlap pije každý večer po robote pivo a niekedy aj tvrdé?

huxy
24. júl 2024

A podľa teba je to normálne?

autor
24. júl 2024

@huxy podľa mňa nie

aeruginosa
24. júl 2024

Ak ma vyslovene potrebu si vypit a nevedel by sa bez toho zaobist, je to uz problem. Ak je to zlozvyk, tiez to moze mat do buducna negativne nasledky. Treba to riesit cim skor.

autor
24. júl 2024

@huxy ale on ma presviedča že je to vraj OK a keď ho aj prosím aby nepil aj tak stále pije.

rebekah61
24. júl 2024

Určite to normálne nie je.

rozculena
24. júl 2024

áno,to alkoholici robia

domkakvet
24. júl 2024

Nie, je to alkoholik.

huxy
24. júl 2024

No vidíš. Podľa mňa samozrejme tiež nie. Ale je dôležité hlavne to, ako to ovplyvňuje teba.
Ja som premárnila 9 rokov s alkoholikom (aj keď nepil denne), milión šancí, stále dúfajúc, že sa niečo zmení. Teraz som vďačná, že to už nemusím znášať. Je mi akurát ľúto tých zabitých rokov 🤷🏼‍♀️
Ver mi, taký človek sa nezmení. Hlavne keď ťa presviedča že je to ok.

babulkomale
24. júl 2024

Nie, ani kazdy vikend. Neznasam alkohol a ochlastov.

hopsas
24. júl 2024

Ak ťa presviedča že je to v poriadku tak to v poriadku nie je. A on to vie.

leo2019
25. júl 2024

Takto ak si da pivo každý večer 1 ci 2 dajme tomu aj 12° tak je to ok. Neviem ako pracuje...Tu nehľadaj rady hlavne na MK lebo tu je sami odbornik na alkoholizmus. S tým tvrdým co znamena dá si pohárik? Alebo vycmula fľašu? Nemusíš hľadať za všetkým problém. Alkoholik je ten co podrazduje svoje povinnosti, vzťahy a všetko kolo neho alkoholu. Proste prvá myšlienka ráno kedy si môžem dat po robote to isté...potrebuješ aby šiel tam a tam ale on napriek tomu si radšej dá a na všetko sa vykašle. Pokiaľ to vie zmierov tak nemáš čo riešiť. Paci sa mi ako tu každý frfle ale niekedy žasnem koľko krčiem a barov sa uživí na 1km2 ... v každom filme v každom seriáli v kuse drží v ruke niekto pohárik a cigy až ma to udivuje a potom na MK urobia z chlapa ze si dá každý deň pivo :D a nebodaj keď len každý víkend. Posledne štatistiky na SK prepočte na 5.4 mil. obyvateľov ( keby sme vedeli realne odfitrovat deti do 18 rokov tak je este väčšia) spotreba piva na obyvateľa za rok 59.1 litra , spotreba tvrdého stúpla na 8,5 litra a naopak spotreba nealko nápojov klesla o 6,3% :D tak bohužiaľ podľa MK je slovensko plne alkoholikov :D :D :D

sense
25. júl 2024

Ak si dá každý deň jedno pivo, nemusí byť ešte alkoholik.zalezi co to s nim spraví alebo ako sa zmení správanie ak si to pivo nedá....

leo2019
25. júl 2024

@sense ešte som sa dostal k jednej štatistike ženy spotreba tvrdého 4.6litra - 66% populácie, muži spotreba tvrdého 16,7 litra - 82% populácie na SK. A to niesme ani zďaleka top v rámci Európy. Hlavne opatrne s tvrdým a hlavne nie tak ze kým neuvidím dno fľašky ale to platí podľa mňa aj u vina nielen o tvrdom.

huxy
25. júl 2024

@leo2019 každý má právo si vybrať s kým, a aký život chce žiť. Ja osobne by som nechcela chlapa, čo by každý deň pil pivo. Proste mne taký chlap smrdí, neznášam smrad piva alebo aj tvrdého, keď z niekoho páchne.
Ďalšia vec, nie je alkoholik len ten čo musí každý deň piť. Osobne som bola s ex u psychiatra, ex nebol človek čo pil denno denne. Napriek tomu mi bol diagnostikovaný alkoholizmus. Je viac druhov alkoholizmu, nie len ten čo opisuješ ty.
To, ako naloží so svojim životom autorka, je len jej vec. Ale netvárme sa, že pravidelné popíjanie je v poriadku. Teda pre niektorých áno, ale tí už podľa mňa sami s tým majú problém..

leo2019
25. júl 2024

@huxy v tom nerozhoduje každý má právo sa rozhodnúť...niekto neznáša pach cigariet tak nech ho opustí, niekto neznáša napr obezitu a prejedanie tiež ho môže opustiť...každý si môže nájsť nejakú muchu na osobe pre ktorú môže niekoho opustiť. Netvarme sa ze každý deň pivo rovi z niekoho alkoholika toto je len čisto subjektívny názor. A posledná vaša veta je tiež váš subjektívny názor. Štatistiky hovoria svoje a tak sme potom národ ktorý ma problém a vlastne kontinent ktorý ma problem podľa vášho názoru. Noesom zástancom dennodenne ho pitia piva alebo akéhokoľvek alkoholu ale nebudem robiť z neho alkoholika a nech ho žena opustí. Vaše manželstvo vaše rozhodnutie rady pres ostatných ale nedávajte. Každý prípad je osobitný ak to vôbec je prípad.

huxy
25. júl 2024

@leo2019 keďže diskusia je verejná, autorka sa pýta na názory, môžem jej radiť (čo som síce neurobila), len som napísala svoj názor, svoje skúsenosti.
Inak, ano, ako národ máme sakra problém s alkoholom.
A ak si niekto myslí, že pravidelné popíjanie je ok, sám s tým pravdepodobne má problém. A to nie je subjektívny názor

luccija
25. júl 2024

Pre mňa to nie je normálne, ale veľa ľudí alkohol toleruje.Este pivo ako tak, ale tvrdé nie a este sám doma si nalievat

leo2019
25. júl 2024

@huxy ale práve že je to váš subjektívny názor. Aj to ze podla vás ak niekto tvrdí že nieje ma s tým problém. Vyjadrenie svetovej zdravotnej organizácie: doporučená denná dávka alkoholu je 20 až 40g denne co predstavuje 4deci vína( 2 poháre) u žien sa odporúča o deci menej. Takáto konzumácia alkoholu je podľa organizácia zdraviu prospesna. Dá vám to námahu 15 sekúnd si to vygooglit. Takže vás názor je čisto subjektívny pokial sa nezakladá na faktoch a štúdiách.

huxy
25. júl 2024

@leo2019 tak je subjektívny, prežijem to. A mňa nepresvedčia ani žiadne štúdie či takzvané "fakty". Viem čo spravil alkohol v mojom manželstve, často sa v praci stretávam s tým, čo konzumácia alkoholu u ľudi spôsobuje.

leo2019
25. júl 2024

@huxy u vás to spôsobil alkoholizmus. Nie 1-2 piva alebo pohárik denne. Samozrejme ak je niekto obsedantny abstinent tak je to proste vada s ktorou sa nezmiery. Lebo ak niekto sa rozvádza alebo odchádza od niekoho lebo si da každý deň pohár vina alebo pivo aj napriek tomu ze to neovplyvňuje ani jeho samotného alebo okolie je choré a problém by trebalo hľadať inde. Každý deň síce nie to by mi ani nechutilo ale raz za týždeň si dat pivo alebo cez víkend s partiou a robiť z toho problém tak to nie.Ako som povedal potom je problém niekde inde a bude to najskôr v hlave.Pekny deň prajem.

huxy
25. júl 2024

@leo2019 akože píšeš divné veci. Alkoholizmus je stav, kde dotyčný pije v takom množstve, ze to negatívne ovplyvňuje jeho, jeho rodinu a okolie. A nemusí to byť ani pitie každý deň!!! Z príspevku autorky vyplýva, že aj u nej to spôsobuje problémy. Takze to už v poriadku nie je a nie je v poriadku pitie akokoľvek obhajovať či ospravedlňovať.
Neviem čo je obsedantný abstinent, ani nemám potrebu si to googliť, nejak ma to nezaujíma.
Ty píšeš o vypití si raz za týždeň (čo by som tiež po skúsenostiach netolerovala. Nepoviem raz za čas, ale určite nie že pravidelne každý týždeň). Ale autorka tu píše že sa to deje každý deň. Takže podľa teba je to úplne v poriadku? Piť každý deň tak, že to partnerovi vadí?

alkoholik
25. júl 2024

Ano je to normalne (1) pivo. Davate si kazdy den kavu alebo nieco sladke napr?
Alebo inak: za tyzden to je 7 piv.
A ked by vypil 2x do tyzdna 3.5 piva to by bolo ok?

leo2019
25. júl 2024

@huxy autorka sa pýtala ci je to normálne. Nepíše tam o žiadnych problémoch. Nechápem čo so divne napísal. Raz za čas je široký pojem a subjektívny. Ja som napísal ze niesom zastanca denno denného pitia. Ak si da niekto to je jedno ci zena alebo muž ci pivo dva alebo pohár vina alebo dva nemôže spôsobovať problémy v rodine.Aj napriek tomu ze to nerobí problém v rodine je to len o tom ze to vadí dotyčnej osobe tak by sa mala skôr sústrediť na seba. Obsedantny- neodbitny, nutkavi,posadnuty,chorobme utkvela predstava....

huxy
25. júl 2024

@alkoholik nie, nemusím mať ani kavu ani sladké každý deň. Ale to len fakt niekto s takým novozaloženým nickom môže porovnávať kávu, sladké s alkoholom 🤦‍♀️

huxy
25. júl 2024

@leo2019 ty ako môzeš vedieť že pivo, dva, ci víno nemôže spôsobovať problém? To je zas tvoj subjektívny názor. Nevieš ako sa niektorí ľudia dokážu správať aj po takomto množstve alkoholu. Autorka prosila chlapa, aby nepil. Myslís, že keby pitie neovplyvňovalo vzťah, tak by to vôbec riešila? Si myslíš, že ženy by riešili svojich "alkoholikov", keby nerobili prblémy vo vzťahu??? Myslíš si, že im len vadí samotné pitie??? OMYL!!! Vadi im, čo to robí s tým človekom. Ako sa správa, aký je.
Ak si narázal na mňa, ze som obsedantný abstinent, tak si na omyle. Bol síce určitý čas, kedy som alkohol kvôli ex úplne odmietala a zanevrela naň. Ale viem si dať pohár vína raz za čas, s tým, že sa viem správať, viem kedy dosť atď.

alkoholik
25. júl 2024

@huxy Napr aj ja viem kedy dost ze po 3 staci. Len tieto temy o alkohole su vzdy zabavne. Pytat sa inych ludi ci je manzel alkoholik.

huxy
25. júl 2024

@alkoholik nepýtala sa, či je alkoholik, ale či je to normálne. Pitie každý deň akéhokoľvek množstva alkoholu nie je normálne.

leo2019
25. júl 2024

@huxy no pivo dva môže spôsobiť problém ak vás chytia policajti za volantom...z piva alebo dvoch nemôže dôjsť u chlapa k takému stavu opitosti aby si ne uvedomoval co robí alebo aby bol agresívny. 2 piva 10 to je tak max kolo 0,5 promile (v niektorých krajinách povolená hranica pre šoférovanie). Nech autorka povie v com je problém? Proste lebo jej to vadí? Alebo ma z toho pupek? Lebo ak povie lebo sa mi to nepáči tak aby nedostala spätnú väzbu co sa jemu nepáči a aby z toho nebol naozajstný problém.

huxy
25. júl 2024

@leo2019 zas TVOJ subjektívny názor, ze z 2 pív nemôze byť chlap agresívny a zlý. Môže. Nie každý znesie rovnako. Plus ona píše aj o tvrdom.

huxy
25. júl 2024

@leo2019 len tak pre zaujímavosť