Aký máte vzťah s dospelými deťmi, na ktoré ste boli detstve prísni a občas padlo aj capnutie na zadok?

mtdk
31. aug 2021

Aký máte vzťah s deťmi keď už majú 30-40 rokov a v detstve ste boli na nich prísny, občas padla aj na zadok? A naopak, ak ste v detstve len veľa dohovárali a najväčší trest bol napr. zakázaná telka, aké sú vzťahy keď sú deti dospelé príp. majú už vlastné rodiny?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
brita7777
31. aug 2021

U nas panoval nazor, ze rodic je boh a trva dodnes, nic sa nezmenilo. To samozrejme sposobilo velku "medzeru" medzi nami a nieco im chyba. Nie je to proste ok. Tak aj preto sa snazim vlastne deti vychovavat ako rovnocennych, som ich rodic, ale nie som ani nad nimi a ani pod nimi.

alana1
31. aug 2021

@brita7777 s tvojim nazorom sa uplne stotoznujem! moje deti tiez respektujem da sa povedat od narodenia, vsetky ich potreby a poziadavky....a mozem uz teraz spokojne povedat ze moj 2.5r respektuje krasne uz aj moje poziadavky...

alana1
31. aug 2021

@viestta no prave sa vztah s rodicmi velmi zavisi od vychovy...to co popisujes u svojich rovesnicok sa mi skor javi, ze rodicia o nich nemali zaujem...a ak nebol zaujem o deti, teraz jasne ze vztahy su nulove a zo strany deti zaujem ziaden....co do deti das, to sa ti vrati...

hennyinnsbruck
31. aug 2021

Opacna strana—-mama prisna .bolo vela bitky a moj vztah k nej? Je to moja mama ,vazim si ju aj hlavne preto ze mi zivot zachranila, ale tam to skoncilo.neviem odpustit.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
terezka1947
31. aug 2021

Ja som mala "dohovaracsku"verziu,manžel "prísnejšiu,aj telesné tresty".
Síce rodičia už neziju,ale on by za nich bol dal život,ja za svojich tiež. A mali sme dobre vztahy.
Neviem či to je o telesných trestoch,či dohovárali.
Skôr si myslim,že tam vo výchove musí byť toho viac a záleží aj od osobnosti dieťa.

katren
31. aug 2021

@mtdk ja mam 35, padla mi neraz jedna na zadok, ocino si pamatam, ze mi strelil len raz a to mi skrina dala druhu 😝 s nasimi mam skvele vztahy, ked ide ocino okolo na nakladiaku, vzdy sa zastavi na kavu, my tam so sestrami a nasimi rodinami chodime pravidelne vzdy druhu nedelu v mesiaci na obed, ked nieco treba pomozeme si a samozrejme, nechodime tam 1x mesacne len na ten obed....snazim sa 1x tyzdenne navstivit, hoci to mam 45km 😉

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marianarem
31. aug 2021

@mtdk Moj otec bol prisny, boli aj zakazy aj obcas na zadok. Dnes mam cez 40 a velmi si ho za jeho vychovu vazim. Bol prisny tak akurat, s vnutornym kludom, ziadny diktator, proste ukazoval hranice. Bol konzistentny, takze pravidla boli kazdy den rovnake a nebol ziadny chaos. Ked nam aj isiel dat na zadok, videla som, ako sa kontroluje a odhaduje silu, aby nam neublizil. Respektovala som ho, bol autorita, ale nebala som sa ho a citila som sa pri nom bezpecne. Vztah mame dodnes dobry a neviem sa dockat, kedy maly naplno objavi jeho caro - kopec vedomosti a zrucnosti a hlbku.

adrbat
31. aug 2021

@mtdk Ja budem písať zo strany dieťaťa (mám 28 rokov). Mala som a aj mám veľmi náročnú povahu, takze u nás bola bitka na dennom poriadku. Proste som provokovala, kým som nedostala a potom som bola spokojná. V obdobi dospievania si bola mamina bližšia s mladšou sestrou. Ale ako náhle som dospela, doštudovala, zmenila som sa a začala som si oveľa viac vážiť všetko, čo pre mna v detstve rodičia robili. S maminou vychádzam úžasne nakupujeme spolu, chodíme na kávu, o všetkom sa rozprávame a stále si pomáhame. Fakt môžem povedať, že ju rešpektujem ale zároveň sme aj dobre kamarátky.

21oktober
31. aug 2021

Ja som mala a mám veľmi dobrých rodičov , mám ich veľmi rada a moja výchova bola dosť prísna , u nás sa nedohováralo, upozornilo sa raz , dva a letel buchnát alebo facka. Niekedy mne , niekedy bratovi a najmenej sestre ktorá bola najmladšia. Nepociťujem že by ma to poznamenalo alebo môj vzťah k rodičom , a mám pochopenie aj za tú facku , občas som aj naschvál provokovala skúšala som hranice a teda riadne, rovnako brat ten bol na provokácie expert. Paradoxne najmenej bitá sestra dopadla tak že chodila poza školu , dieťa má proste s niekým .. nevie s kým , otec skutočne neznámy . Dnes má sestra 40 rokov a je úplne normálna , rodičov má rada navštevuje ich a na otázku prečo to robila , vraj ona nevie ale že asi ju rodičia málo bili tak preto 🙂 Takže si vyberte.

katkati
1. sep 2021

Deti si zaslúžia láskavosť, ony sa nepýtali na svet a nie sú fackovacie panaky. Môj otec bol prísny, brat dostal viackrát a pritom nebol absutne problémové dieťa. Ja iba raz, ale to len preto, že som sa mu vyhýbala ako sa dalo. Keď zostarol, zmenil sa, aj nás potreboval. My sme mu nič nevyčítali, ale vo mne zostal blog. Nebola tam vrucnost dieťa a rodič.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mtdk
autor
1. sep 2021

Všetkým Vám ďakujem,za Vaše odpovede a skúsenosti 🙂

marsmykkok
3. sep 2021

@brita7777 ja som zase názoru že malým deťom hranice treba nastaviť a byť nad nimi , si za ne zodpovedná , nemajú dosť rozumu. Ale ako dieťa rastie treba výchovu uvoľňovať, nechať rozhodnúť, urobiť aj chyby, nie držať nakrátko do 18 alebo kým neodidu z domu a potom sa správajú ako psy odtrhnuté z reťaze a urobia kopu somarin čo pri rodičoch nemohli.