Aký máte názor na televízne filmy a počítačové hry?

whiteniko
5. mar 2016

Ahojte môj syn stále vysedáva pred telkou a ked ho odtiaľ vyženiem ide do izby zamkne sa a hrá sa počitačové hry.
Väčšinou pozerá Harryho Pottera aj ked ho nenávidí že vraj ho pozerávajú aj všetci jeho spolužiaci tak to musí pozerať aj on.
Nech mu poviem čokoľvek proste neprestane, povedala som aj svojmu manželovi nech to s ním prediskutuje ale on taký že to je úplne normálne, no zdá sa vám toto normálne? Prečo by mal pozerať niečo čo nechce!
Už neviem čo mám robiť.
Máte podobné problémy aj vy?

pribinak
5. mar 2016

No a ma nejaky alternatívny program: kruzky, kamarati, skauting, nejake hobby ci zvierací kamarát?
No kebo pokial nema nejaky zaujímavejší program ako TV-PC tak sa nemôžeš velmi čudovať

sardinka335
5. mar 2016

@whiteniko no vidim, ze u vas puberta riadne plieska....Haryho pozerali aj naši ale skor zo zvedavosti - asi podobne ako u teba, ze zase nechceli to nejako extremne ale tak pozreli si to. Inak si asi skor typ že ,,pes čo šteka ale nekuše,,. Preto ta ma aj syn na haku a nerešpektuje ta. Ja som skor zastanca toho, ze sa zaujimam o to čo deti pozeraju, čo ich zaujima (nehovorim ze ty nie len popisujem seba) u nas su to youtuberi ako gogo, selasie...občas si pozriem nejake video o čom to vlastne je. Kazdopadne u nas neexistuje aby sa deti zamykali do izieb a tam cely den gemblili....proste im povieme aby to vypli. V našom dome neexistuje aby ma niekto neposluchol. Ja som rodič a nie kamarat. A komu sa nepači, ze sa ma tak dobre ako sa ma...tak holt, moze sa mat horšie a byt bez tabletu. Hodinka na tablete je viac nez dost do toho čumeť, potom bud mame spoločny program, alebo robia niečo ine ved maju kopu inych hračiek primeraných svojmu veku a zaujmom. S mužom sme v tomto jednotní. S deťmi treba komunikovať o tom čo ich zaujima, ale treba aby mali aj nejake mantinely pretoze ten youtube je bezodna studna roznych podnetov - a často nie velmi dobrých čo mi občas dcera povie ze aku hru našla...takze toto treba ,,čekovať,, nerobiť z toho dramu, ale byt obozretný lebo toto všetko formuje naše deti.

whiteniko
autor
5. mar 2016

@pribinak práveže má :krúžky, kamarátov a má aj psa.
Krúžok má Pondelok len čo sa vráti ide na počítač, za kamarátmi moc nechodí radšej sedí pri telke a so psom chodí iba cez víkendy cez týždeň aj zabudne že ho má tak sa oňho stará jeho sestra.

misel0806
5. mar 2016

Keby to nechcel pozerat tak to nepozera aj napriek tomu ze to pozeraju spoluziaci. Kazdeho bavi nieco inee. Urcite je vela aktivit ktore su lepsie nez cumet do monitoru z ktoreho si clovek nici akurat tak zrak a chrbticu.. 😉😉😉

whiteniko
autor
5. mar 2016

@misel0806 lenže on to chce pozerať len kvôli tomu že sa cíti trápne ked všetci jeho spolužiaci to pozerali. Súhlasím s tým ale on a môj manžel ktorý bi mu to mal zakázať tak ho v tom podvzbudí.

sissy27
5. mar 2016

@whiteniko ehm, akože synáčik si dupne, tak má? harry potter je podľa mňa ok, nech si pozrie, nevadilo by mi... ale akože čo tam napozerá? je to 7 filmov, tak keby aj pozeral 1 za týždeň, tak už má za tento rok vybavené...
počítačové hry nad rámec toho, čo sa mi zdá vhodné? no buď poslúchne, alebo príde o pc... a na ukľudnenie si môže toho harryho pottera prečítať...
a zamykať sa v izbe? to môže - až bude mať vlastný byt... a keď ma naserie, tak mu nie že zoberiem kľúč, ale vyvesím dvere z pántov a môže si potom akurát tak obliecť čarovný plášť od harryho...
len mám taký dojem, že teba doma majú len za také piate koleso u voza - manžel má tvoje názory aj celú výchovu v päte, a tak ide príkladom aj synovi - odmalička je zrejme vedený k tomu, že mama si povie svoje blablabla a tým to hasne, manžel podkopáva tvoju autoritu u syna... a to mi príde oveľa väčší problém ako nejaký harry potter...

111andy111
5. mar 2016

Koľko má syn rokov? Musíš to vedieť uregulovať. TV ok, PC ok, ale musia platiť nejaké pravidlá, aby sa to nejako časovo nepreháňalo, treba vymyslieť nejakú aktivitu mimo domu, aby sa trošku odpútal, aby to neprerástlo do extrémnej závistlosti.

misel0806
5. mar 2016

@whiteniko sak doma ho spoluziaci nevidia ci pozera harryho alebo nie. Ked niekto povie skoc z mosta tak skocim len preto aby som nebol trapny. Musis trosku pritvrdit nemozes byt nanho meka a vsetko mu tolerovat ja viem kazdy sme svojho boha kazdy mame svoju hlavu. Ale treba si urcit hranice co ma stoho ze je zavrety medzi styrmi stenami a a ziza do monitoru. Manzel hovori ze s toho vyrastie. No nerobi dobre len ho vtom podporuje. Synovi treba byt vzorom a viest ho spravnym smerom ale na tom sa musite vprvom rade zhodnut vy rodicia😀😀

sardinka335
5. mar 2016

@whiteniko a sak nech si pozrie heryho potera...mna by toto vobec nejako neiritovalo...skor si myslím, ze je tak naučený, ze sa nevie inak zabaviť ako PC hry...a tu je to zodpovednsot rodičov čo, kolko a kedy. Muz je asi rád, ze ma klud a ,,nohy v teple,, a nerieši ved na vonok o nič nejde, nič sa nedeje. Proste mať vyárendovaný čas na PC....a potom vypnut a robiť niečo ine...ty sa nemozeš na všetko dieťaťa pýtať - su veci, ktore sa robia a hotovo. Pes - striedať sa vo venčení, raz on a raz sestra. Čo tak zavolat si kamarata domov nech sa zabavi? Chlapec sa nudi,ale ja osobne nie som az taky zastanca toho ze privalit mu dalši kruzok, ale robiť niečo spolu, venovať deťom čas a osobnu pozornost. Začať spolu behat, niečo hrat, neviem čo tvoje deti zaujima. Na toto sa treba orientovať. U nas sa napr. cez týžden ani nemaju cas velmi nudit - 2x týždenne maju plavanie a potom prideme domov, jest, ulohy, a su radi ze su radi....ostatne dni pridu domov ulohy, pogemblia to ,,svoje,, a potom si robia niečo ine, niečo pomozu - umyvačku s malou sa pohraju. Proste tak nejak...a ked bude čoraz lepši čas tak idu na bicykel, zavolam k nam kamarata, ideme ku babke, na čundre opekat tam ani neviem ze mam staršie deti - syn rube drevo, robi ohen...to chalani mozu,opekame...ja som neni ani proti nude - ak je konštruktívna. Zase neuznavam to, ze dieťa musi mat vyplnenu kazdu sekundu lebo inak nevie čo.

juhseverzapad
6. mar 2016

@whiteniko Chalan má 13 rokov a ide do najťažšej fázy puberty. Nerieš to! Nechaj ho tak, lebo sa ti zatne. Maximálne sa s ním rozprávaj odlahčené témy, niečo na čom sa obaja zasmejete. Skús si spomenúť aké si mala ty pocity v puberte a podľa toho sa riaď.

evka129
26. mar 2016

Tvoj syn chce Harryho Pottera pozerať len kvôli spolužiakom? Mala by si sa s ním porozprávať a možno prestane u mna doma to bolo podobne. Ked mal syn 11 rokov všetci jeho spolužiaci už pozerali Hobitta ale on jediný nie tak sa mu zato vysmievali. Na druhý den som sa s ním o tom porozprávala a prestal to pozerať.

whiteniko
autor
26. mar 2016

@evka129 Možno by som sa sním mala o tom porozprávať.

evka129
26. mar 2016

@whiteniko Rozhodne

micpav
26. mar 2016

Keď už tak zbožňuje telku a DVD treba vyhodiť DVDčka a kúpiť iba v angličtine. Keď pozerá televíziu tak treba mať rodičovský zámok a bloknúť všetky ostatné kanály. Povoliť mu programy iba v angličtine. Buď ho to prestane baviť alebo sa naučí jazyk. Čo sa týka hier. Je veľmi dôležité sa zaujímať čo hrá. Treba prísť za ním a porozprávať sa aké hry rád hrá.. Ak sú to akčné strielačky plné krvy a zbraní z toho nebude mať nič ale ak by hral premyslené strategické hry tak to by som až tak nezakazoval.. Veľmi obľubujem stratégie či šach alebo iné. Zložité stratégie vyžadujú premýšlanie, organizáciu, hospodárenie so surovinami a tak ďalej čo sa dá využiť aj v bežnom živote. Pracujem v logistike a to je jedna veľká stratégia.