Aký máte názor na požičiavanie vecí?

6. máj 2021

Ahojte aký máte názor na požičiavanie veci? Ja stym do určitej mieri nemám problém. Ale občas mi to príde už moc. Nevadí mi keď si niekto požicia na istú krátku dobu alebo použije jednorazovo. Napr požičanie vŕtačky alebo nejakého nástroja aj oblečenie na nejakú príležitosť požičať, to je také v pohode. Ale vadí mi že moja segra ma dieťa pomne a skoro všetko má odomna od oblečenia po jedálenskou stoličku, kočík... Obidve plánujeme ešte ďalšie deti a zamýšľam sa nad tým ze jej deti vynosia, použijú, pokazia možno moje veci a ja budem kupovať nové? Viem ze v prvom rade by som to mala povedať jej ale je mi to blbé väčšinou hneď príde a povie prišla som sa pozrieť nato a keď sa mi to bude páčiť beriem to. Nechcem byť lakoma ale proste ja si dávam na veci dosť pozor šetrím si ich. A oni sú na tom finančné dosť dobré priam výborne, nepotrebujú to ale stále rozmýšľajú kde by ušetrili. Tých veci pozicsnych darovaných je viac.

alana1
6. máj 2021

preco to takto otvorene s nou neriesis? ked mi to vadi, poviem rovno a nie tu vypisovat na modreho kona...

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
6. máj 2021

@alana1 áno máš pravdu viem ze jej to musím povedať. Len neviem ako to povedať tak aby sa neurazila.

simsalabim
6. máj 2021

A ty si jej tie veci ponukla, ci si ich vypytala? Mna by nenapadlo ich ponukat a keby pytala, tak poviem nie, mam ich pre druhe dieta alebo ano, ale iba ak...

ivkazba
6. máj 2021

Sorry, ale keby ku mne prišla sestra s tým, že "prišla som sa pozrieť nato a keď sa mi to bude páčiť beriem to" tak by som jej rovno povedala "ani nepozeraj, neberieš si to. Je to moje a ak niečo chceš, môžeš sa opýtať a ja usúdim, čo ti požičiam a čo nie".

Nepremýšľaj nad tým, či sa urazí. Využívaní sú iba ľudia, ktorí sa nechávajú využívať. Povedz jej veci na rovinu. Ak sa urazí, tak nemá štipku sebareflexie a si pre ňu viac požičovňa ako sestra. A v takom prípade ťa nemá prečo mrzieť, že sa urazí. A hlavne, ona sa potom aj odrazí.

sense
6. máj 2021

Jej povedz planujeme druhe a odkladam pre druhe

autor
6. máj 2021

@simsalabim neponukla ona si prišla rovno po nich. Ako keby boli jej :D preto je mi to blbé. Ja len som chcela vedieť ci som sama taka ktorej by to vadilo. Nechcem byť lakoma.

autor
6. máj 2021

Je na čase aby som jej to povedala. Snáď to pochopí

ivkazba
6. máj 2021

Nechceš byť lakomá, ale byť hlúpa ti nevadí? Lebo inak sa to nedá pomenovať, že tvoja sestra si berie tvoje veci bez pýtania a tebe je ešte blbé jej to povedať. Daj na ňu kontakt, ja jej to slušne vysvetlím. 😉

simsalabim
6. máj 2021

Fiha, ta je ako drza. Tak ak to jej nie je blbe, tak ani tebe nemusi byt blbe jej povedat NIE.

zooeynka
6. máj 2021

Normalne jej povedz, vies co toto, hento a tamto si chcem predat, peniaze sa mi zidu. Potom to odlozis a pri pripadnom druhom dietati vytiahnes. (Nepredalo sa, cuduj sa svete).

mone8
6. máj 2021

Aj ja sestre vsetko davam, ale sama jej nukam,chcem jej to proste posunut, nech to nestoji v skatuliach ked mne to netreba. Keby sa chovala ako tvoja sestra tak by som jej nic nedala.. Ako troska slusnosti z jej strany by nezaskodilo😉Urcite jej to povedz otvorene

autor
6. máj 2021

Niesom hlúpa.Len viem ze by kvôli tomu vznikol konflikt ešte aj mama naša by to riešila no proste hrôza. 🤦‍♀️Ale poviem jej to.

nikpa
6. máj 2021

Ak ti je blbé jej to na rovinu povedať, skús jej naznačiť keď sa zas ,, príde na niečo pozrieť,, že toto si nechávas pre ďalšie... Snáď pochopí

loginexistuje
6. máj 2021

no to sa niekomu setri ak pride a berie si veci od iného ... ak nieco pokazi nech ti kupi nove ... ak nieco chce povedala by som jej ze to chcem predat a kupit detom nieco ine .. tak nech ti da peniaze alebo si kupi nieco svoje ...

zuvelyn
6. máj 2021

Ja napríklad nepoziciavam nic. Svagrinej som dala veci ktoré som vedela ze pre druhé nevyuzijem ale inak nie. Nemam to rada, v tomto som proste sebec. Moj muz zase naopak by kľudne požičal, jeho ale krotim. Keď chce niekto požičať kosačku, pílu atď poviem muzovi nech ide on pokosiť, popilit a tak ale dávať take drahé veci cudziemu do ruky sa mne nepáči. (Samozrejme neviem všetko ustriehnuť a dáva aj za "mojim chrbtom" 🙄) nepoziciavam ani knihy, ani vlastne nic. Mozno si o mne niekto myslí ze som naduta krava preto, ale proste nie, nechcem,nepoziciam. (Ani s jedlom sa nedelím, nikto mi nesmie siahnuť bdo taniera,oliznut zo zmrzliny,odkusnut z rožka 😅)

1aduliatko1
6. máj 2021

mne by to bolo tiež blbé, jej to povedať...skúsila by som milo, že nech sa nehnevá, že si to chceš odložiť pre druhé dieťatko a bojíš sa, že sa to zniči...

jaskolka
6. máj 2021

Ak niečo zničí, či sa úplne znosi, alebo pokazí, tak nech potom kúpi nové. Ja napríklad som ani od nikoho nechcela nič brat, práve kvôli tomu, že som sa bála, že sa to zničí, zaspini a podobne. Radšej som kupila z bazáru, sekondhandu. Určite by mi ani nenapadlo, prísť a pýtať si rovno dačo

h2
6. máj 2021

Nad týmto mi neprestáva rozum stáť: niekto sa správa arogantne, drzo a sebecky a ten, ku komu sa tak správa, sa ho bojí odmietnuť, aby sa ten drzý neurazil??? Tvoju sestru zaujíma, či sa Ty urazíš, keď k Tebe nabehne a začne brať Tvoje veci?

0silvia0
6. máj 2021

mozes si skusit zobrat priklad zo sestry a skusit si ist nieco zobrat k nim, uvidis ako zareaguje🤷‍♀️😵

katus226
6. máj 2021

To len tak nabehne? Nie je za tym ta vasa mama, ze jej povie nieco v style - sak nekupuj, tvoja sestra ma a uz nepotrebuje, zober si od nej? A ona nabehne bez toho, aby sa ta spytala a hned berie. By som ju hnala svinskym krokom.

alana1
6. máj 2021

ale ved on vobec nema dovod sa urazit...normalne slusne bez emocii povedat, ja som tiez mala prva v rodine dieta a rovno som povedala, ze darujem veci tak max do roka to som aj pre sestru odlozila, zvysok som predala...nikto sa vobec neurazil, je to pochopitelne, lebo tie polozky su aj celkom drahe - stolicka, nosic, atd.

syslik81
6. máj 2021

ak to dieta este nosi povedz nie ze to potrebujes pre ne .. a ak uz vyrastlo schovaj a ked sa bude pytat povedz ze to mas odlozene pre dalsie dieta ked pride ...

annamalaga
6. máj 2021

Povedz jej to slušne , že už nepožičiaš nič. Že ona má svoju rodinu, nech sa stará , čo a kde kúpiť. Niesi charita. Uvediem príklad : kúpiš si kočík Cybex Priam za 800€ a ona príde , že si ho od teba pozícia , to jej aj to požičiaš? V žiadnom prípade. Nech si svoje kupuje sama.

kkovacovak
6. máj 2021

Tak ja neviem ako to máte nastavené. Ja som bola prvá zo sesterníc a bratrancov a moje veci kolovali od jedného k druhému. Najmladšia sesternica ma do 5 rokov. Keď som otehotnela tak mi hneď teta volala že má ešte vecičky po mne a potom mi ich odovzdá. U nás je to normálne že keď sa nejaké bábo narodí automaticky sa mu dávajú vecičky po staršom a potom sa automaticky vracajú. Nikto nad tým ani nepremýšľa. Moja mama štrikuje všetkým deťom v rodine svetríky, nechce peniaze a vždy len povie aby to potom odovzdali mne keď budem mať ja svoje. Musíte si to nejako vysvetliť a nastaviť pravidlá.

kittykat22
6. máj 2021

Skus je s kludom povedat "prepac, ale toto si hcem si to nechat pre druhe dieta". Sestra asi ide teoriu: co je v rodine, to sa pocita 😀 Ale stavim sa, ze keby si prisla ty takto k nej domov a brala by si veci ktore patria jej alebo jej detom, tak by ju roztrhlo.

jana_eyre_2
6. máj 2021

Práve preto, že prišla akoby boli jej ti to blbé byť nema.. ja som všetko požičiavala, neskôr už daruvavam, lebo ďalšie dieťa nepríde a ak náhodou áno, tak nechcem to držať doma.. ale robím to sama od seba, nikto to odomna suverénne nečaká, tak ako to ani ja od nikoho neočakávam.. keby niekto prišiel a zobral akoby sa nechumelilo, tak to má pekne naštve 🤬

rora
6. máj 2021

Oznam, ze veci rozmyslas dat na bazar a potrebujes na nich spravit udrzbu a pofotit, ci vie vratit. A potom si ich odloz s tym, ze aj si zaujemkynu na nieco z toho mala, ale vzislo z toho. Medzitym daky akoze inzerat mozes dat na fb alebo kde by to sestra videla... a potom to zmazat rychlo... aby to bolo doveryhodne...

simca06022011
6. máj 2021

Nemam problem, ked vratia.. ja bohuzial som pozicala a po roku musela doslova driapat spat, niektore devy nevedia vratit vobec veci :D ani ked im to clovek pri stretnuti pripomenie. Cize v takychto pripadoch mi to velmi prekaza.

ckatka
6. máj 2021

Ja malo požičiavam. Radšej darujem. Nemám mozgovú kapacitu pamätať si čo komu a riešiť vracanie...rovnako keď mne niekto niečo.chce posunúť, prijmem to len vtedy keď to nechcú spať. Ja to zas posuniem inde. Proste si to nepamätám co je od koho..