Aký je váš názor na rodičov, ktorí dieťaťu nič nesporili?

4. nov 2020

Čo si myslíte o tom, ked niekomu rodicia od narodenia az po 25 rokov nesporili peniaze na vkladnej knizke alebo poistku? Ze po dovrseni 25 nedostane nič na rozbeh ?

denden77
4. nov 2020

rodicia nie su povinni detom setrit 😉

autor
4. nov 2020

Ano, nie su, ale väčšinou to je bežné🙂

denden77
4. nov 2020

ked setria, super.. ked nesetria, co uz 😊
mne nasi nesetrili, ja svojej dcere setrim 😊

pribinak
4. nov 2020

Pokial som mala šťastne detstvo, rodičia sa o mna dobre starali, nebola som hladná, smädná, chodila som slušne oblečená, chodila sim na krúžky, výlety, dovolenky, nemusela som zbierat z chodníka opitého otca či mamu, ani utekať pred bitku tak mojim rodičom prepacim že mi nesporili nič na vkladnú knižku

Ps moji mi sporili, ale nevyčítala by som im ak by mi nesporili

nelca84
4. nov 2020

a dokonca do 25-ky... prides mi dost nevdacna, uz to, že sa o teba starali do 25-ky je viac nez dost

simca06022011
4. nov 2020

nic si o tom nemyslim.. nevidim dovod takto zabezpecovat dieta na "rozbeh", moze sa rozbehavat samo a zarobit si, hlavne v rodinach, kde rataju rodicia kazde euro... Bude si potom vsetko viac vazit... Ak su na to prostriedky sporit sa da, len ci je to rentabilne... lebo odkladat niekde 20rokov peniaze.. fuu... to si radsej vezmem este nejaku nehnutelnost a prenajmem a po 20 rokoch dietatu a mne ostane byt.. a nie par eur na ucte.

hb4fg8ko
4. nov 2020

Myslim si, ze asi nemali peniaze. Viem, ze su ludia, ktorym pocas studia na vysokej skole rodicia nic neprispievali, dokonca deti pomahali financne rodicom.

mogaa
4. nov 2020

tak rodičia ťa živili, šatili, platili školu - to nie je málo.....nie sú ti povinní šetriť a už vôbec to nie je bežné.....rodičia ktorí majú 2-3deti sú radi ak ich uživia, nič im nechýba a občas si môžu dovoliť dovolenku......takže na tvojom mieste sa nespolieham na rodičov a som rada že ťa vychovali a nič ti nechýbalo a podobné hlúpe reči že je niečo "bežné", si ušetri na dobu keď sama vychováš dieťa....

autor
4. nov 2020

@nelca84 nemam este 25, nevdacna zcoho sudis ? Len ma to zaujima, 25 som napisala preto, pretoze podla zakona sa maju starat rodicia do 25ky pokial studuje clovek

n_i_ka
4. nov 2020

Mala som dve poistky, stavebné sporenie aj vkladnú knižku. Brat takisto. Keď to rodičia zakladali boli celí stastni akí budeme mať super rozbeh do života. Peniaze však v čase vyplatenia mali oveľa mensiu hodnotu, čo je logické. Momentálne sporime inak ako poistením, nech sa peniažky trošku zúročia. 🙂

nelca84
4. nov 2020

a tebe to pride ok? je bežné, že vysokoškoláci si zarábajú sami a poznám aj takých, čo sa už starali popri VŠ aj o vlastnú rodinu. A zákon na šetrenie peňazí pre dieťa našťastie nie je.

autor
4. nov 2020

@nelca84 boze nechapem kde sa vo vas berie ta zlost, ano je to bežné lebo vsetci chcu pre svoje dieta to najlepsie a ked mozu setrit pomaly od malicka po 20€ mesacne tak preco nie ?

nelca84
4. nov 2020

aka zlost? mne by len bolo trapne si na nieco take u rodicov narokovat. Zrejme na to nemaju, nemyslis? Moja mama bola napr. samozivitelka a ani by ma nenapadlo, ze ma vypravi s hrcou penazi do zivota. My s manzelom synovi setrime, pretoze si to mozeme dovolit. Treba zvazit aj okolnosti a nie len dajte mi...

mogaa
4. nov 2020

takéto reči si naozaj nechaj až keď nejaké dieťa vychováš.....veľa rodičov je rado že jednoducho finančne nie sú v mínuse, nie každý má plat 1000eur .....nehovoriac o tom, ak sa ešte spláca hypotéka, vtedy sú rodičia radi že dieťaťu nič nechýba.....zjavne ešte nezarábaš a nie si samostatná, veď sa osamostatni a potom hovor o sporení.....rodič môže sporiť, ale ak sa pokazí pračka, či jeden z rodičov príde o prácu, úspory idú tam kde to je potrebné......

mogaa
4. nov 2020

@nelca84 hlavne ak mladá niečo chce, nech si na to zarobí a nie čaká od rodičov.....

ckatka
4. nov 2020

Za "mojich čias" sme mali poistku so sporením...ale.taky blbý produkt...ze v 18tke som dostala presne 713€. Nuž čo...boli aspoň na vodičak...

lumiere
4. nov 2020

Na rozbeh som si postupne našetrila sama, brigády počas celého štúdia a následná nezávislosť vďaka práci po škole. Teraz som rada, že ja môžem rodičom niečo kúpiť alebo pozvať na výlet či dovolenku, za vsetku energiu, ktorú mi venovali.
Čakám prvé dieťa a chceme ho viesť k samostatnosti v živote.

simca06022011
4. nov 2020

A inak na rozbeh som od mlada brigadovala... ;) ja uz ako nejaka 14rocna.. (aj ked predpokladam, ze to nebolo celkom s kostolnym poriadkom) :D

jullietka
4. nov 2020

@simca06022011 napodobne,od 14 brigada kazdy rok a vsetko co som chcela som si kupila(s rozumom),rodicia sa rozviedli,mama zostala sama,bez roboty tak hold ked musis tak musis

veronikaszabova
4. nov 2020

Ty kokos, rodicia z teba musia mat radost 🤦‍♀️

autor
4. nov 2020

@veronikaszabova ? Nevies preco sa tu otazku pytam, tak nemaj blbe reci🙂 nepytam sa to preto lebo by mi rodicia nesporili a ja sa stazujem. Zdrz sa radsej komentara ked nic o tom nevies.

veronikaszabova
4. nov 2020

Zdrzovat sa nemusim - pises do verejneho fora, pisat moze kto chce.

zuzanka.zuzu
4. nov 2020

moja mamka mi sporila. keď som si bola v 18r vybrať prachy, tak som sa modlila, aby zostatok bol aspoň na poplatky za zrušenie účtu a nemusela som doplácať 😂😂😂 radšej by som bola keby každý mesiac kúpila o zmrzlinu viac než sponzorovala banku 🙄 a hlavne - som jej vďačná za výchovu a vzdelanie, NIČ nemusela šetriť

zafir01
4. nov 2020

Nič si o tom nemyslím. Z domu som odišla ako 19 ročná, keď som sa ešte starala o mladších súrodencov, keďže sme žili posledné roky len s otcom.
Rodiča mi nesporili. A ani ma inak nepodporujú, dokonca keď chcem ísť k lekárke, tak si platím opatrovateľku, lebo nemám ich kde nechať. A ani do budúcna, nie je perspektíva dedičstva, ako niektorí už predom počítajú.

Ja svojim deťom sporim. Nie na rozbeh. Ale "keby niečo". Peniaze nedostanú odomna len tak smahom ruky len tak na čokoľvek.

petamich
4. nov 2020

myslim, ze to je kazdeho osobna vec a kazdy ma ine financne moznosti, niekto je rad, ze vystaci do vyplaty a nie je z coho odkladat, je to asi prijemne, ked to potom clovek dostane ale nie je to podla mna standard, prosim a ked uz tak skuste nejaky lepsi produkt ako vkladna knizka, ktora vam dnes na urokoch nezarobi ani na inflaciu ;)

krisbar
5. nov 2020

Moji rodicia mi dali " poistku", ze odkedy som mala obcianku som chodila na brigady. Vychovali ma v skromnosti a mat vztah k praci ....hocakej a neutekat z boja. A ked mali, namiesto pchana penazi poistnej spolocnosti mi peniaze dali na ucet.
Neuznavam sporenie.

lucilaines
5. nov 2020

Moji rodicia mali penazi pomerne dost a takisto mam aj ja, nesporili mi oni a nesporim ani ja svojmu synovi. Radsej investujem do jeho vzdelania, nehnutelnosti, ktore raz zdedi, cestovania, moznosti studia v zahranici a pod. Uz len lazdy kto ma trocha financnej gramotnosti vie, ze sporenie 25 rokov kazdy mesiac po 20€ do banky je to najhorsie co mozes s peniazmi urobit.

jakoma
5. nov 2020

ano, odkladat teraz 20 (alebo 50, hocikolko) eur, ktore dieta minie o 25 rokov je ekonomicky najhorsi napad. kupi si za to 2 litre mlieka v tom case, juchu.. nasi si nasetrili na dochodok tolko, kolko sa im podarilo, rozdelili sumu medzi deti a dali nam moznost pozicat si tie peniaze na rozbeh byvania do casu, kym nebudu na dochodku.. tak by som to robila aj ja, ak by bolo z coho..

salome123
5. nov 2020

Ani nám rodičia nesporili aj keď mali z čoho. A ani ja svojim deťom nesporim, to ale neznamená, že im finančne nepomôžem keď si budú kupovať vlastnú nehnuteľnosť.

jvlo
5. nov 2020

Príde mi to úplne normálne. Nie každý má dostatok financií na odkladanie. Výchova a starostlivosť nie je len o 20e na knižke. Ja mojím deťom sporim, ale ak naša rodina tie peniaze bude potrebovať, bez mihnutia oka ich vyberiem a miniem. Každopádne, nemám v pláne ich dať deťom len tak.... a ak by raz na mňa vyrukovali s tým, že ich musím do 25ky zivit lebo študujú a je to moja povinnosť...tak by som nimi radšej podkurila v krbe ako im ich dala. Dúfam, že sa tejto vypočítavosti a nevdacnosti u detí nedozijem