Ako zvládnuť prácu aj rodinu?

kiwinka21
3. máj 2017

Pekný deň mamičky, prišla som sa s vami poradiť , ako zvládate prácu, rodinu, domácnosť, možno aj nejaký voľny čas ☺ Už som pracovala na smeny, kde sa mi páčilo, že bolo voľno počas týždňa, takže som bez problémov niečo upratala, nakúpila, vybavila, aj čas na kavu sa našiel. Ale veľké mínus boli pracovné víkendy a sviatky, keď mi nemal kto postrazit deti. Potom som robila pondelok až piatok, víkendy a sviatky voľno. To bolo veľké plus, nemusela som volať svokru, tiež ešte pracuje tak nemá vždy čas. Ale mínus, ráno odniesť deti, šup do roboty, odtiaľ rýchlo pre deti, prídeme domov, úlohy, potom dva krát do týždňa sú krúžky, večer navariť, (deti si zo zdravotných dôvodov nosia vlastnú stravu, takže variť musím ) a k tomu sa dostanem možno okolo ôsmej a o jedenástej padnem mŕtva 😆 manžel pracuje na štyri smeny, ale ten je viac v práci ako doma. Hlavne, keď má obednu tak som sama. A vlastne sa cítim pod takým tlakom - jezisi, rýchlo sa ísť učít, nestihnem krúžok, ešte si pomyslím, že večer musím variť a rýchlo práčku vyvesat, nákupy stíham len tak tak. Baby, ako to zvládate? Robím len zbytočnú paniku? Lebo už ma to naozaj štve, že mám pocit, že nič nestiham a doma bordel. Deti chodia do školy, prvý a tretí ročník. Svokra tiež pracuje, takže z praktických dôvodov by som najradšej pracovala pondelok až piatok. Len ako sa nezblázniť 😆 dakujem za prečítanie.

ivana11155
3. máj 2017

Vsetky to pozname, kazda z nas si musi najst vlastny system na toto vsetko, aby to fungovalo co najlepsie. Na povzbudenie: vydrz este rok, dva a uvidis, ze deti budu cim dalej samostatnejsie, do skoly a zo skoly pojdu same, ulohy urobia bez tvojej pomoci a aj svokru budes potrebovat menej a menej. A naozaj u teba sa to tyka obdobia cca 2rokov, lebo piatak/-cka je uz samostatna jednotka, aj ked stale plati doveruj ale preveruj. Drzim palce.

malina20061
3. máj 2017

V prvom rade učenie, v druhom rade varenie a ostatné nerieš😉, lebo to nezvládneš

marina24
3. máj 2017

nie si divna, je to tak, dneska rychla doba je takato...s tym nic neurobis..

marina24
3. máj 2017

a preto sa coraz viac a viac ludi lieci na psychiatrii, lebo podlahnu tomuto konzumu a zivotu...

snehuuulienka
3. máj 2017

@kiwinka21 mam syna prvacika, muz chodi rano o 4:30 z domu a ja nepracujem nikde.Dovod je prave toto,co popisujes...a este k tomu ,ze nemam rada povrchnost v nicom,teda bola by som nespokojna,nic by nebolo na 100%,ani zarobene,ani popratane a so synom neviem kto by sa ucil,mm na to zvysoka kasle.....predtym som podnikala na vlastnu past,no popravde neviem si to predstavit teraz robit do vecera a vikendy atd...

dominika6
3. máj 2017

@kiwinka21 všetky domáce práce si máš urobiť cez víkend..načo máš šaškovať s upratovaním,praním atd v týždni?
prídeš z práce,uvar si kávu..vydýchni..
deti nech si robia úlohy v kuchyni za stolom..budeš ich mať pod dohľadom a popri tom varíš..
aký problém

pleja
3. máj 2017

Ja poradím len k tomu vareniu, pretože varím aj ja...navarím na 2 dni, pripravím si nátierky na 2 dni. Ak sa niečo z jedla, ktoré som navarila dá zamraziť, zamrazím, a keď mi dochádzajú nápady a čas - vytiahnem z mrazáku (guláš, brokolicová polievka, vývar, plnená paprika apod.). A ak nemáš umývačku riadu tak určite odporúčam kúpiť. Ešte sa dá uvažovať nad skrátením úväzku, ale môže to dopadnúť tak, že budeš robiť tú istú prácu za menej peňazí... no a dôležité je niekdy jednoducho zbytočnú prácu vynechať a dopriať aj sebe nejaký ten čas ..

dominika6
3. máj 2017

@snehuuulienka muž je preč,dieťa v škole...čo robíš celý deň?

anabeth
3. máj 2017

ako
@pleja , tiež veľa mrazím, aj koláče pečiem kvôli tomu z dvojitej dávky, polievky varím kvôli tomu bez zemiakov, pečivo, chlieb tiež do mrazu, aby som do obchodu chodila len 2x cez týžden
máme americku mrazničku s chladničkou, umývačku
pre mna bola strava niečo, v čom som odmietla polaviť po nástupe do práce, deti sa nechcú stravovať v jedálni a ja som len rada
deti viesť k samostatnosti, radšej prižmúriť oči nad rozhádzanou taškou ako ju upratať
a zľaviť načas z nárokov, najsť si čas aspon na jednu vec pre seba ( pre mna šport)
zamestnať cez víkend muža- ja som už roky nevysávala a každé ráno pred prácou vyloží umývačku

snehuuulienka
3. máj 2017

@dominika6 neverila by si,ale doma je stale co robit😀a hlavne,ak ma zena povahu ako ja,ze chce mat stale vse tip-top doma,navarene,napecene,poprane,pozehlene,upratane a len vtedy je spokojna tak neni o com....byvam v novom dome,takze aj okolo domu je prace dost😉a som rada,ak mi vyjde vecer cas aj na mna,neuveris,ale je to tak....

dominika6
3. máj 2017

@snehuuulienka
ok ako povieš..tiež mám velký dom aj prácu aj dve deti školo povinné..preto sa pýtam..

malina20061
3. máj 2017

manžel v práci od rána do večera, práce okolo domu rieši cez víkendy, ja s deťmi doma 7 dní v týždni 24 hodín, ako riešim upratovanie? neriešim, ako riešim pranie? neriešim, ako riešim nakupovanie? neriešim a ako riešim varenie? neriešim všetko robím, ale náhodne podľa situácie, takže žiadne starosti, kedysi mali len mlieko, chleba, vajcia, zemiaky a žilosa😀 raz to pominie a potom nastane čas pre pohodový život😂

januska11
3. máj 2017

@kiwinka21 Ahoj kočka, aj ja mám dve detičky. Dcérka je druháčka a syn je predškolák... Od septembra ide do školy. Pracujem od 7-15:30, ráno vozím deti ja, poobede ich vyzdvihne manžel - ten chodí na šiestu, alebo ak má poobednú tak dedo. Ale od septembra už budú chodiť sami domov spolu - bývame na dedine. Krúžky máme s dcérou pondelok, streda - plávanie, vo štvrtok - tancovanie. Syn pondelok, utorok a piatok futbal. Tak tiež si niekedy pripadám, že len behám ako taká krava a vyvážam ich, že my sme také niečo za našich čias nepoznali, ale na druhej strane, chcem ich naviesť na správnu cestu, a o chvíľu už budú chodiť aj semé... Nakupovanie robím väčšinou, keď sú deti na krúžkoch, úlohy si dcéra robí väčšinou v družine. A doma už len skontrolujem.. Keď má muž rannú, tak sa s behaním prestriedame... Ale keď si vieš spraviť nejaký systém, tak sa dá. Dokonca som začala chodiť behávať. Keď zaveziem syna na futbal mám čas a idem si zabehať... Varím iba cez víkendy, cez týždeň chodíme na obedy... Po večeroch skladám prádlo a žehlím... Strašne rýchlo mi uteká čas... Aj teraz, už je pol štvrtej, tak ja bežím... 🙂

kiwinka21
autor
3. máj 2017

Dievčatá, ďakujem vám ☺
@ivana11155 presne toto si opakujem, je to len prechodné obdobie 😆
@marina24 súhlasím, len bohužiaľ, ťažko to zmeníme.
@snehuuulienka chápem, tiež máme dom, záhradku a prácu si okolo baraku tiež nájdem vždy, ale blbá otázka, nechýba vám ten jeden príjem? Kto ti platí poistenie?
@dominika6 tak to bolo. Cez víkend som "pratala " deti chceli niekam ísť a ja som bola úplne vyflusnuta
@malina20061 úprimne ti závidím tvoj postoj ☺

kiwinka21
autor
3. máj 2017

Inak je to na prd, mám skúsenosti, hovorím dvoma cudzími jazykmi a keď sa hlásim o skrátený úväzok, chcú len vysokoškolákov, alebo na mňa zazeraju, že matka, robi na polovicny uvazok.

dominika6
3. máj 2017

@kiwinka21
z čoho máš byť vyflusnutá?
sobota doobeda zavelíš,dáš každému úlohu vrátane chlapa,nech si poprace caky paky po sebe,povysávaš,zmyješ podlahy,utoireš prach,nahádzeš do práčky..práčka perie sama..
spravíš rýchly obed,popraceš kuchynu, o 13:00 nemám čo robiť..
ja neviem čo tu stresujete furt.🙂

sardinka336
3. máj 2017

@snehuuulienka tak ale to si si sama na seba taky bič uplietla. To je uz chorobné upratovanie, denne všetko lízať. Viem o čom hovorím, boli časy ked som umyvala okna kazdé 2 týždne. Casom triedim priority. A ze muz nato kašle? Sa čuduješ? Sak vie, ze by to neurobil nikdy lepšie ako ty.

Ja to fakt nechapem, čo sa pre pána krala stale učíte s tými deckami??? Co mate prvakov? To by som ešte chapala...ulohy a učenie su vecou mojich detí, nie moja vec, ja som uz vyštudovala. A tak ich aj vediem. Sprav čo vieš a ak nevieš tak pridi, pripadne ta vyskušam čo si sa naučil, ale aby som sedela za stolom s deckom a dve hodiny riešila tak to neexistuje. Práce treba delegovat aj na deti - umyvačka, potriedit pradlo, smeti. Otroctvo kružkom to je kapitola sama o sebe.

sardinka336
3. máj 2017

@kiwinka21 a čo ze zazeraju?? Zedli žabe riť! Nechapem čo riešiš...zazeraju lebo zavidia. Chapeš, toto ma bude trapit...🙈

eliska13
3. máj 2017

@dominika6 robim co mozem len, aby som nemusela vikend rozbit tym, ze budem vysavat prat upratovat.Este aj jedlo si navarim v piatok vecer nejake maso na stave nech nemusim saskovat s varenim a vikend venovat tomu, co nestihnem cez tyzden

eliska13
3. máj 2017

@snehuuulienka verim tomu ja som rano pospratala veci, naplnila umyvacku navarila chvilu vybehla na dvor a uz bolo treba ist do skoly pre decka.Potom jedlo kruzky ucenie doma je stale robota, ktoru nie je vidiet, ked sa spravi.Muz bol dlhodobo na PN potom videl co sa robi doobeda nechapal, lebo ked prisiel predtym domov vsetko bolo porobene🙂

dominika6
3. máj 2017

@eliska13 rob si ako ti je lepšie..ja hovorím že ked sa tu rieši aký chodí človek vyflusnutý z roboty tak hádam nebudem ešte po večeroch behať s mopom,vysávačom,prachovkou a práčka bude drnčať do rána na 3 etapy..ked mám za 3 hodiny v sobotu doobeda upratané,navarené a môžem ísť kam chcem,robiť čo chcem..o čo som ukrátená? o nič..robím to za bieleho dňa v klude a nie po nociach..

eliska13
3. máj 2017

@kiwinka21
ci veris ci nie bezny zivot zamestnanej mamy.Ide mi to na nervy🙂)mam pocit, ze nic nerobim poriadne a vsetko rychlo.Su ludia co cez tyzden vobec nevaria u nas sa to neda tiez denne varim, uoratujem menej len najnut ejsie, obchod si volam domov Tesco super vec.Nemrazim zatial som to neskusala, ale ako Vas citam super vec.U nas najviac casu zeru kruzky tiez surim po skole rychlo jedz, pis ulohu ide na kruzok vecer je uz unaveny a nic z ucenia by nebolo.Matky by mali pracovat na pol uvazok.

rutie
3. máj 2017

@kiwinka21 Nikto to nezvlada na 100% neda sa to, ostava sa len zmierit sa s tym. Vsetky riesenia tu uz padli:
- znizit uvazok v praci
- zapojit co najviac ostatnych clenov rodiny v poradi deti, manzel, babky, dedkovia
- zaplatit si externu pomoc
- viest deti co k navjvacsej samostatnosti
- znizit naroky na stravovanie, poriadok

Vsetky s tym bojujeme, vsetky nejako miesame mix opatreni spomenutych vyssie. Najpodstatnejsie je byt k sebe dobra a odpustit si, ked odflaknes robotu, obcas deti, obcas manzela, obcas domacnost... A neporovnavaj sa s SUPERMATKAMI, aj tie kricia na deti, v pracovnej dobe hladaju opravara pracky a riesia skoly pre deti, daju detom na veceru parky a dokoncia o 23:00 ulohu za dieta, ked nad nou naspalo. Len si to ziadna nezavesi na facebook 🙂

eliska13
3. máj 2017

@dominika6 zas nechod do extremu periem priebezne cez tyzden alebo aj v sobotu to ma nezatazuje.Povysavam hocikedy cez tyzden, prach je chvilk a pozmyvam v piatok a mozno v utorok podla stavu🙂ja sa chcem v sobotu v klude vyspat ist do pekarne pre cerstve pecivo pozriet s deckami rozpravku nechcem varit polievku plus druhe v sobotu vavsinou niekam ideme a vzdy som odchadzala v zhone.Tiez som volakedy vsetko odkladala na vikend teraz mi vyhovuje tento system.Ale upratovanie flakam, navarene musi byt kazdy den aj polievku k tomu potom druhy den je pokoj, ale v upratovani som slendrian.A nezehlim vobec

eliska13
3. máj 2017

@rutie pravdu mas neda sa vsetko zvladnut.My sme minule pisali ulohu rano:(lebo sme zabudli.Len mi chyba cas na spolocnu hru nejake karty, navsteva kamosky, vobec nejaky cas pre mna cez tyzden na cvicenie a tak nech zmiznem z domu.Muz chodi neskoro a nemam s kym nechat dieta.Inu rodinu tu nemame.Vsetko je rychlo a co ma mrzi uz aj deti maju vsetko nalinajkovane ani nie je cas sa nudit stale len ulohy kruzky a to u nas v skole im davaju toho pozehnane

dominika6
3. máj 2017

@eliska13 pre mňa to nieje extrem je to úplná pohoda..vstanem v sobotu o 9:00 do 12:00 máme v pohode upratané,kedže každý prikladá ruku k dielu a upratuje si svoje
o 12:00 mám navarené,a potom si robím čo chcem..cez tždeň píšeš že deti ženieš v kuse nonstop..jedz,píš,chod na krúžky..ty rýchlo upraceš,navaríš,perieš..
zastavíš se kedy v noci?
načo je to dobré?
na nič..
deti v strese,ty v strese..aj cez týždeň je treba si vedieť oddýchnuť nielen v sobotu doobeda 🙂 ked aj tak zas len bežíš kúpiť rožky 😀

monciky
3. máj 2017

@kiwinka21
a keby si si zaplatila pani na upratovanie, nepomohlo by to? vedela by si ju zaplatit? nakupy by som riesila tyzdennne alebo mesacne a v prvom rade by boli deti a az potom vsetko ostatne...., odpusti si, ked nieco neurobim na 100%, lebo sa zblaznis, ziadna mamicka nie je 150% ....

kiwinka21
autor
3. máj 2017

@sardinka336 zedli zabe rit 😆😆😆 to máš pravdu. Ale už som nejaké roboty postriedala, a skoro všade to bolo rovnaké.

kiwinka21
autor
3. máj 2017

Inak tiež som to mala tak, denne vysat, utriet, prach, kúpeľňa, jasne, že to už tak nerobím, ale postupne si zvykam, že už nebude taký poriadok ☺ našťastie deti musím v tomto pochváliť, vedia povesat prádlo, umyť dlážku, dcéra zvládne už aj palacinky, koláč a nejaké maličkosti. Syn je mladší, ale tiež pomáha Krúžok dcéra navštevuje už tretí rok, je to folklórny súbor, je v tom dobrá,baví ju to, chodia na rôzne vystúpenia.
Jasné, že nie som jediná pracujúca matka na svete, len niekedy to na človeka dolahne, žiaden voľný čas, keď teba niečo vybaviť, alebo aj lekár s deťmi, v robote dusno, a celý ten kolotoč ☺

kiwinka21
autor
3. máj 2017

@monciky to mi financne nevychádza, ani to nechcem. Už sa snažím nezblázniť, keď nie je všetko tip top 😆