Ako zostať finančne nezávislá od manžela?

Včera o 19:14

Ahojte, opisem nasu situaciu:
Naskytla sa nam kupa rodinneho domu, momentalne byvame v manzelovom byte, moj byt je v prenajme. Najlepsie riesenie je predat moj byt, doplatit, kupit dom.
To by bolo vsetko ok, len sa bojim, ze zivot sa moze vyvinut vselijako a v pripade rozvodu, mne nezostane byt, kam by som sa mohla vratit. Este mame s manzelom jeden spolocny byt, ten je tiez v prenajme.
Nepiste mi prosim, preco hned myslim na najhorsie, s manzelom som 17 rokov, lubime sa, mame krasny vztah, ale som skratka realistka.
Ako by ste to riesili?
A rady ako predat iny byt ako moj mi nepomozu, na tie byty je zobrata hypoteka, moj je bez hypoteky a ma to viacero inych dovodov, preco je najlepsim riesenim predat ten moj.

maminkadeticiek
Včera o 19:18

Nic co kupis za manzelstva uz nie je len tvoje.Tak radsej nic z toho co si nadobudla pred manzelstvom nepredavaj.

macekovam
Včera o 19:20

a co keby si si tvoj byt nechala.. prenajimala ho.. a do kupy noveho by ste isli nanovo teda... ty mas svoju istotu..

kavasmliekom
Včera o 19:21

Nepredala by som. Ak už, tak nech manžel ti dá polovice z toho, čo je len jeho. 🤔

lenkakravcova

Byt s hypotékou sa dá normálne predať (pri predaji sa vyplatí hypotéka a zvyšok peňazí ide vám).
Teda keby si predala ty svoj byt, manžel predal svoj, tak pol na pol dajte peniaze do domu a máš to spravodlivo vyriešené a nik sa z vás dvoch nebude cítiť ukrivdený.

lienka.7

@autorka a predať mužov byt??? No tak predaj, tebe neostane nič, peniaze zhltne dom a v prípade potreby ostaneš s holou ritou. Keď inú možnosť nemáš, tak načo sem vlastne píšeš a pýtaš sa???

kitycat
Včera o 19:22

Ak sa vam dobre zije v byte, tak ist do domu he zbytocne. Ked si teda chces nechat tu poistku 🤷‍♀️

Pridaj si kosenie, revizie to uz bude ina udrzba

madeincssr
Včera o 19:28

Ja tam ine rozumne riesenie ako predat ten spolocny byt (aby to bolo fer OBOJSTRANNE) velmi nevidim. Alebo ty mozes (chces) a manzel nemoze mat zadne vratka?

nikpa
Včera o 19:46

Dobre rozmýšľaš pretože nikdy nevieš čo sa môže stať. Ak nie je iná možnosť ako predať tvoj byt, tak si nechaj ošetriť zmluvou kúpu noveho domu. Stačí si sadnúť s dobrým právnikom, nechať si poradiť aby ste boli obaja s mužom spokojní a dat to na papier.

malav
Včera o 20:07

@lienka.7 no si jej uz len tym tvojim komentarom poradila 🙄
@autorka ja byt tebou, predam tvoj byt, ak teda ina moznost nie je, dohodnem sa s muzom a nech sa dom napise na teba a spolocny byt na neho. Podla mna celkom spravodlive. V najhorsom scenari tebe ostane dom, jemu dva byty.

lienka.7
Včera o 20:55

@malav predpokladám, že byt za dom nevymenia. Takže byt jej mužom, s tým, aby za jej byt získala ona dom nesúhlasím. Keď už nejaká spravodlivosť, tak predať ten spolocny byt. Pokial je na nom hypo, ta sa dá vyplatiť.

mqkm
Dnes o 05:33

To je pravda že čo nadobudnete pred manželstvom je len vaše, a on teraz chce aby ste to vaše investovali a viac do jeho domu spoločného s vami.
Lenže keď sa budete rozvádzať a mať deti, “možno” súd ohodnotí situáciu a povie viac ste investovali tak váš a detí je dom a nemôžu vás vyhodiť na ulicu s deťmi z domu. Keby ste mali svoj byt tak možno môžu lebo povedia že máte náhradné ubytovanie. Niekedy je lepšie nemať, alebo prepísať na niekoho iného, a je lepšie keď on má. Lebo keby že on odišiel z vášho spoločného domu a bude v podnájme tak súd môže aj tak rozhodnúť že vy mu musíte vyplatiť jeho podnájom počas doby v ktorej s vami a deťmi nebýval a boli ste ešte manželia.

Treba sa asi poradiť s právnikom a napísať nieco že keď investujete do domu viac (to je predajom svojho bytu bez hypotéky) tak bude to len váš dom v prípade rozvodu a že nikdy nebudete musieť tento dom predať v prípade rozvodu (nepíšte do toho dokumentu že jeho vyplatíte pretože súd môže aj tak uznať že nemusíte jeho podiel vyplatiť vobe. keďže tam bývate a staráte sa o deti). Keď sa dá také niečo napísať, legálny papier s pečiatkou, tak skúste.

Naozaj všetko závidí od súdu.

129oveciek
Dnes o 06:19

Ved sa s nim dohodni nech ta napise na tej jeho byt..ak spravne chapem tak mate 3 byty - jeho, tvoj a spolocny.. preco by si ty mala predat svoj byt a kupit za neho dom, ktory by bol v pripade rozvodu uz spolocny a jemu by stale zostal jeho byt.. nech ta napise aj na ten jeho a cely majetok budete mat spolocny.. a ak sa nieco stane tak stale budete mat 2 byty do ktorych moze jeden alebo druhy ist

misanthropicdann
Dnes o 09:52

Prečo by si ten byt predávala. Zaloz ho banke a zober si peniaze. Ostane ti byt, budeš mat dom. A proste budeš platiť hypo na byt a zároveň ho môžeš ďalej prenajímať..

princezna_bosorka
Dnes o 15:04

v pripade rozvodu budete riesit zrusenie bsm - dom sa pravdepodobne preda a ty dostanes spat peniaze, ktore si don investovala... ak mas z toho celeho obavy, konzultuj to s advokatom, ako sa do najlepsie poistit (zabezpecit so dokazy o tom, kolko si tam naliala penazi).

mamutka
Dnes o 17:10

Svoj byt nepredávaj. Byty zaťažené hypotékami sa bežne dajú predať.

synne
Dnes o 19:37

1. Ak má tvoj byt približne rovnakú hodnotu ako mužov byt, môžeš ten svoj predať, ale muž ťa za to napíše ako spoluvlastníčku toho jeho bytu. Ostanú vám 2 spoločné byty a jeden spoločný dom.

2. Dáte si zrušiť BSM (Áno je možné zrušiť BSM aj počas manželstva). Až po zrušení BSM si kúpite dom. V zmluve sa špecifikuje v akom pomere dom nadobúdate. Keďže budeš platiť viac, budeš vlastniť napríklad 4/5 a manžel len 1/5.

V každom prípade sa poraďte s právnikom, možno navrhne iné riešenie, ktoré vám bude vyhovovať obom.