Ahojte, opisem nasu situaciu:
Naskytla sa nam kupa rodinneho domu, momentalne byvame v manzelovom byte, moj byt je v prenajme. Najlepsie riesenie je predat moj byt, doplatit, kupit dom.
To by bolo vsetko ok, len sa bojim, ze zivot sa moze vyvinut vselijako a v pripade rozvodu, mne nezostane byt, kam by som sa mohla vratit. Este mame s manzelom jeden spolocny byt, ten je tiez v prenajme.
Nepiste mi prosim, preco hned myslim na najhorsie, s manzelom som 17 rokov, lubime sa, mame krasny vztah, ale som skratka realistka.
Ako by ste to riesili?
A rady ako predat iny byt ako moj mi nepomozu, na tie byty je zobrata hypoteka, moj je bez hypoteky a ma to viacero inych dovodov, preco je najlepsim riesenim predat ten moj.
a co keby si si tvoj byt nechala.. prenajimala ho.. a do kupy noveho by ste isli nanovo teda... ty mas svoju istotu..
Nepredala by som. Ak už, tak nech manžel ti dá polovice z toho, čo je len jeho. 🤔
Byt s hypotékou sa dá normálne predať (pri predaji sa vyplatí hypotéka a zvyšok peňazí ide vám).
Teda keby si predala ty svoj byt, manžel predal svoj, tak pol na pol dajte peniaze do domu a máš to spravodlivo vyriešené a nik sa z vás dvoch nebude cítiť ukrivdený.
Ak sa vam dobre zije v byte, tak ist do domu he zbytocne. Ked si teda chces nechat tu poistku 🤷♀️
Pridaj si kosenie, revizie to uz bude ina udrzba
Ja tam ine rozumne riesenie ako predat ten spolocny byt (aby to bolo fer OBOJSTRANNE) velmi nevidim. Alebo ty mozes (chces) a manzel nemoze mat zadne vratka?
Dobre rozmýšľaš pretože nikdy nevieš čo sa môže stať. Ak nie je iná možnosť ako predať tvoj byt, tak si nechaj ošetriť zmluvou kúpu noveho domu. Stačí si sadnúť s dobrým právnikom, nechať si poradiť aby ste boli obaja s mužom spokojní a dat to na papier.
To je pravda že čo nadobudnete pred manželstvom je len vaše, a on teraz chce aby ste to vaše investovali a viac do jeho domu spoločného s vami.
Lenže keď sa budete rozvádzať a mať deti, “možno” súd ohodnotí situáciu a povie viac ste investovali tak váš a detí je dom a nemôžu vás vyhodiť na ulicu s deťmi z domu. Keby ste mali svoj byt tak možno môžu lebo povedia že máte náhradné ubytovanie. Niekedy je lepšie nemať, alebo prepísať na niekoho iného, a je lepšie keď on má. Lebo keby že on odišiel z vášho spoločného domu a bude v podnájme tak súd môže aj tak rozhodnúť že vy mu musíte vyplatiť jeho podnájom počas doby v ktorej s vami a deťmi nebýval a boli ste ešte manželia.
Treba sa asi poradiť s právnikom a napísať nieco že keď investujete do domu viac (to je predajom svojho bytu bez hypotéky) tak bude to len váš dom v prípade rozvodu a že nikdy nebudete musieť tento dom predať v prípade rozvodu (nepíšte do toho dokumentu že jeho vyplatíte pretože súd môže aj tak uznať že nemusíte jeho podiel vyplatiť vobe. keďže tam bývate a staráte sa o deti). Keď sa dá také niečo napísať, legálny papier s pečiatkou, tak skúste.
Naozaj všetko závidí od súdu.
Ved sa s nim dohodni nech ta napise na tej jeho byt..ak spravne chapem tak mate 3 byty - jeho, tvoj a spolocny.. preco by si ty mala predat svoj byt a kupit za neho dom, ktory by bol v pripade rozvodu uz spolocny a jemu by stale zostal jeho byt.. nech ta napise aj na ten jeho a cely majetok budete mat spolocny.. a ak sa nieco stane tak stale budete mat 2 byty do ktorych moze jeden alebo druhy ist
Prečo by si ten byt predávala. Zaloz ho banke a zober si peniaze. Ostane ti byt, budeš mat dom. A proste budeš platiť hypo na byt a zároveň ho môžeš ďalej prenajímať..
v pripade rozvodu budete riesit zrusenie bsm - dom sa pravdepodobne preda a ty dostanes spat peniaze, ktore si don investovala... ak mas z toho celeho obavy, konzultuj to s advokatom, ako sa do najlepsie poistit (zabezpecit so dokazy o tom, kolko si tam naliala penazi).
Svoj byt nepredávaj. Byty zaťažené hypotékami sa bežne dajú predať.
1. Ak má tvoj byt približne rovnakú hodnotu ako mužov byt, môžeš ten svoj predať, ale muž ťa za to napíše ako spoluvlastníčku toho jeho bytu. Ostanú vám 2 spoločné byty a jeden spoločný dom.
2. Dáte si zrušiť BSM (Áno je možné zrušiť BSM aj počas manželstva). Až po zrušení BSM si kúpite dom. V zmluve sa špecifikuje v akom pomere dom nadobúdate. Keďže budeš platiť viac, budeš vlastniť napríklad 4/5 a manžel len 1/5.
V každom prípade sa poraďte s právnikom, možno navrhne iné riešenie, ktoré vám bude vyhovovať obom.
Nic co kupis za manzelstva uz nie je len tvoje.Tak radsej nic z toho co si nadobudla pred manzelstvom nepredavaj.